Is Het Normaal om je Ziek te Voelen na een Massage? Laten we het Uitzoeken

ziek voelen na een massage

Een ontspannende massage kan een ongelooflijk verjongende en ontspannende ervaring geven, maar kun je je ook ziek voelen na een massage?

Uitzoeken waarom je je ziek kunt voelen na een massage en de juiste informatie over massage krijgen, kan best wel lastig zijn. Er zijn echter verschillende mogelijke verklaringen waarom deze reactie optreedt.

Veel mensen geloven namelijk dat het krijgen van een goede massage kan leiden tot het vrijkomen van afvalstoffen uit het lichaam. Als deze gifstoffen vrijkomen, kunnen ze je misselijk of licht in het hoofd maken.

Anderen geloven weer dat het ervaren van ziekte na een massage een gevolg kan zijn van overprikkeling van het lichaam.

Maar wat als we je vertellen dat er ook nog andere redenen kunnen zijn waarom je je ziek kunt voelen na een massage?

Dat ontdek je allemaal in dit artikel. We bespreken enkele mogelijke oorzaken en geven je zelfs enkele tips om dit in de toekomst te voorkomen.

Laten we maar snel van start gaan!

Mogelijke Redenen Van je Ziek Voelen na Een Massage

Ziek worden na een stevige massage is niet gebruikelijk, maar er kunnen wel verschillende mogelijke oorzaken zijn.

Laten we eens kijken naar enkele daarvan en hoe ze een rol kunnen spelen bij het optreden van misselijkheid na een massage.

Je bent uitgedroogd

Een van de meest voorkomende redenen waarom mensen zich ziek voelen na een professionele massage is uitdroging.

Wanneer je een massage krijgt, laat je lichaam op natuurlijke wijze gifstoffen los en zorgt voor de afvoer van afvalstoffen, die uit je systeem moeten worden gespoeld.

Als je voor en tijdens je massage niet genoeg water drinkt, kan je lichaam deze gifstoffen niet zo efficiënt wegspoelen, wat kan leiden tot gevoelens van misselijkheid of licht in het hoofd.

Je hebt een lage bloedsuiker

Een andere reden waarom je je ziek kunt voelen na een massagesessie is een lage bloedsuikerspiegel.

Het ontvangen van een massage kan fysiek en mentaal behoorlijk belastend zijn, dus is het een normale reactie om je licht in het hoofd of zelfs misselijk te voelen. Maar dit kan ook verergerd worden als je onvoldoende gegeten hebt of als je bloedsuiker laag is.

Bij een laag bloedsuikergehalte raken je bloedvaten vernauwd, wat kan leiden tot gevoelens van flauwte of zelfs misselijkheid. Bovendien, als je voor de massage fysieke stress ervaart, kan dit de bovengenoemde reacties nog verergeren.

Je hebt te weinig zuurstof in je bloed

Hoewel het niet zo vaak voorkomt, kunnen sommige mensen zich na een massage ziek voelen door zuurstofgebrek in hun bloed.

Tijdens een massage kan je lichaam behoorlijk ontspannen raken en je ademhaling kan dan vertragen of zelfs helemaal stoppen. Dit leidt tot een daling van het zuurstofgehalte in je bloed, wat kan leiden tot gevoelens van misselijkheid.

Het gevoel gaat echter snel weer over en je kunt kort daarna weer je normale activiteiten hervatten.

De massage werd verkeerd uitgevoerd

De manier waarop je massage wordt uitgevoerd, kan ook een rol spelen in hoe je je daarna voelt.

Als de massagetherapeut te veel druk uitoefent of bepaalde massage technieken verkeerd toepast, kan dat achteraf leiden tot gevoelens van misselijkheid of duizeligheid. Laat je massagetherapeut daarom weten als je je tijdens de massage ongemakkelijk voelt.

Als je gebruikmaakt van een massage tool van goede kwaliteit, zoals bijvoorbeeld de Fusion Elite, zorg er dan voor dat je het op de juiste manier gebruikt en eventuele instructies opvolgt. Zo verminder je het risico dat je je achteraf ziek voelt.

Je hebt een ziekte of een infectie onder de leden

Als je een ziekte of een infectie hebt, kun je je ook ziek voelen na een massage.

Stel je eens voor hoe het is om koorts te hebben en dan te proberen om een massage te krijgen. Niet alleen zal de massage ongemakkelijk aanvoelen, maar het kan ook de symptomen versterken en je een beetje licht in het hoofd doen voelen.

Als je denkt dat dit het geval kan zijn, kun je het beste wachten tot je je beter voelt voordat je een massagesessie boekt of een massage tool gaat gebruiken.

Overmatige blootstelling aan massageoliën en -geuren

Een overmatige blootstelling aan massageolie en -geuren kan ook een mogelijke oorzaak zijn van een ziek gevoel na een massage.

Massageoliën en geurkaarsen worden vaak tijdens massagesessies gebruikt. Hoewel deze producten kunnen bijdragen tot een aangename sfeer, kunnen ze ook bij overmatig gebruik of als je er gevoelig of allergisch voor bent, leiden tot misselijkheid.

Als je voor deze producten gevoelig bent, informeer dan je massagetherapeut of gebruik een geurvrije olie als je thuis een massage tool gebruikt. Om dit in de toekomst te voorkomen, zorg je ervoor dat je voor en tijdens je massagesessie voldoende water drinkt, vooraf wat eet en je massagetherapeut informeert over eventuele geuren of producten.

Je voelt je ongemakkelijk

Een van de meest voorkomende oorzaken van een ziek gevoel na een massage is gewoon dat je je ongemakkelijk voelt.

Of dat nu komt door de positie waarin je je bevindt, de stevige massagevorm die wordt uitgeoefend of doordat je je uitgeput van de sessie voelt, als je je niet op je gemak voelt tijdens je massagebehandeling, is de kans groot dat je je daarna een beetje misselijk voelt.

Dit zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken waarom mensen zich ziek voelen na een massage.

Van uitdroging en lage bloedsuikerspiegel tot overmatige blootstelling aan massageoliën en -geuren, één of meer van deze kunnen de boosdoener zijn. Als je je ziek voelt na een massage, denk dan na over de mogelijke oorzaken en neem maatregelen om dit in de toekomst te voorkomen.

Laten we in de volgende paragraaf eens onderzoeken hoe je dit kunt bereiken.

Wat Kun je Doen Als je je na Een Massage Ziek Voelt?

Als je geneigd bent om je na een massagesessie ziek te voelen, zijn hier een paar tips die je kunnen helpen om de symptomen te minimaliseren of te voorkomen.

Blijf voldoende gehydrateerd

Blijf gehydrateerd na het nemen van een massage

Weet je nog dat we het hadden over uitdroging als een van de mogelijke oorzaken van misselijkheid na een massage?

Goed water drinken is een uitstekende manier om misselijkheid en duizeligheid te voorkomen. Drink veel water voor en na je massagesessie om ervoor te zorgen dat je lichaam voldoende vocht en elektrolyten heeft.

Onderzoeken hebben aangetoond dat het drinken van minstens acht glazen water per dag de kans op een ziek gevoel na een massage kan verminderen. Met een goede hydratatie kan je lichaam lymfatische vloeistoffen en gifstoffen efficiënter wegspoelen voor een aangename ervaring.

Je kunt ook elektrolytendrankjes of sportdrankjes drinken voor extra elektrolyten en mineralen. Zo kun je ervoor zorgen dat je lichaam voldoende elektrolyten heeft om op een uitstekende manier te functioneren.

Zorg ervoor dat je iets lichts eet voor je sessie

Het is ook een goed idee om ervoor te zorgen dat je iets eet voor je lichaamsmassage.

Ook al is het maar een lichte snack, iets in je maag hebben helpt de kans op misselijkheid tijdens of na de massage te verminderen.

Eten kan je lichaam van energie voorzien en voorkomen dat je bloedsuiker plotseling daalt, wat kan leiden tot gevoelens van misselijkheid. Een snack voor je sessie zorgt er ook voor dat je lichaam de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, die het nodig heeft om van de massage goed te herstellen.

Zo kun je je na je massagesessie een gevoel van gelukzaligheid ervaren in plaats van misselijkheid.

Gebruik niet te veel massageolie of geurkaarsen

Hoewel massageolie of een geurkaars tijdens je sessie voor een aangename sfeer en een gevoel van gelukzaligheid kan zorgen, is het belangrijk om ze niet te veel te gebruiken.

Te veel van deze producten kan ertoe leiden dat het lichaam sneller misselijkheid en andere onaangename gewaarwordingen ervaart. Als je thuis een massage apparaat gebruikt, kies dan voor geurvrije oliën om het risico op misselijkheid te verminderen.

Het is ook belangrijk om je massagetherapeut te informeren als je allergieën of gevoeligheden voor bepaalde geuren of oliën hebt.

Zo kunnen ze de sessie aanpassen en ervoor zorgen dat je je de hele tijd op je gemak voelt en een goede balans tussen lichaam en geest ervaart.

Informeer je massagetherapeut als je je tijdens de sessie ongemakkelijk voelt 

Het ondergaan van een massage moet een ontspannende en plezierige ervaring zijn.

Als je je ongemakkelijk tijdens de sessie voelt, is het belangrijk om je massagetherapeut daar meteen van op de hoogte te stellen. Op die manier kan hij/zij de druk of de techniek van de massage bewust aanpassen om ervoor te zorgen dat jij je comfortabel en niet ziek voelt.

Massagetherapeuten kunnen ook bepaalde stretchoefeningen aanbevelen om eventuele symptomen van misselijkheid en duizeligheid na de sessie te verlichten.

Volg de instructies bij het gebruik van een massage tool thuis

Gebruik van een massage gun thuis

Massage tools worden steeds populairder voor zelfzorg en ontspanning thuis.

Deze tools zijn gemakkelijk te gebruiken en kunnen zeer effectief zijn voor een sneller herstel van gespannen spieren. Het is echter wel belangrijk om de instructies zorgvuldig op te volgen wanneer je deze apparaten thuis gebruikt.

Als je populaire tools, zoals bijvoorbeeld een massage gun voor een massage van het onderhuids bindweefsel, gebruik ze dan met mate en vermijd overbelasting van een bepaald lichaamsdeel. Dit helpt gevoelens van duizeligheid of misselijkheid na de massage te voorkomen.

Je moet ook voorkomen dat je de massage tool te lang gebruikt, omdat dit spierpijn of een ietwat beurs gevoel kan veroorzaken. Als je je tijdens of na de sessie ongemakkelijk voelt, stop dan onmiddellijk en wacht tot je je beter voelt en nieuwe energie hebt voordat je verdergaat.

Neem een pauze tussen de sessies

Een laatste tip om te voorkomen dat je je ziek voelt na een massage is om je lichaam een pauze te gunnen tussen de sessies door.

Je moet er echt voor zorgen dat je pijnlijke lichamelijke weefsels genoeg tijd hebben om zich te herstellen voordat je een nieuwe massage krijgt. Dit vermindert het risico op een ziek gevoel en zorg je ervoor dat je zonder problemen van de voordelen van een massage kunt genieten.

Deze factoren spelen geen rol bij het ziek voelen na een massage. Zorg er dus voor dat je je lichaam ruim de tijd geeft om te rusten en te herstellen voordat je een nieuwe afspraak inplant. Op deze manier kun je zonder zorgen genieten van een goed gevoel en van de vele voordelen van massagetherapie voor het menselijk lichaam.

Dit zijn slechts een paar eenvoudige tips, die kunnen voorkomen dat je je ziek voelt na een massage. Van het drinken van veel water en een lichte snack vooraf tot het informeren van je therapeut over allergieën of gevoeligheden, deze tips kunnen ervoor zorgen dat je elke keer een plezierige en ontspannende ervaring hebt en positieve effecten ervaart.

Veel Gestelde Vragen

Vind hier antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over waarom mensen zich ziek voelen na een massage. Hier vind je alles wat je moet weten om je massagesessies comfortabel en aangenaam te laten verlopen.

Hoe lang duurt het meestal om te herstellen van een ziek gevoel na een massage?

De tijd die nodig is om te herstellen van een ziek gevoel na een massage verschilt van persoon tot persoon.

Over het algemeen zullen de meeste mensen zich binnen een paar uur beter gaan voelen, maar het kan tot 24 uur duren voordat de misselijkheid en de duizeligheid volledig zijn verdwenen. Het is belangrijk dat je voldoende rust neemt en voldoende drinkt om je lichaam te helpen herstellen.

Moet ik mijn massagesessie afzeggen als ik me daarna altijd ziek voel?

Hoewel een ziek gevoel na een massage een veel voorkomende en onaangename gebeurtenis kan zijn, hoeft dat niet te betekenen dat je helemaal moet stoppen met massages.

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om je ervaring comfortabeler en aangenamer te maken en te zorgen voor sneller herstel.

Als de symptomen mild zijn en slechts af en toe optreden, dan kan het veilig zijn om door te gaan met de sessies. Als je echter ernstige of aanhoudende symptomen van misselijkheid en duizeligheid ervaart, kun je het beste stoppen met de massages totdat je je huisarts hebt geraadpleegd.

Wanneer moet ik medische hulp inroepen als ik me ziek voel na een massage?

Als je je ooit ziek voelt na een massage en de symptomen langer dan 24 uur aanhouden, is het belangrijk om medische hulp in te roepen.

Het is ook belangrijk dat je je huisarts raadpleegt als je plotselinge of ernstige symptomen krijgt, zoals chronische pijn, kortademigheid of extreme duizeligheid of misselijkheid. Dit kunnen tekenen zijn van een ernstiger probleem dat door een arts moet worden behandeld.

Bovendien kunnen aandoeningen zoals bepaalde allergische reacties of hartkwalen je gevoeliger maken voor een ziek gevoel na een massage. Vertel je massagetherapeut vóór je sessie over eventuele gezondheidsproblemen, zodat hij/zij de techniek dienovereenkomstig kan aanpassen.

Kunnen bepaalde soorten massages ervoor zorgen dat ik me ziek voel na een massage?

Ja, van bepaalde soorten massages kun je je ziek voelen na een massage.

Hoewel de oorzaken van misselijkheid na een massage van persoon tot persoon kunnen verschillen, kunnen sommige technieken eerder misselijkheid en duizeligheid veroorzaken dan andere. Diepe weefsel- of hotstone massages, waarbij veel druk wordt uitgeoefend op de diepere lagen van het spierweefsel, kunnen deze symptomen eerder veroorzaken.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor Zweedse massages, die bestaan uit een uitgebalanceerde mix van zachte strijkbewegingen, het opwarmen en het losmaken van de spieren en het uitoefenen van druk op strategische plaatsen. Lymfedrainage massages, waarbij ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk wordt uitgeoefend op de lymfeklieren en de lymfebanen kunnen ook gevoelens van misselijkheid en duizeligheid veroorzaken.

Als je je zorgen maakt over een ziek gevoel na een massage, moet je de tijd nemen om met je massagetherapeut te bespreken, wat voor jou de beste massagetechniek is.

Kunnen bepaalde medische aandoeningen de kans op een ziek gevoel na een massage vergroten?

Ja, bepaalde medische aandoeningen en medicijnen kunnen de kans op een ziek gevoel na een massage vergroten.

Mensen met een voorgeschiedenis van migraine, hartproblemen en/of hoge bloeddruk kunnen zich na een massagesessie eerder duizelig of misselijk voelen.

Bovendien kunnen mensen die medicijnen gebruiken, zoals antidepressiva of angstremmers, na de massage ook misselijkheid en duizeligheid ervaren.

Conclusie

Hopelijk heeft dit artikel je de nodige informatie gegeven om te begrijpen waarom mensen zich ziek kunnen voelen na een massage.

Van uitdroging tot een laag bloedsuikergehalte en meer, er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor een misselijk of duizelig gevoel na een massage. Veel van deze problemen kunnen worden voorkomen door een aantal eenvoudige maatregelen, zoals het drinken van voldoende water voor en na de massage, het eten van een lichte maaltijd en het nemen van pauzes tussen de sessies.

Als je na het volgen van deze preventieve tips ernstige of aanhoudende symptomen blijft ervaren, moet je echt je huisarts raadplegen.

Zo kunt je ervoor zorgen dat eventuele onderliggende problemen worden behandeld en jij zorgeloos van de voordelen van massagetherapie kunt genieten.

Volgende lezen

drainage massage tijdens de zwangerschap
lymfemassage voor benen