Hoe Spierknopen te Masseren: Tips en Tricks

Hoe spierknopen te masseren

Het vinden van praktische manieren om knopen uit onze lichaamsspieren te masseren kan aanvoelen als een zware strijd.

Deze strakke, gevoelige spierzones ontstaan wanneer de vezels van een spier overmatig worden gebruikt, kort en gespannen worden en niet ontspannen. Ze kunnen ook ontstaan door een slechte houding of stress.

Spierknopen, ook bekend als "triggerpoints", kunnen heel pijnlijk zijn en zelfs door een verkeerde beweging je bewegingsvrijheid beperken.

Gelukkig zijn er manieren om ze op natuurlijke wijze los te maken.

Deze gids leidt je door de stappen om knopen uit je lichaam te masseren met eenvoudige en praktische tips waarmee jij je weer beter kunt gaan voelen. We bespreken ook enkele tips voor en na de massage die je kunt gebruiken voor een optimaal resultaat en het voorkomen van overbelasting van spieren.

Laten we beginnen!

De Beste Tips om Knopen uit je Lichaam te Masseren

Het gebruik van massagetherapie om van spierknopen af te komen is een geweldige manier om te ontspannen en spanning te verlichten. Hier zijn vijf manieren om je op weg te helpen:

Gebruik ijsmassage

Een vorm van massagetherapie die bewezen heeft zeer effectief te zijn in het wegwerken van spierknopen is ijsmassage.

Hierbij wordt een koud voorwerp, zoals een ijsblokje of een pakje bevroren groenten, gebruikt om de plaats van de knoop te masseren. Rol hiervoor het koude voorwerp gedurende 10-15 seconden over de knopen in spieren.

De koude temperatuur helpt een ontsteking, overbelaste spier en zwellingen te verminderen, wat op zijn beurt de spierspanning helpt verlichten. Bij het aanbrengen van het ijs is het belangrijk voorzichtig te zijn en niet te veel druk uit te oefenen.

Zorg er ook voor dat het koude voorwerp in een dunne handdoek of doek wordt gewikkeld, zodat het geen ongemak veroorzaakt.

Probeer warmtetherapie

Warmtetherapie is een andere geweldige manier om strakke knopen uit je pijnlijke spieren te masseren die de meeste mensen niet kennen.

Wanneer je warmte toepast op je spierknopen, bevordert dat een betere bloedcirculatie en maakt het strakke spiervezels los. Dit kan helpen de pijn te verlichten, ontstekingen te verminderen en gespannen spieren te ontspannen.

Warmtetherapie kan toegepast worden op verschillende manieren om spierknopen te verhelpen

Ten eerste kun je een verwarmingskussen gebruiken of een warme douche nemen om de warmte rechtstreeks op het gebied aan te brengen. Je kunt ook een warm kompres gebruiken door een handdoek in warm water te weken en die gedurende 10-15 minuten over het getroffen gebied te leggen.

Zorg ervoor dat je niet te veel warmte gebruikt, want dat kan verdere irritatie veroorzaken.

Gebruik een foam roller

Hoewel een bezoek aan een massagetherapeut een van de meest effectieve manieren is om van spierknopen af te komen, is het gebruik van een foam roller ook een goede keuze.

Een foam roller is een cilindervormig myofasciaal triggerhulpmiddel dat kan of kan worden gebruikt om spanning en beklemming in de spieren van je lichaam weg te rollen. Het helpt de bloedsomloop en flexibiliteit te bevorderen en verklevingen in de spieren op te heffen.

Om het te gebruiken plaats je de foam roller onder het gebied waar jij de knoop voelt en rol je zachtjes op en neer gedurende ongeveer 30 seconden. Je kunt dan verder gaan met andere delen van je lichaam die aandacht nodig hebben. heb je in het dagelijks leven een zittend beroep dan kan de foam roller ook goed van pas komen. 

Krijg een massage gun

Percussie massage gun spierknopen

Als je een wat effectievere massage zoekt, kun je overwegen een massage gun te gebruiken.

Massage guns zijn handapparaten die snelle pulsen van stevige druk geven om de knopen in de spiervezels te verlichten. Vergeleken met andere soorten massagetherapie zijn ze speciaal ontworpen om diepere spanningsniveaus aan te pakken en een intensievere massage te geven.

Daarom zijn ze favoriet bij professionele sporters en massagetherapeuten.

Wat ze nog beter maakt is dat ze worden geleverd met een groot aantal hulpstukken en instellingen, zodat jij je massage kunt aanpassen aan de verschillende pijnlijke plekken. Wanneer je een massage gun gebruikt, moet je langzaam beginnen en de druk naar behoefte aanpassen. zo zorg je dat op de langere termijn de klachten geleidelijk verdwijnen.

Op die manier kun je er zeker van zijn dat je het meeste uit je massage haalt zonder verder letsel te veroorzaken.

Gebruik een massage bal

massage bal

Heb jij een set tennis- of lacrosseballen in huis liggen?

Nou, je kunt ze goed gebruiken!

Massage ballen zijn een betaalbare en effectieve manier om strakke spieren los te maken en eventuele knopen te masseren. Ze zijn klein, draagbaar en gemakkelijk te gebruiken.

Net als bij een foamroller moet je bij het gebruik van een massage bal lichte druk uitoefenen bij het masseren van pijnlijke knopen. Begin met de bal tegen de knoop te plaatsen en rol hem dan in een cirkelvormige beweging gedurende 10-15 seconden.

Dit zal helpen om de spanning af te breken en de mobiliteit te herstellen. Andere ballen die je kunt of kunt gebruiken zijn tennisballen en golfballen, ook die zorgen voor een goede massage.

Dit zijn maar een paar manieren waarop je knopen uit je spieren op de meeste plekken kunt masseren.

Of je nu op zoek bent naar een zachte massage of een meer intense therapie, er zijn tal van opties beschikbaar om je te helpen de verlichting te krijgen die je nodig hebt.

Om je te helpen nog betere resultaten te behalen, gaan we in op enkele tips voor en na de massage om je te helpen het meeste uit je massage te halen.

Tips voor Voor- en Nazorg over Hoe je Knopen uit je Lichaam kan Masseren

Hoewel een massage om spierknopen te verlichten ongelooflijk heilzaam is, zijn er een paar dingen die je zowel voor als na kunt doen om ervoor te zorgen dat de massage zo effectief mogelijk is.

Laten we eens kijken naar de belangrijkste tips voor en na de massage.

Voor

Wat jij voor de massage doet, kan of kan van invloed zijn op de effectiviteit ervan. Hier zijn een paar dingen die je moet doen voordat je een massage krijgt om er het meeste uit te halen:

Drink water.

Voldoende water drinken vóór de massage is essentieel om ervoor te zorgen dat je spieren goed gehydrateerd zijn en klaar voor de massage.

Uitdroging kan leiden tot pijn, stijfheid en strakheid in je spieren, waardoor het moeilijker kan worden om knopen weg te werken tijdens een massage. Zorg er dus voor dat je voor je massagesessie minstens acht glazen water drinkt.

Water helpt bij het wegspoelen van afvalstoffen in je lichaam, wat ontstekingen en pijn kan helpen verminderen. Bovendien houdt het je spiervezels gehydrateerd en minder vatbaar voor acute blessures.

Bepaal waar de knopen zitten

Bepalen waar de knopen zitten is de eerste stap om ze te verlichten.

Om vast te stellen waar je knopen zitten, kan je een paar eenvoudige tests doen, zoals op het gebied drukken en loslaten of je spieren en gewrichten bewegen om te zien of er gevoelige gebieden zijn. Let ook op gebieden die strak of pijnlijk aanvoelen als jij ze beweegt. het vinden van aanwezige triggerpoints kan moeilijk zijn maar als je ineens ongemak voelt heb je er een te pakken.

Als je eenmaal een aantal triggerpoints hebt bepaald, kan je je er tijdens de massage op richten.

Warm je spieren op

Je spieren opwarmen vóór de massage is essentieel om er het beste uit te halen.

Opwarmen bevordert de bloedtoevoer en vermindert de spanning in de spiervezels, waardoor ze gemakkelijker te masseren zijn. Besteed dus een paar minuten aan het strekken van het getroffen gebied voordat je aan je massage begint.

Veel voorkomende rekoefeningen die kunnen helpen bij het losmaken van gespannen plekken zijn beenzwaaien, armcirkels, schouderrollen en borststrekkingen. Het is echter belangrijk op te merken dat dit afhangt van het gebied van je lichaam waar je zich op richt.

Een massageolie of lotion aanbrengen

Zodra je hebt vastgesteld waar je onbehandelde spierknopen zitten en je bent opgewarmd, moet je een massageolie of -lotion aanbrengen om de wrijving te verminderen.

Massage oliën en lotions helpen je huid gesmeerd te houden zodat het gebruikte massage apparaat gemakkelijk over je spieren kan glijden zonder verder ongemak te veroorzaken. Bovendien verlichten ze uitdroging, jeuk of een branderig gevoel als gevolg van de massage.

Courante oliën en lotions voor lichaamsmassage zijn amandelolie, kokosolie, jojoba-olie en karitéboter. Je kunt ook een massagegel gebruiken als je oliën en lotions te vet vindt.

Na

Als je eenmaal klaar bent met het wegwerken van de pijnlijke knopen tijdens je massage, zijn er een paar dingen die je moet doen om ervoor te zorgen dat de voordelen blijvend zijn.

Hier zijn een paar tips voor na de massage:

Blijf gehydrateerd

Net zoals het belangrijk is om gehydrateerd te blijven vóór de massage, is het ook essentieel om direct erna water te drinken.

Als je een geknoopte spier masseert, kun je afvalstoffen in het gebied losmaken. Deze afvalstoffen moeten dan uit je lichaam worden gespoeld, en daarom is het belangrijk om te rehydrateren.

Je kunt nog een stapje verder gaan door een paar druppels citroensap aan je water toe te voegen. Van citroen is bekend dat het helpt bij het wegspoelen van afvalstoffen, waardoor het nog effectiever is bij het verwijderen van knopen in je lichaam.

Rehydrateren helpt ook om het vocht aan te vullen dat verloren is gegaan door het zweten tijdens de massagesessie.

Neem een warm bad of douche

Een warm bad of douche nemen na de massage kan de effectiviteit van de massage vergroten.

Het warme water helpt je spieren te ontspannen, waardoor het gemakkelijker wordt om de resterende knopen weg te werken. Bovendien helpt de warmte bij het wegspoelen van afvalstoffen die tijdens de massage zijn losgekomen.

Gebruik ook een lichte bodywash en wrijf het gemasseerde gebied zachtjes in om de resterende afvalstoffen te verwijderen.

Neem tijd om te rusten

Een massage om spierknopen te verlichten kan behoorlijk vermoeiend zijn, en daarom is het belangrijk de tijd te nemen om uit te rusten.

Een dutje doen of gewoon een paar minuten gaan liggen kan uw lichaam helpen herstellen en ervoor zorgen dat de voordelen van de massage behouden blijven. Dit geeft je lichaam ook de kans om eventuele microscheurtjes die door de massage zijn veroorzaakt te herstellen en te helen.

Zo krijg je weer energie en haal je het meeste uit je massagesessie.

Vaak Gestelde Vragen

Vind antwoorden op de meest gestelde vragen die we krijgen over hoe je knopen uit je spieren kunt masseren.

Als je nog andere vragen hebt, aarzel dan niet om ze te stellen!

Hoe lang duurt het om knopen uit mijn lichaam te masseren?

Hoe lang het duurt om een aantal knopen uit je spieren te masseren hangt af van hoe vaak je het doet en de intensiteit van de massage.

Voor kleine knobbels kan het slechts een paar dagen intensief masseren en rekken zijn om ze weg te krijgen. Bij ernstige spierknopen is echter tijd nodig duren en zijn meerdere massagesessies nodig.

Bovendien kunnen bepaalde punten, zoals je gezondheid, van invloed zijn op hoe snel knopen uit uw spieren kunnen worden gemasseerd.

Kan ik twee of meer massagestanden combineren om knopen uit mijn lichaam te masseren?

Tuurlijk!

Door verschillende massagestanden te combineren, kun je knopen in je spieren beter aanpakken en wegwerken.

Als je bijvoorbeeld te maken hebt met pijn in je schouderblad of spanning in je rugspieren, kun je het gebruik van een foam roller combineren met een massage gun om beide gebieden tegelijk aan te pakken.

Warmtetherapie en ijsmassage kunnen ook in combinatie worden gebruikt om ontstekingen te helpen verminderen en de spanning in de spieren te verminderen. Op deze manier kun jij sneller en effectiever knopen uit je lichaam krijgen.

Zijn er veiligheidsmaatregelen om spierknopen uit mijn lichaam te masseren?

Hoewel massage een geweldige manier kan of kan zijn om van spierknopen af te komen, zijn er enkele veiligheidsmaatregelen die je moet nemen als je je lichaam masseert.

Zorg er eerst voor dat je de juiste techniek en druk gebruikt bij het masseren van je spieren. Als je te ruw bent, kan dat meer ontsteking veroorzaken en de knoop verergeren.

Ten tweede is het belangrijk te stoppen als je tijdens de massage chronische pijn ervaart. Pauzes nemen en luisteren naar je lichaam is de sleutel tot het veilig verwijderen van knopen.

Ten slotte, als je gedurende langere tijd te maken hebt met chronische knopen, kan je het beste een professionele massage- of fysiotherapeut raadplegen voor meer geavanceerde behandelingen.

Conclusie

Nu je de basis kent van hoe je knopen uit je spieren kunt masseren, kun je vandaag nog beginnen met het verlichten van spanning en pijn in je spierweefsel.

Gezonde manieren om van knopen af te komen zijn onder meer het gebruik van een foam roller, massage bal, massage gun, of zelfs het uitproberen van warmte- of ijsmassage. Met deze vormen van massage kunnen stijve spieren worden losgemaakt en kunnen knopen die pijn of ongemak veroorzaken worden losgemaakt.

Het is echter belangrijk op te merken dat de voordelen van massagetherapie meer inhouden dan alleen masseren waar het pijn doet. Je moet de tijd nemen om te hydrateren, stretchen en rusten om het meeste uit je massagesessies te halen.

Door deze tips te volgen over hoe je knopen uit je spieren kunt masseren, kan je genieten van een meer ontspannen en pijnvrije levensstijl.

Neem gerust contact op met ons team van Fusion Recovery als je vragen hebt of hulp nodig hebt om van knopen in je lichaam af te komen.

Volgende lezen

Ronde schouders pijn
Percussie massage gun problemen