Is Diarree na een Massage Normaal? Dit is Alles wat je Moet Weten

diarree na een massage

Denk jij erover jezelf te trakteren op een massage en vraag je je af of diarree na een massage vaak voorkomt?

Het blijkt dat er meerdere personen zijn met dezelfde vraag. Laten we de zaak verder onderzoeken.

Je lichaam trakteren op een massage kan een geweldige manier zijn om te ontspannen en te verjongen na een lange dag.

Voordelen van massagetherapie zijn onder meer een betere bloedcirculatie, verlichting van spierspanning en een betere lichaamshouding.

Hoewel massagetherapie uiterst heilzaam kan zijn, is het mogelijk om een reeks bijwerkingen te ervaren waardoor jij je ongemakkelijk kunt voelen.

Kan massage dus diarree veroorzaken?

Het antwoord is ja; het is mogelijk om diarree te krijgen na een intensieve massage.

Massagetherapeuten en deskundigen schrijven dit toe aan het vrijkomen van gifstoffen uit het lichaam.

Hoe dit gebeurt zullen we in dit artikel onderzoeken. Je leert waarom mensen diarree krijgen na een massage, op welke tekenen je moet letten, en hoe je deze aandoening kunt behandelen en voorkomen.

Waarom jij Diarree Kunt Krijgen na een Massage

Om te begrijpen hoe je diarree na een massage kunt voorkomen, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor dit effect. En sommige daarvan kunnen je verrassen.

Laten we een paar mogelijke oorzaken van diarree na een massage onderzoeken.

Gedraineerd lymfestelsel

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen diarree krijgen na een massagesessie is het leeglopen van het lymfestelsel.

Dit systeem, dat bestaat uit een netwerk van lymfeklieren en -vaten, helpt ons lichaam om gifstoffen en afvalstoffen uit de cellen te verwijderen. Het omvat een laag van vaten die de afvalstoffen goed verzamelen en naar verschillende delen van het lichaam vervoeren.

Als dit systeem verstopt raakt, kan dat leiden tot een medische aandoening die lymfatische stase heet. Dit is wanneer afvalstoffen vast komen te zitten in de weefsels van je lichaam.

Massagetherapie werkt door te helpen deze gifstoffen uit de spieren en in de bloedbaan los te laten, waar ze vervolgens via het spijsverteringskanaal uit het lichaam worden gefilterd.

Dit kan leiden tot diarree omdat je lichaam probeert de gifstoffen en afvalstoffen via je spijsverteringsstelsel weg te spoelen. Bovendien kun je er ook andere symptomen door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid.

Uitdroging

Een andere mogelijke oorzaak van diarree na een massage is uitdroging.

Water is een noodzakelijk element in ons lichaam. Het helpt ons een gezond evenwicht van elektrolyten te handhaven, en het helpt ook onze organen goed te laten functioneren.

Een massage kan ervoor zorgen dat je uitgedroogd raakt door de hoeveelheid zweet die tijdens de sessie optreedt. Dit kan leiden tot diarree als je lichaam geen extra water beschikbaar heeft voor een goede spijsvertering.

Overmatige druk

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen diarree krijgen na een massage is de overmatige druk die tijdens de sessie wordt uitgeoefend.

Het is belangrijk dat massagetherapeuten erop letten hoeveel druk ze gebruiken om mogelijke schade aan je lichaam te voorkomen. Een stevige massage met te veel druk kan trauma aan je spieren veroorzaken, wat vervolgens het spijsverteringsstelsel kan irriteren en tot diarree kan leiden.

Ook kunnen sommige massagetechnieken, zoals diep spierweefsel massage, voor sommige mensen te intens zijn. Dit kan een verstoring van de spijsvertering veroorzaken, met diarree als gevolg.

Voedselintoleranties

Sommige mensen hebben na een massage ook last van diarree door voedselintoleranties.

Als je een intolerantie hebt voor bepaalde soorten voedsel, dan is het mogelijk dat je lichaam negatief reageert als je ze in je systeem hebt.

Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen zoals diarree en andere ongemakkelijke symptomen. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te letten op mogelijke voedselintoleranties die het probleem kunnen veroorzaken.

Reeds bestaande spijsverteringsproblemen

Reeds bestaande spijsverteringsproblemen kunnen ook een rol spelen bij diarree na een intensieve massage.

Aandoeningen als het prikkelbare darm syndroom (IBS), de ziekte van Crohn en voedselallergieën kunnen er allemaal voor zorgen dat je lichaam moeite heeft met het verteren van voedsel en andere stoffen. Deze aandoeningen kunnen leiden tot spijsverteringsproblemen zoals diarree, buikkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid.

Stress

Ben jij altijd iemand die gemakkelijk gestrest raakt en gespannen spieren ervaart?

Stress heeft een grote invloed op ons spijsverteringsstelsel, want het kan ervoor zorgen dat we meer hormonen produceren die onze spijsvertering aantasten.

Hoewel massagetherapie een geweldige manier kan zijn om te ontspannen en stress te verminderen, kan het ook leiden tot verhoogde niveaus van stresshormonen in het lichaam. Een hormoon waarvan bekend is dat het diarree kan veroorzaken is cortisol.

Hoge cortisolspiegels kunnen ertoe leiden dat het lichaam meer water in de darmen afgeeft, wat diarree kan veroorzaken.

Nu je een idee hebt waarom mensen de neiging hebben diarree te krijgen na een massage, laten we onderzoeken op welke tekenen je moet letten en hoe je deze ongemakkelijke ervaring kunt voorkomen.

Tekenen van Diarree na een Massage

Omgaan met diarree na een massage kan heel onaangenaam en ongemakkelijk zijn. Hier is een lijst van enkele veel voorkomende tekenen die je kunt ervaren:

Buikkrampen en pijn in de buik

Het ervaren van buikkrampen en chronische pijn is een veel voorkomende manier waaraan je kunt zien of je diarree hebt na regelmatige massage.

Buikkrampen kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen gepaard gaan met maagklachten, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Het ongemak wordt meestal gevoeld in de onderbuik en kan enkele uren aanhouden.

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan elk buikongemak dat je voelt, want het kan een aanwijzing zijn dat er iets mis is.

Een opgeblazen gevoel of winderigheid

Een ander veel voorkomend teken van diarree na een massage is een opgeblazen gevoel of gasvorming.

Dit kan komen doordat het lichaam meer water afgeeft aan de darmen, waardoor gassen zich kunnen ophopen in de maag en darmen. Bovendien kan bepaald voedsel ook een opgeblazen gevoel en winderigheid veroorzaken, dus het is belangrijk om te letten op voedsel dat je vóór de massage eet.

Misselijkheid

Voel jij na een massage vaak braakneigingen?

Misselijkheid is een ander veel voorkomend teken dat je last kunt hebben van bijwerkingen van massagetherapie. In sommige gevallen kan de misselijkheid leiden tot daadwerkelijk overgeven. Als je je misselijk voelt, is het belangrijk dat je rust neemt en niets eet of drinkt tot jij je beter voelt.

Koorts en rillingen

ziek na massage diarree

Koorts en rillingen zijn een ander symptoom van diarree na een massage.

Dit kan veroorzaakt worden doordat je lichaam probeert de infectie of bacterie die de diarree veroorzaakt te bestrijden. Uitdroging is ook een veel voorkomende oorzaak van koorts en rillingen, dus het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je gehydrateerd blijft.

Je kunt je temperatuur controleren met een thermometer om er zeker van te zijn dat je koorts niet te hoog is. Als dat wel zo is, is het belangrijk om meteen medische hulp te zoeken.

Vermoeidheid

Omgaan met diarree kan een slopende ervaring zijn, en het is niet ongewoon om je daarna moe te voelen. De vermoeidheid kan komen doordat je lichaam harder moet werken om de infectie of bacterie te bestrijden.

Het is belangrijk om zoveel mogelijk te rusten en ervoor te zorgen dat je veel water drinkt om gehydrateerd te blijven. Zorg ook voor voldoende slaap en probeer de eerste uren na je massage lichamelijke activiteit te vermijden.

Het ervaren van diarree na massagetherapie kan ongemakkelijk zijn, maar het is belangrijk om op de symptomen te letten, zodat je je zo nodig kunt laten masseren.

Als je een van de bovenstaande symptomen ervaart, blijf dan lezen, want we onderzoeken welke stappen je kunt nemen om je beter te voelen.

Diarree Behandelen na een Massage

Als je na een massage toch diarree krijgt, zijn er een paar dingen die je kunt doen om je lichaam te helpen herstellen. Enkele daarvan zijn de volgende:

Drink water

Blijf gehydrateerd drink veel water

Voldoende water drinken is essentieel bij diarree, want het helpt je lichaam gehydrateerd te houden en vermindert de kans op uitdroging.

Het is belangrijk om suikerhoudende dranken of cafeïnehoudende dranken te vermijden, want die kunnen de symptomen verergeren. Kies in plaats daarvan voor heldere vloeistoffen zoals goed water of verdunde sappen. Je hebt minstens 8 glazen water nodig per dag drinken om je lichaam gehydrateerd te houden.

Vermijd cafeïne en alcohol

Bij diarree na een massage is het belangrijk om alcohol en cafeïne te vermijden, want die kunnen de symptomen verergeren.

Cafeïnehoudende dranken, zoals koffie en energiedrankjes, kunnen uitdroging veroorzaken, terwijl alcohol de kans op uitdroging kan vergroten. Bovendien kunnen cafeïnehoudende dranken ook het spijsverteringsstelsel irriteren, wat tot nog meer ongemak kan leiden.

Het is het beste om het bij water of verdunde sappen te houden als je probeert te herstellen van diarree na een massage, zoals we hierboven hebben vermeld.

Blijf uit de buurt van voedsel dat je maag kan irriteren

Een manier om je lichaam te helpen herstellen van diarree is het vermijden van voedsel dat voor jou moeilijk te verteren is of je maag irriteert.

Bepaalde voedingsmiddelen, zoals zuivel, vet of gefrituurd voedsel, en pittige gerechten, kunnen moeilijk te verteren zijn voor je lichaam en nog meer buikpijn veroorzaken. Probeer te kiezen voor lichtere maaltijden zoals gestoomde groenten en magere eiwitten totdat de symptomen zijn afgenomen.

Neem vrij verkrijgbare medicijnen voor verlichting

Als je het proces van verlichting van je buikklachten wilt versnellen, kunnen vrij verkrijgbare medicijnen helpen om de symptomen te beheersen.

Voor diarree zijn Imodium en Pepto-Bismol twee populaire keuzes. Zorg ervoor dat je het etiket goed leest en de aanwijzingen opvolgt over hoeveel je moet innemen.

Te veel van deze medicijnen innemen kan vervelende bijwerkingen veroorzaken en je diarree verergeren.

Rust en laat je lichaam herstellen

Je lichaam trakteren op een massage kan een verkwikkende ervaring zijn, maar het is belangrijk om niet te vergeten om het na de massage rustig aan te doen.

Je lichaam heeft tijd nodig om een eventuele infectie of bacterie die de symptomen veroorzaakt af te weren. Neem voldoende rust en vermijd lichamelijke activiteit gedurende de eerste uren na je massage. Dit geeft je lichaam de tijd om te genezen en te herstellen van de massagesessie.

Hoe diarree te voorkomen na een massage

Diarree ervaren na een massagesessie kan zowel ongemakkelijk als gênant zijn.

Om het risico dat het gebeurt te verkleinen, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om het te voorkomen. Hier zijn een paar tips om in gedachten te houden:

Drink water voor en na de massage

Zoals we al besproken hebben, kan uitdroging een belangrijke oorzaak zijn van diarree na een massage.

Om dit te helpen voorkomen is het belangrijk ervoor te zorgen dat je voor en na je sessie veel vocht drinkt.

Water helpt om gifstoffen, afvalstoffen en bacteriën uit ons lichaam te spoelen. Het helpt ook om ons gehydrateerd en energiek te houden. Zorg er dus voor dat je minstens 7-8 glazen water per dag drinkt, zodat je lichaam voldoende vocht binnenkrijgt!

Eet voor je massagesessie een lichte, licht verteerbare maaltijd.

Het eten van een lichte, licht verteerbare maaltijd vóór je reguliere massagesessie kan helpen diarree na de sessie te voorkomen.

Dergelijke maaltijden zijn doorgaans vet- en vezelarm en bevatten licht verteerbare koolhydraten, zoals witte rijst of aardappelen. Dit helpt de hoeveelheid gifstoffen en afvalstoffen te verminderen die tijdens de massagesessie in het spijsverteringskanaal terechtkomen, waardoor de kans op diarree achteraf afneemt.

Daarnaast kan het eten van een lichte maaltijd vóór je massagesessie helpen om de kans op misselijkheid en andere ongemakkelijke symptomen die kunnen optreden tijdens een lange massagesessie te verminderen.

Overweeg een massage met lichtere druk.

Hoewel een diep spierweefsel massage geweldig is om spanning los te laten en spierpijn te verlichten, kan het voor sommige mensen ook te intens zijn.

Als je gevoelig bent voor diarree na een massage, dan kun je het beste overwegen om in plaats daarvan een lichte massage te ondergaan. Dit helpt de hoeveelheid gifstoffen die tijdens de massagesessie in de bloedbaan vrijkomen te verminderen, waardoor de kans op diarree achteraf afneemt.

Zo kun je toch genieten van de ontspanningsvoordelen van ontspannende massage zonder de ongemakkelijke bijwerkingen.

Neem de tijd om uit te rusten en te ontspannen na je massage

De tijd nemen om te rusten en te ontspannen na je massage kan het risico op diarree verminderen.

Na een massage is je lichaam waarschijnlijk behoorlijk vermoeid en toe aan herstel.

Daarom is het belangrijk de tijd te nemen om te rusten en je lichaam de kans te geven zich goed te herstellen. Probeer gedurende deze tijd diep adem te halen en je te richten op het ontspannen van je lichaam en geest.

Dit zal de hoeveelheid stresshormonen in je lichaam helpen verminderen, waardoor de kans op diarree afneemt.

Vermijd een sessie of bespreek spijsverteringsproblemen met je massagetherapeut.

Heb je voor je massagesessie last van spijsverteringsproblemen, zoals het prikkelbare darmsyndroom (IBS) of de ziekte van Crohn?

Zo ja, dan kun je de sessie beter vermijden of je spijsverteringsproblemen met je massagetherapeut bespreken. In sommige gevallen kan een massagesessie bestaande spijsverteringsklachten verergeren door de directe druk op bepaalde delen van het lichaam.

Daarom kun je, als je problemen hebt met je spijsvertering, dit het beste van tevoren met je massagetherapeut bespreken, zodat deze zijn technieken daarop kan aanpassen.

Of je nu nieuw bent met massagetherapie of ervaren in het ontvangen ervan, het is altijd belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om het risico te verkleinen dat je diarree krijgt na een massage. Het volgen van de bovenstaande tips kan ervoor zorgen dat je een comfortabele en plezierige sessie hebt.

Veelgestelde Vragen

Vind antwoorden op de meest voorkomende vragen over waarom mensen diarree krijgen na een massage.

We hebben deze lijst samengesteld om je te helpen beter te begrijpen waarom het zou kunnen gebeuren en wat je kunt doen om het te voorkomen.

Zijn er specifieke soorten technieken die diarree kunnen veroorzaken na massage?

Ja, er zijn bepaalde soorten massagetechnieken die diarree kunnen veroorzaken na een massage.

Deze omvatten diepe spierweefselmassage, waarbij de therapeut diepe druk uitoefent op het doelgebied om spanning en strakke spieren los te maken. Dit type massage kan voor sommige mensen te intens zijn, waardoor metabolische afvalstoffen in de bloedbaan vrijkomen, wat achteraf diarree kan veroorzaken.

Ook andere technieken zoals sportmassage, triggerpointtherapie en Zweedse massage kunnen soortgelijke effecten hebben.

Hoe lang duurt het ervaren van diarree na een massage?

De duur van het ervaren van diarree na een massage hangt af van het soort massage dat jij hebt gehad en hoe intens die was.

In de meeste gevallen zou de diarree binnen een paar dagen moeten verdwijnen omdat je lichaam de gifstoffen die tijdens de sessie zijn vrijgekomen wegspoelt. Als de symptomen echter langer aanhouden dan verwacht of verergeren tot chronische diarree, kun je het beste medische hulp inroepen van een arts.

Wanneer moet ik medische hulp inroepen als ik diarree krijg na een massage?

Als je na een massage diarree krijgt die langer duurt dan verwacht of verergert, kun je het beste medische hulp inroepen van een zorgverlener.

Dit is vooral belangrijk als de diarree gepaard gaat met andere symptomen zoals buikpijn, misselijkheid, koorts of braken. Het is ook een goed idee om met je arts te praten als je reeds bestaande spijsverteringsproblemen hebt, zoals het prikkelbare darmsyndroom (IBS) of de ziekte van Crohn.

Zijn er naast diarree nog andere bijwerkingen waar ik op moet letten na een massage?

Naast diarree zijn er nog een paar andere veel voorkomende bijwerkingen waar je op moet letten na een massage.

Hieronder vallen misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn. Bovendien kunnen sommige mensen pijnlijke spieren, gewrichtspijn of blauwe plekken (beurs gevoel) krijgen als gevolg van de gebruikte massagetechnieken.

Het is ook mogelijk om een allergische reactie te krijgen op bepaalde producten en oliën die tijdens de sessie worden gebruikt.

Ten slotte kunnen sommige mensen ook emotionele reacties ervaren, zoals een overweldigd, depressief of angstig gevoel. Zorg ervoor dat je alle ongemakken of negatieve gevoelens die je ervaart met je massagetherapeut communiceert.

Conclusie

Het komt vaak voor dat fitnessfanaten en mensen die regelmatig massages krijgen, diarree als bijwerking ervaren.

Mogelijke oorzaken van deze gezondheidstoestand kunnen variëren van de gebruikte massagetechniek tot uitdroging, stress, voedselintoleranties en reeds bestaande spijsverteringsproblemen. Als je na een massage symptomen van diarree ervaart, is het het beste om de aandoening te beheersen en vervolgens de nodige stappen te nemen om te voorkomen dat het in de toekomst weer gebeurt.

Veel voorkomende preventieve maatregelen zijn veel extra water drinken, de juiste massagetechnieken toepassen, evenwichtig eten, en spijsverteringsproblemen vooraf met je massagetherapeut bespreken.

Als de symptomen langer aanhouden dan verwacht of verergeren, is het belangrijk om medische hulp van een arts in te roepen.

Door deze tips in gedachten te houden, kun je het risico op diarree na een massage helpen verminderen en ervoor zorgen dat je massagesessie zo plezierig en ontspannend mogelijk is. Neem contact op met Fusion Recovery als je aanvullende vragen hebt over massage en diarree.

Volgende lezen

tips voor de hele dag staan
Percussie massage gun gaat niet aan