Beenkrampen bij Ouderen: Waarom het Gebeurt en hoe te Voorkomen

beenkrampen bij ouderen

Beenkrampen bij ouderen zijn een veel voorkomend en vaak pijnlijk probleem dat de dagelijkse activiteiten kan hinderen.

Wanneer de meeste mensen aan deze medische aandoening denken, stellen zij zich voor dat het bij jongere volwassenen die intensief trainen voorkomt. Beenkrampen komen echter heel vaak voor bij ouderen en hebben verschillende oorzaken.

Niemand houdt van pijnlijke krampen - ongeacht de leeftijd! Dat geldt dubbel voor ouderen, die misschien niet dezelfde capaciteit hebben om pijn te weerstaan of snel te herstellen.

Gelukkig hoeven beenkrampen bij mensen met een hogere gemiddelde leeftijd geen impact te hebben op de manier van leven.

In dit artikel bespreken we de mogelijke oorzaken van beenkrampen bij oudere patiënten en effectieve oplossingen om ze te voorkomen.

Lees verder voor meer informatie!

Veelvoorkomende Oorzaken van Beenkrampen bij Ouderen

Als het gaat om beenkrampen bij ouderen, zijn er een paar veelvoorkomende oorzaken die het vermelden waard zijn. Deze oorzaken kunnen variëren van leefstijl factoren tot onderliggende medische aandoeningen die klinische zorg vereisen.

Laten we er een paar bekijken:

1. Uitdroging

Uitdroging is een veel voorkomende oorzaak van kramp in benen bij senioren.

Naarmate we ouder worden, kan ons lichaam minder goed water vasthouden, wat kan leiden tot uitdroging en een verstoord elektrolytenevenwicht. Sommige senioren nemen ook diuretica, wat verder kan bijdragen tot uitdroging.

Dit kan spierkrampen en spasmen in de onderste ledematen veroorzaken.

2. Magnesiumtekort

Een tekort aan magnesium is een andere mogelijke oorzaak van beenkrampen bij de oudere doelgroep.

Magnesium is een essentieel mineraal dat spiersamentrekkingen en zenuwimpulsen helpt reguleren. Te lage niveaus kunnen leiden tot spierkrampen en spasmen.

Een laag magnesiumgehalte kan worden veroorzaakt door verschillende risicofactoren, waaronder slechte voeding, bepaalde medicijnen en chronische medische aandoeningen zoals diabetes of nierziekten.

Bovendien kan een tekort aan magnesium ook worden veroorzaakt door een gebrek aan inname via de voeding of doordat senioren het mineraal niet goed kunnen opnemen.

3. Medicijnen

Gebruik van medicatie kan ook beenkrampen veroorzaken.

Sommige medicijnen, zoals diuretica en statines, kunnen leiden tot elektrolytische onevenwichtigheden die kuitkrampen kunnen veroorzaken. Andere medicijnen, zoals bètablokkers en calciumkanaalblokkers, kunnen ook het vermogen van het lichaam om spiercontracties te reguleren verstoren.

Voor senioren die hogere doseringen medicijnen gebruiken, kan dit bijzonder problematisch zijn omdat de bijwerkingen van elk medicijn op elkaar kunnen inwerken, wat leidt tot meer krampen in de benen.

magnesium tekort beenkrampen

4. Spiervermoeidheid

Beenkrampen bij ouderen kunnen ook worden veroorzaakt door spiervermoeidheid.

Naarmate we ouder worden, worden onze spieren zwakker en minder bestand tegen lichamelijke activiteit. Dit kan leiden tot spiervermoeidheid, wat kramp en spasmen in de onderste ledematen kan veroorzaken.

Bovendien zijn senioren niet meer zo actief als vroeger, waardoor hun spierkracht en uithoudingsvermogen afnemen. Als dit gebeurt, kunnen ze vatbaarder zijn voor spierkrampen.

5. Vitaminetekorten

Vitaminegebrek kan ook een mogelijke oorzaak zijn lichamelijke klachten in de benen.

Vitaminen zijn essentieel voor een goede spierfunctie. Te lage niveaus kunnen leiden tot spierkrampen en tot een hoger aantal krampen. Veel voorkomende vitaminetekorten die kunnen bijdragen tot beenkrampen zijn foliumzuur, vitamine B-complex en D.

Vitamine D-tekort komt veel voor bij senioren door hun verminderde blootstelling aan zonlicht, terwijl een tekort aan vitamine B-complex en foliumzuur kan worden veroorzaakt door een slechte inname van de voeding of onvoldoende opname van deze vitamines.

Met deze mogelijke oorzaken in gedachten is het ook belangrijk te weten welke levensstijlfactoren kunnen bijdragen tot het ontstaan van kramp bij senioren. Deze kunnen bestaan uit een gebrek aan lichaamsbeweging, roken, alcoholgebruik, enz.

Laten we ze nader bekijken.

Levensstijl factoren die Bijdragen tot Beenkrampen bij Ouderen

Leefstijl factoren kunnen ook een rol spelen bij beenkrampen bij ouderen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

1. Sedentaire levensstijl

Een zittende levensstijl draagt in belangrijke mate bij tot beenkrampen bij senioren.

Als senioren niet lichamelijk actief zijn, kunnen hun beenspieren zwak worden en niet bestand zijn tegen lichamelijke inspanning. Dit kan leiden tot spiervermoeidheid, wat kramp en spasmen in de onderste ledematen kan veroorzaken.

Bovendien kunnen senioren door leeftijdsgebonden gezondheidsproblemen of mobiliteitsproblemen minder actief zijn dan vroeger, waardoor hun spierkracht en uithoudingsvermogen afnemen. Als dit gebeurt, kunnen ze vatbaarder zijn voor spierkrampen in de ledematen.

sedentair gedrag

2. Roken

Roken is ook een andere leefstijl factor die in verband wordt gebracht met het veroorzaken van beenkrampen bij ouderen. Men denkt dat roken de circulatie en de zuurstofvoorziening van de spieren kan verstoren, wat leidt tot kramp en spasmen.

De nicotine in sigaretten kan ook het vermogen van het lichaam om vitaminen en mineralen op te nemen verstoren, wat leidt tot tekorten die spierkrampen kunnen veroorzaken. Daarnaast kan roken ook leiden tot uitdroging, wat verder kan bijdragen tot spierkrampen.

3. Alcoholgebruik

Alcoholgebruik kan ook bijdragen tot beenkrampen bij ouderen.

Alcohol is een diureticum, wat betekent dat het lichaam meer water verliest dan het opneemt. Dit kan leiden tot uitdroging, wat spierkrampen en spasmen kan veroorzaken.

Bovendien kunnen bier en alcoholische dranken het vermogen van het lichaam om vitaminen en mineralen op te nemen verstoren, wat leidt tot tekorten die krampen kunnen veroorzaken.

4. Hoge mate van stress

Beenkrampen bij ouderen kunnen ook worden veroorzaakt door veel stress.

Wanneer het lichaam onder stress staat, kunnen de spieren zich spannen en samentrekken, wat leidt tot krampen en spasmen. Bovendien kan veel stress ook leiden tot slechte voedingskeuzes, wat verder kan bijdragen tot vitaminetekorten die beenkrampen kunnen veroorzaken.

Bij hoge stressniveaus kunnen senioren ook minder geneigd zijn aan lichaamsbeweging te doen, waardoor spierkracht en uithoudingsvermogen afnemen.

Nu we hebben gekeken naar enkele leefstijl factoren die kunnen bijdragen tot beenkrampen bij ouderen, laten we eens kijken hoe senioren ze kunnen voorkomen.

Voorkomen van Beenkrampen bij Ouderen

Het voorkomen van beenkrampen bij ouderen is mogelijk met eenvoudige veranderingen in de levensstijl. Hier volgen enkele tips om senioren te helpen hun risico op beenkrampen te verminderen:

1. Blijf gehydrateerd

Gehydrateerd blijven is een essentieel onderdeel van het voorkomen van beenkrampen bij senioren.

Uitdroging kan spierkrampen en spasmen veroorzaken, dus oudere patiënten moeten ervoor zorgen dat ze de hele dag door voldoende vocht drinken. Senioren moeten ernaar streven om minstens 8 glazen water per dag te drinken, of meer als ze intensieve fysieke activiteiten ondernemen.

Daarnaast moeten senioren ook alcoholische dranken en cafeïne vermijden, omdat deze tot uitdroging kunnen leiden. In plaats daarvan moeten zij veel water of andere hydraterende dranken met elektrolyten drinken.

2. Eet een evenwichtig dieet

Een evenwichtige voeding is ook essentieel voor senioren om slechte spierkrampen in het been aan te pakken.

Senioren moeten ernaar streven veel fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten in hun dieet op te nemen. Met een evenwichtige voeding kunnen senioren ervoor zorgen dat zij alle essentiële vitaminen en mineralen binnenkrijgen die hun lichaam nodig heeft om gezond en sterk te blijven.

Zij moeten ook bewerkte voedingsmiddelen en suikerhoudende dranken beperken, omdat deze kunnen leiden tot vitaminetekorten die bij patiënten spierkrampen kunnen veroorzaken.

3. Regelmatig trainen

Het voorkomen van beenkrampen bij senioren kan ook door regelmatige lichaamsbeweging.

Regelmatige lichaamsbeweging kan senioren helpen hun spierkracht en uithoudingsvermogen op peil te houden, wat het risico op beenkrampen kan verminderen. Senioren moeten streven naar minstens 30 minuten matige lichaamsbeweging per dag.

Dit kan wandelen, zwemmen of fietsen zijn. Het is ook belangrijk voor senioren om krachttraining in hun oefenprogramma op te nemen. Dit kan helpen om spierkracht op te bouwen en het risico op beenkrampen te verminderen.

4. Vermijd lang zitten of staan

Een andere manier waarop senioren beenkramp kunnen voorkomen is door langdurige zittende of staande posities te vermijden.

Langdurig zitten of staan kan de spieren stijf en zwak maken, wat leidt tot kramp en spasmen. Om het risico van beenkrampen te verminderen, moeten senioren dagelijks regelmatig pauzes nemen om te bewegen en hun benen te strekken.

Dit houdt hun spieren actief en vermindert de kans op kramp.

Hoewel bepaalde veranderingen in levensstijl senioren kunnen helpen hun risico op beenkrampen te verminderen, kunnen huismiddeltjes en medicijnen ook helpen. Laten we enkele van deze opties bekijken.

Verlichten van Beenkrampen bij Ouderen

Hier zijn enkele huismiddeltjes en medicijnen om slechte spierkrampen bij ouderen te helpen verlichten. Veel ervan kunnen worden gecombineerd met veranderingen in levensstijl voor maximale verlichting.

Laten we meer te weten komen.

1. Het gebruik van luchtdrukcompressie massage

Om het aantal nachtelijke krampen te verminderen is het gebruik van luchtdrukcompressie massage een zeer effectieve behandeling. Deze massage behandeling verbeterd in korte tijd de doorbloeding waardoor  pijnklachten verminderen.

luchtdrukcompressie massage

Wil je meer weten over het gebruik van luchtdrukcompressie, bezoek dan de volgende link.

2. Warmte of kou toepassen op de kramp.

Warmte/kou toepassen op de kramp is ook een effectieve manier voor senioren om de kans op beenkramp te verminderen. Warmte helpt om strakke spieren te ontspannen en de bloedsomloop te verbeteren, terwijl kou helpt om ontstekingen en hevige pijn te verminderen.

Senioren moeten gedurende 10-15 minuten een warm kompres of een verwarmingskussen op het getroffen gebied leggen. Een warm bad of douche kan ook helpen. Voor koutherapie moeten senioren gedurende dezelfde periode een koud kompres of een ijskompres gebruiken.

3. Het nemen van vrij verkrijgbare pijnstillers

Een doeltreffende manier voor senioren om beenkrampen te verlichten is het innemen van vrij verkrijgbare pijnstillers.

Veel gebruikte medicijnen die de beenkrampen kunnen verlichten zijn ibuprofen, naproxen en acetaminofen.

Ibuprofen en naproxen zijn ontstekingsremmers, terwijl acetaminofen een pijnstiller is. Om de klinische gevolgen van deze geneesmiddelen te beperken, moeten senioren altijd de instructies op het medicijnetiket volgen of hun zorgverlener raadplegen voor gebruik.

4. Het gebruik van een spierverslapper zoals voorgeschreven door een arts.

Een andere manier waarop senioren het risico van beenkrampen kunnen verminderen is het gebruik van spierverslappers op voorschrift van een arts. Spierverslappers zijn medicijnen die de spierspanning verminderen en intense pijn verlichten.

Bij het gebruik van spierverslappers is het cruciaal dat senioren altijd de instructies van hun zorgverlener opvolgen en de medicijnen precies volgens voorschrift innemen. Het is ook belangrijk op te merken dat spierverslappers slaperigheid kunnen veroorzaken, dus senioren mogen niet rijden of machines bedienen terwijl ze ze innemen.

5. Het gebruik van natuurlijke remedies zoals essentiële oliën of kruiden

Natuurlijke remedies zoals essentiële oliën of kruiden zijn een andere effectieve manier om de kans op beenkrampen te verminderen.

Etherische oliën, zoals lavendel en pepermunt, bevatten bestanddelen die kunnen helpen de spieren te ontspannen en de pijn te verminderen. Kruiden zoals gember, kurkuma en cayennepeper bevatten ook stoffen die ontstekingen en pijn kunnen helpen verminderen.

Om mogelijke bijwerkingen te voorkomen, moeten senioren eerst een arts raadplegen voordat zij natuurlijke middelen gebruiken, omdat sommige een wisselwerking kunnen hebben met hun medicijnen.

Omgaan met Beenkrampen 's Nachts

Omgaan met nachtelijke beenkrampen kan een enorme uitdaging zijn voor senioren.

Om het risico op beenkrampen tijdens de slaap te verminderen, moeten senioren proberen een regelmatig slaapschema aan te houden en voldoende rust te nemen. Indien mogelijk moeten zij ook fysieke activiteiten vermijden die hun spieren oververmoeid of gespannen kunnen maken.

Hier zijn enkele andere tips die senioren kunnen helpen het risico op nachtelijke krampen te verminderen:

- Draag compressiesokken of -kousen

Het dragen van compressiesokken of -kousen is een andere effectieve manier voor senioren om met nachtelijke krampen om te gaan.

Compressiesokken en -kousen helpen de bloedsomloop in de benen te verbeteren, waardoor spiervermoeidheid wordt verminderd en kramp wordt voorkomen. Bovendien geven ze steun aan de voeten en enkels, wat de kans op kramp kan verminderen.

Bij het kiezen van compressiesokken of -kousen moeten senioren de juiste maat en pasvorm voor hun benen kiezen.

- Leg de benen omhoog voor het slapen gaan

Het optillen van de benen voor het slapen gaan blijkt ook effectief te zijn bij nachtelijke krampen. Het helpt de bloedsomloop te verbeteren en de zwelling te verminderen, waardoor de spieren minder snel vermoeid raken en kramp wordt voorkomen.

Voor een optimaal profijt moeten senioren proberen hun benen minstens 15 minuten voor het slapengaan omhoog te leggen. Op die manier zijn hun benen ontspannen en klaar voor een goede nachtrust.

- Strek de benen voor het slapen gaan

Een andere manier waarop senioren het risico van nachtelijke beenkrampen kunnen verminderen is door voor het slapen gaan de benen te strekken.

Strekken helpt om de spieren te ontspannen en de bloedsomloop te verbeteren, wat kan helpen om spiervermoeidheid te verminderen en kramp te voorkomen. Senioren moeten zich concentreren op het rekken van hun kuiten, hamstrings, quadriceps en voeten. Ze moeten elke rek ten minste 30 seconden vasthouden en verschillende keren herhalen.

Krachtige rekoefeningen moeten worden vermeden, omdat die de spieren nog meer kunnen belasten en pijn kunnen veroorzaken.

rekken van benen voor beenkrampen bij ouderen

- Een verwarmingskussen of warmwaterkruik gebruiken op de verkrampte spier

Het gebruik van een verwarmingskussen of warmwaterkruik op de verkrampte spier is een effectieve manier voor senioren om nachtelijke beenkrampen aan te pakken. De warmte helpt de spieren te ontspannen en de pijn te verminderen, wat het risico op verdere kramp kan verminderen.

Een warm bad kan ook effectief zijn bij krampen. Senioren moeten de warmte gedurende 15-20 minuten per keer toepassen, en ervoor zorgen dat het niet te lang aanstaat, omdat dit huidirritatie kan veroorzaken.

Veelgestelde vragen

Hier zijn antwoorden op enkele basisvragen over beenkrampen bij ouderen. Als je aanvullende vragen hebt, stel ze dan gerust in de reacties hieronder.

Wat is het verschil tussen beenkrampen en spierkrampen?

Beenkrampen zijn plotselinge, onwillekeurige samentrekkingen van de spieren in het been. Ze kunnen pijn en ongemak veroorzaken, maar duren meestal slechts enkele seconden of minuten.

Spierkrampen daarentegen zijn langdurige pijnlijke samentrekkingen van de spier die enkele minuten of zelfs uren kunnen aanhouden.

Ik ben ouder. Wanneer moet ik naar een dokter voor beenkrampen?

Als je als oudere volwassene vaak of hevig last hebt van krampen in de benen, is het belangrijk je zorgverlener te raadplegen.

Je moet ook kritische hulp inroepen als je veelvoorkomende aandoeningen ervaart zoals hevige pijn, zwelling of gevoelloosheid in het getroffen gebied.

Je arts zal lichamelijk onderzoek doen en kan veranderingen in levensstijl aanbevelen, zoals het veranderen van dieet om het risico op beenkrampen te verminderen. Hij kan ook medicijnen of supplementen voorschrijven om de symptomen onder controle te houden.

Zijn er voorzorgsmaatregelen die oudere patiënten moeten nemen bij beenkrampen?

Er zijn een paar voorzorgsmaatregelen die senioren moeten nemen bij beenkrampen. Ten eerste moeten zij activiteiten vermijden die de aangetaste spier nog meer kunnen belasten, zoals hardlopen of zware voorwerpen tillen.

Daarnaast moeten zij voldoende drinken om gehydrateerd te blijven en het risico van uitdroging te verminderen. Ten slotte moeten zij voldoende rust nemen en gedurende de dag regelmatig pauzes inlassen.

Conclusie

Beenkrampen bij oudere poliklinische patiënten zijn een veelvoorkomend probleem dat pijn en ongemak kan veroorzaken.

Gelukkig zijn er verschillende veranderingen in levensstijl, behandelingen en huismiddeltjes die senioren kunnen gebruiken om het risico op beenkramp te verminderen. Enkele daarvan zijn strekken, een verwarmingskussen of een kruik op de spier leggen en veel drinken.

Als geen van deze methoden en de in het artikel genoemde methoden verlichting brengen, is het essentieel om je arts te raadplegen voor klinische zorg om ernstige klachten te verminderen.

We hopen dat dit artikel je nuttige informatie heeft gegeven over alles wat je moet weten over beenkrampen. Laat gerust aanvullende vragen of opmerkingen achter in het onderstaande gedeelte.

Volgende lezen

Hoe Pijnlijke Benen Tegen te Gaan: 15 Simpele Dingen om te Doen
beenkrampen tijdens het slapen