Lymfedrainage Massage Tijdens de Zwangerschap

drainage massage tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kun je vocht vast gaan houden. Wanneer je vocht vasthoudt, merk je dit vooral in je benen, enkels en voeten en dan is een massage echt aan te raden. Maar let op, niet alle massage technieken zijn even geschikt. Als je een lymfedrainage massage tijdens de zwangerschap wilt, vraag je je misschien af of dat wel veilig is?

Nou, dan ben je hier bij de juiste website aangekomen. Van harte welkom!

Zwangerschap is de meest transformerende periode, die een vrouw in haar leven kan doormaken. De start van een nieuwe fase in je leven, kan tegelijkertijd overweldigend en mooi aanvoelen.

Hoewel het feit dat er een klein mensje in je buik groeit magisch kan zijn, kunnen de fysieke en emotionele veranderingen ook heel vermoeiend zijn. Veel voorkomende klachten bij een zwangerschap zijn oedeem, rugpijn, opgezwollen ogen, hoofdpijn en vermoeidheid.

Een effectieve behandeling om van deze lichamelijke klachten af te komen, is een lymfe drainage massage tijdens zwangerschap.

Bij deze zachte vorm van massage wordt er zeer lichte druk op specifieke punten van het lichaam uitgeoefend. Het is bedoeld om het lymfestelsel de juiste ondersteuning te geven. Het lymfestelsel bestaat uit lymfevaten en lymfeklieren, die samenwerken om vloeistoffen van jouw weefsels naar je bloed te transporteren en vice versa om je lichaam te helpen ontgiften.

Omdat een zwangerschap gepaard gaat met veel vochtretentie, kan het stimuleren van het lymfestelsel  voor aanstaande moeders gunstig zijn. Maar met welke tips moet je nu bij een MLD (manuele lymfe drainage) behandeling rekening houden?

Zijn er veiligheidsmaatregelen die je moet nemen voor een effectieve massage-ervaring? Dat is precies wat we in dit artikel zullen gaan bespreken.

Je vindt in dit artikel enkele tips om het meeste uit je behandelingen met massage therapie te kunnen halen, zodat jij en je baby veilig zijn. Maar laten we eerst eens onderzoeken waarom je tijdens je zwangerschap een lymfedrainage massage zou moeten overwegen.

Wat is het Voordeel van een Lymfedrainage Massage bij Zwangere Vrouwen?

Een lymfedrainage massage tijdens de zwangerschap kan voor aanstaande moeders ongelooflijk gunstig zijn. Enkele van de meest opvallende voordelen zijn:

Het verhoogt je energieniveau

Het dragen van een kind kan behoorlijk uitputtend zijn.

Het komt dus vaak voor dat aanstaande moeders zich tijdens hun zwangerschap uitgeput voelen.

Omdat een zwangerschap veel van je lichaam eist en voor hormonale veranderingen zorgt, kun je je moe en uitgeput voelen.

Gelukkig kan een lymfatische massage tijdens de zwangerschap je energieniveau helpen verhogen, zodat je de boost krijgt, die je nodig hebt om actief te blijven. Dit komt doordat masseren de bloedstroom stimuleert, waardoor het zuurstofgehalte verbetert en voedingsstoffen door je lichaam worden getransporteerd.

Als er zuurstofrijk bloed en voedingsstoffen door je lichaam stromen, kan je lichaam de veeleisende zwangerschap makkelijker aan.

Het vermindert gezwollen enkels en voeten

Als je in verwachting van een baby bent, kunnen je enkels en voeten door extra lichaamsgewicht, extra vocht en hormonale veranderingen gaan opzwellen.

Deze aandoening, algemeen bekend als oedeem, kan ongelooflijk ongemakkelijk zijn en het lopen, zitten of staan gedurende langere perioden moeilijk maken.

Een manuele lymfe drainage tijdens de zwangerschap kan dan helpen om het lichaam te ontdoen van afvalstoffen en overtollig vocht, dat de zwelling kan veroorzaken. Het kan ook helpen om minder vocht vast te houden en een betere doorbloeding te bevorderen, wat allemaal kan bijdragen tot vermindering van het oedeem.

Zo kun je je ongemak verminderen en je tijdens de hele zwangerschap prettiger in je lichaam voelen.

Je krijgt een betere nachtrust

betere nachtrust door lymfemassage bij zwangerschap

Beter slapen en rusten tijdens de zwangerschap is essentieel voor jou en de baby.

Een zwangerschap eist veel van je lichaam en kan het moeilijk maken om een goede nachtrust te krijgen. Manuele lymfe drainage massage biedt een groot aantal toepassingsmogelijkheden tijdens de zwangerschap, waaronder het verbeteren van de slaap.

De zachte massagetechniek en de ritmische bewegingen tijdens een drainage massage zijn een ware verademing. Drainage massages helpen om de spierspanning te verminderen en de ontspanning te bevorderen. Dit kan het gemakkelijker maken om in te dommelen en een goede nachtrust te kunnen krijgen.

Het zorgt voor stressvermindering

Stress is iets wat de meeste aanstaande moeders tijdens de zwangerschap wel ervaren.

Dit kan het gevolg zijn van hormonale veranderingen in je lichaam, slaapgebrek of gewoon het feit dat je je moet aanpassen aan een nieuwe leefstijl. Als je niet goed met stress kunt omgaan, kun je je overweldigd voelen.

Een heerlijke massage, die zorgt voor lymfedrainage tijdens de zwangerschap, kan je helpen om je te ontspannen en tot rust te komen omdat het de natuurlijke ontspanningsreactie van je lichaam stimuleert. Het stimuleert ook de afgifte van endorfine, wat natuurlijke hormonen zijn die ervoor zorgen dat we ons goed voelen.

Nu je begrijpt hoe heilzaam een drainage massage tijdens de zwangerschap kan zijn, gaan we eens kijken naar enkele eenvoudige manieren om deze therapie tijdens de zwangerschap toe te passen.

Eenvoudige Manieren om Drainage Massage Tijdens de Zwangerschap te Kunnen Krijgen

Van het vinden van massage therapeuten tot het krijgen van een massage apparaat voor thuis, er zijn veel manieren om een drainage massage te kunnen krijgen terwijl je zwanger bent. Hier zijn enkele eenvoudige manieren om het te kunnen toepassen.

Bezoek een massage therapeut

Een bezoek aan een massage therapeut is een van de beste manieren om tijdens de zwangerschap een lymfe drainage massage te kunnen krijgen.

Deze gekwalificeerde professional kan een veilige en comfortabele massage geven, die specifiek op je behoeften is afgestemd. Met lichte en ronddraaiende bewegingen worden lymfevocht en afvalstoffen sneller uit de gezwollen of gevoelige gebieden verwijderd. Dit kan de wallen onder je ogen helpen verminderen en ervoor zorgen dat je je comfortabeler voelt.

Een ander groot voordeel van een aantal behandelingen van een lymfatische massage therapeut is dat hij adviezen kan geven over hoe je tussen de bezoeken door technieken voor zelfmassage kunt gebruiken.

Probeer ook zelfmassage

Als je geen massage therapeut kunt bezoeken, kun je thuis een zelfmassage proberen.

Dat kan eenvoudigweg door met je handen zachtjes verschillende delen van je lichaam te strelen en voorzichtig te kneden. Een andere manier van zelfmassage tijdens de zwangerschap is die met massage tools.

Deze eenvoudig te gebruiken apparaten kunnen helpen bij het natuurlijke ontgiftingsproces van je lichaam en gifstoffen in je benen, gezicht of de rest van je lichaam verwijderen. Populaire massage apparaten, die door zwangere vrouwen worden gebruikt, zijn massage guns en beenmassage apparaten.

We laten je nu zien hoe ze een rol kun spelen bij het reinigen van je lymfestelsel.

Een massage gun

Massage guns zijn al langere tijd een populaire tool voor iedereen, die thuis een lymfedrainage massage wil uitvoeren.

Deze apparaten maken gebruik van percussie therapie, die het natuurlijke ontgiftingsproces van je lichaam stimuleert en de gifstoffen uit je lymfesysteem verwijdert.

Zwangere vrouwen kunnen massage guns gebruiken om zachtjes pijnlijke plekken of gebieden waar zij ongemak ervaren te masseren. Dit kan de zwelling helpen verminderen en de doorbloeding in het gebied verbeteren.

Hoewel massage guns zeer krachtig en effectief zijn, is voorzichtig gebruik ervan tijdens de zwangerschap essentieel. Percussie massage guns van fitnessmerken zoals Fusion Recovery zijn speciaal ontworpen met een breed scala aan opzetkoppen en intensiteitsinstellingen voor een massage op maat.

Aanstaande moeders kunnen dus kiezen voor een lichte massage-instelling om te genieten van de voordelen van lymfedrainage massage zonder de bijwerkingen.

Beenmassage apparaten

Beenmassage apparaat van fitgun

Een beenmassage apparaat is perfect voor aanstaande moeders, die met o.a. oedeem te maken hebben. Zij zijn een uitstekend hulpmiddel voor een fijne ontspanningsmassage met aandacht thuis.

Deze massage tools bieden een zachte lucht compressie therapie door in ritmische golven luchtdruk op je onderste ledematen uit te oefenen. Dit helpt om het ongemak te verlichten en de zwelling in je voeten, enkels en benen te verminderen.

De moderne massage apparaten hebben verschillende standen en intensiteitsniveaus, zodat je er zeker een kunt vinden, die aan jouw wensen voldoet. Fusion maakt met het Air-C Pro beenmassage apparaat het reinigen van je lymfestelsel nu nog gemakkelijker.

Dit apparaat is speciaal ontworpen met zachte, ademende manchetten, die zich met voldoende compressie om je benen wikkelen voor een rustgevende massage-ervaring. Het wordt geleverd met een afstandsbediening, waarmee je de intensiteit van de massage kunt instellen.

De Air C Pro heeft ook verschillende warmte-instellingen, die je spieren helpen ontspannen en de lymfe drainage stimuleert.

Dit zijn slechts enkele manieren waarop je tijdens de zwangerschap een lymfe drainage massage kunt uitvoeren.

Wat je uiteindelijk ook kiest, het is essentieel dat de massage die je krijgt veilig en comfortabel voor je lichaam is. Laten we nu enkele tips gaan bekijken, die je echt moet onthouden, als je de lymfe drainage massage door een gekwalificeerde therapeut laat uitvoeren.

Veiligheidstips Voor Drainage Massage Tijdens de Zwangerschap

Hoewel het reinigen van je lymfevaten tijdens de zwangerschap ongelooflijk heilzaam kan zijn, is het wel essentieel om eerst over de veiligheidsmaatregelen na te denken.

Hier zijn enkele eenvoudige tips,  die je zeker in gedachten moet houden.

Blijf goed gehydrateerd

Goed gehydrateerd blijven is ongelooflijk belangrijk voor het uitvoeren van drainage massage tijdens de zwangerschap.

Dit komt omdat het lymfestelsel afhankelijk is van lichaamsvloeistoffen om gifstoffen en andere afvalstoffen weg te kunnen spoelen, wat voor een betere immuniteit zorgt.

Daarom moet je ervoor zorgen dat je voor en na je massagesessie voldoende water drinkt. Zo kun je ervoor zorgen dat je lichaam al het vocht heeft dat het nodig heeft om gezond te blijven en goed te kunnen ontgiften.

Vermijd tijdens een zwangerschapsmassage je buik

Bij een drainage massage tijdens de zwangerschap moet je nooit je buik (laten) masseren omdat dit een veilig plekje voor je baby is. 

Dit moet je niet doen omdat de extra druk van de massage jou en de baby kan schaden. Bovendien kan een massage in dit gebied leiden tot ongewenste samentrekkingen van de baarmoeder en een vroegtijdige bevalling opwekken.

Zo kun je ervoor zorgen dat jij en je baby tijdens de massage veilig blijven.

Neem regelmatig pauzes

Hoewel je misschien het gevoel hebt dat je een lange massagesessie aankunt, is het nemen van regelmatige pauzes essentieel om ervoor te zorgen dat je lichaam zich comfortabel voelt.

Zwanger zijn, brengt zo zijn eigen pijntjes en kwaaltjes met zich mee, dus is het beter om jezelf de kans te geven om tijdens de massage af en toe een pauze te gunnen. Door regelmatig te pauzeren, blijf je goed gehydrateerd, blijft je lichaam ontspannen en loop je niet te hard van stapel.

Veranderingen Van Leefstijl Tijdens de Zwangerschap om de Effecten Van Drainage Massage te Maximaliseren 

Veranderingen van leefstijl kunnen gunstig zijn voor het maximaliseren van de gezondheidsvoordelen van een drainage massage. Hier zijn enkele tips, die je in gedachten kunt houden.

Eet gezonde, evenwichtige voeding

gezond dieet tijdens zwangerschap

Regelmatig en voedzaam eten tijdens de zwangerschap is essentieel om gezond te blijven en je lichaam goed te laten functioneren.

Voor een drainage massage is gezond eten ook belangrijk omdat dit het genezingsproces van binnenuit kan ondersteunen.

Dit komt omdat het eten van gezond voedsel zoals groenten, fruit en magere eiwitten kan helpen om gifstoffen sneller uit je systeem te spoelen. Het eten van veel vochtrijk voedsel zoals meloen, komkommer en selderij is ook essentieel om je lichaam gehydrateerd en vol energie te houden.

Vermijd cafeïne 

Cafeïne kan een geweldige energiebron zijn maar als je zwanger bent, kun je het maar beter helemaal vermijden.

Dit populaire stimulerende middel heeft diuretische effecten, die uitdroging kunnen veroorzaken en de ontgifting kunnen verstoren. Daarom kun je het beste cafeïne houdende dranken zoals koffie, thee of frisdrank vermijden, zodat je van de combinatie van lymfe drainage en gezond eten maximaal kunt profiteren.

Neem regelmatig een moment rust

Voldoende rust nemen, is essentieel om de voordelen van een drainage massage tijdens de zwangerschap te maximaliseren.

Zo kan je lichaam zich volledig ontspannen om het meeste uit de massage sessie kunt halen. Zorg ervoor dat je elke nacht tenminste 7-8 uur slaap krijgt en doe, indien nodig, regelmatig overdag een dutje. Vermijd ook inspannende activiteiten, die je uitputten.

Zo haal je voor langere tijd het meeste uit je drainage massage.

Veel Gestelde Vragen

Heb je nog vragen over drainage massage tijdens de zwangerschap? Hier zijn enkele antwoorden op veel gestelde vragen.

Wanneer is tijdens de zwangerschap de beste tijd voor een drainage massage?

Over het algemeen wordt aangeraden te wachten met een drainage massage tot het tweede trimester van de zwangerschap.

Dit komt omdat het eerste trimester een periode van snelle veranderingen in je lichaam kan zijn en het  essentieel is om te wachten tot je meer gewend bent aan de veranderingen voordat je een massage krijgt. Vergeleken met het eerste trimester is het tweede trimester meestal een veiligere en meer ontspannen tijd voor een drainage massage.

Het middelste deel van je zwangerschap, van week 13 tot week 28, kan het optimale moment zijn om een afspraak te maken voor een ontspanningsmassage met aandacht.

Hoe vaak mag ik een drainage massage ondergaan als ik zwanger ben?

Het reinigen van je lichaam met een drainage massage tijdens de zwangerschap moet met mate gebeuren.

Wij raden je aan om een keer per week tot twee keer per maand een drainage massage uit te voeren. Als je echter te maken hebt met een medische aandoening, kun je het beste met je verloskundige of je huisarts overleggen voor een oplossing op maat.

Moet ik een drainage massage vermijden als ik zwanger ben?

Hoewel een drainage massage tijdens de zwangerschap heilzaam kan zijn, zijn er ook bepaalde momenten waarop je het beter kunt vermijden.

Als je een risicovolle zwangerschap hebt, kun je een massage beter helemaal vermijden. Ook als je een gezondheidsprobleem hebt, zoals hoge bloeddruk, nierproblemen of diabetes, kun je het beste voordat je je laat masseren je huisarts raadplegen .

Zo kun je er zeker van zijn dat de massage voor jou en je baby veilig is.

Conclusie

Drainage massage tijdens de zwangerschap kan een geweldige manier zijn om jou en je baby gezond te houden.

Voordelen van een drainage massage voor aanstaande moeders zijn een gezonder immuunsysteem, verlichting van gezwollen voeten, een betere slaap en meer energie. Als je tijdens je zwangerschap ook te maken hebt met het carpaal tunnel syndroom, kan een regelmatige drainage massage je echt verlichting brengen.

Of je nu een massage therapeut bezoekt of het zelf thuis doet met een massage tool, volg de bovenstaande tips om het meeste uit je behandelingen te kunnen halen. Dit begint met het dragen van comfortabele kleding, goed gehydrateerd blijven en het aanbrengen van een lekkere massageolie of -crème.

Denk eraan om tijdens de zwangerschap het masseren van je buik en drukpunten in het lichaam, die een verbinding hebben met de baarmoeder, te vermijden. Vraag ten slotte eerst aan je huisarts of je verloskundige of het voor jou en je baby veilig is.

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je het meeste uit je drainage massage sessie haalt. Staat het onderwerp waarop je zocht er niet bij of heb je nog andere vragen, neem dan gerust contact op met ons team van deskundigen.

Volgende lezen

Een Massage Gun Voor Lymfedrainage
ziek voelen na een massage