10 Oorzaken van Gevoelloosheid in de Benen en Hoe jij het Kan Voorkomen

gevoelloosheid in de benen

Een inzicht in de oorzaken van gevoelloosheid in de benen is cruciaal voor het vinden van de juiste oplossing.

Gevoelloosheid in de benen is een veel voorkomende klacht bij mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus waarbij vaak een oorzaak onbekend is.

Dit gevoel van afwezigheid van gevoel kan overal op de benen voorkomen en gaat meestal gepaard met andere symptomen zoals tintelingen en een brandend gevoel.

Mensen met gevoelloosheid ervaren meestal ook een verlies van kracht en coördinatie. Met deze symptomen is het vinden van manieren om gevoelloosheid in de benen te behandelen cruciaal voor een gezonde en actieve levensstijl.

Dit begint echter met het begrijpen van de mogelijke oorzaken.

Ja, dat lees je goed.

Een duidelijk idee hebben van wat de oorzaak kan zijn van het gevoelloze gevoel in je been is de eerste stap in het omgaan ermee.

Deze gids biedt een uitgebreide lijst van de 10 mogelijke oorzaken van gevoelloosheid in de benen.

Je leert ook een aantal tips over hoe je ermee om kunt gaan en of er behandeling nodig is. Lees dus snel verder voor meer informatie.

Veelvoorkomende Oorzaken van Gevoelloosheid in de Benen

Een gevoel van gevoelloosheid in de benen kan om verschillende redenen optreden.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken:

1. Slechte houding

Slenter je vaak als je langere tijd zit of staat?

Als dat zo is, kan dit de oorzaak zijn van het gevoelloze gevoel in je been.

Als je langere tijd in een verkeerde houding zit of staat, kunnen de zenuwen in de ruggengraat onder druk komen te staan, waardoor ze worden samengedrukt en de bloedstroom wordt beperkt wat dus lichamelijke klachten kan opleveren.

Dit kan leiden tot een onaangenaam verdoofd gevoel in je benen, vooral rond de billen, kuiten en dijen. Andere symptomen, zoals tintelingen en spierzwakte, kunnen ook aanwezig zijn.

2. Diabetes

Een tweede reden waarom mensen gevoelloosheid in hun benen ervaren is diabetes.

Diabetici lijden vaak aan een acute aandoening die "diabetische neuropathie" wordt genoemd en die wordt veroorzaakt door een te hoog bloedsuikergehalte.

Met hoge glucoseniveaus in het bloed raken zenuwvezels in je voeten en benen ontstoken en samengedrukt. Dit kan leiden tot een gevoel van gevoelloosheid in de benen en kan ook andere tekenen van diabetes veroorzaken, zoals tintelingen en het gevoel van naalden.

Bovendien lopen mensen met diabetes een verhoogd risico op infecties, wat ook kan leiden tot gevoelloosheid.

3. Stoornis in alcoholgebruik

Overmatig alcoholgebruik kan ook leiden tot gevoelloze benen.

Langdurige overconsumptie van deze alcohol beschadigt het zenuwstelsel en tast de werking van de zenuwen in het lichaam aan, vooral de fibulaire zenuwen. Door een gebrek aan zenuwsignalen kun je last krijgen van verzwakte spieren en een slechte coördinatie, maar ook van een vervelend gevoel dat kan aanvoelen als onrustige benen, pinnen en naalden.

Bovendien kunnen mensen die overmatig drinken ook last krijgen van spierkrampen in de benen.

4. Hernia

Weet je dat bepaalde medische aandoeningen ook kunnen leiden tot gevoelloosheid in de benen?

Een hernia kan dit symptoom veroorzaken.

Een hernia ontstaat wanneer een wervelschijf in de wervelkolom beschadigd raakt of scheurt. Wanneer dit gebeurt, kan de buitenste laag van de schijf naar buiten drukken en druk uitoefenen op de zenuwen.

Deze compressie kan leiden tot een slechte werking van de zenuwen en gevoelloosheid in het dagelijks leven. Het is belangrijk om te weten dat hernia's het meest voorkomen in de onderrug en nek.

5. Beknelde zenuw

beknelde zenuw

Net als een hernia kan een beknelde zenuw ook een doof gevoel in het been veroorzaken.

Een beknelde zenuw treedt op wanneer de zenuw wordt samengedrukt of bekneld raakt tussen botten, ligamenten of pezen. Compressie van de zenuw onderbreekt de werking ervan en kan gevoelloosheid veroorzaken in het getroffen gebied.

Voor gevoelloosheid in de benen is de meest voorkomende beknelde zenuw de 'nervus ischiadicus', die van de onderrug naar de voeten loopt. Wanneer deze bekneld raakt, kan dit leiden tot zenuwbeschadiging en beenzwakte. het is een bekende en duidelijke oorzaak van een beknelde zenuw.

6. Vitamine B12-tekort

Wat je eet kan ook de werking van je zenuwstelsel beïnvloeden.

een voedingstekort die bij de meeste mensen een gevoelloosheid in de benen kan veroorzaken is een tekort aan vitamine B12.

Vitamine B12 is een voedingsstof die het lichaam helpt gezonde rode bloedcellen te produceren, zenuwen goed te laten werken en DNA te produceren. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder bloedarmoede (laag aantal rode bloedcellen) en zenuwbeschadiging.

Andere mogelijke tekenen van een vitamine B12-tekort zijn gevoelloze benen, vermoeidheid, zwakte en concentratieproblemen.

7. Perifere slagaderziekte

Algemeen bekend als PAD, is perifere vaatziekte een aandoening die optreedt wanneer de perifere zenuwen vernauwd of geblokkeerd raken door de opbouw van plaque.

Deze ophoping beperkt de bloedstroom in je perifere bloedslagaders en kan leiden tot een gevoel van gevoelloosheid of pijn.

Als je te maken hebt met perifeer vaatlijden, is de kans groot dat je last hebt van gevoelloze benen, krampen in de benen en vermoeidheid. Bijkomende symptomen van deze arteriële aandoening kunnen krampen, vermoeidheid en een koud gevoel in de voeten zijn.

8. Ischias

Ischias is een reeks symptomen veroorzaakt door beknelling van de heupzenuw.

Deze zenuw loopt van de onderrug via de heupen en billen naar de benen. Symptomen van ischias zijn zenuwpijn en zwakke beenspieren die kunnen verergeren bij langdurig zitten of staan. tintelende benen kunnen hierbij opspelen.

Het kan worden veroorzaakt door een hernia, wervelkanaalvernauwing of een tumor.

9. Fibromyalgie

Deze chronische aandoening is een aandoening die de spieren en zachte weefsels in je lichaam aantast en chronische pijn en vermoeidheid veroorzaakt.

Mensen met fibromyalgie ervaren vaak extreme gevoeligheid in hun benen, evenals pijnscheuten en spierspasmen.

Dit kan leiden tot een gevoel van chronische gevoelloosheid of tintelingen in je gespannen spieren omdat de weefsels ontstoken en geïrriteerd raken.

10. Multiple sclerose

Als je multiple sclerose (MS) hebt, is de kans groot dat je ook een gevoel van gevoelloosheid in je benen ervaart.

MS is een auto-immuunziekte die het centrale zenuwstelsel aantast en zenuwschade in je lichaam veroorzaakt. Deze schade aan de zenuwen kan leiden tot verschillende symptomen, waaronder gevoelloosheid in de benen.

In sommige gevallen kunnen mensen met deze auto-immuunziekte ook spierzwakte, ernstige pijn en coördinatieverlies ervaren.

Dit zijn maar een paar redenen waarom je last kunt hebben van gevoelloze benen.

Of je nu gevoelloosheid voelt door te lang zitten, diabetes, alcoholmisbruik, een hernia, een beknelde zenuw, fibromyalgie of multiple sclerose, het is essentieel voor je gezondheid om manieren te vinden om deze triggers te vermijden en onder controle te houden.

Daar gaan we het nu over hebben. Blijf aan het scherm gekluisterd om te leren hoe je deze oorzaken van gevoelloosheid kunt beheersen.

De Oorzaken van Gevoelloosheid in de Benen Aanpakken

Manieren vinden om de oorzaken van gevoelloosheid in de benen aan te pakken is de sleutel tot een comfortabel leven.

Dit houdt in dat je een pauze moet inlassen van activiteiten die de gevoelloosheid kunnen veroorzaken, de juiste levensstijl moet aannemen en onderliggende aandoeningen onder controle moet houden.

Laten we eens kijken hoe je dit kunt doen.

Oefen goede houdingsgewoonten

Een gezonde lichaamshouding is een van de beste manieren om gevoelloosheid in de benen te voorkomen.

Zoals we hebben geleerd, is een slechte lichaamshouding een belangrijke oorzaak van gevoelloosheid in de benen. Daarom is het belangrijk om goede houdingsgewoonten aan te nemen om te voorkomen dat het probleem zich überhaupt voordoet. Je kan altijd medisch advies vragen, dit kan in de meeste gevallen helpen de behandeling geschikt te maken voor je specifieke houding en klachten. een aantal oefeningen die je krijgt leveren vaak al direct resultaat op.

Eenvoudige stappen zoals rechtop zitten, een ondersteunende stoel gebruiken en vermijden dat je je benen langere tijd kruist, kunnen helpen om je ruggengraat in lijn te houden en gevoelloosheid in je benen te voorkomen.

Een gezond gewicht behouden

Je gezondheid onder controle houden is een van de beste manieren om gevoelloosheid in je benen te verminderen.

Overgewicht of obesitas kan extra druk op de wervelkolom uitoefenen, wat kan leiden tot mogelijke oorzaken van gevoelloosheid zoals hernia's en zenuw compressie.

Diabetes - een mogelijke oorzaak van langdurige gevoelloosheid - komt ook vaker voor bij mensen met overgewicht.

Om deze problemen te voorkomen, moet je een gezond gewicht hebben en een aangepast dieet volgen. Door evenwichtig te eten en regelmatig te bewegen in het dagelijkse leven kun je je gewicht op een gezond niveau houden met een goede bloedsuikerspiegel.

Dit helpt je spieren te versterken en een gezonde bloedstroom te behouden - wat allemaal kan helpen om dat gevoel van gevoelloosheid in je benen te verminderen.

Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B12

Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B12 kan ook helpen om de kans op aanhoudende gevoelloosheid in je benen te verminderen.

Zoals we hebben besproken, is vitamine B12 een essentiële voedingsstof die permanente schade aan zenuwen helpt voorkomen en een betere doorbloeding van de bloedvaten bevordert. Voedingsmiddelen die veel vitamine B12 bevatten zijn mager vlees, vis, eieren, melk en verrijkte ontbijtgranen.

Met een vitamine B12-supplement kan je ook de hoeveelheid B12 binnenkrijgen die je nodig hebt voor een optimale gezondheid.

Probeer fysiotherapie

Fysiotherapie is een van de beste manieren om dergelijke klachten van gevoelloosheid aan te pakken, zoals een slechte houding of letsel aan de wervelkolom.

Door samen te werken met een fysiotherapeut heb je toegang tot een breed scala aan gespecialiseerde behandelmethoden en oefeningen die je kunnen helpen de kans op het ontwikkelen van gevoelloosheid in je been te verkleinen. Maar dat is nog niet alles: fysiotherapie kan ook helpen met deskundig advies om de spierkracht te verbeteren, de flexibiliteit te vergroten en de pijn in de benen te verminderen.

Al deze voordelen kunnen helpen om de oorzaken van gevoelloosheid aan te pakken. Een andere soort behandeling, zoals acupunctuur en chiropractie, kan ook helpen.

Laat je masseren

percussie massage gun voor gevoelloosheid benen

Je lichaam behandelen met een of twee massagesessies is een andere stap die je kunt nemen op weg naar verlichting.

Bij deze vorm van lichaamswerk worden spiervezels en zachte weefsels diep in het lichaam gestimuleerd.

Als massage op de juiste manier wordt uitgevoerd, kan het een effectieve manier zijn om verlichting te vinden bij veelvoorkomende oorzaken van gevoelloze voeten, zoals ischias en hernia. Eenvoudige manieren om een massage te krijgen zijn een bezoek aan een professionele massagetherapeut of een investering in een zelfmassageapparaat.

Zelfmassage apparaten zoals beenmassage apparaten en massage guns zijn een geweldige plek om te beginnen, omdat ze je de vrijheid geven om je benen te masseren tegen een fractie van de kosten van een professionele massage.

Beenmassage apparaten zijn luchtcompressie apparaten met ademende, verstelbare wikkels die om je benen gewikkeld kunnen worden voor de ultieme ontspanningservaring.

Massage guns daarentegen zijn percussie massage apparaten die snelle trillingen gebruiken om gespannen spieren aan te pakken. Deze zeer draagbare apparaten worden geleverd met een reeks zachte opzetstukken die op elk van je beenspieren kunnen worden gebruikt voor extra verlichting.

Het enige wat je hoeft te doen, is de instructies voor het gebruik van elk apparaat volgen en je bent in een mum van tijd klaar om aan de slag te gaan.

Vermijd overmatig alcoholgebruik

Als je graag alcohol drinkt, is het belangrijk om je drankgebruik onder controle te houden.

Hoewel matige hoeveelheden alcohol oké zijn, kan overmatig drinken een reeks gezondheidsproblemen veroorzaken die kunnen leiden tot gevoelloosheid in de benen, zoals we hebben besproken.

Het is dus belangrijk om je alcoholgebruik te beperken als je gezond wilt blijven.

Kies in plaats van drinken voor gezondere alternatieven zoals groene thee, suikervrije sportdrankjes of verdund vruchtensap. Andere opties om minder alcohol te drinken zijn veel water drinken en plaatsen vermijden waar alcohol wordt geschonken.

Blijf uit de buurt van inspannende activiteiten

Een andere manier om de oorzaken van gevoelloosheid in de benen aan te pakken is door inspannende activiteiten te vermijden.

Activiteiten met een hoge intensiteit, zoals hardlopen, gewichtheffen en springen, kunnen je gewrichten en spieren extra belasten.

Dit kan leiden tot irritatie van de zenuwen in je benen en zelfs tot mogelijke oorzaken van gevoelloosheid zoals hernia's. Neem om dit te voorkomen een pauze van activiteiten die je ongemak kunnen veroorzaken.

Houd het in plaats daarvan bij activiteiten met weinig impact, zoals wandelen, zwemmen en fietsen.

Deze activiteiten zijn zacht voor je gewrichten en kunnen helpen om je spieren los te houden, waardoor je geen last kunt krijgen van een pijnlijk gevoel in je benen.

Onderliggende medische aandoeningen beheren

Als je lijdt aan een onderliggende medische aandoening, is de kans groot dat dit bijdraagt aan permanente of tijdelijke gevoelloosheid in je benen.

Gezondheidsproblemen zoals diabetes, multiple sclerose (MS) en vaatziekten kunnen allemaal leiden tot gevoelloosheid in de benen. Het is belangrijk om deze veelvoorkomende aandoeningen onder controle te houden, want zelfs kleine veranderingen kunnen een grote invloed hebben op je algehele gezondheid.

Dit betekent dat je regelmatig op controle moet bij je arts en dat je je aan de door de arts aanbevolen medicijnen moet houden.

Veel Gestelde Vragen

Bekijk de antwoorden op de meest gestelde vragen over gevoelloosheid in de benen en de oorzaken ervan.

Laten we je begeleiden op je weg naar verlichting.

Wat is de meest voorkomende oorzaak van gevoelloosheid in de benen?

Er zijn veel verschillende oorzaken van gevoelloosheid in de benen en het kan moeilijk zijn om vast te stellen wat de meest voorkomende is.

Maar de meest voorkomende oorzaak die vaak over het hoofd wordt gezien, is een verkeerde lichaamshouding. Miljoenen mensen over de hele wereld zitten lange uren tijdens hun werkdag en dit kan leiden tot compressie van de zenuwen in je benen en een gevoel van gevoelloze voeten.

Bovendien kunnen slechte houdingsgewoonten leiden tot andere oorzaken van gevoelloosheid, zoals hernia's, beknelde zenuwen en spiervermoeidheid. Dit maakt het een belangrijke oorzaak van gevoelloosheid in je benen.

Hoe kan ik zien welke oorzaak verantwoordelijk is voor mijn gevoelloze been?

Zoals je al hebt gezien, zijn er een aantal mogelijke oorzaken van gevoelloosheid in de benen.

Om te bepalen welke verantwoordelijk is voor je symptomen, is het belangrijk om een arts te bezoeken voor een nauwkeurige diagnose.

Je arts kan tests zoals zenuwgeleidingsonderzoeken uitvoeren om de precieze oorzaak van je gevoelloze benen vast te stellen. Van daaruit kunnen ze je een goed behandelingsplan geven dat de veelvoorkomende symptomen kan helpen verminderen.

Zijn er oorzaken van gevoelloosheid in de benen die blijvend zijn?

Het is belangrijk om te weten dat de meeste oorzaken van gevoelloosheid in de benen behandelbaar zijn.

Sommige gevallen kunnen echter leiden tot een aandoening die bekend staat als perifere neuropathie, die in sommige gevallen onomkeerbaar kan zijn. Dit is meestal het gevolg van zenuwbeschadiging of bepaalde medische aandoeningen.

Als je bijvoorbeeld diabetes of multiple sclerose (MS) hebt, is het mogelijk dat je chronische of langdurige gevoelloosheid in je benen ervaart als gevolg van zenuwbeschadiging. Het is echter belangrijk om te onthouden dat er veel behandelingen beschikbaar zijn die kunnen helpen bij het beheersen van chronische symptomen en verlichting kunnen bieden.

Bovendien is het mogelijk dat sommige gevallen van gevoelloosheid in de benen vanzelf verdwijnen.

Conclusie

Ik hoop dat dit artikel je nuttige informatie heeft gegeven over de oorzaken van gevoelloosheid in je benen.

Van slechte houdingsgewoonten tot onderliggende medische aandoeningen zoals diabetes, er zijn veel mogelijke oorzaken van gevoelloosheid in de benen die met de juiste aanpak kunnen worden aangepakt.

Andere factoren die kunnen bijdragen zijn overmatig alcoholgebruik, fibromyalgie en zelfs multiple sclerose (MS).

Wat de oorzaak van je klachten ook is, je kunt verlichting krijgen door stappen te ondernemen om ze onder controle te houden. Dit kunnen veranderingen in je levensstijl zijn, zoals een goede lichaamshouding, gezonde voeding, het vermijden van inspannende activiteiten en regelmatige massagesessies.

Laten we niet vergeten dat fysiotherapie ook een cruciale rol kan spelen bij het verminderen van de kans dat je ongemakkelijke gevoelens in je benen ervaart.

Voor onderliggende medische aandoeningen is het belangrijk om ze onder controle te houden en regelmatig je arts te bezoeken voor controle. Vergeet tot slot niet dat je niet de enige bent op deze reis. Er zijn veel hulpbronnen en hulpmiddelen beschikbaar om je te helpen verlichting te vinden bij gevoelloosheid in je benen.

Fusion Recovery massagetherapie apparaten geven je het gemak van verlichting in het comfort van je eigen huis. Het is alsof je een massagetherapeut op zak hebt.

Met onze krachtige lijn massagepistolen en beenmassage apparaten kun je spanning en spanning op specifieke plaatsen effectief verlichten, zodat je je sneller weer goed voelt.

Dus waarom zou je het niet proberen?

Neem vandaag nog contact op met ons team van deskundigen en laten we samenwerken om je te helpen je weer op je best te voelen.

Volgende lezen

massage bijwerkingen
risico's van percussietherapie