Zijn Massages Slecht voor je? Wij Hebben het Antwoord op al jou Vragen

Zijn massages slecht voor je

Heb je zin om je lichaam een beetje liefdevolle verzorging te geven, maar vraag je je af of massages slecht voor je zijn?

Massagetherapie kan een geweldige manier zijn om te ontspannen en het stressniveau te verlagen.

Deze vorm van alternatieve geneeskunde gebruikt verschillende technieken om het bindweefsel van ons lichaam te manipuleren. Het wordt veel gebruikt door mensen om te ontspannen, chronische pijn te verlichten en de fysieke functie te verbeteren.

Ondanks de vele voordelen zijn de meeste mensen bang dat het niet veilig is om een massage te ondergaan.

Hoe waar zijn de geruchten dat massage slecht kan zijn voor je gezondheid? Is er iets waar je je bewust van moet zijn voordat je onze volgende afspraak boekt?

Om dit te verduidelijken zullen we je vertellen of massages slecht zijn, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen voordat je je volgende massage neemt.

Je leert ook hoe je mogelijke risico's kunt minimaliseren en de voordelen kunt maximaliseren, zodat je het meeste uit je massagesessies kunt halen.

Onderzoeken of Massages Slecht voor je Zijn

Zijn massages echt slecht voor je?

Als je overweegt om je lichaam te laten masseren, is het belangrijk om te weten waar je aan begint.

Studies hebben aangetoond dat massagetherapie weliswaar een aantal voordelen heeft, maar niet zonder risico's is. Ja, je leest het goed: massagetherapie kan een aantal potentiële risico's met zich meebrengen - sommige klein en sommige ernstiger.

Laten we ze in de volgende sectie nader bekijken.

Roodheid van de huid is een veelvoorkomende bijwerking

Een van de meest voorkomende risico's van massagetherapie is roodheid van de huid.

Het wordt veroorzaakt door een verhoogde bloedcirculatie naar het gemasseerde gebied ongeacht of je te maken hebt met een lage bloeddruk of hoge bloeddruk. De roodheid verdwijnt meestal binnen een paar uur na de sessie.

Dat de huid rood wordt kan ook optreden als de massagetherapeut intense massagedruk uitoefent of een olie of lotion gebruikt die te warm is voor je huid voor je lichaam sneller bepaalde kenmerken gaat vertonen. Het kan ook optreden als de massagetherapeut niet voldoende glijmiddel gebruikt tijdens je massagesessie.

Voor mensen die gebruik maken van massagehulpmiddelen kan roodheid van de huid optreden als het apparaat niet schoon wordt gehouden of verkeerd wordt gebruikt. 

Je kan geïnfecteerd raken

Ben je gevoelig voor infectieuze huidaandoeningen?

Als dat zo is, wil je misschien extra voorzorgsmaatregelen nemen voordat je je laat masseren.

Zoals we allemaal weten, komt je massagetherapeut bij de behandeling van je lichaam in direct contact met je huid. Daarom is het mogelijk dat besmettelijke huidaandoeningen zich verspreiden van de massagetherapeut naar de persoon die gemasseerd wordt of andersom.

Veel voorkomende huidziekten zoals wratten, herpes en schurft kunnen allemaal op deze manier worden overgedragen. Probeer de kapotte huid met rust te laten voor zover mogelijk.

Als je gebruik maakt van een licht massagetoestel, moet je ook weten dat dit een risico kan zijn.

Het kan leiden tot zenuwschade

Een ander mogelijk risico van massagetherapie is zenuwbeschadiging.

Dit kan gebeuren als de massagetherapeut te veel druk uitoefent op lichaamsdelen waar zich zenuwen bevinden. Zenuwbeschadiging kan zeer ernstig zijn en in extreme gevallen leiden tot pijn, gevoelloosheid of zelfs verlamming.

Als je een massage hulpmiddel gebruikt, moet je je ook bewust zijn van de kans op zenuwschade. Hulpmiddelen zoals elektrische massage guns kunnen krachtige trillingen genereren om spierkrampen te helpen verlichten, maar als ze verkeerd worden gebruikt, kunnen deze trillingen zenuwschade veroorzaken.

Het kan bloedklonters afbreken

Ben je bekend met het concept van bloedstolling?

Dit belangrijke proces helpt je lichaam om het bloeden te stoppen als je een snijwond of verwonding hebt. Hoewel het essentieel is voor de genezing, kan het ook problematisch zijn als deze bloedstolsels worden afgebroken.

Dat kan gebeuren tijdens een therapeutische massagesessie. Wanneer een therapeut zijn handen of een massagetool gebruikt om druk uit te oefenen op gebieden met bloedklonters, wordt je bloeddruk verhoogd en kan de klonter worden afgebroken.

Dit kan een gevaarlijke situatie zijn, omdat gestold bloed naar gevoelige delen van het lichaam stroomt zoals het hart en een beroerte of andere ernstige gezondheidscomplicaties zoals een hartaanval kan veroorzaken.

Je kan hoofdpijn krijgen

Hoofdpijn

Hoofdpijn ervaren na een massage is niet ongewoon, maar dit hoeft niet te betekenen dat de massage slecht voor je is.

Oorzaken van deze hoofdpijn na een massage kunnen variëren van uitdroging tot de druk die tijdens de massage wordt uitgeoefend of zelfs een slechte positionering.

Hoofdpijn kan variëren van mild tot ernstig en kan enkele minuten tot meerdere dagen duren.

Misselijkheid kan ook een mogelijke bijwerking zijn

De meeste mensen ervaren ook een zekere mate van misselijkheid na een massage.

Dit is meestal mild en verdwijnt binnen een paar minuten of uren. In zeldzame gevallen kan de misselijkheid echter ernstiger zijn en enkele uren of zelfs dagen aanhouden.

Er zijn een aantal redenen waarom dit kan gebeuren.

Ten eerste gebruiken veel gekwalificeerde therapeuten oliën en andere ingrediënten die misselijkheid kunnen veroorzaken. Bovendien kunnen sommige therapeuten te veel druk uitoefenen of te snel bewegen tijdens de massage.

Uitdroging kan ook een rol spelen, net als de stress van de massage zelf. Als je gevoelig bent voor misselijkheid, kan het verstandig zijn om van tevoren met een gekwalificeerde massagetherapeut te praten en je aandoening uit te leggen.

Dit zijn slechts enkele van de mogelijke risico's van regelmatige massages.

Hoewel sportmassage een geweldige manier kan zijn om spanning te verlichten en te ontspannen, is het belangrijk om te weten dat het schadelijk kan zijn als het niet op de juiste manier gebeurt. Veelvoorkomende mogelijke bijwerkingen zijn verbranding van de huid, infectieuze huidaandoeningen, zenuwbeschadiging en hoofdpijn.

Het is ook belangrijk om te weten dat massage in sommige gevallen bloedstolsels kan afbreken en misselijkheid kan veroorzaken. Om je te helpen de risico's te minimaliseren, bespreken we enkele voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen als je gemasseerd wordt.

Voorkomen dat Massages Slecht voor je Zijn

Hoewel het waar is dat massagetherapie risico's met zich mee kan brengen, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om de kans op ernstige bijwerkingen te verkleinen.

Enkele daarvan zijn:

Het juiste type massage

Misschien wel het belangrijkste wat je kunt doen om de risico's van massagetherapie te vermijden, is het juiste type massage voor jou kiezen.

Verschillende soorten massage richten zich op verschillende gebieden en gebruiken verschillende technieken. Sommige zijn bedoeld om zacht te zijn, terwijl andere intenser kunnen zijn.

Als je bijvoorbeeld een bloedstollingsstoornis hebt, kun je diepe weefsel massage bewust beter vermijden. Kies in plaats daarvan voor een zachtere massagetechniek, zoals Zweedse massage of hot stone massage.

Zo weet je zeker dat je massage- of fysiotherapeut technieken en diepe druk gebruikt die veilig voor je zijn. Een professionele massage is niet alleen belangrijk voor gespannen spieren, maar is ook een positieve bijdrage aan het voorkomen van extra problemen.

Zorg ervoor dat je massagetherapeut goed is opgeleid en gecertificeerd

Voordat je een massage krijgt, is het belangrijk om er zeker van te zijn dat de massagetherapeut goed is opgeleid en gecertificeerd wat invloed kan hebben op de effecten van massage.

Dit zorgt ervoor dat ze goed op de hoogte zijn van het lichaam en de juiste technieken kunnen gebruiken voor een veilige en goede massage. Als een massagetherapeut geen certificering of licentie heeft, kun je hem het beste vermijden.

Doe je onderzoek als je kiest voor een massageapparaat

Percussie elite massage gun

 

Als je een massageapparaat zoals een massage gun gebruikt, moet je goed onderzoek doen en ervoor zorgen dat het product van goede kwaliteit is.

Onderzoek naar het product is ook belangrijk omdat je dan weet hoe krachtig de trillingen zijn en welke veiligheidsfuncties het heeft. Zo ben je op de hoogte van mogelijke risico's of contra-indicaties voordat je het apparaat gebruikt waardoor je bijvoorbeeld blauwe plekken zou kunnen oplopen bij een stevige massage.

Bespreek eventuele gezondheidsproblemen met je massagetherapeut vóór de sessie

Ben je zwanger? Heb je onderliggende gezondheidsproblemen of sportblessures die beïnvloed kunnen worden door een massage?

Het is belangrijk om je massagetherapeut voor de sessie op de hoogte te stellen van eventuele lichamelijke of geestelijke gezondheidsproblemen. Dan kan hij of zij zijn of haar technieken hierop aanpassen en voorzichtigheid betrachten bij het werken op die gebieden.

In de meeste gevallen raden ze zelfs aan om bepaalde gebieden helemaal te vermijden tijdens het masseren. Daarom is het belangrijk om eerlijk te zijn over eventuele gezondheidsproblemen die beïnvloed kunnen worden door een massage. Vraag des noods de huisarts toestemming voor een massage om met een goed gevoel op pad te gaan.

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt voor en na de sessie

Een andere manier om nadelige effecten van een massage te voorkomen, is ervoor zorgen dat je gehydrateerd blijft.

Veel water drinken voor en na de sessie zorgt ervoor dat je pijnlijke spieren ontspannen blijven, cellen sneller herstellen en vermindert de kans op hoofdpijn of misselijkheid.

Bovendien kan het drinken van veel water tijdens de massage helpen om spierkrampen te verminderen en andere gezondheidsvoordelen te bieden. Je moet ook alcohol of cafeïne voorafgaand aan de sessie vermijden, omdat deze uitdroging kunnen veroorzaken.

Neem pauzes wanneer nodig

Hoewel je lichaam baat heeft bij elke vorm van massagetherapie, kan te veel van het goede slecht voor je zijn.

Je moet jezelf altijd voldoende rust geven om uit te rusten en te ontspannen na een massagesessie, zelfs als je niet het gevoel hebt dat je het nodig hebt. Zo kan je lichaam zich aanpassen en goed herstellen van je massagesessie, alleen maar positieve uitwerkingen.

Het nemen van pauzes is een goed idee omdat de massage plezierig en voedend blijft voor zowel jou als je massagetherapeut.

Nu je de mogelijke risico's van massagetherapie kent en weet hoe je ze kunt voorkomen, kun je genieten van een veilige en therapeutische massagesessie. Vergeet niet naar je lichaam te luisteren en je gezonde verstand te gebruiken bij het kiezen van een gediplomeerde massagetherapeut en het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen.

Zo weet je zeker dat je massage-ervaring heilzaam is en geen onnodige schade aan je lichaam toebrengt.

Veel Gestelde Vragen

Als je nog steeds vragen hebt over of het krijgen van een massage slecht voor je is of niet, dan kunnen we je helpen. Hieronder vind je antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over massagetherapie.

Kan elke dag een massage slecht voor me zijn?

Een dagelijkse massage kan goed zijn voor je gezondheid, maar het is belangrijk om in gedachten te houden dat het lichaam tijd nodig heeft om te herstellen na een massagesessie.

Te veel massage in korte tijd kan spierpijn en vermoeidheid veroorzaken, evenals andere nadelige effecten. Daarom is het belangrijk om pauzes te nemen tussen de massagesessies en naar je lichaam te luisteren bij het bepalen hoe vaak je gemasseerd moet worden.

Zijn massages ook slecht voor mij als ik geen medische aandoening heb?

Nee, massages zijn over het algemeen veilig voor mensen zonder onderliggende medische aandoeningen.

Het is echter belangrijk om het niet te overdrijven, want te veel massage in korte tijd kan spierpijn en vermoeidheid veroorzaken, evenals andere nadelige effecten. Daarom is het belangrijk om pauzes te nemen tussen de massagesessies, te beginnen met zachte massages en naar je lichaam te luisteren om te bepalen hoe vaak je gemasseerd moet worden.

Zorg er ook voor dat je voor en na de sessie voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven.

Conclusie

Ik hoop dat dit artikel je antwoorden heeft gegeven op je vragen of een massage slecht voor je is of niet.

Hoewel het zeker voordelen heeft om regelmatig gemasseerd te worden, moet je de mogelijke risico's afwegen en alleen een volledige lichaamsmassage ondergaan als je zeker weet dat het veilig is en je je algehele gezondheid niet uit het oog verliest.

Manieren om mogelijke risico's te voorkomen zijn onder andere communiceren met een gekwalificeerde massagetherapeut, de juiste soort massage voor jouw behoeften krijgen, pauzes nemen wanneer dat nodig is en voldoende water drinken voor en na de sessie.

Als je gebruik maakt van een zelfmassagehulpmiddel zoals een massagestoel, lees dan goed de instructies en gebruik het volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Medische aandoeningen, zoals hartritmestoornissen of bepaalde ziekten, kunnen ook vereisen dat je het advies van een arts inwint voordat je gemasseerd wordt.

Nu je de mogelijke risico's beter begrijpt en weet hoe je ze kunt voorkomen, kun je genieten van een veilige en gezonde massagesessie.

Neem gerust contact op met ons team van experts als je nog vragen hebt over het krijgen van een massage.

Volgende lezen

pijn na diep tissue massage
massage gun vs massage