10 Eenvoudige Oefeningen voor Lymfedrainage

oefeningen voor lymfedrainage

Het uitvoeren van oefeningen voor lymfedrainage wordt steeds populairder bij mensen die hun algehele gezondheid en welzijn willen verbeteren.

Verantwoordelijk voor de afvoer van vocht en het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam, helpt deze zachte massagetechniek om vochtophoping te verminderen voor een goede bloedcirculatie door de bloedvaten.

Hoewel het gebruik van lymfedrainage apparatuur zoals bijvoorbeeld het beenmassage apparaat "de Air Pro C" zeer doeltreffend is om de lymfestroom te bevorderen, zijn er ook verschillende eenvoudige oefeningen die je thuis kunt doen om de behandeling van lymfoedeem te stimuleren.

In dit artikel geven we je een overzicht van tien effectieve oefeningen die je kunt doen om je lymfestelsel in topvorm te houden.

Oefeningen voor Lymfedrainage

Met honderden lymfeklieren in het menselijk lichaam is het essentieel om te weten op welke oefeningen je je moet concentreren om een verschil te maken en extra vocht af te voeren.

In dit deel zullen we lymfedrainage-oefeningen indelen naar de volgende lichaamsdelen:

Oefeningen voor het bovenlichaam

Het bovenlichaam, dat bestaat uit de nek, de rug en de schouders, is het meest gebruikte gebied om aan lymfedrainage te werken. Hier zijn enkele oefeningen die je kunt doen om het lymfestelsel in dit gebied te stimuleren:

Schouderophalen

Heb je ooit je schouders opgehaald als reactie op iets? Nou, deze oefening is bijna hetzelfde, maar met meer nadruk op het stimuleren van lymfeklieren in de nek, rug en schouders.

Dit is hoe je het opzettelijk kunt doen: Ga staan met je voeten op heupbreedte uit elkaar en je armen aan je zij. Haal dan diep adem en als je uitademt, haal je je schouders zo hoog mogelijk op naar je oren.

Houd 2-3 seconden vast voordat je loslaat en de oefening goed herhaalt. Als je je leniger voelt, kun je de schouder ophaaloefening afwisselen met armcirkels voor een extra effect.

Schouderflexie

Een andere goede oefening om de lymfestroom in je bovenlichaam te verbeteren is schouderflexie.

Deze oefening geeft zachte druk op de nek en schouders en helpt de lymfevaten te stimuleren voor een betere doorbloeding en afvoer van gifstoffen en extra lymfevocht.

Om schouderflexie uit te voeren, sta je met je voeten op heupbreedte uit elkaar en je armen aan je zijden. Adem diep in en til de armen op tot schouderhoogte. Terwijl je uitademt, buig je je schouders zo ver mogelijk naar voren voordat je terugkeert naar de beginpositie.

Herhaal de oefening 10-15 keer per dag of meer voor de beste resultaten.

Nekrotatie

Als je op zoek bent naar een manier om de lymfestroom in de nek en schouders te verbeteren, zijn nekoefeningen een goede manier.

Populaire oefeningen zoals ronddraaiende beweging(en) zijn een goed begin. Ga hiervoor staan met de voeten op heupbreedte uit elkaar en de handen op de heupen. Haal diep adem en draai de nek langzaam van links naar rechts gedurende 10-15 reps of meer terwijl je uitademt.

Voor extra intensiteit kun je ook proberen de kin op te tillen naar boven bij elke rotatie. Hou de bewegingen langzaam en beheerst om mogelijke overbelasting te voorkomen.

Arm oefeningen

Onze armen zitten vol lymfeklieren, dus die moeten ook de nodige aandacht krijgen om het lymfevocht goed te laten circuleren.

Een goede manier om dit te bereiken is door middel van armoefeningen. Armcirkels zijn een geweldige manier om dit te doen, omdat ze niet alleen helpen de okselklieren in je armen te stimuleren, maar ook de doorbloeding bevorderen.

Om te beginnen ga je staan met de voeten op heupbreedte uit elkaar en de armen uitgestrekt. Beweeg de armen langzaam in een cirkelvormige beweging gedurende 10-15 herhalingen. Zorg ervoor dat je zowel met de klok mee als tegen de klok in beweegt voor maximaal profijt.

Je moet ook de schouders ontspannen houden en de cirkels langzaam en beheerst uitvoeren.

Ademhaling squats

beenoefeningen lymfedrainage squats

Een van de meest effectieve oefeningen voor lymfatische massage is de breathing squat.

Deze diepe ademhalingsoefening helpt de lymfeklieren van het onderlichaam te stimuleren en bevordert de lymfestroom in de buik. Om ademhaling squats uit te voeren, begin je met je voeten op heupbreedte uit elkaar.

Haal diep adem, en terwijl je uitademt, zak je langzaam in een hurkhouding, zo laag als je kunt. Houd deze positie enkele seconden vast en keer dan terug naar de beginpositie. Ademhaling squats kan zo vaak als gewenst worden gedaan.

Vergeet niet je rug recht te houden, en je kern in beweging tijdens de hele oefening.

Oefeningen voor het onderlichaam

Het onderlichaam, waar de meeste lymfeklieren zich bevinden, is een goede plek om te beginnen met het in beweging houden van het lymfestelsel.

Eenvoudige oefeningen bij oedeem en voor manuele lymfedrainage in dit gebied zijn:

Enkel balansering

Enkel balansering is een andere goede oefening om de lymfedrainage in het onderlichaam te bevorderen.

Deze oefening is perfect voor degenen die de zwelling in hun enkels en voeten willen verminderen. Ga hiervoor staan met de voeten op heupbreedte uit elkaar en de armen langs de zij.

Om de oefening uit te voeren ga je eerst op een stoel zitten met de voeten plat op de grond. Til één been van de grond en beweeg het in een cirkelvormige beweging van links naar rechts.

Houd deze beweging 10-15 seconden vol voordat je als een ballerina overschakelt naar het andere been. Herhaal deze oefening een paar keer aan elke kant voor het beste resultaat.

Been oefening

Vind je het moeilijk om de lymfeklieren in je onderlichaam te stimuleren? Dan is deze beenoefening een uitstekende oefening om toe te voegen aan elke fysieke activiteitenroutine.

Deze relatief eenvoudige oefeningen zijn een goede manier om de lymfedrainage in dit deel van het lichaam te bevorderen zonder dat u van de grond hoeft te komen.

Om deze oefening uit te voeren, rust je op de rug met rechte benen. Schuif vervolgens één been zo ver mogelijk naar buiten en houd het daar een paar seconden vast voordat je het terugbrengt naar de beginpositie. Wissel de benen af en herhaal de oefening 10 keer aan elke kant.

Kuit oefening

Een andere goede oefening om de lymfestroom in het onderlichaam te bevorderen is de kuitpush.

Deze oefeningen zijn gemakkelijk uit te voeren en zullen jou helpen de lymfestroom snel te verbeteren. Je hoeft alleen maar op te staan en de hielen zo hoog mogelijk op te tillen, en ze na een paar seconden langzaam weer te laten zakken.

Als je deze oefening voor het eerst doet, hou dan een stabiel voorwerp vast zoals een muur of een stoel voor het evenwicht. Dit kun je 10-15 keer achter elkaar doen voor het beste resultaat.

Buik rotaties

Als je de lymfestroom in de buik en de romp wilt bevorderen, is het draaien van de romp een prima oefening om aan jou routine toe te voegen.

Deze oefeningen helpen de lymfeklieren in de buikstreek te stimuleren en kunnen staand of zittend worden uitgevoerd. Om deze oefening uit te voeren, begin je met je voeten op schouderbreedte uit elkaar. Draai vervolgens uw lichaam van links naar rechts, zo ver als je kunt gaan zonder jezelf te belasten.

Houd elke kant een paar seconden vast voordat je loslaat en terugkeert naar de beginpositie. Herhaal deze oefening 10 keer aan elke kant voor het beste resultaat.

Lunges

Lunges zijn een uitstekende oefening om je lymfevaten goed te laten werken, dus voeg deze oefeningen zeker toe aan je routine.

Deze oefening biedt een geweldige combinatie van cardio en krachtopbouw, dus ideaal om je lymfesysteem in topvorm te houden. Ga staan met de voeten op schouderbreedte uit elkaar en zet dan een grote stap voorwaarts met één been.

Laat jezelf zakken tot beide knieën gebogen zijn in een hoek van 90 graden, duw dan af met je voorste voet om terug te keren naar de beginpositie. Wissel de benen af en herhaal deze oefening meerdere keren aan elke kant voor het beste resultaat.

Zorg er bij deze oefening voor dat je je rug recht houdt en je core betrokken. Je kunt beginnen met een paar eenvoudige voorwaartse lunges voordat je andere variaties probeert, zoals zijwaartse of omgekeerde lunges.

Dit zijn slechts enkele van de beste oefeningen om de lymfedrainage in jouw lichaamsmassa te stimuleren.

Of je nu net begint of een ervaren sporter bent, het combineren van deze oefeningen met een gezonde levensstijl zal helpen om het lymfestelsel goed te laten functioneren.

Maar hoe kun je het beste uit deze oefeningen halen? Dat ontdekken we in het volgende hoofdstuk.

Bewezen tips om oefeningen voor lymfedrainage te maximaliseren

Om de lymfedrainage te bevorderen is het van cruciaal belang dat je het maximale uit je trainingsroutine haalt. Hier zijn enkele tips die jouw trainingssessies veel effectiever zullen maken:

Langzaam bewegen.

Langzaam bewegen is essentieel om de lymfedrainage te stimuleren. Focus je op normale lichaamsbeweging, het heeft geen extra effect om zeer intensief sporten in plaats van toegankelijke beweging.

Wanneer je oefeningen doet zoals lunges of squats, zorg er dan voor dat je in een langzaam en beheerst tempo beweegt. Dit zorgt ervoor dat de spieren goed worden aangespannen en dat je lymfeklieren volledig worden gestimuleerd.

Gehydrateerd blijven

Gehydrateerd zijn is essentieel voor elke trainingsroutine, vooral bij primair lymfoedeem.

Als je uitgedroogd bent, kan het lichaam niet efficiënt gifstoffen en afvalstoffen wegspoelen, wat kan leiden tot een ophoping in het lymfestelsel. Voor een optimale lymfedrainage moet je de hele dag door en voor het sporten voldoende water drinken.

Probeer indien mogelijk dagelijks 8-10 glazen water te drinken.

Neem pauzes tussen de sets

Zorg voor voldoende evenwicht tussen rust en de oefeningen.

Het zou niet alleen moeilijk zijn om je te concentreren, maar je zou ook eerder last krijgen van vermoeidheid of spierkrampen. Een paar minuten nemen tussen de sets om je lymfesysteem door te oefenen is essentieel om optimale resultaten te bereiken.

Pauzes nemen zal je niet alleen helpen geconcentreerd en energiek te blijven, maar het zal ook het lichaam helpen herstellen en een vlotte circulatie van lymfevocht bevorderen.

Wissel de oefeningen af

Het wisselen van oefeningen is essentieel voor een effectieve lymfedrainage.

Je wilt niet overdrijven met één bepaalde oefening, wat kan leiden tot vermoeidheid of letsel. Wissel in plaats daarvan de routine af door verschillende oefeningen te doen die gericht zijn op verschillende lichaamsgebieden en de afvoer van lymfevocht bevorderen.

Probeer bijvoorbeeld af te wisselen tussen lunges, ademhaling squats, en zelfs kuitverhogingen. Je kunt ook wat lichte cardio-oefeningen aan jouw routine toevoegen, zoals wandelen of joggen.

Op die manier kun je de consistentie van jouw trainingsroutine handhaven en er tegelijkertijd het beste uit halen.

Aanbevolen op 2 keer per dag de oefeningen uit te voeren.

Veel gestelde vragen

Heb je vragen over lymfedrainage oefeningen? Je vindt hier de antwoorden. Ontdek de beste oefeningen, tips en trucs om het meeste uit je routine te halen.

Wat zijn de voordelen van oefeningen voor lymfedrainage?

De voordelen van het toevoegen van lymfedrainage-oefeningen aan uw dagelijkse routine zijn talrijk.

Regelmatige lichaamsbeweging helpt niet alleen het interstitiële vocht uit de weefsels te verwijderen, maar kan ook helpen ontstekingen te verminderen, de immuniteit te stimuleren en gifstoffen uit de lymfebanen te spoelen.

Bovendien kan regelmatige lichaamsbeweging de spierkracht en het bewegingsbereik verbeteren en tegelijkertijd de veneuze stroom stimuleren.

Zijn er risicofactoren bij het uitvoeren van oefeningen voor lymfedrainage?

Ja, er zijn enkele risicofactoren van lymfemassage oefeningen om in gedachten te houden.

Zoals bij elke oefening is het essentieel om rekening te houden met uw algemene conditie en eventuele onderliggende gezondheidsproblemen voordat je aan een activiteit begint, ook als die bedoeld is om de lymfecirculatie te bevorderen.

Mensen met hoge bloeddruk of cardiovasculaire problemen moeten een arts raadplegen voordat zij aan nieuwe lichaamsbeweging beginnen. Bovendien moeten mensen die onlangs zijn geopereerd of die in het verleden letsel hebben opgelopen, professioneel advies inwinnen voordat zij aan een trainingsprogramma beginnen.

Kan ik het uitvoeren van oefeningen voor lymfedrainage combineren met het gebruik van massagehulpmiddelen?

lymfedrainage massage

Ja, het toevoegen van het gebruik van lymfatische massageapparaten in combinatie met het uitvoeren van oefeningen kan een geweldige manier zijn om je lymfestelsel gezond te houden.

Bewezen massageapparaten zoals de Fusion Elite en de Fusion Mini zijn zeer effectief in het bevorderen van lymfedrainage en helpen jou het maximale uit jouw trainingsroutine te halen. Als je bijvoorbeeld de lymfecirculatie in de benen wilt bevorderen, kan de Fusion Air-C Pro jou helpen om nog betere resultaten te behalen.

Vergeet niet om tijdens de routine gehydrateerd te blijven en neem regelmatig pauzes om de voordelen van het programma voor manuele lymfedrainage te maximaliseren. Je kunt ook een massagetherapeut of fitnessinstructeur raadplegen voor advies over het combineren van de twee.

Conclusie

Het uitvoeren van oefeningen voor lymfedrainage kan een geweldige manier zijn om het lymfestelsel gezond te houden en goed te laten functioneren.

Of je nu de lymfecirculatie wilt bevorderen na een lange dag zitten achter een bureau of na een massage- en bewegingsroutine, er zijn veel manieren om het meeste uit jouw lymfedrainage programma te halen.

Vergeet niet de oefeningen af te wisselen en gebruik massagehulpmiddelen zoals de Fusion Elite of Mini als je op zoek bent naar nog betere resultaten. En blijf gehydrateerd tijdens jouw trainingen en neem regelmatig pauzes om de voordelen van je trainingsroutine te maximaliseren.

Laat ons in de reacties hieronder weten welke zachte of intensieve oefeningen voor lymfedrainage jij het meest effectief vindt. Deel dit artikel ook om je vrienden en familie te helpen hun lymfestelsel gezond te houden en goed te laten functioneren.

Veel plezier met de oefeningen!

Volgende lezen

massage om vetophopingen af te breken
zelf lymfemassage