Pijn na een Diep Tissue Massage: Waarom en Wat kan ik er aan Doen?

pijn na diep tissue massage

Heb je je ooit pijnlijk gevoeld na een diepe weefselmassage en je afgevraagd wat de oorzaak zou kunnen zijn?

Zo ja, dan ben je niet de enige.

Diepe weefselmassage (ook wel diep tissue) is een soort therapeutische massage die zich richt op het opnieuw uitlijnen van de diepere lagen van spieren en bindweefsel. Wanneer het op de juiste manier wordt toegepast, kan het zeer effectief zijn bij het verlichten van chronische pijn, het losmaken van gespannen spieren en zelfs bij het verminderen van stress.

Met dit brede scala aan voordelen is het geen verrassing dat veel mensen zich tot diepe weefselmassage wenden voor verlichting. Maar hoewel dit soort massagetherapie zeer heilzaam kan zijn, kan het ook leiden tot een aantal bijwerkingen door de stevige druk op de pijnlijke gebieden.

Een bijwerking die mensen ervaren na een diepe weefselmassage is spierpijn of stijfheid.

Waarom geeft een diepe weefselmassage een pijnlijk gevoel? Kan het een gevolg zijn van de massage zelf, of is het misschien een teken van iets anders?

Om feiten van fictie te kunnen onderscheiden, kijken we naar enkele mogelijke oorzaken van pijn na een diepe weefselmassage.

We zullen ook onderzoeken wat je kunt doen om dit ongemak te verlichten.

4 Redenen Waarom je je Pijnlijk kunt Voelen na een Diepe Weefselmassage

Pijn na een diepe weefselmassage kan verschillende oorzaken hebben.

Hier zijn er een paar en hoe ze gekoppeld kunnen worden aan je therapiesessie:

1. Slechte techniek

Een van de meest voorkomende redenen voor spierpijn direct na een diepe weefselmassage is een slechte techniek.

Dit kan zijn door te krachtige massage, je spiervezels niet te laten ontspannen of door een geblesseerd of bijzonder gevoelig gebied te masseren met een zelfmassagehulpmiddel. Voor mensen die een massagetherapeut bezoeken, kan het een gevolg zijn van het feit dat de therapeut een te stevige massage geeft of de toestand van je lichaam niet begrijpt.

Hierdoor kunnen je spieren gespannen raken, wat leidt tot pijn en ongemak.

2. Uitdroging

Uitdroging kan ook bijdragen aan pijn na een massage.

Omdat bij diepe weefselmassage diepe spier- en bindweefsellagen worden gemanipuleerd, kan je lichaam vocht verliezen. Als je niet genoeg water in je systeem hebt, worden deze vloeistoffen niet vervangen.

Dit kan leiden tot uitdroging, waardoor je spieren pijnlijk en vermoeid aanvoelen. Uitdroging kan ook leiden tot andere problemen, zoals spierkrampen en spasmen, die je massage-ervaring extreem ongemakkelijk kunnen maken.

3. Te veel massagesessies

Hoe vaak je een diepe weefselmassage krijgt, kan ook invloed hebben op hoe je lichaam erop reageert.

Hoewel regelmatige massage op de lange termijn heilzaam kan zijn, kunnen te veel sessies in een korte periode je spieren overbelasten en pijn doen.

Dit geldt vooral voor diepe weefselmassage, omdat bij deze vorm van massagetherapie meer druk wordt uitgeoefend dan bij andere soorten massage.

Als er te veel druk wordt uitgeoefend, kunnen je spieren overprikkeld en vermoeid raken, wat leidt tot pijn.

4. Diepe spierknopen

Heb je last van knopen in je spieren?

Zo ja, dan is het mogelijk dat je wat pijn voelt na een diepe weefselmassage.

Knopen zijn strakke weefselbanden die zich in de spieren kunnen vormen als gevolg van chronische stress of letsel. Ze kunnen erg pijnlijk zijn en het moeilijk maken om te ontspannen tijdens een diepe weefselmassage.

Als jij of je therapeut zich tijdens de diepe massage te veel op deze knopen concentreert, kan dit verdere pijn veroorzaken.

Dit zijn slechts enkele van de mogelijke redenen waarom je pijn kunt ervaren na een diepe weefselmassage.

Of het nu komt door een slechte techniek, uitdroging, te veel masseren of spierknopen, er zijn stappen die je kunt nemen om het ongemak te verminderen. Dat is wat we in het volgende gedeelte zullen onderzoeken. Dus blijf lezen voor meer informatie.

Wat te Doen als je Pijn hebt na een Diepe Weefselmassage?

Hoewel het verleidelijk kan zijn om het te doorstaan en gewoon te wachten tot de pijn weggaat, zijn er dingen die je kunt doen om het ongemak te verlichten. Enkele daarvan zijn:

Hydrateren

hydrateren

Voldoende drinken is de sleutel tot het verlichten en zelfs voorkomen van pijn na je diepe weefselmassagesessie.

Zoals eerder gezegd, kan diepe weefselmassage ervoor zorgen dat je lichaam vocht verliest, wat leidt tot uitdroging. Daarom is het belangrijk om veel water of andere hydraterende vloeistoffen te drinken voor en na je massagesessie voor een diepere ontspanning.

Dit zorgt ervoor dat je lichaam voldoende vocht binnenkrijgt om gifstoffen af te voeren en de effecten van pijn te verminderen. Idealiter moet je streven naar 8-10 glazen water per dag, en zelfs meer als je fysieke activiteiten doet.

Als je je bijzonder pijnlijk voelt, probeer dan elektrolytische drankjes te drinken. Zorg ervoor dat je cafeïne en alcohol vermijdt, want deze kunnen werken als diuretica, waardoor je lichaam nog meer vocht verliest.

Neem een warm of heet bad

Een andere manier om de pijn na een massage te verminderen is het nemen van een warm bad of douche.

Weken in een bad met warm water of een warm bad nemen kan helpen om de bloedsomloop te verbeteren en spierspanning te verminderen, terwijl de warmte van de douche je spieren kan helpen ontspannen. Dit kan op zijn beurt de effecten van pijn helpen verminderen en ervoor zorgen dat je je comfortabeler voelt.

Je kunt ook epsomzout aan het badwater toevoegen voor extra verlichting, omdat dit mineraal ontstekingsremmende eigenschappen heeft en spierpijn kan verzachten.

Andere manieren om warmte toe te passen op je pijnlijke spieren zijn het gebruik van verwarmingskussens of warme kompressen.

IJskompressen gebruiken

Als het nemen van een warm bad of douche niet lijkt te helpen, kan het gebruik van een icepack helpen.

IJs heeft een verdovend effect op de huid en kan ontstekingen helpen verminderen. Bovendien voelen ze geweldig als ze op gespannen spieren worden aangebracht.

Als je een icepack gebruikt, wikkel het dan in een handdoek voordat je het op je huid aanbrengt. Je moet het pakje slechts 15-20 minuten per keer aanbrengen, omdat te lang aanbrengen huidirritatie kan veroorzaken.

Zo kun je genieten van de voordelen van koudetherapie zonder het risico te lopen je huid te beschadigen.

Neem voldoende rust na je massagesessie

Stel je voor dat je een massage neemt en dan meteen naar de sportschool gaat.

Klinkt als een recept voor een ramp, toch?

Om ervoor te zorgen dat je lichaam genoeg tijd heeft om te herstellen van de massagesessie, is het belangrijk dat je na elke sessie voldoende rust neemt.

Dit geeft je spieren de tijd om te genezen en eventuele pijn te verminderen. Een goede manier om ontspanning te bevorderen is een goede nachtrust.

Zorg er ook voor dat je minstens 24 uur na je massagesessie geen zware lichamelijke activiteiten doet, zoals naar de sportschool gaan of hardlopen.

Rek de pijnlijke plekken uit

stretchen

Een massage kan geweldig aanvoelen, maar het kan er ook voor zorgen dat je je de volgende dag stijf en strak voelt.

Probeer dus wat lichte stretchoefeningen te doen om de pijn na een massage te verminderen.

Rekken na een massagesessie kan de doorbloeding van je hele lichaam bevorderen en spierspanning verminderen. Je kunt je het beste richten op het rekken van de gebieden die tijdens je sessie zijn gemasseerd, omdat dit kan helpen om je spieren verder te ontspannen.

Als je bijvoorbeeld een diepe weefselmassage hebt gehad op je rug en nek, probeer dan wat zachte stretchoefeningen te doen voor die gebieden.

Zo kun je genieten van de voordelen van je massagesessie en verminder je eventuele pijn na de massage.

Neem pijnstillers zonder recept

Als de pijn bijzonder hevig is, kun je een vrij verkrijgbare pijnstiller nemen om de symptomen te verlichten.

Veelgebruikte medicijnen zoals ibuprofen en acetaminofen kunnen verlichting geven bij spierpijn en scherpe pijn. Het is echter belangrijk om het etiket goed te lezen en alleen de aanbevolen dosis in te nemen.

Op deze manier verminder je eventuele pijn na de massage en vermijd je het risico dat je te veel medicijnen inneemt.

Als je deze tips volgt, kun je genieten van de voordelen van een diepe weefselmassage zonder dat je last hebt van pijn achteraf. Vergeet niet om altijd naar je lichaam te luisteren en het de dag na je massagesessie rustig aan te doen.

Veel Gestelde Vragen

Vind antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over waarom mensen pijn hebben na een diepe massagetherapie.

Of je deze behandeling nu overweegt of al hebt ondergaan, we hopen dat deze antwoorden nuttig voor je zijn.

Hoe lang kan iemand pijn hebben na een diepe weefselmassage?

Hoe lang je pijn ervaart na een diepe weefselmassage hangt af van de ernst van je spieren en hoe agressief de massage was.

Over het algemeen is het normaal om tot 24 uur na de massagesessie wat licht ongemak te voelen. Intensievere massages kunnen echter een meer uitgesproken gevoel van pijn veroorzaken, dat tot 48 uur kan aanhouden.

Tussen het gebruik van een massagetool en een bezoek aan een therapeut, wanneer voelt iemand zich pijnlijk na een massage?

Wanneer je je pijnlijk voelt na een massage, hangt af van een aantal factoren die we in dit artikel hebben besproken.

De massagetechniek, de intensiteit en de manier van masseren kunnen echter ook invloed hebben op de pijn die je voelt.

Het gebruik van een massagetool kan bijvoorbeeld minder diep en intens zijn dan een massage door een gediplomeerd massagetherapeut. Vergeet niet dat massage guns zoals de Fusion Elite instelbare intensiteitsniveaus hebben, waardoor je een massage-ervaring op maat kunt creëren.

Het is dus waarschijnlijk dat je je pijnlijk voelt na een massage met een massagetool, maar het is misschien niet zo intens of langdurig als de pijn die je ervaart na een bezoek aan een therapeut.

Wanneer moet ik hulp zoeken bij spierpijn na een diepe weefselmassage?

Als je aanhoudende pijn of pijn in je spieren ervaart na diepe weefselmassage, is het belangrijk om medische hulp te zoeken.

Dit geldt vooral als de pijn meer dan 48 uur aanhoudt of als je chronische spierpijn of zwelling op de massageplaats ervaart. Andere tekenen die erop wijzen dat je medische hulp moet zoeken zijn koorts, misselijkheid en duizeligheid.

In deze gevallen kun je het beste medische hulp inroepen om de oorzaak van je ongemak vast te stellen en een geschikt behandelplan te bepalen.

Conclusie

Nu je weet waarom mensen pijn hebben na een diepe weefselmassage, kun je de nodige stappen ondernemen om de pijn na de massage te verminderen.

Mogelijke oorzaken van pijn zijn een slechte techniek, uitdroging, het omgaan met spierknopen en het ondergaan van overmatige massagesessies.

Om spierpijn te verlichten en zelfs te voorkomen, kun je proberen een warm bad of warme douche te nemen, een icepack te gebruiken, te rusten, de pijnlijke plekken uit te rekken of pijnstillers zonder recept te nemen.

Als je deze tips volgt, kun je zeker genieten van de voordelen van diepe weefselmassage zonder dat je last hebt van pijn na afloop. Hopelijk vond je dit artikel nuttig en heb je meer geleerd over waarom mensen pijn hebben na een diepe weefselmassage.

Als je nog meer vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op en we beantwoorden ze graag.

Volgende lezen

Percussie massage gun problemen
Zijn massages slecht voor je