Kan een Massage je Ziek Maken? Alles wat jij Moet Weten over je Massage

Kan een massage je ziek maken

Kan een professionele massage je ziek maken? En zelfs als dat zo is, zijn er dan voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om zulke risico's te vermijden?

Vragen over de gezondheidsrisico's van massagetherapie komen de laatste tijd steeds vaker voor.

Het korte antwoord is ja, massage kan je ziek maken. Maar over het algemeen is dit alleen als bepaalde regels niet worden gevolgd of als de massagetherapeut niet gecertificeerd en ervaren is.

Deze ongelooflijk populaire vorm van alternatieve geneeskunde wordt veel gebruikt door fitnessprofessionals en gezondheidswerkers om het herstel van spierweefsel te bevorderen en chronische pijn en stijfheid te verminderen.

Het is ook bewezen dat het een unieke vorm van ontspanning en stressverlichting biedt voor iedereen die worstelt met geestelijke gezondheidsproblemen.

Maar ondanks de vele voordelen, bestaat er nog steeds bezorgdheid dat een goede massage bij sommige mensen een slechte gezondheid kan veroorzaken.

Dat is wat we in dit artikel gaan ontleden: Of je ziek kunt worden van massage, wat de oorzaken zijn en welke voorzorgsmaatregelen jij kunt nemen om je gezondheid en veiligheid te waarborgen zodat je met een goed gevoel een stevige massage kan krijgen.

Lees verder voor meer informatie!

Onderzoeken of een Massage je Ziek kan Maken

Of je nu een massage gun gebruikt of een gediplomeerd therapeut bezoekt, je hele lichaam masseren kan je om een aantal redenen ziek maken ondanks de positieve effecten.

Mogelijke oorzaken kunnen variëren van een massagetherapeut die slechte technieken gebruikt tot overmatige druk met een massageapparaat of zelfs een onderliggende medische aandoening.

Hoewel deze oorzaken gemakkelijk kunnen worden vermeden als je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, is het niet altijd gemakkelijk om te weten wat ze zijn.

Maar voordat we in detail treden over hoe deze factoren een slechte gezondheid kunnen veroorzaken, kijken we eerst naar een aantal veelvoorkomende massagerelateerde ziekten.

Vaak voorkomende aandoeningen na een massage

Als het gaat om veelvoorkomende massage-gerelateerde ziekten, zijn er verschillende die kunnen worden ervaren. Enkele van de meest voorkomende zijn:

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een van de meest voorkomende bijwerkingen van massagetherapie.

Hoofdpijn na een massage wordt meestal veroorzaakt door overprikkeling van het zenuwstelsel, overmatige druk door de therapeut of door het gebruik van een massageapparaat. In sommige gevallen kan het worden veroorzaakt door spanning in de nek en schouders, die kan worden veroorzaakt door een slechte houding of onjuiste technieken die worden gebruikt tijdens je massagesessie.

Bij het gebruik van een massageapparaat kan hoofdpijn veroorzaakt worden door te veel druk of door overbelasting van hetzelfde deel van je lichaam.

Blauwe plekken

Een massage kan ook leiden tot blauwe plekken.

Dit kan of kan versterkt worden als de ontvanger een kwetsbaar huidtype heeft of als de therapeut te veel druk uitoefent tijdens de massagesessie. Het kan ook optreden als je massage apparaten gebruikt die te hard of intens zijn voor je huid.

Neem bijvoorbeeld een massage gun - als jij niet de juiste intensiteit of drukinstelling gebruikt, kan dat gemakkelijk leiden tot blauwe plekken. Bij blauwe plekken verschijnen er meestal verkleurde plekken op de huid, die gepaard gaan met zwelling en pijn.

Pijnlijke spieren

Hoewel het behandelen van je lichaam met massagetherapie een uitstekende manier is om te helpen om spierpijn en spanning te verlichten, kan het ook leiden tot pijnlijke spieren.

Sommige mensen kunnen pijn ervaren door de druk die de therapeut uitoefent, vooral als ze niet gewend zijn aan massage of niet gewend zijn aan diepe spierweefsel technieken met bijvoorbeeld een massage tool. In sommige gevallen kunnen pijnlijke spieren ook worden veroorzaakt door de opbouw van melkzuur in de spieren als gevolg van overbelasting.

Dit geldt vooral als je een massage apparaat gebruikt, omdat de intensiteit van de druk moeilijk te controleren kan zijn waardoor het lichaam sneller reageert.

Misselijkheid

Misselijkheid is ook een veel voorkomende bijwerking van massagetherapie, vooral als je diep spierweefsel gemasseerd wordt.

Misselijkheid gaat gepaard met een gevoel van duizeligheid en licht in het hoofd als gevolg van een plotselinge stroom lymfevocht in je lichaam.

Oorzaken kunnen variëren van uitdroging tot overmatige druk op je lichaam en zelfs slechte massagetechnieken. Het kan ook worden veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening, zoals een infectie of spijsverteringsstoornis.

Dit geldt vooral als jij voor het eerst gemasseerd wordt, omdat je lichaam misschien nog niet gewend is aan de techniek.

Zenuwpijn

De laatste op onze lijst van postmassage aandoeningen waar je voor moet oppassen is zenuwpijn.

Dit scherpe, schietende gevoel ontstaat wanneer bepaalde zenuwen in ons lichaam overprikkeld zijn.

Het komt zelden voor, maar kan of kan worden veroorzaakt als een massagetherapeut te veel druk uitoefent of verkeerde technieken gebruikt. Veel voorkomende zenuwvezels die kunnen worden aangetast zijn de heupzenuwen of dijzenuwen, die meestal langs je benen lopen.

In sommige gevallen kan de zenuwpijn lang aanhouden en kan medische hulp nodig zijn als de pijn aanhoudt.

Dit zijn slechts enkele van de veelvoorkomende aandoeningen na een massage waar jij je bewust van moet zijn. Of jij nu last hebt van hoofdpijn of zenuwpijn, het is belangrijk om alle ongewone symptomen op te merken en zo snel mogelijk verlichting te zoeken.

Maar laten we, voordat we ons op behandelingen storten, eerst eens kijken naar een aantal redenen waarom massagetherapie deze kwalen kan veroorzaken.

Waarom een Massage je Ziek Maakt

Van uitdroging tot overstimulatie, er zijn veel verschillende redenen waarom je ziek kunt worden van een lichaamsmassage. Enkele van de meest voorkomende redenen zijn

Uitdroging

Uitdroging, een veel voorkomende oorzaak van ziekte na een massage, treedt op wanneer je lichaam niet genoeg vocht binnenkrijgt.

Tijdens een massage zweet het lichaam van nature meer vocht uit dan normaal door de toegenomen bloedcirculatie en lichaamswarmte die door de massage wordt gegenereerd. Zonder overtollige hydratatie kan je lichaam zich niet ontdoen van afvalstoffen en andere afvalstoffen, wat leidt tot misselijkheid en andere kwaaltjes na de massage.

Bovendien kan je lichaam nog meer uitgedroogd raken als je massageoliën of lotions gebruikt, omdat de huid een deel van de vloeistof absorbeert.

Over stimulatie

Overprikkeling is een andere veel voorkomende reden waarom je ziek kunt worden van een massage.

Dit kan gebeuren als een massagetherapeut te veel druk uitoefent of als jij slechte massage technieken gebruikt, zoals het gebruik van een percussie massage gun met een verkeerde intensiteitsinstelling. De over stimulatie kan leiden tot rode vlekken en een ander aantal effecten ondanks dat een massage goed wordt uitgevoerd.

Over stimulatie kan leiden tot een breed scala aan aandoeningen na de massage, van pijnlijke spieren tot zenuwpijn.

Onderliggende gezondheidstoestand

Heb jij momenteel te maken met een onderliggende gezondheidstoestand?

Als dat zo is, is het mogelijk dat een massage je ziek kan of kan maken.

Dit geldt vooral als je een infectie of spijsverteringsstoornis hebt, want een intense of lichte massage kan gemakkelijk de symptomen van deze aandoeningen na de massage, zoals misselijkheid, uitlokken. Het is dus belangrijk om je altijd bewust te zijn van eventuele onderliggende aandoeningen voordat je je laat masseren.

Andere veel voorkomende onderliggende medische aandoeningen die kunnen worden veroorzaakt door massage zijn allergieën, astma, diabetes, hoge bloeddruk en hartaandoeningen. Als jij een van deze aandoeningen hebt, kun je beter wegblijven van massagetherapie.

Stress

Stress

Omgaan met hoge stressniveaus kan ook een belangrijke oorzaak zijn van ziekte na een massage.

Als we gestrest zijn, geeft ons lichaam namelijk hormonen af die van invloed kunnen zijn op de manier waarop ons lichaam op massage reageert. Te veel stress kan leiden tot een verhoogde hartslag, wat misselijkheid en duizeligheid kan veroorzaken.

Het kan ook het natuurlijke genezingsproces van je lichaam verstoren, waardoor het voor jou moeilijker wordt om ten volle te profiteren van massagetherapie.

Slechte massagetechniek

Het gebruik van verkeerde massagetechnieken kan ook leiden tot ziektes na de massage.

Dit is vooral het geval als een massagetherapeut te veel druk uitoefent, lange strijkbewegingen maakt die tegen de natuurlijke spierstroom in gaan, of in cirkels wrijft in plaats van rechte lijnen.

Door deze slechte technieken kunnen je spieren overbelast raken, wat kan leiden tot pijn, kramp en andere aandoeningen na de massage.

Van uitdroging tot onderliggende medische aandoeningen en meer, er zijn veel verschillende redenen waarom je ziek kunt worden van een massage. Het is belangrijk om manieren te vinden om deze ziektes na een massage te voorkomen en te behandelen, dus zorg ervoor dat je de nodige stappen neemt om gezond te blijven.

Vervolgens kijken we naar een aantal manieren om eventuele postmassage aandoeningen te verlichten.

Hoe je je Beter kan Voelen als een Massage je Ziek maakt

Als jij je ziek voelt na een massage, is het belangrijk om meteen actie te ondernemen. Hier volgen enkele tips over wat je moet doen:

Eet gezonde voedingsmiddelen om je energieniveau te verhogen

Gezond eten is een belangrijk onderdeel van het herstel als een massage je ziek maakt.

Door voedsel te eten dat rijk is aan voedingsstoffen kan je je energieniveau een boost geven, ontstekingen verminderen en het natuurlijke genezingsproces van je lichaam ondersteunen. Voedingsmiddelen die je in je dieet kunt opnemen zijn vers fruit en groenten, magere eiwitten, volle granen, peulvruchten, noten en zaden. Een lichte maaltijd voor het sporten met een moment van rust is ook een goed idee. 

Vers fruit bevat essentiële vitaminen en mineralen, terwijl groenten rijk zijn aan antioxidanten die kunnen helpen bij het wegspoelen van afvalstoffen. Magere eiwitten voorzien je lichaam van de energie die het nodig heeft om je zachte onderhuids bindweefsel weer op te bouwen.

Drink water om je lichaam te hydrateren

Net zoals het belangrijk is om gezond te eten, is het ook belangrijk om gehydrateerd te blijven na een massage.

Uitdroging kan een belangrijke factor zijn bij een ziek gevoel na een massage, dus zorg ervoor dat je de hele dag door veel water drinkt. Streef naar minstens 8 glazen water per dag en vermijd suikerhoudende of cafeïne houdende dranken.

Voldoende water drinken helpt bij het herstellen van elektrolyten en andere voedingsstoffen in het lichaam die je helpen gehydrateerd te blijven. Het kan ook helpen bij de afvoer van afvalstoffen en het verminderen van ontstekingen, wat kan helpen bij het verminderen van ziektesymptomen na een massage.

Zorg voor voldoende rust en slaap

Een andere belangrijke stap om verlichting te vinden bij ziekte na een massage is ervoor te zorgen dat jij voldoende rust en slaap krijgt.

Stress, angst en vermoeidheid kunnen allemaal in belangrijke mate bijdragen aan ziekte na een massage, dus het is belangrijk om voldoende rust en ontspanning te nemen. Streef naar minstens 8 uur slaap per nacht en zorg ervoor dat jij inspannende activiteiten of stressvolle situaties vermijdt.

Met precies genoeg rust en ontspanning zou je lichaam zich snel moeten kunnen herstellen en zou jij je binnen de kortste keren beter moeten gaan voelen.

Breng koude kompressen aan op plekken die pijnlijk of gekneusd aanvoelen

Zoals eerder genoemd kunnen overmatige pijn en blauwe plekken vaak voorkomen na een massage.

Om ontstekingen en ongemak te helpen verminderen, kun je proberen koude kompressen aan te brengen op de gebieden waar jij je pijnlijk voelt. Je kan een koud kompres gebruiken door een koude, vochtige doek om het gebied te wikkelen en deze minstens 10 minuten te laten zitten.

Je kunt ook ice packs gebruiken als je die hebt. Zorg er echter voor dat jij het koude kompres niet rechtstreeks op je huid aanbrengt, want dit kan verdere irritatie of schade veroorzaken.

Medicijnen innemen

Als de ziekte na de massage ernstig is, moet je misschien medicijnen nemen om de symptomen te verlichten.

Dit kan inhouden dat je een ontstekingsremmer neemt, zoals ibuprofen of acetaminofen, om de ontsteking en het ongemak te verminderen. Het kan ook betekenen dat je een spierverslapper of receptmedicatie inneemt om misselijkheid en duizeligheid te verminderen.

Het is belangrijk om te weten dat medicijnen alleen mogen worden ingenomen zoals voorgeschreven op het etiket.

Nu je weet welke stappen je moet nemen als je ziek wordt van een massage, kun je deze tips in gedachten houden waarbij massage meer een diepe ontspanning kan geven.

Maar wat als we je zouden vertellen dat er een andere manier is om postmassageziekte te voorkomen?

Ja, een fitnesswereld waarin een intense of lichte massage je niet ziek hoeft te maken Een wereld waarin je lichaam de kans krijgt om in balans te komen, prestaties te verbeteren en blessures te voorkomen door de juiste massagetherapie en lichaamswerk.

Dat is wat we nu gaan bespreken - eenvoudige manieren om post-massageziekte te voorkomen voordat het überhaupt begonnen is.

Hoe je de Kans op Massageziekte kan Verminderen

Hoewel het belangrijk is om manieren te vinden om misselijkheid na een massage te verlichten, is het ook goed om te proberen de kans te verkleinen dat je ziek wordt van een massage.

Volg deze tips voor een veilige en ontspannende massage-ervaring:

Kies een gediplomeerd massagetherapeut

Samenwerken met een gediplomeerd massagetherapeut is een van de beste manieren om een veilige, plezierige ervaring te garanderen.

Een gediplomeerde massagetherapeut heeft kennis van en ervaring met het veilig uitvoeren van massages, waardoor het risico op letsel van lichamelijke weefsels of ziekte kan worden beperkt. Zoek er een die ervaren is en kennis heeft van het soort massage dat je zoekt.

Zo kun je er zeker van zijn dat je massagetherapeut de nodige voorzorgsmaatregelen neemt om problemen na de massage te voorkomen.

Koop een effectief massage apparaat

Percussie elite massage gun

Als je jezelf wilt masseren, is het belangrijk om de juiste hulpmiddelen te gebruiken. Door te investeren in een effectief massageapparaat kun je ervoor zorgen dat jij geen gebieden overbelast en dat je spierweefsel op de juiste manier wordt gestimuleerd met een stevige massagevorm.

Hulpmiddelen die bewezen hebben effectief te zijn voor het geven van massages thuis zijn foam rollers, massage ballen en zelfs massage guns. Met fitnessmerken zoals Fusion Recovery die percussie massage guns aanbieden die speciaal zijn ontworpen om spierspanning, pijn en spanning te verlichten, kun je er zeker van zijn dat jij het juiste gereedschap voor de klus krijgt.

Hydrateer voor en na je massagesessie

Gehydrateerd blijven kan een manier zijn om verlichting te krijgen van ziekte na een massage, maar het kan ook de kans verkleinen dat je ziek wordt.

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt voor je massage. Je kunt zelfs de dag voor en de dag van je massage meer water drinken. Dit zorgt ervoor dat je lichaam goed gehydrateerd is en eventuele stress tijdens de massagesessie aan kan.

Op dezelfde manier kan water drinken na een massage helpen bij het wegspoelen van afvalstoffen die mogelijk zijn vrijgekomen of gegenereerd tijdens de sessie, zoals we al eerder hebben vermeld.

Kies de juiste massageolie

Het kiezen van de juiste massageolie is de sleutel tot een effectieve en veilige massagesessie.

We weten allemaal hoe belangrijk het is om de juiste massageolie te gebruiken, en dit is vooral belangrijk als je jezelf masseert.

Let er bij het kiezen van een massageolie op dat deze hypoallergeen is en vrij van geur- en kleurstoffen die irritatie kunnen veroorzaken. Dit zorgt er niet alleen voor dat je niet ziek wordt na een massage als gevolg van een allergische reactie, maar het kan ook de effectiviteit van de massage vergroten.

Vermijd massages als je je ziek voelt

Voel jij je niet zo lekker?

Hoewel massagetherapie een uitstekende manier kan zijn om spierspanning en spierpijn te behandelen, is het belangrijk om rekening te houden met het welzijn van je lichaam.

Als je ziek bent of een verzwakt immuunsysteem hebt, kun je beter de massage bewust overslaan tot je je beter voelt. Mensen met ziekten zoals verkoudheid, griep of zelfs blessures kunnen beter wachten met een massage totdat ze zich gezonder voelen.

Op deze manier kan of kan jij ervoor zorgen dat je lichaam de fysieke stress van een massagesessie aankan en de kans op ziekte na de massage vermindert.

Communiceer met je massagetherapeut als je je ongemakkelijk voelt

Het is belangrijk om je massagetherapeut te informeren als je je ongemakkelijk voelt of pijn hebt tijdens een massage.

Zo weet je zeker dat de bewegingen die je maakt veilig en effectief zijn. Je massagetherapeut moet in staat zijn om zijn techniek aan te passen of alternatieve manieren van verlichting te bieden, zoals het gebruik van warme of koude kompressen, om het ongemak te verminderen.

Het is ook belangrijk om eerlijk te zijn tegen je massagetherapeut over eerdere medische aandoeningen, zoals spier- of gewrichtspijn. Dit zal hen helpen om de veiligste en meest effectieve vorm van massagetherapie te bieden.

Als je deze tips opvolgt, kan of kan jij zorgen voor een veilige en ontspannende ervaring met een minimale kans om je achteraf ziek te voelen.

Veel Gestelde Vragen

Als jij je nog steeds afvraagt of je ziek kunt worden van een massage, dan is Fusion er om je te helpen.

Vind antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen die we over dit onderwerp krijgen.

Zijn er specifieke soorten massages waar ik ziek van kan worden?

Natuurlijk zijn er massagetechnieken die je eerder ziek maken dan andere.

Diepe spierweefsel massages staan bekend als vrij intensief, wat betekent dat ze ongemak kunnen veroorzaken als ze niet goed worden uitgevoerd. Ook massages waarbij veel gestrekt wordt of druk op een specifiek gebied wordt uitgeoefend, kunnen spierpijn en vermoeidheid veroorzaken.

Dit kan acupunctuur zijn, lymfe drainage massage en zelfs Zweedse massage. Zorg ervoor dat je je massagetherapeut op de hoogte stelt van eventuele medische aandoeningen, zodat hij of zij de techniek hierop kan afstemmen.

Is het mogelijk om een massage te krijgen zonder ziek te worden?

Ja, het is mogelijk om gemasseerd te worden zonder ziek te worden.

Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je de juiste stappen neemt voor en na je massagebehandeling. Je kunt beginnen met de voorzorgsmaatregelen die in dit artikel worden beschreven en ervoor zorgen dat je eventuele ongemakken of pijn aan je massagetherapeut doorgeeft.

Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je massagesessie een veilige en aangename ervaring is.

Conclusie

Hopelijk heeft dit artikel je veel inzicht gegeven in de vraag of je ziek kunt worden van een massage.

Hoewel massagetherapie een effectieve manier kan zijn om te ontspannen en spier- en gewrichtspijn te verminderen, kan het ook leiden tot ziekte na de massage als niet de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen.

Veel voorkomende aandoeningen na een massage zijn hoofdpijn, misselijkheid, vermoeide spieren en zenuwpijn.

Deze aandoeningen kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder uitdroging, over stimulatie, verkeerde massagetechnieken en onderliggende medische aandoeningen. Manieren waarop jij verlichting kunt vinden van ziektes na een massage zijn onder andere gehydrateerd blijven, gezond eten, tijd nemen om te rusten, een koud kompres gebruiken of medicijnen zonder recept innemen.

Hoewel deze tips je kunnen helpen om je beter te voelen, zijn er ook preventieve maatregelen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je massagesessie veilig en heilzaam is. Deze maatregelen omvatten het werken met een gediplomeerde massagetherapeut, het informeren over eventuele onderliggende medische aandoeningen en het gebruik van een effectief massageapparaat met de juiste techniek.

Als je ziek bent of een verzwakt immuunsysteem hebt, kun je massagetherapie beter vermijden totdat je je beter voelt.

Als je deze tips opvolgt, kun je de kans op ziekte na een massage verkleinen en ten volle genieten van de voordelen van een massagesessie. Als je nog vragen of zorgen hebt over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op en ons team van deskundigen zal je graag helpen.

Volgende lezen

massage gun vs massage
Hoe verbeter je evenwicht