DOMS vs Spierblessure: Wat is het verschil?

DOMS vs spierblessure

Als je het verschil probeert te zien tussen DOMS en een spierblessure, kan dat een beetje intimiderend zijn.

Beide vormen van spierpijn kunnen het moeilijk maken om te bewegen en kunnen gepaard gaan met vergelijkbare niveaus van ongemak.

Het zijn echter twee heel verschillende aandoeningen die verschillende behandelingen vereisen. Als je na het sporten pijnlijke spieren hebt, is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen delayed onset muscle soreness en spierblessure, zodat je de juiste stappen kunt nemen om te herstellen.

Om feiten van fictie te kunnen onderscheiden, hebben we een uitgebreide gids samengesteld over DOMS versus spierblessures. Lees verder voor een beter begrip van deze twee aandoeningen.

DOMS vs Spierblessure Uitgelegd

Het begrijpen van de verschillen tussen DOMS en spierblessures begint met het begrijpen van wat beide aandoeningen zijn. Laten we dat eens nader bekijken:

DOMS

DOMS, een acroniem voor delayed onset muscle soreness, is een vorm van spierpijn die optreedt na een intensieve inspanning of fysieke activiteit.

Het is het soort pijn dat je voelt als je spierweefsel pijnlijk en stijf is door de inspanning van een zware training of een andere vorm van fysieke activiteit. DOMS begint meestal binnen 24 tot 48 uur na de training en bereikt een piek zo'n 48 tot 72 uur later.

De mate van ongemak verschilt van persoon tot persoon door vele factoren, maar de pijn is meestal dof en pijnlijk. Blauwe plekken, zwellingen of roodheid komen niet voor bij DOMS.

Spierletsel

Als je ooit ernstige blessures zoals een verrekte of gescheurde spier hebt gehad, dan weet je maar al te goed hoe pijnlijk dat kan zijn.

Hoewel DOMS een veel voorkomend en normaal onderdeel van het sporten is, kan spierpijn ernstiger zijn. Dit gebeurt wanneer onze spiervezels te ver worden uitgerekt en scheuren, wat de belangrijkste factoren zijn voor pijn, zwelling en soms zelfs blauwe plekken.

Veel voorkomende activiteiten die spierblessures kunnen veroorzaken zijn sporten, zware voorwerpen tillen en en andere soorten intensieve training. Laten we eens kijken naar een paar van de belangrijkste verschillen tussen DOMS en spierblessures:

Hoe Onderscheid Maken tussen DOMS en Spierblessure

Het kan lastig zijn om onderscheid te maken tussen DOMS en spierblessures, omdat veel symptomen op elkaar lijken. Er zijn echter een paar belangrijke verschillen die je kunnen helpen het ene van het andere te onderscheiden.

Hier is een samenvattende tabel over hoe deze twee aandoeningen verschillen.

Verschillen

DOMS

Spierblessure

Timing van pijn

✔️

✔️

Zwelling of blauwe plekken

✔️

Beperkt bewegingsbereik

✔️

Pijnniveau

✔️

✔️

Laten we nu in de details duiken.

Timing van pijn

Misschien wel het belangrijkste verschil tussen DOMS en spierblessure is de timing van de pijn.

Bij DOMS is de pijn kenmerkend vertraagd en treedt deze meestal 6 tot 24 uur na de training op, zoals we al eerder hebben gezegd.

Bij een spierblessure treedt de pijn echter onmiddellijk op en is het vaak acute pijn.

Laten we een verrekte hamstringspier als voorbeeld nemen.

Deze veel voorkomende blessure is meestal het gevolg van overstrekking of scheuren van de spiervezels aan de achterkant van het bovenbeen na bijvoorbeeld nieuwe oefeningen. Een verrekking van de hamstring veroorzaakt vaak een scherpe pijn die snel na het incident begint.

Zwelling of blauwe plekken

Een tweede groot verschil tussen DOMS en spierblessure is de aanwezigheid van zwelling of blauwe plekken.

Zoals we al eerder zeiden, kan een spierblessure ontstekingen, zwellingen en zelfs blauwe plekken veroorzaken in het getroffen gebied door schade aan spiervezels en de bloedvaten onder de huid. Met beschadigde bloedvaten kan bloed ontsnappen en verkleuring van de huid veroorzaken.

Dit in tegenstelling tot DOMS, waarbij meestal geen sprake is van verkleuring of zwelling omdat er geen sprake is van echte weefselschade. In plaats daarvan presenteert DOMS zich als pijn of pijn in het getroffen gebied.

Beperkt bewegingsbereik

beperkt bewegingsbereik

Stel je voor dat je je schouder probeert te bewegen nadat je hem uit de kom hebt getrokken.

Je ervaart waarschijnlijk een aanzienlijk bewegingsverlies door de pijn, ontsteking en zwelling als gevolg van het letsel.

Dit geldt ook vaak voor spierblessures. Afhankelijk van de ernst van de blessure kan het zijn dat je die bepaalde spier helemaal niet meer kunt bewegen of gebruiken.

Nogmaals, dit is in tegenstelling tot DOMS, omdat de pijn die ermee gepaard gaat meestal geen invloed heeft op hoeveel je een spier kunt bewegen of gebruiken. Maar je zult het nog steeds voelen als een beetje moeite om die spier te bewegen!

Pijnniveau

Hoe lang je pijn ervaart kan ook een groot verschil zijn tussen DOMS en een spierblessure.

DOMS is meestal van korte duur, de symptomen duren een paar dagen tot maximaal een week. Daarna zou de pijn echter geleidelijk moeten afnemen.

Aan de andere kant kan spierpijn een hoge intensiteit en langdurig stekend gevoel veroorzaken dat weken of maanden kan aanhouden, afhankelijk van hoe ernstig de schade is.

Bovendien kan de blessure, als deze niet goed wordt behandeld, chronisch worden en langdurige pijn veroorzaken, zelfs nadat deze is genezen.

Dit zijn maar een paar manieren waarop je onderscheid kunt maken tussen DOMS en spierblessure.

Of je nu een sporter bent of gewoon fit wilt blijven, als je het verschil weet tussen DOMS en spierblessures, kun je weten met welk van de twee je te maken hebt en hoe je het het beste kunt behandelen.

Dat gaan we in de volgende paragraaf onderzoeken.

Eenvoudige maar zeer effectieve methoden die je kunt gebruiken om deze twee aandoeningen te behandelen, zodat je weer een actieve levensstijl kunt aannemen. Laten we eens goed kijken!

DOMS en Spierblessures Behandelen

Hoewel DOMS en spierblessures twee verschillende aandoeningen zijn, kunnen de behandelingen voor beide erg op elkaar lijken. Hier zijn een paar eenvoudige maatregelen die je kunt nemen om je symptomen te verlichten en je herstel te versnellen.

DOMS behandelingen

Het is eigenlijk heel eenvoudig om verlichting van DOMS te vinden. Hier zijn een paar tips om je te helpen:

Lichte oefeningen doen

Hoewel het tegen intuïtief kan voelen om te sporten als je spieren pijnlijk zijn, kan het juist helpen.

Oefeningen met weinig impact, zoals wandelen of zwemmen, kunnen helpen om de bloeddoorstroming te bevorderen en pijn te verminderen. Door te stretchen kan de spanning verminderen en de flexibiliteit na een training verbeteren. Richt je op de gebieden die pijnlijk aanvoelen en houd elke stretch ten minste 30 seconden vast.

Dit kan helpen om de spieren soepel te houden en de opbouw van melkzuur, dat pijn kan veroorzaken, te verminderen.

Zorg voor voldoende rust

Een periode van rust is een belangrijk onderdeel van de behandeling van DOMS.

Zoals we hebben geleerd, wordt DOMS veroorzaakt door kleine scheurtjes in je spieren. Als je je lichaam rust geeft, heeft het in verloop van tijd scheurtjes genezen.

Zorg ervoor dat je voldoende slaapt en neem indien nodig gedurende de dag pauzes. Vermijd daarnaast inspannende activiteiten die je pijnlijke spieren verder kunnen verergeren en andere negatieve gevolgen.

Zo geef je je lichaam de tijd die het nodig heeft om te genezen.

IJs of warmte toedienen

IJs of warmte aanbrengen op de plek waar het pijn doet, is een goede manier om pijn en zwelling te verminderen, het is een vorm van actieve herstel.

IJs helpt ontstekingen te verminderen en verdooft het gebied, terwijl warmte kan helpen de bloedsomloop te verbeteren en wat van de stijfheid die vaak gepaard gaat met DOMS te verlichten. Ice packs kunnen meerdere keren per dag gedurende 15 minuten worden aangebracht.

Warmtetherapie kan echter ook het beste voor korte periodes worden toegepast. Je kunt beide afwisselen als je dat wilt om de aanzienlijke pijn te verminderen en te zorgen voor activatie van spiervezels.

Wikkel eventuele ice packs of verwarmingskussens in een handdoek voordat je ze op je huid aanbrengt.

Laat je masseren

leg massager voor DOMS en spierblessure

Een massage is een andere geweldige manier om verlichting te krijgen van DOMS.

Een massage kan helpen om gespannen spieren los te maken, de bloedsomloop te verbeteren en ontstekingen te verminderen. Het kan ook heel rustgevend zijn voor je lichaam en geest, waardoor je beter kunt ontspannen en pijn beter kunt beheersen.

De meeste mensen vinden dat een massage 48 uur na de training kan helpen om DOMS aanzienlijk te verminderen. Eenvoudige manieren waarop je een massage kunt krijgen zijn bijvoorbeeld door een massageapparaat te gebruiken of door naar een gediplomeerd therapeut te gaan.

Populaire hulpmiddelen voor zelfmassage zijn onder andere beenmassage apparaten en massage guns die een groot aantal factoren van DOMS kunnen verhelpen.

Merken als Fusion Recovery geven je gemakkelijk toegang tot deze hulpmiddelen voor een fractie van de kosten van een professionele massagesessie. Of het nu de Fusion Elite of de Air-C Pro is, ze helpen je snel en effectief van DOMS af.

Spierblessure behandeling

Verlichting vinden bij spierblessures kan iets ingewikkelder zijn dan DOMS, omdat spierblessures meestal ernstiger zijn. Maar hier zijn wat tips die je kunnen helpen:

Genoeg rust nemen

Voldoende rust nemen is een belangrijk onderdeel van de behandeling van een spierblessure.

Als je lichaam rust, heeft het de tijd om te genezen en beschadigde weefsels of spieren te herstellen. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt en neem regelmatig pauzes gedurende de dag, vooral als je blessure je pijn of ongemak bezorgt.

Vermijd bovendien zware oefeningen totdat je aandoening goed is genezen. Zo zorg je ervoor dat je je blessure niet verder verergert.

Ga voor fysiotherapie

Een van de beste manieren om verlichting te vinden bij spierblessures is misschien wel via fysiotherapie.

Deze vorm van therapie helpt de spieren rond de blessure te versterken en de flexibiliteit te verbeteren. Het kan ook helpen om pijn en zwelling te verminderen en de hersteltijd te versnellen.

Afhankelijk van het type en de ernst van je spierblessure kan je fysiotherapeut verschillende oefeningen aanraden zoals rekoefeningen of weerstandstraining om je te helpen snel te herstellen. Ook kan fysiotherapie helpen toekomstige blessures te voorkomen door je de juiste vorm en techniek aan te leren tijdens het sporten.

Probeer ijstherapie

Als je aan ijstherapie denkt, denk je waarschijnlijk aan DOMS.

Maar het kan net zo effectief zijn voor het behandelen van spierblessures!

IJs aanbrengen op je geblesseerde spier helpt ontstekingen te verminderen, verdooft de pijn en versnelt het genezingsproces. IJs kan ook direct op je huid worden aangebracht (met een handdoek tussen je en het ijs) gedurende 15 minuten per keer, meerdere keren per dag.

Je kunt ook een ice pack of cold pack gebruiken.

Compressietherapie gebruiken

Als je te maken hebt met een spierblessure, wil je er zeker van zijn dat deze goed ondersteund wordt.

Compressie kan de zwelling verminderen en je geblesseerde spier stabiel houden tijdens het genezingsproces. Het kan ook de pijn verminderen en de aanvoer van bloed naar de spieren verbeteren. 

Je kunt compressiebanden of -wikkels kopen bij de meeste drogisterijen of online verkooppunten. Andere apparaten die compressie kunnen geven zijn luchtcompressie beenmassage apparaten die je benen onder actieve spanning brengen.

Moderne modellen zoals de Fusion Air-C Pro zijn ongelooflijk effectief en bieden gerichte compressie voor je geblesseerde spieren in je benen. Je hoeft het apparaat alleen maar om je been te wikkelen en aan te zetten voor een gelijkmatige compressiemassage die het genezingsproces kan versnellen.

Neem ontstekingsremmende medicijnen

Als je meer onmiddellijke verlichting wilt van je spierblessure, kun je overwegen om ontstekingsremmende medicijnen te nemen.

Deze medicijnen helpen ontstekingen in het lichaam te verminderen en kunnen helpen bij het verminderen van pijn en zwelling. Niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID's) zijn het meest gebruikte type medicatie voor de behandeling van spierblessures.

Voorbeelden van veelgebruikte NSAID's zijn ibuprofen, naproxen en aspirine. Deze medicijnen kunnen zonder recept of op recept gekocht worden.

Chirurgie

Als al het andere faalt, kan een operatie de enige haalbare optie zijn om ernstige spierblessures te behandelen.

Het wordt meestal alleen aanbevolen voor ernstigere verwondingen die snel moeten genezen of als de verwonding niet reageert op andere vormen van behandeling. Tijdens de operatie kan uw arts beschadigd weefsel verwijderen, pezen en ligamenten herstellen of spieren die van hun aanhechtingsplaatsen zijn losgeraakt weer vastmaken.

Chirurgie kan ook worden gebruikt om een spier die volledig is doorgesneden weer vast te zetten.

Veel Gestelde Vragen

Als je na het lezen van dit artikel nog steeds vragen hebt over DOMS versus spierblessure, dan zijn hier enkele antwoorden om je te helpen.

Hoe lang duurt het voordat DOMS of spierblessures genezen?

Hoe lang het duurt voordat DOMS of een spierblessure genezen is, hangt af van de ernst van de blessure.

In de meeste gevallen kan DOMS binnen 3-5 dagen verdwijnen. Spierblessures hebben meestal meer tijd nodig om te genezen en kunnen weken of zelfs maanden duren, afhankelijk van de ernst van de blessure.

Het is belangrijk om medische hulp te zoeken als je te maken hebt met een ernstige spierblessure, omdat je dan verzekerd bent van een goede diagnose en behandeling met de juiste specifieke oefeningen.

Kan DOMS leiden tot spierblessures?

Ja, DOMS kan leiden tot spierblessures als de pijn te intens is en langere tijd aanhoudt.

Dit type spierblessure staat bekend als myofasciaal pijnsyndroom (MPS). Het treedt op wanneer de spieren zo gespannen of overbelast raken dat ze ontstoken en pijnlijk worden.

De pijn kan ernstig zijn en weken of zelfs maanden aanhouden zonder de juiste behandeling.

Hoe kan ik DOMS en spierblessures voorkomen?

De beste manier om DOMS en spierblessures te voorkomen is ervoor te zorgen dat je een veilige en effectieve trainingsroutine volgt.

Dit betekent een warming-up voor elke fysieke activiteit en een cooling-down erna. Het is ook belangrijk om de intensiteit van je workouts geleidelijk op te voeren in plaats van meteen vol gas te geven.

Op deze manier kunnen je spieren zich geleidelijk aanpassen aan de toegenomen belasting en heb je minder kans op DOMS of blessures.

Conclusie

Nu je het verschil weet tussen DOMS en spierblessure, kun je beter begrijpen welke spierblessure je hebt en hoe je die het beste kunt behandelen.

Delayed onset muscle soreness komt vaak voor en is te verwachten na een training of fysieke activiteit, terwijl spierblessures ernstiger zijn en meestal medische hulp vereisen. Belangrijke verschillen tussen deze twee soorten aandoeningen zijn onder andere het moment waarop de symptomen optreden, de ernst van de pijn en hoe ze je bewegingsbereik beïnvloeden.

Of je nu te maken hebt met DOMS of een spierblessure, het is belangrijk om stappen te ondernemen om verlichting te vinden.

Om verlichting te krijgen van spierblessures kun je fysiotherapie, ijsvorming, rust, NSAID's en, in ernstigere gevallen, een operatie proberen. Voor DOMS moet je rustige oefeningen doen, voldoende rust nemen, warmte of koude toepassen of zelfs massagetherapie proberen.

Door deze tips in gedachten te houden, kun je de aandoeningen waarmee je te maken krijgt beter beheersen en behandelen. Neem contact op met je arts als je te maken hebt met een ernstige spierblessure voor meer informatie en behandelingsmogelijkheden.

Door deze tips te volgen, kan je je lichaam helpen herstellen en zich weer optimaal voelen. Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt.

Volgende lezen

Werken Houdingscorrectie Braces? Wij Leggen het je Uit!
bilspier massage voordelen