Risico's van Percussietherapie: Hulp bij het Voorkomen van Ongemakken na Massage

risico's van percussietherapie

Wil je je spieren ontspannen maar ben je benieuwd naar de risico's van percussie massage?

Je lichaam behandelen met een percussie massage gun kan een geweldige manier zijn om je spierkracht voor dagelijkse activiteiten te verbeteren.

Deze veelgebruikte vorm van diepe massage therapie wordt steeds populairder vanwege de mogelijkheid om een betere doorbloeding te bevorderen, het bewegingsbereik te verbeteren en pijn te verlichten. 

Of je nu naar een gediplomeerd massagetherapeut gaat of investeert in een betaalbaar handmassage apparaat zoals de Fusion Elite, de voordelen van percussie massagetherapie zijn onmiskenbaar. Het gebruik van een massage gun is een gemakkelijke manier om je grote spiergroepen en boost te geven.

Maar net als bij elke vorm van vibratietherapie zijn er potentiële risico's verbonden aan percussie massage die je moet kennen voordat je het in je gezondheidsroutine opneemt. Het risico op blessures is altijd aanwezig, niet alleen na een intensieve training maar ook na een vorm van massage.

In deze blog bespreken we een aantal van deze potentiële risico's en hoe je ze kunt voorkomen.

Dus laten we erin duiken!

Veelvoorkomende Risico's van Percussie Massagetherapie

Van huidirritatie tot weefselschade, er zijn een aantal potentiële risico's verbonden aan percussie massage. Enkele van de meest voorkomende risico's zijn:

Blauwe plekken

Een van de meest voorkomende risico's van het behandelen van je lichaam met percussie massage gun zijn blauwe plekken.

Als massagetherapie bedoeld is om je lichaam gezond te houden, waarom zou het dan blauwe plekken veroorzaken?

Het komt allemaal neer op de druk en de intensiteit van de massage. Percussie therapie wordt vaak uitgevoerd met behulp van krachtige apparaten zoals massage guns of foamrollers.

In sommige gevallen kan de uitgeoefende druk te sterk zijn en ervoor zorgen dat kleine haarvaatjes onder je huid scheuren. Als dit gebeurt, kan het gebied blauwe plekken krijgen.

Zenuwbeschadiging

percussie massage gun snelheidsinstellingen

Als je ooit zenuwpijn hebt gehad, dan weet je hoe heilzaam percussie therapie kan zijn om je ongemak te verminderen.

Maar net als bij blauwe plekken kan de druk en intensiteit van het percussie massage gun soms te veel zijn voor je zenuwuiteinden om aan te kunnen.

Neem bijvoorbeeld een massage gun; hoogwaardige modellen zoals de Fusion Elite zijn speciaal ontworpen met vijf instelbare snelheden, zodat je de intensiteit van je lichaamsmassage kunt aanpassen. Daarnaast heb je voor elk specifiek gebied het juiste opzetstuk bij de hand, die worden namelijk meegeleverd.

Als je dit doet, kan het meer kwaad dan goed doen en kan het leiden tot blijvende zenuwschade bij het optreden van pijn.

Daarom is het belangrijk om bewust te zijn van de druk die je gebruikt als je je zenuwvezels behandelt met percussie massage gun.

Spierpijn

Vraag je je af hoe een massage kan leiden tot spierpijn, terwijl het juist bedoeld is om je lichaam te verlossen van spierpijn?

Nou, het is eenvoudig. Net als bij blauwe plekken en beschadiging van de zenuwfunctie kan de intensiteit van de massage te veel zijn voor je grotere spiergroepen en spiervezels om aan te kunnen.

Door overbelasting van je spieren tijdens massagetherapie kunnen ze overbelast en ontstoken raken. Als dit gebeurt, kan dit leiden tot overbelasting van de spieren, spasmen en zelfs spierpijn in de dagen na de handmatige percussiebehandeling.

Botbreuken of ontwrichtingen

Weet je dat je bij percussie massage gun ook risico kunt lopen op botbreuken of ontwrichtingen?

Hoewel dit vrij zeldzaam is, is het toch het vermelden waard.

Dit komt omdat percussie massage kleine en microscopische botbreuken kan veroorzaken wanneer de herhaaldelijk toegepaste druk te veel is voor je botten om aan te kunnen.

Dit type verwonding kan zeer ernstig zijn en medische hulp vereisen. Botgebieden die gevoelig zijn voor dit type letsel zijn onder andere je wervelkolom, ribben en andere gebieden met kwetsbare botten.

Daarom is het belangrijk om extra voorzorgsmaatregelen te nemen bij de behandeling van deze gebieden met percussie massage gun, omdat de flexibiliteit van botten en gewrichten een factor kan zijn in de ernst van de blessure. Bij andere soorten massages is dit risico in minder mate aanwezig.

Bloedstolsels

Wanneer het menselijk lichaam wordt behandeld met massagetherapie, bestaat er altijd een risico op het ontstaan van bloedstolsels.

Het risico op deze aandoening is hoger bij gebruik van een percussie massage gun, omdat de druk en intensiteit van de massage ervoor kunnen zorgen dat je aderen zich vernauwen. Dit kan leiden tot een ophoping van bloed dat uit het gebied moet worden verwijderd.

Als het onbehandeld blijft, kan het leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen zoals trombose en longembolie. Het risico op deze chronische aandoeningen kan ook hoog zijn als je een voorgeschiedenis hebt van slechte bloedcirculatie of andere vaataandoeningen.

Daarom is het belangrijk om eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen voor een efficiënte bloedcirculatie tijdens massagetherapie.

Dit zijn slechts enkele van de mogelijke risico's van percussie massagetherapie.

Of je nu te maken hebt met spierpijn, zenuwpijn of ander ongemak na een massage, het is altijd belangrijk om na te denken over hoe je deze risico's kunt voorkomen.

Dat is wat we in de volgende paragraaf zullen bespreken.

Hoe de Risico's van Percussie Massagetherapie te Voorkomen

Als je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, kun je genieten van de voordelen van massagetherapie zonder je gezondheid en veiligheid in gevaar te brengen.

Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden voor een veilige, effectieve en professionele massagesessie:

Gebruik een professioneel en goedgekeurd percussie massage apparaat

percussie elite massage gun

Misschien wel een van de belangrijkste factoren om te overwegen als je een percussie massage therapie nodig hebt, is de kwaliteit van het massage apparaat dat je gebruikt.

Zorg ervoor dat je investeert in een exemplaar dat is goedgekeurd door professionals en dat is ontworpen met functies zoals instelbare snelheidsinstellingen, zoals de kwalitatieve serie percussie massage guns van Fusion. Hiermee kun je de intensiteit van je massage aanpassen aan de behoeften van je lichaam.

Andere kenmerken waar je op moet letten zijn hoe handig het apparaat is om te gebruiken op elk spierweefsel dat je wilt masseren. Tot de handige massage guns behoren modellen met een ergonomisch ontwerp en meerdere opzetstukken om verschillende spiergroepen aan te pakken.

Met extra functies zoals deze kun je er gemakkelijk voor zorgen dat de zachte druk van je percussie massage apparaat geschikt is voor je spieren.

Hydrateren

Een goede vuistregel om in gedachten te houden bij elke fysieke activiteit is om gehydrateerd te blijven.

Dit geldt ook voor percussie massage therapie, omdat het het herstel van de spieren verbetert en het risico op het ontstaan van bloedstolsels vermindert. Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat de meeste risico's die gepaard gaan met percussietherapie voortkomen uit het overbelasten van je bindweefsel gedurende langere perioden.

Door gehydrateerd te blijven, kan je je lichaam helpen efficiënter te werken en het de tijd geven die het nodig heeft om te rusten voor een betere gezondheid van de weefsels.

Andere manieren waarop gehydrateerd blijven je helpt, zijn onder andere het verminderen van het risico op de opbouw van melkzuur en het helpen om afvalstoffen uit je lichaam te spoelen.

Langzaam beginnen

De derde op onze lijst met tips om potentiële risico's te minimaliseren is om langzaam te beginnen met het gebruik van percussie massage apparaten.

Veel van de risico's die gepaard gaan met percussie therapie komen voort uit de overmatige druk die wordt uitgeoefend op specifieke lichaamsdelen. Neem bijvoorbeeld blauwe plekken en zenuwbeschadigingen, die gemakkelijk kunnen ontstaan als je niet voorzichtig bent met de intensiteit van een diepe spierweefselmassage.

Daarom is het altijd slim om met een lagere snelheid te beginnen en die te verhogen naarmate je je meer op je gemak voelt. Percussie massage apparaten zoals de Fusion Mini zijn een goede keuze, die heeft namelijk instelbare snelheidsinstellingen voor dit doel.

Op deze manier kun je langzaam naar een hogere intensiteit toewerken, zodat je lichaam de tijd krijgt om zich aan te passen.

Vermijd druk direct op botten of gewrichten

Een andere veiligheidstip om in gedachten te houden is om te voorkomen dat je druk uitoefent direct op botten of gewrichten.

De intense druk van percussie massage kan gemakkelijk schade toebrengen aan deze gebieden, wat kan leiden tot ernstige verwondingen en zelfs breuken. Voor de zekerheid kun je je het beste alleen richten op de omliggende pijnlijke spieren en je percussie massage gun uit de buurt houden van gebieden met een hoge botdichtheid.

Dit is vooral belangrijk als je een apparaat voor diepe spierweefseltherapie gebruikt, omdat de verhoogde druk nog ernstigere schade kan veroorzaken.

Met dit in gedachten kun je ervoor zorgen dat je massagesessie zowel veilig als effectief is.

Pauzes nemen

Ga je graag helemaal los tijdens je massagesessie?

Hoewel het bewezen is dat percussie massagetherapie zeer effectief is, is het belangrijk om te onthouden dat spierherstel net zo belangrijk is als de massage zelf. Zorg er dus voor dat je je lichaam de tijd geeft die het nodig heeft om te herstellen voor een snel genezingsproces.

Behandel je lichaam alsof je gewichten optilt in de sportschool; neem regelmatig pauzes tussen de sets.

Dit helpt potentiële risico's van percussie massage te voorkomen, zoals spierstijfheid of een scheur, die kunnen ontstaan door bepaalde spiergroepen te lang te overbelasten.

Vermeld eventuele reeds bestaande medische aandoeningen of problemen

Hoewel je percussie massage therapie in je eigen huis kunt uitvoeren, is het belangrijk om met een professional te overleggen over eventuele gezondheidsproblemen die je al hebt.

Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld gevoelig zijn voor bepaalde soorten druk of bestaande blessures hebben waarmee rekening moet worden gehouden bij het gebruik van een foam roller of percussie massage gun.

Voorbeelden van aandoeningen waar rekening mee moet worden gehouden zijn bestaande spier- of gewrichtsblessures, chronische pijn en zelfs hartproblemen. Daarnaast is het ook handig om gevoelige gebieden te vermijden en eventuele zorgen te bespreken met je arts of therapeut.

Door eventuele medische problemen te bespreken, kun je ervoor zorgen dat je maximaal profijt hebt van je sessie percussie massage gun en tegelijkertijd mogelijke risico's minimaliseert.

Veel Gestelde Vragen

Na het lezen van dit artikel heb je misschien nog vragen over de risico's van percussie massage.

We hebben het voor je geregeld. In dit gedeelte vind je antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen die we over dit onderwerp ontvangen.

Hoe lang duurt het risico op bijwerkingen van percussie massagetherapie?

Het risico van percussietherapie kan voor verschillende perioden duren, afhankelijk van de persoon en de ernst van de opgelopen verwonding. 

Over het algemeen blijven lichte spierspanningen of spierpijn een paar dagen tot een week beheersbaar, terwijl het genezen van ernstigere zenuwbeschadigingen of botdislocaties weken of maanden kan duren. Het is belangrijk om na elke sessie voldoende te rusten en je lichaam voldoende tijd te geven om te herstellen voor verlichting van de pijn. 

Als de chronische pijn of het chronische ongemak aanhoudt, is het raadzaam om medisch advies in te winnen bij een gekwalificeerde medische professional.

Zijn bepaalde individuen gevoeliger voor percussie massage risico's dan anderen?

Hoewel iedereen de risico's van percussie massage kan ervaren, kunnen bepaalde individuen er gevoeliger voor zijn.

Dit geldt ook voor mensen met reeds bestaande aandoeningen zoals diabetes, hoge bloeddruk of andere gezondheidsproblemen die het vermogen van het lichaam om te genezen beïnvloeden. Daarom kun je het beste voor de sessie met een massage- of fysiotherapeut praten over eventuele ontstekingsaandoeningen of zorgen die je hebt.

Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je kunt genieten van een veilige en effectieve massagesessie.

Hoe vaak moet ik percussie massage krijgen om risico's te vermijden?

Het antwoord op de vraag hoe vaak je percussie massage gun moet krijgen om risico's te vermijden, verschilt van persoon tot persoon.

Over het algemeen worden percussie massage apparaten als veilig beschouwd voor regelmatig gebruik tot 2-3 keer per dag gedurende ten minste 10-15 minuten per keer met het juiste hulpstuk. Mensen met chronische pijnklachten of die verder gevorderd zijn in hun massagetherapie routine kunnen zich echter beperken tot niet meer dan één keer per dag. Percussietherapie kan bestaan uit intense massages die op de juiste manier en hoeveelheid moeten worden uitgevoerd. 

Voor de beste resultaten kun je het beste met je massagetherapeut overleggen wat voor jou de beste frequentie is. Zo kun je het meeste uit je massagesessies halen zonder je lichaam in gevaar te brengen.

Conclusie

We hopen dat dit korte artikel je vragen over de risico's van percussie massage heeft beantwoord.

Mogelijke risico's van deze massagetechniek zijn blauwe plekken, spierpijn, zenuwbeschadiging, bloeduitstortingen en zelfs bloedstolling. Om deze problemen te voorkomen, is het altijd belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen voor je veiligheid.

Dit houdt in dat je een professioneel en goedgekeurd percussie apparaat gebruikt, hydrateert, begint met lichte druk, pauzes neemt, druk op botten of gewrichten vermijdt en eventuele reeds bestaande medische aandoeningen met je massagetherapeut bespreekt.

Als je deze tips volgt, kun je genieten van de vele gezondheidsvoordelen van percussie massage apparaten zonder je lichaam in gevaar te brengen. Enkele van deze potentiële voordelen zijn verbeterde flexibiliteit, verbeterde bloedsomloop en spierontspanning.

Als je nog vragen of zorgen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons team van deskundigen.

Volgende lezen

gevoelloosheid in de benen
symptomen na massage