Kan Trombose het Rusteloze Benen Syndroom Veroorzaken?

trombose en het rusteloze benen syndroom

Heb je te maken met diep-veneuze trombose (DVT) en vraag je je af of dit de primaire oorzaak is van rusteloze benen syndroom (RBS)?

Diepe veneuze trombose (DVT) is een ernstige medische veelvoorkomende aandoening die elk jaar miljoenen mensen treft. Deze aandoening staat bekend om de vaak pijnlijke symptomen en treedt op wanneer de bloedstroom in de diepe aders wordt beperkt door een bloedstolsel.

Als ze onbehandeld blijven, kunnen deze stolsels zich door het hele lichaam verspreiden en ernstige complicaties veroorzaken. Mensen die te maken hebben met DVT ervaren vaak pijn, chronische beenzwelling, een zwaar gevoel en roodheid in het getroffen gebied.

Maar diep-veneuze trombose is niet beperkt tot deze reeks symptomen.

Veel mensen die met deze aandoening te maken hebben, hebben ook te maken met rusteloze en benen syndroom - een neurologische aandoening die het moeilijk maakt om stil te zitten.

Dus hoe waar is dit verband? Is diep veneuze trombose echt een oorzaak van rusteloze benen syndroom, of is er meer aan de hand?

Om feiten van fictie te kunnen onderscheiden, nemen we de relatie tussen diep-veneuze trombose en rusteloze benen syndroom onder de loep. Je leert ook wat je kunt doen om trombose te voorkomen voor een betere kwaliteit van leven.

Laten we eens kijken wat je moet weten.

Onderzoeken Hoe DVT het Rusteloze Benen Syndroom kan Veroorzaken

Hoewel de gedachte dat DVT de hoofdschuldige is aan het rusteloze benen syndroom misschien vergezocht lijkt, zit er altijd een kern van waarheid in.

Een van de belangrijkste effecten van trombose op ons lichaam is dat het een goede bloedcirculatie belemmert. Wanneer zich diep in de bloedstroom in onze beenaderen stolsels vormen, kan er schade ontstaan aan bepaalde klepwegen.

Kleppen zijn belangrijk omdat ze bloed in één richting laten stromen.

Als ze niet goed werken, kan het bloed in de tegenovergestelde richting gaan stromen en een back-up veroorzaken die tot spataderen leidt.

Als dit gebeurt, kan dit vaak leiden tot zenuwbeschadiging, ook wel neuropathie genoemd. Dit type zenuwbeschadiging veroorzaakt vaak een reeks symptomen, zoals een onaangenaam gevoel, kramp en een onweerstaanbare drang om je benen te bewegen - allemaal veel voorkomende en mogelijke oorzaken van rusteloze benen syndroom (RBS). 

Dus hoewel diep-veneuze trombose niet direct rusteloze benen syndroom veroorzaakt, kan het wel een factor zijn die bijdraagt aan de aandoening. Het kan zorgen voor een branderig gevoel en pijnlijke benen in beide gevallen, zonder medische behandelingen.

Daarom is het belangrijk om stappen te ondernemen om trombose te voorkomen voordat het een probleem wordt. Laten we eens kijken naar een aantal van de beste manieren waarop je dit kunt doen.

DVT Voorkomen om het Risico op Rusteloze Benen Syndroom te Verminderen

Van het drinken van veel water tot het vermijden van alcohol, er zijn veel stappen die je kunt nemen om het risico op het ontwikkelen van een diepe veneuze trombose te verminderen.

Laten we eens kijken naar de beste manieren waarop je daarbij kunt helpen:

Doen

Laten we beginnen met de dos:

Massage apparaten

percussie massage gun trombose

Een van de beste preventieve stappen die je kunt nemen om je kans op trombose te verkleinen, is regelmatige massage.

Massage helpt de bloedsomloop en de veneuze stroom in het lichaam te verbeteren, waardoor de vorming van stolsels beter bestreden kan worden.

Zorg ervoor dat je een gekwalificeerde masseur of therapeut vindt die weet waar je op moet letten als het gaat om risicofactoren voor trombose. Andere manieren om massagetherapie te krijgen zijn het gebruik van een beenmassage apparaat of massage gun, die beide ook kunnen helpen bij het verminderen van het vervelende gevoel bij RBS.

Beenmassage apparaten zoals de Fusion Air-C Pro zijn in dit opzicht bijzonder effectief, omdat ze zich om je kuitspieren en andere delen van je been wikkelen om verlichting te bieden bij spanning en verdere behandeling voor pijn. Aan de andere kant kunnen massage guns op elke spiergroep worden gebruikt om spanning te verminderen en de bloedsomloop te bevorderen.

Met deze twee producten krijg je een effectief bewegingsbereik en flexibiliteit.

Draag steunkousen

Een tweede stap die je kunt nemen om het risico op trombose te verminderen is het dragen van steunkousen.

Compressiekousen oefenen lichte druk uit op je onderbenen en voeten, helpen de bloedsomloop te verbeteren en voorkomen een aantal belangrijke klachten. Zorg ervoor dat je de juiste soort compressiekous koopt, want ze zijn niet allemaal gelijk. 

Ga op zoek naar een paar dat gemaakt is van ademende stof met progressieve compressieniveaus.

Blijf actief

Een belangrijke factor die bijdraagt aan DVT in een aantal gevallen is een gebrek aan lichaamsbeweging.

Door regelmatig te bewegen kan je bloed blijven stromen en je risico op een bloedklonter verminderen. Probeer elke dag minstens 20 minuten matige lichaamsbeweging te krijgen door een stevige wandeling te maken of aan lichte lichaamsbeweging te doen.

Veel voorkomende lichte oefeningen die je in je dagelijkse routines kunt integreren zijn yoga, zwemmen, hardlopen, joggen en fietsen.

Je kunt deze tijd ook opdelen in kleinere stukjes van 10 minuten als dat beter voor je werkt.

Drink veel water

Veel water drinken is een andere essentiële stap in het voorkomen van trombose.

Met minder vloeistoffen in het menselijk lichaam kunnen bloedklonters gemakkelijker ontstaan omdat ze dikker worden en moeilijker door onze aderen kunnen stromen. Zorg er dus voor dat je elke dag voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven voor een gezonde bloedsomloop.

Probeer elke dag minstens 8-10 glazen water te drinken. Je kunt ook andere dranken toevoegen, zoals vruchtensap of kruidenthee.

Als je moeite hebt om gehydrateerd te blijven, probeer dan de hele dag door een fles water te gebruiken en deze zo vol mogelijk te houden.

Een gezond gewicht behouden

gezond gewicht behouden

Hoeveel je weegt kan ook invloed hebben op hoe groot de kans is dat je diep-veneuze trombose ontwikkelt.

Overgewicht of obesitas kan je risico op bloedstolsels verhogen omdat het extra druk uitoefent op de aderen en de bloedsomloop kan verminderen. Gewichtstoename kan ook het risico op andere problemen met de bloedsomloop verhogen, zoals spataderen.

Om je gewicht onder controle te houden, probeer je een uitgebalanceerd dieet te eten dat rijk is aan fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten. Je kunt ook regelmatig bewegen in je dagelijkse routine om overtollige kilo's kwijt te raken.

Wat niet te doen

Laten we nu eens kijken naar de dingen die je niet moet doen als het gaat om het voorkomen van trombose:

Niet roken

Steek je af en toe een sigaret op?

Als dat zo is, moet je weten dat roken je risico op bloedstolsels aanzienlijk kan verhogen. De nicotine en andere chemische stoffen in sigaretten kunnen de voering van je aderen beschadigen, waardoor ze vatbaarder worden voor bloedstolsels.

Dus als je de kans op trombose wilt verkleinen, kun je het beste helemaal stoppen met roken.

Drink niet veel alcohol

Het is belangrijk om je alcoholgebruik te beperken als je probeert je risico op het ontwikkelen van diepe veneuze trombose te verminderen.

Te veel alcohol drinken kan uitdroging veroorzaken, wat kan leiden tot bloedverdikking en een verhoogd risico op stolsels. Het kan ook de voering van je aderen beschadigen, waardoor ze vatbaarder worden voor stolsels.

Om je risico te verkleinen, beperk je best je alcoholconsumptie en vermijd je comazuipen.

Niet lang stilzitten

Als laatste op onze lijst van stappen die je kunt nemen om je risico op trombose te verminderen, is het vermijden van lang stilzitten.

Als we langere tijd met onze benen stil op de bank of stoel zitten, begint ons bloed zich op te hopen in onze benen en voeten, waardoor we een groter risico lopen op bloedstolsels. Neem dus om de paar uur een pauze, sta op en beweeg als je te lang hebt gezeten.

Je kunt ook steunkousen dragen als je lang moet zitten of loszittende kleding dragen die je bloed helpt te blijven stromen.

Veel Gestelde Vragen

Heb je nog vragen over hoe trombose het rusteloze benen syndroom kan veroorzaken?

Bekijk onze FAQ's en vind antwoorden op de meest gestelde vragen over dit onderwerp.

Hoe kan men de diagnose trombose stellen voordat het leidt tot rusteloze benen syndroom?

Een manier om DVT te diagnosticeren voordat het leidt tot rusteloze benen syndroom is door je bewust te zijn van de tekenen en symptomen die horen bij diepe veneuze trombose.

Deze kunnen bestaan uit chronische zwelling, pijn, gevoeligheid, warmte of roodheid op de plaats waar ze optreden. Als je een van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om meteen naar je arts te gaan. Uw arts zal waarschijnlijk een lichamelijk onderzoek doen en bloedtests zoals een echografie of CT-scan bestellen om de diagnose DVT te stellen.

Er kan ook rekening worden gehouden met factoren zoals je familiegeschiedenis en medische voorgeschiedenis om te bepalen of je risico loopt op het ontwikkelen van trombose.

Op deze manier kun je er vroeg bij zijn en krijg je het behandelplan dat je nodig hebt voordat het leidt tot rusteloze benen syndroom.

Zijn er naast trombose nog andere veneuze aandoeningen die het rusteloze benen syndroom kunnen veroorzaken?

Ja, die zijn er.

Hoewel diepe veneuze trombose een factor kan zijn die bijdraagt aan het ontwikkelen van rusteloze benen syndroom, zijn er ook andere veel voorkomende aandoeningen die tot dit probleem kunnen leiden.

Deze omvatten bloedarmoede door ijzertekort, nierfalen, diabetes en perifere neuropathie. Bovendien kunnen bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva en antipsychotica, ook leiden tot de ontwikkeling van RBS.

Andere oorzaken zijn alcoholmisbruik, een laag magnesiumgehalte in het lichaam, zwangerschap, een laag foliumzuurgehalte of vitamine B12 en bepaalde neurologische aandoeningen.

Zijn er naast het rusteloze benen syndroom nog andere onderliggende medische aandoeningen die optreden als gevolg van DVT?

Ja, er zijn andere medische aandoeningen die kunnen optreden als gevolg van trombose.

Naast het rusteloze benen syndroom kan diepe veneuze trombose ook leiden tot longembolie (PE). PE is een bloedziekte waarbij een of meer bloedstolsels vanuit het been in de longen terechtkomen en daar een verstopping van de longslagaders veroorzaken. Dit kan pijn op de borst, kortademigheid, een snelle hartslag en andere symptomen veroorzaken.

Andere aandoeningen veroorzaakt door DVT zijn post trombotisch syndroom (PTS), spataderziekte en chronische veneuze insufficiëntie (CVI).

Als je je zorgen maakt over je risico op het ontwikkelen van trombose of een andere aandoening, vraag dan medische hulp aan je zorgverlener.

Conclusie

Nu je meer weet over hoe DVT rusteloze benen syndroom kan veroorzaken, is het belangrijk om stappen te ondernemen om je risico op het ontwikkelen van deze aandoening te verminderen.

Diepe veneuze trombose is een ernstige medische aandoening die optreedt wanneer zich een bloedklonter vormt in een van de diepe aderen in je lichaam, meestal in je benen. Als het niet behandeld wordt, kan het leiden tot ernstige complicaties voor de gezondheid, zoals longembolie en rusteloze benen syndroom.

Om je risico te verkleinen, moet je een aantal van de preventieve stappen volgen die in dit artikel worden beschreven voor snelle verlichting. Dit begint met het dragen van steunkousen, massagetherapie, actief blijven, veel water drinken om een gezond gewicht te behouden en langdurig zitten vermijden.

Door deze tips op te volgen, kun je het risico op complicaties gerelateerd aan trombose verminderen en jezelf helpen een goede gezondheid te behouden.

Neem contact op met ons team van professionals in de gezondheidszorg als je nog vragen of zorgen hebt over deze aandoening.

Volgende lezen

rusteloze benen syndroom en adhd
rusteloze benen syndroom vs ischias