Rusteloze Benen Syndroom: Wat te Doen om je Beter te Voelen?

Rusteloze benen syndroom

Heb je wel eens moeite om een goede nachtrust te krijgen door een ongemakkelijk, onrustig gevoel in jouw benen?

Dan is de kans groot dat je misschien last hebt van het Restless Legs Syndrome (RLS).

RLS, ook bekend als de ziekte van Willis-Ekbom, is een neurologische aandoening die een overweldigende drang veroorzaakt om de benen te bewegen, meestal vergezeld van een ongemakkelijk gevoel. Het kan op elk moment van de dag of nacht optreden, maar komt het meest voor 's avonds of 's nachts als men ligt.

Miljoenen mensen lijden aan deze aandoening, waardoor een goede nachtrust moeilijk is en daardoor overdag uitgeput voelt door een gebrek aan rustgevende slaap.

Wanneer je aan RLS lijdt, vraagt je je vast af hoe je hiervan af kunt komen. Gelukkig is er hoop - want het is mogelijk om rusteloze benen te verminderen of zelfs te laten verdwijnen, zodat je een beter en gezonder leven kunt leiden!

Maar om verlichting te vinden van deze ongemakkelijke aandoening, is het essentieel om te begrijpen wat RLS in de eerste plaats veroorzaakt en hoe je de symptomen in een vroeg stadium kunt herkennen voor effectievere behandelingsopties.

In dit artikel vindt je een uitgebreide gids over het rusteloze benen syndroom en stappen om de aandoening te beheersen zonder te vertrouwen op invasieve behandelingen zoals een operatie.

Dus, blijf lezen - we zullen al deze en meer bespreken in onderstaand artikel.

Het Rusteloze-benen Syndroom Begrijpen

Inzicht in het Restless Legs Syndrome (RLS) is de eerste stap naar verlichting van deze ongemakkelijke aandoening.

Zoals we hierboven al beschreven, is RLS een neurologische aandoening die overweldigende drang veroorzaakt. Dit onrustige gevoel speelt dus voornamelijk 's nachts op wanneer je in bed ligt.

Geschat wordt dat tot 10% van de bevolking aan RLS lijdt, waarbij vrouwen er meer kans op hebben dan mannen.

De symptomen kunnen van persoon tot persoon verschillen, maar omvatten meestal periodieke onrustige bewegingen in de benen tijdens de slaap, wat gepaard gaat met vermoeidheid overdag omdat jouw nachtrust ten goede komt. Laten we deze veel voorkomende symptomen nader bekijken.

De Symptomen van het Rusteloze Benen Syndroom Herkennen

Om RLS effectief aan te pakken, is het essentieel om de symptomen in een vroeg stadium te herkennen. Deze symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen zijn:

Een onweerstaanbare drang om de benen te bewegen...

Een onweerstaanbare drang om de benen te bewegen is een van de ernstigste symptomen van het rusteloze benen syndroom (RLS).

Deze periodieke beenbewegingen gaan meestal gepaard met een vervelend gevoel, zoals: tintelingen, een branderig gevoel of jeuk. Sommige mensen beschrijven het ook wel als het rusteloze gevoel wat niet weg gaat.

Als de periodieke bewegingen van de ledematen niet worden verlicht, kan dat veel leed veroorzaken en de slaap verstoren. Bovendien kan het gevoel verergeren als men lang ligt of zit.

Moeite om in slaap te vallen en te blijven

Door dit vervelende gevoel tijdens de avond- en nachturen kan RLS het moeilijk maken om comfortabel in bed te gaan liggen, waardoor de slaap nog verder wordt verstoord.

onrustige benen - rusteloze benen gevoel

Hierdoor kan je je overdag uitgeput voelen door een gebrek aan rustgevende slaap. Bovendien kunnen slaapstoornissen leiden tot andere gezondheidsproblemen zoals depressie, vermoeidheid en slaperigheid.

Pijnlijke beenkrampen

Het ervaren van pijnlijke krampen in de benen kan een symptoom zijn van RLS.

Dit kan variëren van een lichte pijn tot een intenser brandend gevoel dat aanvoelt als pinnen en naalden. Deze krampen treden meestal op tijdens perioden van rust en kunnen zo hevig zijn dat ze dagelijkse activiteiten zoals lopen of lang zitten in de weg staan.

Als je veel pijn ervaart, is het essentieel om medisch advies in te winnen voor een juiste diagnose.

Laten we nu de oorzaken eens uiteenzetten.

Oorzaken van het Rusteloze Benen Syndroom

De precieze oorzaak van het rustelozebenensyndroom/Willis-Ekbom ziekte is onbekend. Toch kunnen verschillende potentiële factoren bijdragen tot het ontstaan ervan. Enkele daarvan zijn de volgende:

Verslechterde doorbloeding

Een verslechterde bloedcirculatie in de benen is een van de meest voorkomende oorzaken van rusteloze benen. Door een slechte doorbloeding worden de beenspieren niet goed voorzien van zuurstofrijk bloed en blijven afvalstoffen achter in het lichaam.

De doorbloeding moet altijd vanuit de voeten naar het hard gepompt worden om zo afvalstoffen uit het lichaam te werken. Wanneer dit dus niet op pijl is, kan dit probleem een belangrijke oorzaak zijn van het onrustige gevoel in jouw benen.

Vaak herken je een verslechterde doorbloeding aan een koud gevoel in de benen, ook kan het zelfs niet meer de juiste huidskleur hebben.

Een slechte bloedcirculatie komt vaak door te veel zitten op een dag en te weinig dagelijkse beweging. Het kan natuurlijk ook medische oorzaken hebben.

IJzertekort

Een laag ijzergehalte in het lichaam kan leiden tot een afname van dopamine, een neurotransmitter die lichaamsbeweging helpt reguleren.

Deze afname van dopamine kan leiden tot een toename van sensaties zoals tintelingen, kruipen en branden in de benen, wat leidt tot RLS-symptomen. IJzertekort kan worden veroorzaakt door onvoldoende voedselinname, malabsorptie of bloedverlies.

Als je vermoedt dat je een ijzertekort hebt, kan je een arts raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Roken

Roken is een andere mogelijke oorzaak van rusteloze benen syndroom.

Studies hebben aangetoond dat rokers meer kans hebben op RLS-symptomen dan niet-rokers. Sigaretten bevatten nicotine, die het vermogen van het lichaam om ijzer op te nemen kan verstoren en een toename van het gevoel van ongemak kan veroorzaken.

Bovendien kan roken ook leiden tot een slechte bloedsomloop in de benen, wat de symptomen verder kan verergeren. Het is belangrijk op te merken dat stoppen met roken de symptomen van RLS misschien niet helemaal wegneemt, maar wel de ernst ervan kan helpen verminderen.

Stress en angst

Stress en angst kunnen ook mogelijke oorzaken zijn. Als we onder stress staan of ons angstig voelen, produceert ons lichaam hormonen zoals cortisol en adrenaline, die het vermogen van het lichaam om te ontspannen kunnen verstoren. Dit kan leiden tot een verhoogd gevoel van ongemak in de benen, wat leidt tot RLS-symptomen.

Het is belangrijk op te merken dat stress en angst zowel een oorzaak als een symptoom van RLS kunnen zijn, dus het is cruciaal om zowel de oorzaak als de symptomen aan te pakken.

Als je stress of angst ervaart, kan je met een psycholoog praten over manieren om deze gevoelens te beheersen. Dit kan veranderingen in levensstijl inhouden, zoals lichaamsbeweging, ontspanningstechnieken of counseling.

Maar voordat we ingaan op manieren om het probleem volledig aan te pakken, kijken we eerst naar enkele risicofactoren die de kansen op het ontwikkelen van de aandoening kunnen vergroten.

Risicofactoren Geassocieerd met Rusteloze Benen

Risicofactoren zijn leeftijd, geslacht en bepaalde medische aandoeningen.

Mensen boven de 40 hebben vaker last van RLS-symptomen dan jongeren, terwijl vrouwen ook vaker aan het rusteloze benen syndroom lijden dan mannen.

Laten we eens kijken naar enkele medische aandoeningen die uw risico op het ontwikkelen van RLS kunnen verhogen:

Genetica

Onderzoek suggereert dat genetica ook een rol kan spelen bij het ontwikkelen van het RLS.

Uit studies is gebleken dat mensen met een familiegeschiedenis van RLS meer kans hebben om de aandoening te ontwikkelen.

Daarnaast zijn specifieke genetische mutaties in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van RLS. Daartoe behoren mutaties in genen die betrokken zijn bij het dopamine metabolisme en het ijzertransport.

Leeftijd

Leeftijd is een andere risicofactor voor het ontwikkelen van rusteloze benen.

Geschat wordt dat ongeveer 10-15% van de volwassenen boven de 65 jaar last heeft van RLS-symptomen, tegenover slechts 2-3% van de volwassenen onder de 45 jaar. Dit wijst erop dat leeftijd een rol kan spelen bij het ontstaan van RLS.

Er wordt aangenomen dat ons lichaam bij het ouder worden minder dopamine produceert, waardoor de symptomen van RLS kunnen toenemen.

Zwangerschap

Wanneer je als vrouw zwanger bent, komt RLS nog meer voor.

Ongeveer 10-20% van de zwangere vrouwen ervaren ernstige symptomen van RLS, meestal tijdens het derde trimester. Tijdens het derde trimester ondergaat het lichaam verschillende hormonale veranderingen, die kunnen leiden tot het ontstaan van de symptomen.

Zwangere vrouwen kunnen ook vatbaarder zijn voor een tekort aan ijzer door het toegenomen bloedvolume en de grotere behoefte aan voedingsstoffen, wat kan bijdragen tot RLS-symptomen.

Wil je meer weten over rusteloze benen bij zwangerschap, lees dan dit uitgebreide artikel

Andere chronische ziekten

Ook andere belangrijke ziektebeelden kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van RLS.

Deze omvatten ijzergebreks-anemie, diabetes, nierfalen, perifere neuropathie en neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson. Wanneer deze aandoeningen aanwezig zijn, kunnen ze het vermogen van het lichaam om dopamine te produceren verstoren en leiden tot het optreden van symptomen.

Bovendien is bekend dat chronische aandoeningen zoals perifere neuropathie zenuwschade veroorzaken, wat leidt tot chronische symptomen zoals beenoedeem en periodieke bewegingen van de ledematen tijdens de slaap.

Het is essentieel voor mensen met deze aandoeningen om met hun arts te praten over alle RLS-symptomen die zij ervaren, omdat er behandelingen beschikbaar zijn die kunnen helpen deze te beheersen. De juiste behandeling kan alleen worden vastgesteld na een grondige evaluatie of diagnose, die we in het volgende hoofdstuk zullen bespreken.

Diagnose Rusteloze Benen

De diagnose van het rusteloze benen syndroom is niet altijd gemakkelijk, omdat de symptomen kunnen lijken op die van andere aandoeningen. En heel vaak wordt de oorzaak dus niet gevonden.

Een arts zal meestal een gedetailleerde medische voorgeschiedenis afnemen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren om de diagnose RLS te stellen. Hij kan ook bloedtesten laten uitvoeren om uit te sluiten dat de symptomen veroorzaakt worden door belangrijke ziekten.

In sommige gevallen kan een arts ook een nachtelijk slaaponderzoek aanbevelen om de diagnose RLS te bevestigen. Als de diagnose rusteloze benen eenmaal is gesteld, zijn er verschillende behandelingen beschikbaar die kunnen helpen de symptomen te beheersen. Laten we enkele van deze behandelingen nader bekijken.

Effectieve Manieren om jouw Rusteloze Onrustige Benen te beheersen

Het belangrijkste doel van de behandeling van het RLS is het verminderen van de symptomen en het verbeteren van de levenskwaliteit.

Behandelingsopties variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening en kunnen bestaan uit het nemen van medicijnen, alternatieve therapieën, of veranderingen in levensstijl zoals het eten van een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

Lees verder voor meer informatie over de verschillende behandelingsmogelijkheden.

1. Medicijnen gebruiken

Medicijnen kunnen een effectieve manier zijn om de symptomen te beheersen. Veel gebruikte geneesmiddelen voor de behandeling van RLS zijn dopamine-agonisten, anti-epileptica en opioïden.

Dopamine-agonisten zijn geneesmiddelen die het dopamineniveau in de hersenen helpen verhogen, wat de symptomen van RLS kan helpen verminderen. Anticonvulsiva zijn geneesmiddelen die zenuwpijn helpen verminderen en kunnen worden gebruikt om RLS te behandelen. Beide medicijnen worden meestal oraal of als pleister ingenomen.

Opioïden, aan de andere kant, zijn een soort medicijnen die kunnen helpen de spierspasmen te verminderen en de pijn te verlichten die gepaard gaat met RLS. Deze medicijnen mogen alleen in ernstige gevallen en met voorzichtigheid worden gebruikt vanwege de kans op verslaving en andere bijwerkingen.

2. Verander jouw slaapgewoonten

Jouw slaapgewoonten aanpassen kan ook helpen de symptomen van het rustelozebenensyndroom te verminderen.

Een regelmatig slaapschema opstellen en zich daar zoveel mogelijk aan houden is essentieel. Elke dag gelijktijdig naar bed gaan en wakker worden kan de interne klok van het lichaam helpen reguleren en het inslapen vergemakkelijken.

Het is ook essentieel om een comfortabele slaapomgeving te creëren. Dit betekent dat fel licht, harde geluiden en andere afleidingen die de slaap kunnen verstoren, moeten worden vermeden.

slaaprust met rusteloze benen

3. Verminder het gebruik van cafeïne, alcohol en tabak.

Het vermijden of verminderen van het gebruik van cafeïne, alcohol en tabak kan de symptomen van het RLS helpen verminderen.

Cafeïne en alcohol zijn stimulerende middelen die de slaap kunnen verstoren en het moeilijker maken om in slaap te vallen door beenbewegingen tijdens de slaap.

Dus ons advies is om het aantal glazen alcohol te beperken, te proberen te stoppen met roken en zeker na 14:00 uur 's middags geen koffie of andere cafeïne houdende producten te consumeren.

4. Regelmatig bewegen

Regelmatige lichaamsbeweging kan de bloedsomloop verbeteren en dit maakt weer endorfine vrij, wat de stemming kan verbeteren en stress kan verminderen.

Het is cruciaal om een trainingsroutine te vinden die voor jou werkt en je daar zoveel mogelijk aan te houden. Wandelen, zwemmen, yoga en andere low-impact activiteiten zijn allemaal uitstekende activiteiten.

5. Vermijd grote maaltijden vlak voor het slapen gaan

Een andere verandering in levensstijl die de symptomen van RLS kan helpen verminderen, is het vermijden van grote maaltijden vlak voor het slapen gaan. Het eten van een grote maaltijd voor het slapen gaan kan indigestie en slaapverstoring veroorzaken.

Het beste is om ten minste twee uur voor het slapen gaan te eten, zodat het lichaam de tijd heeft om het voedsel te verteren. Daarnaast kan het eten van kleinere, frequentere maaltijden gedurende de dag de RLS-symptomen helpen verminderen.

Voedingsmiddelen als bananen, noten en volle granen kunnen ook helpen de symptomen te verminderen.

6. Alternatieve therapieën uitproberen

Alternatieve therapieën kunnen ook worden gebruikt om de symptomen van het rustelozebenensyndroom te bestrijden. Deze therapieën omvatten acupunctuur, yoga en aromatherapie.

Acupunctuur is een vorm van traditionele Chinese geneeskunde waarbij dunne naalden in specifieke punten van het lichaam worden gestoken, terwijl yoga een vorm van lichaamsbeweging is die fysieke houdingen combineert met ademhalingsoefeningen. Aromatherapie daarentegen is het gebruik van essentiële oliën om ontspanning te bevorderen en stress te verminderen.

Deze therapieën kunnen stress verminderen en de bloedsomloop verbeteren door de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam te stimuleren. Bovendien kunnen deze therapieën worden gebruikt in combinatie met andere mechanismen en strategieën om de effectiviteit ervan te maximaliseren. Laten we eens kijken naar een aantal van deze mechanismen en hoe ze kunnen helpen.

Behandelingen en Strategieën voor het Leven met RLS

Er zijn een aantal behandelingen die zeer goede resultaten laten zien op het verminderen van de klachten van RLS. Hierbij geven wij ook een aantal strategieën om door het leven te gaan met deze aandoening.

Het is essentieel om manieren te vinden om de spierspanning te verlagen en de doorbloeding te verbeteren. Maar ook om stress en angst te beheersen, omdat deze de klachten van RLS kunnen verergeren.

Zie hieronder enkele behandelingen en strategieën:

1. Luchtcompressie massage therapie

Luchtcompressie therapie is een zeer geliefde behandeling onder de meeste mensen. Het kan namelijk binnen relatief korte tijd de klachten doen verminderen of zelfs laten verdwijnen.

Door compressietherapie wordt de bloedsomloop gestimuleerd en wordt de spanning in jouw spieren direct verlaagd. In de illustratie hieronder zie je wat luchtcompressie met jouw benen kan doen.

luchtdrukcompressie massage therapie

De Air-C Pro van Fusion is een zeer toegankelijke manier voor iedereen om zijn of haar doorbloeding te verbeteren. Veel sporters gebruiken het beenmassage apparaat om hun spierherstel te versnellen na een workout.

Maar ondertussen is dit massage apparaat hartstikke populair in de medische wereld geworden, vanwege de effectieve oplossing voor onder andere rusteloze benen.

2. Doe rekoefeningen

Een andere manier om de klachten enigszins te helpen verminderen, is door rekoefeningen. Rekken helpt de bloedsomloop te verbeteren en de spieren te ontspannen, wat de pijn en het ongemak in verband met RLS kan helpen verminderen.

Enkele goede rekoefeningen voor RLS zijn uiteraard gericht op de onderste ledenmaten, denk aan: kuitstrekkingen, hamstringstrekkingen en quadricepsstrekkingen. Ze kunnen zowel staand als zittend worden gedaan.

3. Oefen ontspanningstechnieken zoals meditatie en diepe ademhaling

Het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals meditatie en ademhalingstherapie kunnen ook een zeer goed effect hebben op het verminderen van de klachten.

Meditatie helpt om de geest leeg te maken en het lichaam te ontspannen, terwijl diepe ademhalings-oefeningen helpt om stress en angst te verminderen. Deze technieken kunnen de spierspanning helpen verminderen en de algehele ontspanning verbeteren, wat de RLS-symptomen kan helpen verlichten. Bovendien kunnen deze technieken helpen de kwaliteit van de slaap te verbeteren.

4. Neem een warm bad of douche voor het slapen gaan

Warm water helpt om gespannen spieren te ontspannen en de bloedsomloop te bevorderen, wat de pijn en het ongemak van RLS kan helpen verminderen.

Bovendien daalt de lichaamstemperatuur enigszins wanneer je uit bad of onder de douche stapt, wat je indirect ook weer kan helpen om je te ontspannen en gemakkelijker in slaap te vallen.

5. Vermijd triggers die de symptomen kunnen verergeren

Deze activiteiten bevatten het drinken van alcohol, roken en het consumeren van cafeïne. Daarnaast is het belangrijk om lang zitten of staan te vermijden, omdat dit het risico op het ontwikkelen van RLS-symptomen kan vergroten.

Daarnaast zijn regelmatige lichaamsbeweging en een gezond dieet cruciaal om uw lichaam gezond te houden.

Wanneer je lange tijd moet zitten of staan, is het essentieel om regelmatig te pauzeren en te bewegen. Dit kan het risico op het ontwikkelen van RLS-symptomen zoals beenoedeem, krampen en meer helpen verminderen.

6. Warmte- of icepacks op de benen aanbrengen

Net als het nemen van een warmte douche kan een warmte pack gespannen spieren ontspannen en de bloedsomloop te bevorderen, terwijl kou helpt om ontstekingen en pijn te verminderen.

Om warmte- of koudepakketten aan te brengen, wikkel je een handdoek om het zakje en brengt je het gedurende 10-15 minuten aan op het getroffen gebied. Laat het kompres niet te lang zitten, want dat kan huidirritatie veroorzaken.

7. Neem vitaminesupplementen

Het nemen van vitaminesupplementen kan een goede toevoeging zijn om de klachten te verminderen.

Van specifieke vitaminen en mineralen, zoals magnesium, vitamine B12 en foliumzuur, is aangetoond dat ze de symptomen van rusteloze benen helpen verminderen en de slaapkwaliteit verbeteren.

Het is essentieel om met een arts te overleggen voordat je op eigen houtje supplementen neemt, omdat ze eventueel een wisselwerking kunnen hebben met andere medicijnen. Het nemen van supplementen zorgt ervoor dat het lichaam de nodige voedingsstoffen krijgt om de RLS-symptomen te helpen verminderen of te voorkomen.

Veelgestelde Vragen

Nadat je het bovenstaande overzicht heeft doorgenomen, zijn er wellicht nog vragen die je hebt. Hieronder beantwoorden we veelgestelde vragen om meer inzicht te geven.

Welke medicijnen kunnen helpen bij rusteloze benen?

Medicijnen kunnen worden gebruikt om de symptomen van het rusteloze benen syndroom te bestrijden. Veel voorgeschreven medicijnen voor RLS zijn dopaminerge middelen, opioïden, benzodiazepinen en anti-epileptica.

Deze medicijnen pakken de onderliggende oorzaak van RLS aan en helpen de symptomen te verminderen. Daarnaast kunnen sommige vrij verkrijgbare medicijnen, zoals ibuprofen, ook verlichting geven van de RLS-symptomen.

Zijn er massage apparaten welke ik kan gebruiken om de symptomen te verminderen?

Het gebruik van verschillende massage apparaten kan zeker effect hebben op het verminderen van de klachten.

Zo hebben we het al gehad over de Air-C Pro (luchtdruk compressie massage). Het beenmassage apparaat, die in korte tijd de bloedcirculatie in jouw beenspieren stimuleert en indirect dus een zeer positieve invloed heeft op jouw klachten.

Maar ook met een massage gun kan je heel gemakkelijk de doorbloeding verbeteren. Het voordeel van een massage gun is dat je deze heel gemakkelijk en snel kunt gebruiken. 

Wat is de snelste manier om de onrust in mijn benen te verlichten?

De snelste manier om de onrust in uw benen te verlichten is om wat te gaan bewegen.

Regelmatig pauzeren gedurende de dag kan het ongemak van het rusteloze benen helpen verminderen. Deze methode kan nuttig zijn als je lange tijd zit of staat, bijvoorbeeld kantoorwerk verricht.

Probeer tijdens een pauze te bewegen en de benen te strekken.

Hoe kan ik triggers voor mijn rusteloze benen in de gaten houden?

Het controleren van triggers voor het RLS kan helpen om mogelijke oorzaken op te sporen en de frequentie van de symptomen te verminderen.

Veel voorkomende oorzaken van RLS zijn stress, gebrek aan rustgevende slaap, bepaalde medicijnen en alcoholgebruik.

Het kan helpen om een dagboek of logboek van jouw activiteiten gedurende de dag bij te houden om mogelijke triggers te identificeren. Daarnaast kan het bijhouden van jouw slaappatroon ook helpen bij het vaststellen van onderliggende problemen die RLS kan veroorzaken.

Wanneer moet ik naar de dokter?

Als je last hebt van chronische symptomen van het RLS, zoals beenoedeem, is het verstandig om naar een arts te gaan voor een nauwkeurige diagnose. De arts kan helpen de onderliggende oorzaak van uw RLS vast te stellen en het beste behandelplan voor jou opstellen.

Het is essentieel om medische hulp te zoeken als de symptomen erger worden, vaker voorkomen of je dagelijkse activiteiten gaan hinderen.

Conclusie

Kortom, het rusteloze benen syndroom kan een ingewikkelde gezondheidstoestand zijn om mee om te gaan, zeker omdat de oorzaak vaak niet gevonden kan worden.

In de meeste gevallen komt het probleem door een verminderde doorbloeding, wat leidt tot ophoping van afvalstoffen en vocht in de benen. 

Met de juiste combinatie van behandelingsmogelijkheden is het echter mogelijk de symptomen van RLS te verminderen en de levenskwaliteit te verbeteren.

Bovendien kan het minimaliseren van triggers zoals alcohol, roken en stress ook een grote rol spelen op het onder controle krijgen van de klachten.

Wij hopen dat dit artikel een aantal van jouw vragen over rusteloze benen heeft beantwoord en nuttige tips heeft gegeven om met deze veel voorkomende aandoening om te gaan.

Laat het ons weten als je andere vragen hebt over het RLS, via deze link.

Volgende lezen

pijn na fysiotherapie