Fietsen Na Leg Day: Is Het Goed Om Te Fietsen En Hoe Lang?

Fietsen na legday

Absoluut, het wordt zeker aangeraden om te fietsen na jouw leg day, maar waarom is het fietsen na een legday dan zo goed? En hoe lang moet je dan fietsen?

Om direct na een zware benen workout te gaan fietsen, versnel je het herstelproces omdat de doorbloeding in jouw benen versneld.

In dit artikel vertellen we je waarom je het moet doen, wanneer je het moet doen en hoeveel tijd je eraan moet besteden. Dus laten we beginnen!

Waarom Fietsen Na Leg Day Belangrijk Is

Als je door de week hard hebt getraind, en vooral als er een legday heeft plaatsgevonden, heb je waarschijnlijk het gevoel dat je wel wat hersteltijd kunt gebruiken.

Maar ga niet alleen maar relaxen. Je moet ervoor zorgen dat de bloedcirculatie in je lichaam altijd op een goed niveau zit, zodat je jouw herstelproces op een zo’n effectieve manier kan beïnvloeden.

Een manier om ervoor te zorgen dat je je lichaam van de juiste ontspanning voorziet en jouw hersteltijd te versnellen, is je fiets te pakken en een stuk te gaan fietsen na een heftige leg day.

Uit een studie blijkt dat fietsers die na hun legday fietsen, twee keer zo snel herstelden als andere sporters die dat niet deden. Dit betekent dat zij minder spierpijn ervaarde en dus sneller volledig hersteld waren.

Dus als je op zoek bent naar manieren om je herstelproces te versnellen, overweeg dan om te gaan fietsen na je leg workout. Het zal je niet alleen helpen sneller te herstellen, maar het zal ook je algemene prestaties een boost geven.

Wanneer Is Het Juiste Moment Om Te Beginnen Met Fietsen Na Een Legday?

De ideale timing is direct na jouw workout. Studies tonen zelfs aan dat het beter is om onmiddellijk na een legday te fietsen in plaats van te wachten tot later. Waarom? Omdat wachten het herstel in de weg zit.

Als je je training uitstelt en je dus niet de doorbloeding verbeterd, wordt het melkzuur in jouw spieren niet snel opgeruimd. In plaats daarvan blijft het zich opproppen in jouw spieren, wat leidt tot een vertraagd herstel.

Daarom is het belangrijk gebruik te maken van de periode direct na de training. Dan zijn je spieren nog niet volledig verzuurd.

Hoe Lang Moet Je Fietsen Na De Legday? En Waarom?

Er is niet echt een vaste tijd dat je actief moet blijven na een legday. Maar als je zo snel mogelijk beter wilt worden, moet je proberen minstens 30 minuten actief te blijven.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat de optimale duur van een effectieve herstelsessie tussen de 20 en 60 minuten ligt. Als je dat niet doet, loop je het risico het effect van je training volledig te missen.

Langer dan 60 minuten kan daarentegen leiden tot vermoeidheid. Dus als u van plan bent langer dan 30 minuten actief te blijven, moet u beslist stoppen voordat je je spieren overbelast.

Als je voorbij dit punt actief blijft fietsen, is er een grote kans dat je kramp of erge spierpijn kan krijgen de volgende dag.

Is het beter om een uur of een half uur te rijden?

Houd de aanbevolen duur van 30 minuten aan. Kun je dat niet volhouden, ga dan voor 45 minuten. Aan de andere kant, als je je goed voelt en jezelf wilt pushen, doe dat dan zeker! Zorg er alleen voor dat u uw hartslag onder controle houdt en uzelf niet overbelast.

Je doorbloeding bepaalt hoe goed je spieren genezen. Als je te veel traint, neemt je bloedstroom af, wat het herstelproces beperkt.

Dus als je van plan bent om meer dan 30 minuten aan activiteiten te doen, probeer dan je intensiteitsniveau te beperken. Anders zul je uiteindelijk jezelf pijn doen in plaats van jezelf te helpen.

Wat Zijn De Voordelen Van Fietsen Na Een Legday? En Wat Zijn De Nadelen?

Het grootste voordeel van fietsen na een legday is dat je snel herstelt. Als je na de workout actief blijft, krijg je een dubbele dosis herstel. Hierdoor herstel je niet alleen sneller (spierherstel), heb je een betere winst in spiermassa, maar het verhoogt ook je uithoudingsvermogen.

En omdat je al getraind hebt, zul je geen probleem hebben om calorieën te verbranden vanaf het begin dat je op je fiets springt.

Er zijn echter enkele nadelen aan fietsen na een been dag. Je zou jezelf kunnen bezeren als je te lang doorgaat. Ook kun je merken dat je te uitgeput raakt om je training af te maken.

Als je bang bent dat je te moe wordt, kun je er altijd voor kiezen slechts 15 minuten te fietsen in plaats van 30 minuten. Of als je bang bent jezelf te blesseren, kan je er altijd voor kiezen om te gaan lopen.

Voordelen van fietsen na een beendag

Extra voordelen zijn de volgende:

 1. Verbeterde spiergroei
 2. Meer kracht
 3. Sneller herstel
 4. Betere slaapkwaliteit
 5. Minder stress
 6. Verbeterde stemming
 7. Meer energie
 8. Lagere bloeddruk
 9. Hoger metabolisme
 10. Verbeterde spijsvertering
 11. Verbeterd immuunsysteem
 12. Verlaagt het cholesterolgehalte
 13. Verbetert de circulatie
 14. Vermindert lichaamsvet

Zoals je ziet, zijn er veel redenen waarom je zou moeten overwegen te gaan fietsen na een dagje benen. Bovendien zijn je been trainingen nog effectiever in combinatie met fietsen.

Nadelen van fietsen na een been dag

Bijkomende nadelen zijn:

 1. Risico op blessures (vooral als je nieuw bent met fietsen)
 2. Spierpijn
 3. Vermoeidheid (overtraining)
 4. Uitdroging

Onthoud dat dit slechts richtlijnen zijn. Er zijn geen vaste regels. Het is uiteindelijk aan jou om te beslissen of je al dan niet wilt fietsen na de been dag.

Zijn Er Andere Manieren Om Te Fietsen Na Een Legday Dan Fietsen?

Ja, er zijn genoeg alternatieven, en bovendien kun je ze combineren tot een unieke routine. Hier zijn enkele ideeën:

 • Wandelen of hardlopen is een van de beste opties die je hebt. Zo verbrand je overtollige calorieën en verbeter je je cardiovasculaire gezondheid.
 • Zwemmen: Zwemmen is een andere geweldige optie. Het water biedt weerstand, waardoor spieren worden opgebouwd en tegelijkertijd calorieën worden verbrand.
 • Yoga: Yoga is een geweldige manier om jouw spieren te rekken en te versterken.
 • Touwtje springen: Touwtje springen is een geweldige cardio-activiteit die je hele lichaam traint.

Maar als je een legday had, moet je het niet overdrijven. Probeer je te houden aan de voorgestelde hoeveelheid tijd.

Je kunt zelfs meer dan één dag rust nemen tussen elke sessie. Dit geeft je lichaam voldoende tijd om te herstellen van de vorige training.

Wat Is Het Beste Type Fiets Om Te Gebruiken Na De Legday?

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten fietsen op de markt. Maar als het gaat om het kiezen van een fiets, moet je echt kijken naar de volgende factoren:

 1. Comfort niveau
 2. Soort terrein
 3. Prijs

Hier zijn drie populaire keuzes:

Racefiets

Een racefiets is een uitstekende keuze voor iemand die lange afstanden wil fietsen. Racefietsen zijn doorgaans lichter dan mountainbikes, zodat je jouw benen niet te veel belast.

Mountainbike

Een mountainbike is ideaal voor wie zich op ruw terrein wil begeven. Mountainbikes hebben bredere banden en kunnen beter overweg op ruw terrein. Ze zijn dus ook zwaarder dan racefietsen.

Hometrainer

Met een hometrainer kun je binnen trainen zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je blesseert door een slecht wegdek. Bovendien kun je met een hometrainer calorieën verbranden en je cardiovasculaire gezondheid verbeteren. Het helpt ook blessures zoals spierverrekkingen of gescheurde banden te voorkomen.

Wat is het beste type fiets om te gebruiken na een leg day: een racefiets, een mountainbike of een hometrainer?

Dat hangt af van je voorkeur en je budget. Wil je iets dat comfortabel is, kies dan een racefiets. Ga je liever door ruig terrein, kies dan voor een mountainbike. Wil je tenslotte binnen blijven en trainen, kies dan voor een hometrainer.

Veelgestelde Vragen

Enkele veelgestelde vragen over fietsen na een legday zijn:

Is fietsen goed voor pijnlijke benen?

Ja, fietsen is een vrij vriendelijke activiteit voor jouw beenspieren. Het is belangrijk dat er een goede doorbloeding is in jouw benen, juist als je pijnlijke benen hebt. Fietsen is iets wat je in bijna alle gevallen wel kan doen. Zeker op een hometrainer.

Schaadt fietsen de spiergroei?

Nee, fietsen veroorzaakt geen spierschade. Het verbetert juist de spierkracht en het uithoudingsvermogen. De reden hiervoor is dat de spieren gewend zijn om tijdens het fietsen tegen weerstand te werken. Daardoor passen ze zich aan door sterker te worden en efficiënter met zuurstof om te gaan.

Wordt de spiermassage van je benen groter als je elke dag fietst?

Ja, regelmatig fietsen vergroot de omvang van je dijen en kuiten. Je kunt zelfs wat veranderingen in je taille opmerken. Dat komt omdat fietsen spiermassa opbouwt, wat gezien kan worden als een extra laag bovenop je bestaande lichaamsvet. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt tijdens het sporten.

Heeft mijn activiteitenniveau gedurende de dag invloed op mijn herstel?

Ja, dat klopt. Als je de hele dag actief bent, moet je lichaam energie verbruiken om je dagelijkse activiteiten bij te houden. Daarom heeft je lichaam tijd nodig om te rusten en zich te herstellen. Tijdens deze periode herstelt je lichaam en repareert het beschadigde cellen en weefsels.

Kan mijn testosterongehalte verbeteren als ik fiets na de been dag?

Ja, regelmatig fietsen kan je testosterongehalte verhogen. Studies tonen aan dat mannen die regelmatig fietsen een hoger testosteron niveau hebben dan mannen die dat niet doen.

Zal mijn uithoudingsvermogen en krachttraining verbeteren als ik fiets na been dagen?

Ja, dat klopt. De reden is dat de spieren in je benen gewend zijn aan fietsen, en ze zullen meer werk aankunnen dan wanneer je gewoon rechtuit zou lopen.

Kan ik de pijn van een zware beensessie verzachten?

Zware beensessies kunnen wreed zijn voor het spierweefsel. Fietsen na een dag benen kan de pijn van deze sessies helpen verminderen. Maar als u andere problemen hebt, kunt u het beste eerst met uw arts praten voordat u verder gaat.

Wat is beter, een massage gun gebruiken of fietsen voor een sneller been herstel?

Als je op zoek bent naar snel herstel, waarom dan niet beide methoden combineren? Het gebruik van een massage gun is één van de meest effectieve manieren om jouw spierherstel te versnellen. Het werkt door het stimuleren van de bloedstroom naar het gebied waaraan gewerkt wordt. De bloedstroom verhoogt de circulatie, wat het genezingsproces versnelt. Aan de andere kant is fietsen een geweldige manier om je benen te versterken en spiermassa op te bouwen. Dus, het combineren van deze twee methoden geeft je de beste resultaten.

massage gun na leg day

Conclusie

Kortom, fietsen is een geweldige manier om gewicht te verliezen, spieren op te bouwen en de algehele conditie te verbeteren, vooral als je een zware legday hebt gedaan. Fietsen na een legday is echt gunstig, maar je moet altijd luisteren naar je lichaam en stoppen als je voelt dat je jezelf pijn doet.

Als het nodig is, lees dan dit hele artikel nog eens door, maar nu weet je wat je kunt doen om jouw been herstel te versnellen na een heftige legday.

Volgende lezen

Massage gun op de nek