Massage Bijwerkingen: Is het Normaal en Wat Kan je er Tegen Doen?

massage bijwerkingen

Wil je je spieren eens lekker laten ontspannen, maar weet je niet welke massage bijwerkingen je kunt verwachten?

Je lichaam behandelen met massagetherapie kan een ongelooflijk heilzame manier zijn om je lichaam te verlossen van pijn en stress. Bewezen voordelen van deze zachte vorm van therapie zijn onder andere een betere bloedcirculatie, een beter bewegingsbereik, meer mobiliteit en ontspanning van de spieren.

Maar net als alles waarbij het lichaam betrokken is, kan massagetherapie een paar bijwerkingen hebben. Hoewel ze over het algemeen zeldzaam en onbeduidend zijn, zijn mensen die voor het eerst masseren zich misschien niet bewust van de mogelijke reacties op deze vorm van therapie.

Daarom hebben we de meest voorkomende bijwerkingen van massage op een rijtje gezet. We bespreken ook hoe je deze reacties kunt vermijden of de kans erop kunt verkleinen.

Veel Voorkomende Soorten Massage Bijwerkingen

Van lichamelijke reacties tot psychologische veranderingen, de bijwerkingen van massagetherapie kunnen per persoon verschillen.

Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten reacties die je kunt ervaren:

Spierpijn

Hoewel het behandelen van je hele lichaam met massagetherapie kan helpen om spierpijn en spanning te verlichten, kunnen sommige mensen een tijdelijke toename van chronische pijn ervaren.

Dit is vooral waar als je je lichaam intensieve massagetechnieken hebt laten ondergaan, zoals diep spierweefselmassage of Zweedse massage. Deze intensieve vormen van massage vereisen meestal meer fysieke kracht, wat pijn kan veroorzaken op de plek waar de massage is uitgevoerd.

Spierpijn treedt meestal op binnen 24 uur na de massagesessie.

Misselijkheid

Een andere bijwerking van massagetherapie waar je op moet letten is misselijkheid.

Hoewel deze bijwerking niet zo vaak voorkomt als spierpijn, kan het optreden door het vrijkomen van afvalstoffen uit je lichaam.

Wanneer je een massage voor lymfe drainage krijgt, worden je spieren gemanipuleerd om opgebouwde spanning los te laten. Hierdoor kunnen lymfevocht en afvalstoffen, zoals melkzuur, vrijkomen in je bloedbaan, die vervolgens door je lichaam moeten worden uitgespoeld.

Het uitscheidingsproces van deze afvalstoffen kan een beetje overweldigend zijn en bij sommige mensen misselijkheid veroorzaken. Misselijkheid kan meestal worden voorkomen door veel water te drinken, zowel voor als na je volledige lichaamsmassagesessie.

Diarree

Net als misselijkheid kan diarree worden veroorzaakt door het vrijkomen van afvalstoffen in je lichaam. Deze reactie komt ook vaker voor als je een buikmassage krijgt.

Het manipuleren van de diepere spieren van je lichaam kan leiden tot over stimulatie van het spijsverteringsstelsel, wat losse ontlasting en diarree kan veroorzaken.

Als je diarree krijgt na een buikmassage, moet dit na ongeveer 24 uur overgaan.

Hoofdpijn

hoofdpijn

Ooit hoofdpijn gehad na een massage?

Je bent niet alleen.

Hoofdpijn kan worden veroorzaakt door het loslaten van gespannen spieren in de nek en schouders. Dit komt vaak voor bij mensen die last hebben van spierknopen in deze gebieden, terwijl je of een gediplomeerd massagetherapeut de spierspanning in deze gebieden probeert te verlichten.

Andere mogelijke redenen waarom je hoofdpijn kunt krijgen zijn een verkeerde positie van je hoofd tijdens de massage, uitdroging of een reactie op massageolie. Neuromusculaire massage kan ook hoofdpijn veroorzaken als je een probleem hebt met je kaakgewricht.

Vermoeidheid

Vermoeidheid na een massagesessie lijkt contra-intuïtief, omdat massage bedoeld is als revitaliserende ervaring.

Maar de realiteit is dat vermoeidheid een van de meest voorkomende reacties is die mensen ervaren na een stevige massage. Dit geldt vooral als je een intensieve diep spierweefselmassage of triggerpointtherapie hebt gehad, omdat je spieren tijd nodig hebben om te herstellen van de fysieke manipulatie die ze net hebben ondergaan.

Enkele mogelijke redenen waarom je vermoeidheid kunt ervaren, zijn dat je lichaam in een ontspannen staat is, dat er endorfine vrijkomt en dat je uitgedroogd bent.

Roodheid van de huid

Heb je ooit gemerkt dat je huid rood wordt na een of twee massagesessies?

Dit is meestal niets om je zorgen over te maken en zou binnen een paar uur moeten verdwijnen.

Roodheid wordt veroorzaakt door een verhoogde bloedstroom tijdens een stevige massage, waardoor de huid kan gaan blozen en licht geïrriteerd kan raken. In sommige gevallen kan de huid gevoeliger zijn en gemakkelijk geïrriteerd raken door massagetherapie, wat kan leiden tot roodheid.

Naast het gebruik van intensieve massagetechnieken kan het gebruik van een olie of crème ook leiden tot tijdelijke roodheid van de huid.

Blauwe plekken

De laatste op onze lijst van massage-effecten waar je op moet letten is blauwe plekken.

Hoewel dit zelden voorkomt, kan deze bijwerking optreden door de manipulatie van dieper gelegen spierweefsels tijdens massagetherapie.

Dit komt vaker voor bij diep spierweefsel- of sportmassage, omdat bij deze technieken meer fysieke kracht op de spieren wordt uitgeoefend om de spanning te verlichten. Als je last hebt van blauwe plekken na een stevige massagesessie, maak je dan geen zorgen - dit verdwijnt vanzelf na een paar dagen.

Hoewel een massage goed kan zijn voor je gezondheid, is het belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke bijwerkingen.

Of je nu te maken hebt met spierpijn, misselijkheid, hoofdpijn of blauwe plekken, door manieren te vinden om deze bijwerkingen te verminderen kun je het meeste uit je massage-ervaring halen.

Daar draait het tenslotte allemaal om: je op je best voelen. Om je te helpen op je reis naar welzijn, delen we in het volgende gedeelte onze beste tips voor het omgaan met bijwerkingen van massages.

Omgaan met Bijwerkingen van Massagetherapie

Door manieren te vinden om de nadelige effecten van massagetherapie te minimaliseren, kan je ervaring aangenamer worden.

Hier zijn wat tips die je kunnen helpen:

Drink veel water

Veel water drinken is cruciaal om de bijwerkingen van een massage te verzachten.

Als de spiervezels uitgedroogd zijn, kan ons lichaam afvalstoffen niet zo efficiënt afvoeren. Mensen met een lage waterinname kunnen last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid, rode huid en zelfs misselijkheid. Het menselijk lichaam heeft veel water nodig, zeker na een inspanning.

Daarom is het belangrijk dat je voldoende water drinkt voor en na je massage. Dit helpt je niet alleen om afvalstoffen uit je lichaam te spoelen, maar het vermindert ook de kans dat je last krijgt van de bijwerkingen van een massage.

Plaats je hoofd op de juiste manier

Weet je nog hoe we eerder bespraken dat hoofdpijn kan worden veroorzaakt door een verkeerde positie van je hoofd op een massagetafel?

Er is een manier om dit op te lossen!

Zorg ervoor dat je de positie van je hoofd regelmatig aanpast tijdens de massagesessie.

Dit zorgt ervoor dat je hoofd goed ondersteund wordt en vermindert de kans op spanning in je nek die hoofdpijn veroorzaakt. Je kunt zelfs aan je massagetherapeut vragen of hij je kan helpen om de positie van je hoofd tijdens de sessie aan te passen.

Hoewel dit de kans op hoofdpijn na de massage niet volledig kan uitsluiten, kan het de kans erop wel verkleinen.

Eet lichte maaltijden

Een andere manier om de bijwerkingen van een massage te minimaliseren is om ervoor te zorgen dat je voor en na je sessie lichte maaltijden eet.

Zware maaltijden kunnen misselijkheid, een opgeblazen gevoel of diarree veroorzaken tijdens de massage, terwijl een massage op een lege maag ook kan leiden tot duizeligheid en vermoeidheid.

Daarom kun je het beste een lichte maaltijd eten voordat je een therapeutische massage krijgt - zoals een kom salade of wat fruit - om mogelijke bijwerkingen te voorkomen.

Gebruik een lichtere massagetechniek

Percussie elite massage gun

Een van de belangrijkste redenen waarom sommige mensen na een massagesessie last hebben van bijwerkingen zoals spierpijn en blauwe plekken, is de intensiteit van de massage.

Als massagetherapie nieuw voor je is of als je een gevoelige huid hebt, kun je je therapeut het beste vragen om lichter te masseren. Dit verkleint de kans op bijwerkingen van massagetherapie en maakt je ervaring aangenamer.

Als je gebruik maakt van een zeer draagbaar zelfmassagehulpmiddel zoals een massage gun, is het ook essentieel om aandacht te besteden aan de intensiteit van je massage en geleidelijk op te bouwen. Hoogwaardige modellen massage guns zoals de Fusion Elite en Mini bieden een reeks intensiteitsinstellingen zodat je het juiste niveau voor jouw behoeften kunt instellen.

Op deze manier kun je zorgen voor een zachte massage-ervaring met een minimaal risico op bijwerkingen.

Genoeg rust nemen

Voldoende rust is essentieel om de bijwerkingen van massagetherapie te minimaliseren.

Na een sessie kan je lichaam pijnlijk en vermoeid zijn door de overmatige druk en manipulatie van dieper gelegen spierweefsels. Dit kan leiden tot ernstigere bijwerkingen, zoals hoofdpijn, spierpijn en misselijkheid. Het is dan soms ook handig om een massage bewust even een aantal dagen over te slaan.

Voor een optimaal herstel is het belangrijk om voldoende te rusten - dat betekent elke nacht minstens 7 tot 8 uur slapen.

Als je goed uitgerust bent, kan je lichaam fysieke stress, zoals een massagesessie, beter aan.

Veel Gestelde Vragen

Na het lezen van dit artikel heb je misschien nog vragen over de bijwerkingen van massages. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

Hoe lang duren de bijwerkingen van massagetherapie?

De bijwerkingen van massagetherapie kunnen variëren van een paar minuten tot een paar dagen, afhankelijk van de intensiteit en andere factoren.

Over het algemeen moet lichte spierpijn na een lichte massagesessie binnen 24 uur verdwijnen. Ernstige bijwerkingen zoals hoofdpijn of misselijkheid kunnen echter langer aanhouden.

Als je last hebt van bijwerkingen die langer dan een paar dagen aanhouden, kun je het beste een arts raadplegen.

Is het mogelijk om een massage te krijgen zonder bijwerkingen?

Ja, het is mogelijk om een massagebehandeling te krijgen zonder bijwerkingen.

Het belangrijkste is om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen en je massageroutine hierop aan te passen. Zorg er ten eerste voor dat je met je massagetherapeut communiceert over je voorkeuren en behoeften, zodat hij zijn techniek daarop kan afstemmen.

Ten tweede, neem kleine pauzes tijdens de sessie en vraag om lichte druk als dat nodig is - dit zorgt voor optimaal comfort en biedt nog steeds therapeutische voordelen. Andere manieren om bijwerkingen te minimaliseren zijn een lichte maaltijd eten voor je massagesessie het aantal behandelingen beperken, een lichtere massagetechniek gebruiken en voldoende rusten.

Kan ik meer dan een bijwerking ervaren na een massage?

Ja, het is mogelijk om meer dan één bijwerking te ervaren na een massagesessie.

Afhankelijk van de intensiteit van de massage en andere factoren kun je een combinatie van verschillende bijwerkingen ervaren, zoals spierkramp, hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid of duizeligheid.

Bovendien kunnen mensen met een gevoelige huid of onderliggende gezondheidsproblemen een verhoogd risico lopen op meer dan één bijwerking.

Conclusie

Massagetherapie heeft veel heilzame effecten, maar kan ook bepaalde bijwerkingen hebben.

Veel voorkomende bijwerkingen van massagetherapie zijn spierstijfheid, hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en duizeligheid.

Het is heel normaal om een of meer van deze bijwerkingen te ervaren en ze verdwijnen meestal binnen 24 uur.

Eenvoudige manieren om het risico op deze bijwerkingen te minimaliseren zijn communiceren met je massagetherapeut, kleine pauzes nemen tijdens de sessie en voldoende rusten. Je kunt ook kiezen voor een lichtere massagetechniek of een massage gun met instelbare intensiteit gebruiken.

Als je deze eenvoudige tips volgt, kun je genieten van de voordelen van elke vorm van massagetherapie zonder je zorgen te hoeven maken over ongewenste bijwerkingen. Ik hoop dat je dit bericht nuttig vond om te begrijpen wat je kunt verwachten van je massagesessie.

Neem contact op met ons team als je nog vragen hebt over massagetherapie en de bijwerkingen ervan. We helpen je graag!

Volgende lezen

bilspier massage voordelen
gevoelloosheid in de benen