Last van Symptomen na Massage? Dit is wat Jij Moet Weten

symptomen na massage

Ben je een van de vele mensen die last heeft van klachten na een massage?

Als dat zo is, ben je niet de enige.

Een massage is een ongelooflijk ontspannende en plezierige ervaring. Deze populaire vorm van alternatieve geneeskunde kan verlichting geven bij pijn, stress en spanning verminderen en zelfs de algehele bloedcirculatie verbeteren.

Maar hoewel massage voor veel mensen heilzaam kan zijn, hebben sommige mensen na hun sessie last van verschillende symptomen. Dit kan het gevolg zijn van een aantal factoren, variërend van een reactie op de gebruikte massageolie tot ernstiger medische aandoeningen.

In deze korte gids bespreken we veelvoorkomende symptomen na een intensieve massage en hoe je ze kunt aanpakken zodat jij met een goed gevoel je volgende massage begint.

Veel Voorkomende Symptomen bij Massage Apparaten

Na een massage kun je verschillende sensaties ervaren. Enkele van de meest voorkomende zijn:

Huidirritatie of huiduitslag

Ooit een branderig gevoel op je huid gevoeld na een massage?

Dit kan het gevolg zijn van huidirritatie, of huiduitslag.

Huidirritaties treden meestal op wanneer de ontvanger gevoelig is voor de gebruikte massageoliën of lotions. In zulke gevallen kan het overschakelen op een ander product helpen om de huidirritatie te verminderen.

Het kan optreden als reactie op de massageolie, lotion of crème die tijdens de sessie wordt gebruikt.

De irritatie kan gepaard gaan met roodheid of jeuk en kan enkele uren tot enkele dagen na de massage aanhouden. In sommige gevallen kan de uitslag zelfs ernstiger worden, met blaarvorming of ettervorming als gevolg.

Pijnlijke of gevoelige spieren

Hoewel massagetherapie kan helpen bij het verlichten van spierspanning, kan het ook leiden tot lichte ongemakken of pijn in bepaalde gebieden.

Dit geldt vooral een stevige massagevorm, zoals lymfedrainage massage of diepe spierweefselmassage.

Dit kan het gevolg zijn van intense druk op het bindweefsel, waardoor de spieren ontstoken kunnen raken en er blauwe plekken kunnen verschijnen. Andere redenen waarom mensen last kunnen krijgen van pijn na een massage zijn een reactie op de gebruikte massageolie of -lotion, uitdroging of gewoon omdat ze niet gewend zijn aan een massage.

Hoewel spierpijn ongemakkelijk kan zijn, is het meestal tijdelijk en moet het binnen een paar dagen verdwijnen.

Misselijkheid

Voel je je een beetje misselijk na een ontspannende massage?

Misselijkheid is een andere bijwerking van massage die sommige mensen kunnen ervaren.

Dit symptoom kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, variërend van uitdroging tot een daling van de bloeddruk of suikerspiegel, vooral als je al een tijdje niet hebt gegeten.

In sommige gevallen kan misselijkheid worden toegeschreven aan het vrijkomen van afvalstoffen die zich in je spieren hebben opgehoopt.

Het kan ook komen door massageolie of lotion waar je gevoelig voor bent. Als je je misselijk voelt na een massagesessie, moeten deze symptomen na een paar uur verdwijnen zolang je maar veel water drinkt en rust.

Hoofdpijn

Stel je voor dat je ontspannen en opgelucht uit een massage komt, maar kort daarna hoofdpijn krijgt.

Hoofdpijn na een goede massage kan om verschillende redenen optreden.

In sommige gevallen kan dit het gevolg zijn van uitdroging of een daling van de bloedsuikerspiegel na de sessie. Een andere mogelijke oorzaak is een reactie op de massageoliën of lotions die tijdens de sessie zijn gebruikt.

In sommige gevallen kan hoofdpijn ook worden veroorzaakt door spierspanning in het gezicht of in de nekspieren die niet voldoende werd aangepakt tijdens de massage.

Hoe je je hoofd houdt tijdens de massage kan ook bijdragen aan hoofdpijn na de massage.

Slaperigheid of vermoeidheid

Een voordeel van massagetherapie is dat het ontspanning kan bevorderen en een gevoel van algeheel welzijn kan geven.

Maar in sommige gevallen kan dit gevoel van ontspanning zo sterk zijn dat mensen zich na de sessie slaperig of vermoeid voelen. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren, zoals het vrijkomen van endorfine tijdens de sessie, of gewoon aan het feit dat je langere tijd gemasseerd bent.

Een slaperig of vermoeid gevoel na de massage is over het algemeen niets om je zorgen over te maken en zou binnen een paar uur moeten verdwijnen.

Dit zijn slechts enkele van de symptomen die mensen kunnen ervaren na een massagesessie.

Hoewel de meeste van deze symptomen binnen een paar uur vanzelf verdwijnen, is het altijd een goed idee om je zorgen na de sessie met je massagetherapeut te bespreken voor een positieve uitwerking.

Laten we in het volgende gedeelte eens kijken hoe je de bovengenoemde reacties na een massage kunt aanpakken.

Hoe Je de Symptomen van een Massage, na de Massage kan Verlichten

symptomen na een massage

Stel je voor dat je ontspannen en opgelucht uit een massage komt, maar kort daarna hoofdpijn krijgt of misselijk wordt. Het goede nieuws is dat je stappen kunt ondernemen om deze symptomen na de massage te verlichten.

Hier zijn een paar tips om je beter te voelen:

Hydrateer je huid

Je huid hydrateren na een massage kan een belangrijke stap zijn om huidirritaties tegen te gaan, een veel voorkomend symptoom na een massagesessie.

Als je een vocht inbrengende crème of lotion aanbrengt, kan dat helpen om de huid te hydrateren en te kalmeren, terwijl het ook verlichting biedt voor jeukende, droge of geïrriteerde plekjes. Om het meeste uit je vocht inbrengende routine te halen, zoek je naar producten die speciaal bedoeld zijn voor de gevoelige huid en natuurlijke oliën bevatten zoals amandelolie, jojoba-olie of kokosolie. Daarnaast is voldoende water drinken ook een belangrijke onderliggende factor om uitdroging te voorkomen en de afvoer van afvalstoffen te bevorderen.

Met elk van deze natuurlijke oliën kun je je huid de voeding en hydratatie geven die het nodig heeft, terwijl het ook helpt om huidirritatie te verlichten.

Een lichte snack

Een lichte snack kan helpen om de symptomen na een massage te verlichten.

Dit is vooral belangrijk als je last hebt van symptomen als hoofdpijn, misselijkheid of weinig energie na de massagesessie. Een snack zoals fruit, yoghurt of noten kan je bloedsuikerspiegel helpen verhogen en je de energieboost geven die je nodig hebt.

Andere snacks die je kunt eten om de symptomen na een massage te verlichten zijn bijvoorbeeld volkoren toast, crackers, havermout of zelfs een proteïne shake.

Breng warmte aan op pijnlijke spieren

Zoals we al hebben besproken, is spierpijn een van de meest voorkomende bijwerkingen van massage die mensen ervaren.

De beste manier om dit symptoom te verlichten is door warmte toe te passen op het gebied waar je pijn voelt.

Met precies genoeg warmte kan je het spierweefsel ontspannen, ontstekingen verminderen en genezing bevorderen. Warmtetherapie helpt ook bij het stimuleren van zenuwuiteinden, wat helpt bij het verminderen van ongemak dat gepaard gaat met spierpijn.

Je kunt warmtetherapie toepassen op je vastzittende spieren met een verwarmingskussen of kruik gedurende 15-20 minuten. Andere manieren waarop je warmtetherapie kunt toepassen zijn een warm bad of warme douche nemen of zelfs een warm kompres gebruiken.

Neem een koude douche

Een koude douche na een massagesessie is ook een goede manier om de symptomen na een massage te verlichten.

Met koude douches kunnen ontstekingen worden verminderd en gespannen spieren worden gekalmeerd, terwijl ook de bloeddoorstroming door het hele lichaam wordt verbeterd. Andere symptomen na een massage die baat kunnen hebben bij een koude douche zijn hoofdpijn en vermoeidheid.

Maak het water koel maar niet te koud voordat je een koude douche neemt om de positieve effecten te krijgen.

Breng ongeveer vijf minuten door onder de douche en richt de straal op alle delen van het menselijk lichaam die pijnlijk of beurs gevoel aangeven.

Als een koude douche te ongemakkelijk voelt, kun je in plaats daarvan kiezen voor een ice pack, een koud kompres of een ijsbad.

Neem pijnstillende medicijnen

Last van spierpijn of chronische pijn na een massage?

Het innemen van pijnstillers kan een nuttige manier zijn om de symptomen van een massage apparaat aan te pakken. Vrij verkrijgbare pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol helpen vooral bij het verminderen van ontstekingen en spierpijn.

Andere symptomen na een massage waar deze medicijnen tegen kunnen helpen, zijn hoofdpijn, misselijkheid en slaperigheid. Hoewel deze medicijnen kunnen helpen, is het belangrijk om de instructies en doseringsrichtlijnen zorgvuldig op te volgen.

Dit zorgt ervoor dat je de meeste verlichting krijgt van de medicatie, terwijl veelvoorkomende bijwerkingen worden vermeden.

Genoeg rust nemen

Zet je je lichaam lange dagen en nachten door?

Als dat zo is, is het belangrijk om te onthouden dat het lichaam rust nodig heeft om volledig te herstellen van elke vorm van massagesessie. Als je voldoende rust neemt, kunnen symptomen na een massage zoals vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn verminderen.

Zorg ervoor dat je 7-8 uur slaap per nacht krijgt. Dit kan ervoor zorgen dat je lichaam de tijd krijgt om na een massage goed te ontspannen en reacties zoals stijve spieren en rode huid te voorkomen.

Andere manieren om ervoor te zorgen dat je genoeg rust krijgt, kunnen zijn het beperken van cafeïnegebruik en het vermijden van inspannende of intensieve trainingsactiviteiten gedurende de dag.

Voorzichtig rekken

Stretchen

Hoewel het rekken van je spieren misschien niet erg aantrekkelijk is na een massagesessie, is het een van de meest effectieve manieren om symptomen na een massage te verminderen.

Rekken helpt om pijnlijke plekken te ontspannen en de flexibiliteit te verbeteren, wat kan helpen om pijn en andere ongemakken die je misschien voelt te verminderen. Zachtjes rekken en strekken na de massage moet bestaan uit langzame en gemakkelijke bewegingen die geen ongemak of pijn veroorzaken.

Je kunt je nek, armen, rug en benen meerdere minuten achter elkaar strekken.

Communiceer met je zorgverlener over zorgen of symptomen

Hoewel het normaal is om last te hebben van symptomen na een stevige massage, zijn er bepaalde gevallen waarin de symptomen niet normaal zijn en te wijten kunnen zijn aan een onderliggend probleem.

Het is belangrijk dat je contact opneemt met je massagetherapeut als je last hebt van ongewone klachten na een massage of symptomen die langer dan een aantal dagen lijken aan te houden.

Dit kan ervoor zorgen dat mogelijke problemen worden aangepakt en opgelost om verdere complicaties te voorkomen.

Veel Gestelde Vragen

Hoewel dit artikel een aantal nuttige tips geeft voor veelvoorkomende oorzaken van klachten na een massage en hoe je ze kunt verlichten, heb je misschien nog vragen.

Hier zijn een paar van de meest voorkomende om je te helpen verdere vragen te beantwoorden.

Kan ik een massage krijgen zonder klachten na de massage?

Natuurlijk!

Hoewel het vaak voorkomt dat je last krijgt van symptomen na een massage, betekent dat niet dat je er gegarandeerd last van krijgt.

Meestal ervaren mensen enig comfort na een massagesessie en kunnen ze meestal zonder problemen hun normale activiteiten hervatten.

Als je echter ongemak of andere symptomen ervaart, is het belangrijk om een van de stappen te nemen die in dit artikel worden beschreven om ervoor te zorgen dat je lichaam de rust en het herstel krijgt die het nodig heeft. Daarnaast is het ook belangrijk om met je massagetherapeut te communiceren over eventuele zorgen.

Hebben bepaalde mensen last van symptomen na een massage?

Ja, sommige mensen hebben meer last van symptomen na een massage dan anderen.

Over het algemeen zullen mensen die al lichamelijk actief zijn en veel spanning in hun spieren hebben, zich eerder pijnlijk voelen na een massagesessie. Bovendien kunnen zwangere vrouwen of mensen die medicijnen gebruiken die spierverslapping als een van de bijwerkingen hebben ook meer last hebben van klachten na een massage.

Mensen met bepaalde gezondheidsproblemen zoals diabetes, fibromyalgie, diep-veneuze trombose of artritis lopen meer kans op symptomen na een massage dan mensen zonder medische voorgeschiedenis.

Kan ik iets doen om symptomen na een massage te voorkomen?

Ja, er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de bijwerkingen van een massagesessie te verminderen en te voorkomen.

Zorg er ten eerste voor dat je goed water drinkt voor je massage, omdat dit kan helpen bij het wegspoelen van afvalstoffen die kunnen bijdragen aan klachten na de massage. Zorg er ook voor dat je je spieren van tevoren opwarmt om ze losser te maken en voor te bereiden op de massage. Zorg voor een moment van rust na je sessie om je lichaam te laten herstellen waardoor afvalstoffen kunnen worden afgevoerd. 

Geef tot slot eventuele drukvoorkeuren of gebieden waar je je ongemakkelijk voelt door aan je massagetherapeut, zodat hij zijn massage technieken hierop kan afstemmen. Als je gebruik maakt van hulpmiddelen voor zelfmassage, zoals massage guns, lees dan goed de instructies en gebruik ze op de juiste manier met zachte strijkbewegingen.

Dit helpt eventuele pijn na de sessie te verminderen.

Conclusie

Ik hoop dat deze blogpost je een aantal tips heeft gegeven om klachten na een massage te verlichten en te voorkomen.

Veel voorkomende symptomen na een massage zijn huidirritatie, spierpijn, hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid of slaperigheid. Als je een van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om de nodige stappen te ondernemen die in dit artikel worden beschreven om ze te verlichten en ervoor te zorgen dat je lichaam de rust en het herstel krijgt die het nodig heeft.

Dit begint met je huid hydrateren, een lichte snack nemen, pijnstillende medicijnen innemen, een koude douche nemen, warmtetherapie gebruiken en voldoende rusten.

Of je nu een massageapparaat gebruikt of een gediplomeerd massagetherapeut bezoekt voor een massagebehandeling, het is belangrijk om te onthouden dat het normale reactie is om klachten te hebben na een massage. Als ze echter aanhouden of verergeren, ga dan naar de dokter.

Als je deze tips volgt, kun je symptomen na een massage helpen voorkomen en verminderen en je dagelijkse activiteiten met een uitgerust en energiek gevoel hervatten. Neem vandaag nog contact op met ons team als je vragen of zorgen hebt over klachten na een massage.

Volgende lezen

risico's van percussietherapie
zacht weefsel herstel fases