Of je nu een doorgewinterde sporter bent of net aan je fitnessreis begint, het is gemakkelijk om een aantal van de meest voorkomende cardio fabels te geloven.
Cardiovasculaire conditietraining is een type training, dat essentieel is voor het bevorderen van de gezondheid en het welzijn. Deze oefeningen kunnen het risico op het krijgen van hartziekten en beroertes verminderen, je stemming verbeteren, je energieniveau verhogen en je zelfs helpen om op een goede manier gewicht te verliezen.
Ze zijn ook een geweldige manier om actief te worden en in vorm te blijven. Als je al wat onderzoek naar cardio oefeningen hebt gedaan, is de kans groot dat je op een aantal fabels en misvattingen bent gestuit. Deze fabels zijn in de loop der tijd ontstaan en kunnen moeilijk te doorgronden zijn.
Om je te helpen fictie van feiten te kunnen onderscheiden, hebben we een lijstje samengesteld met zes hardnekkige cardio fabels, die je zeker niet ter harte moet nemen. Maar laten we eerst eens onderzoeken wat cardio nu precies inhoudt.
Een Aantal Feiten Over Cardio Voor het Ontkrachten van Hardnekkige Fabels
Een cardiovasculaire oefening of een cardio training stimuleert op de juiste manier het hart, de longen en de bloedsomloop. Het geeft je ook meer uithoudingsvermogen.
Het is eigenlijk elke vorm van lichamelijke activiteit, die de hartslag gedurende langere tijd verhoogt. Het wordt ook wel aërobe training genoemd omdat het lichaam zuurstof gebruikt om energie te produceren.
Gangbare voorbeelden van dergelijke oefeningen zijn hardlopen, zwemmen, fietsen, wandelen, dansen en andere vormen van aërobe lichaamsbeweging. Het belangrijkste doel van cardio is om het hart te versterken en de cardiovasculaire conditie te verbeteren. Bij cardio gebruikt je lichaam dus meer zuurstof dan bij andere vormen van training.
Dit helpt je hart en longen te versterken en het uithoudingsvermogen te vergroten. Bovendien kan het je ook helpen om een flink aantal calorieën te verbranden en op een gezonde manier vet kwijt te raken.
Laten we eens kijken naar een paar voordelen van cardio.
Voordelen van cardio training
Er zijn talloze voordelen aan het opnemen van cardio in je trainingsroutine. Enkele daarvan zijn de volgende.
Verbetert de gezondheid van het hart
Cardio is een van de beste manieren om je hartgezondheid te verbeteren.
Deze oefening versterkt je hartspieren, helpt de bloeddruk te verlagen en verhoogt de hoeveelheid zuurstofrijk bloed dat aan je lichaam wordt geleverd. Een effectieve training heeft een aantal voordelen en kan ook helpen om het cholesterol- en het triglyceridengehalte te verlagen, wat belangrijk is voor het behoud van een goede gezondheid en een fit lichaam.
Dit is vooral gunstig voor mensen die het risico lopen om hart- en vaatziekten te ontwikkelen.
Verhoogt het energieniveau
Hoe goed voel jij je tijdens het lezen van dit artikel?
Voel je je een beetje futloos? Of misschien juist een beetje overweldigd?
Het regelmatig doen van cardio oefeningen kan je energie niveau verhogen, zodat je je alledaagse activiteiten met meer enthousiasme kunt uitvoeren. Onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die regelmatig aan cardio oefeningen doen, minder last hebben van vermoeidheid en gedurende de dag meer energie hebben.
Dit geldt vooral voor mensen die meerdere dagen per week intensieve cardio oefeningen, zoals hardlopen of fietsen, doen.
Gewichtsverlies
Wil je een aantal kilo afvallen en een fitter lichaam krijgen?
Cardio kan je helpen om snel gewicht te verliezen!
Cardiovasculaire oefeningen behoren tot de meest effectieve manieren om calorieën te verbranden en snel gewicht te verliezen. Door regelmatig aan cardio te doen, kun je op een gezonde manier vet verbranden, waardoor je je gewenste gewicht kunt bereiken.
Dit geldt vooral als je je cardio routine met een gezond voedingsschema en voldoende rust combineert.
Verbeterde stemming
Cardio kan ook een positief effect op je stemming hebben.
Na het doen van cardiovasculaire oefeningen voel je je waarschijnlijk meer ontspannen en gelukkiger door de vrijgekomen endorfine. Dit kan stress en angst helpen verminderen en je algehele mentale gezondheid verbeteren.
Bovendien kan het verbeteren van je fysieke gezondheid ook je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen stimuleren. Het regelmatig doen van cardio oefeningen zal je ook helpen om een beter gevoel over jezelf te ontwikkelen.
Dit zijn slechts enkele van de vele voordelen van cardio. Ondanks de bewezen voordelen zijn er nog steeds enkele hardnekkige fabels over cardio in omloop. Laten we er in de volgende paragraaf eens een paar bekijken.
Het Ontkrachten van Veel Voorkomende Cardio Fabels
Cardio oefeningen bestaan al vele jaren omdat het een van de beste manieren is om fit en gezond te blijven.
Sommige fabels zijn echter in de loop der tijd ontstaan. Hier zijn zes van de meest hardnekkige fabels over cardio.
Fabel 1: Alleen cardio oefeningen doen is voldoende.
We hebben allemaal wel vrienden die beweren dat ze alleen maar aan cardio doen en op de een of andere manier in topvorm blijven.
Hoe geloofwaardig is dit?
Nou, laten we het zo zeggen - cardio is een geweldige manier om je hartslag te verhogen en calorieën te verbranden, maar alleen cardio oefeningen doen, is echt niet voldoende.
Om de voordelen van lichaamsbeweging volledig te kunnen benutten, moet je cardio met kracht- en weerstandsoefeningen combineren. Deze trainingen hebben voornamelijk tot doel om spieren op te bouwen, wat de stofwisseling kan verhogen en kan helpen om het calorieënverbruik bij inspanning te optimaliseren.
Bovendien kan het naast je conditie evenredig te verbeteren en het risico op blessures te verminderen ook helpen om de lichaamshouding en het evenwicht te optimaliseren.
Fabel 2: Lange cardiosessies zijn de beste manier om af te vallen.
Een van de meest voorkomende fabels over cardio is dat een lange cardio training helpt om dat hardnekkige laagje vet te verbranden.
Dit hoeft echter niet waar te zijn.
Hoewel het waar is dat je met een langere sessie calorieën kunt verbranden, betekent dat niet noodzakelijkerwijs dat het ook tot betere resultaten leidt. In feite suggereert wetenschappelijk onderzoek dat zowel korte als lange cardiosessies tot dezelfde resultaten kunnen leiden.
Hoewel cardio effectief calorieën kan verbranden en gewicht kan helpen verliezen, is het zeker niet de enige manier. Cardiosessies met behulp van krachttraining zijn vaak effectiever voor gewichtsverlies omdat het helpt spieren op te bouwen en de stofwisseling te verhogen.
Fabel 3: Korte cardiosessies zijn de stress niet waard.
Veel mensen geloven dat korte cardiosessies minder praktisch zijn dan langere.
Maar er is eigenlijk geen verschil tussen die twee.
Of je nu probeert om het uiteindelijke aandeel vetmassa te verkleinen, je vrouwelijke vormen te verbeteren of je cardiovasculaire gezondheid te optimaliseren, korte cardiosessies kunnen zeker een positieve invloed op je welzijn hebben. Uit onderzoek blijkt dat zelfs een half uur hardlopen of joggen je cardiovasculaire gezondheid kan helpen verbeteren, het lichaam vet helpt te verbranden en dat je het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten kunt verminderen.
Dus als je geen tijd hebt voor een langere sessie, kunnen kortere sessies nog steeds nuttig zijn.
Fabel 4: Cardiosessies starten op een lege maag zorgt ervoor dat je meer vetmassa kwijtraakt.
Dit is een andere populaire cardio fabel.
Sommige mensen geloven dat je om meer vetmassa kwijt te raken het beste cardio oefeningen op een lege maag kunt doen. Zij beweren dat als er geen energie uit voedsel in het lichaam aanwezig is, het lichaam gedwongen zal worden om het lichaamsvet als brandstof te gaan gebruiken.
Dit is echter niet helemaal waar.
Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat cardio op een lege maag niet noodzakelijk leidt tot een groter vetverlies. Het kan zelfs contraproductief werken omdat het de trainingsprestaties kan verminderen en vermoeidheid kan veroorzaken.
Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je geen tijd hebt om te eten voor een training. Zorg er gewoon voor dat je daarna iets voedzaams eet!
Fabel 5: Je moet altijd met cardio oefeningen beginnen.
Een andere fabel is dat een sportsessie altijd met cardio moet beginnen.
Veel mensen denken dat cardio altijd vóór een krachttraining moet worden gedaan om zo het meeste uit hun training te kunnen halen. Maar dit is gewoon niet waar.
In feite suggereert onderzoek dat het juist veel gunstiger kan zijn om krachttraining vóór een cardio training te doen. Hierdoor kun je zwaardere gewichten tijdens je training gebruiken en je richten op specifieke spieren, wat kan leiden tot betere algemene resultaten.
Fabel 6: Je kunt geen cardio doen als je overgewicht hebt.
Ten slotte wordt er vaak gedacht dat je geen cardio moet doen als je overgewicht hebt.
Mensen met overgewicht denken dat hun lichaam cardio niet aankan omdat ze te zwaar zijn. De waarheid is echter dat cardio ook gunstig kan zijn voor mensen met overgewicht.
Uit onderzoek blijkt zelfs dat het kan helpen om het uiteindelijke aandeel vetmassa te verminderen, de gezondheid van de hart en bloedvaten te verbeteren en het energieniveau te verhogen. Mensen met overgewicht moeten misschien wel beginnen met minder belastende oefeningen zoals wandelen of zwemmen en van daaruit verder werken, maar met de juiste aanpak en begeleiding kan iedereen fit door cardio worden.
Dit waren enkele van de meest hardnekkige cardio fabels, die we nu hebben ontkracht. Je moet dus niet alles geloven wat je leest of hoort over cardio.
Nu je de feiten kent, kun je een weloverwogen beslissing over je cardioroutine nemen en de resultaten behalen waarnaar je op zoek bent. Ga op zoek naar manieren om cardio voor jou effectiever en aangenamer te maken!
Veel Gestelde Vragen
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Hier zijn enkele vragen en antwoorden om je te helpen de voordelen en de risico's van cardio oefeningen beter te kunnen begrijpen.
Is het doen van cardio oefeningen echt noodzakelijk?
Ja, cardiovasculaire activiteit is noodzakelijk voor een betere algehele fitheid en gezondheid.
Het helpt het hart te versterken, de bloedcirculatie te verbeteren en calorieën te verbranden. Het vermindert ook het risico op het ontwikkelen van chronische ziekten zoals diabetes, hartziekten en beroertes. Bovendien kan het regelmatig inlassen van een cardio oefening helpen om stress te verminderen en de mentale helderheid te verbeteren.
Hoewel het niet voor iedereen essentieel is om dagelijks aan cardio te doen, zou het wel een onderdeel van je trainingsroutine moeten zijn.
Cardio is ook een goede warming-up voor jouw krachttraining of sportactiviteit. Met het gebruik van een massage gun, kan je je spieren extra activeren voorafgaand aan een workout.
Wat gebeurt er als ik de fabels over cardio oefeningen negeer?
Als je de fabels over cardio oefeningen negeert, zul je misschien niet de resultaten bereiken waarnaar je op zoek bent.
Wanneer je bijvoorbeeld denkt dat je met cardio op een lege maag meer vet verbrandt dan kun je lichamelijke klachten of verminderde trainingsprestaties ervaren.
Mocht je bovendien prioriteit geven aan krachttraining boven cardio, kun je niet alle voordelen van beide soorten training optimaal benutten.
Conclusie
Dit was een overzicht van enkele veel voorkomende fabels over cardio oefeningen en wat de wetenschap hierover te melden heeft.
Als je de tijd neemt om de feiten te begrijpen, kun je het beste uit je trainingsroutine halen en de gewenste resultaten bereiken. Cardio is een essentieel onderdeel van elk fitnessplan en kan veel voordelen voor de gezondheid opleveren. Yoga en krachttraining beloven ook veel voordelen voor de gezondheid, dus vergeet niet om ook daar tijd voor vrij te maken!
Cardio is essentieel voor een evenwichtige leefstijl als het met kennis van zaken en niet met die fabels eromheen wordt uitgevoerd!
Zorg er dus voor dat je het in je gewone routine opneemt en wees je bewust van deze fabels, zodat je niet in de val loopt! We hopen dat dit artikel veelvoorkomende fabels heeft ontkracht en dat het je een beter inzicht heeft gegeven in hoe je het meeste uit je cardio training kunt halen!
Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons team op te nemen. Wij zijn 5 dagen per week bereikbaar, via deze link.