Oorzaken Van Rusteloze Benen Na Het Sporten En Hoe Je Ze Kunt Voorkomen

rusteloze benen na het sporten

 

Rusteloze benen na het sporten is een veel voorkomende klacht bij veel mensen en de duidelijke oorzaak is vaak moeilijk te vinden. Veel medici plaatst het al onder een chronische ziekte, omdat het mensen zo lang bezig houdt.

Het syndroom gaat gepaard met allerlei onaangename gewaarwordingen, zoals tintelingen, een branderig gevoel of pijn in de benen die moeilijk te negeren zijn.

Wanneer je ooit last hebt gehad van rusteloze benen na een intensieve trainingssessie, ben je zeker niet de enige. Hoewel de precieze oorzaken niet kunnen worden vastgesteld, kunnen verschillende factoren bijdragen tot deze aandoening.

In dit artikel bespreken we de mogelijke oorzaken van rusteloze benen na het sporten en wat je kunt doen om het te voorkomen. Maar laten we eerst eens grondig bekijken wat het rusteloze benen syndroom inhoudt.

Restless Legs Syndrome (RLS)

Het Restless Legs Syndrome (RLS) is een neurologische aandoening die een onweerstaanbare drang veroorzaakt om de benen te bewegen. Zoals eerder gezegd, wordt het gekenmerkt door een ongemakkelijk gevoel in de benen die moeilijk te negeren is.

Dit gevoel verergert meestal 's nachts en kan jouw normale slaapschema ontzettend verstoren. RLS kan ook optreden tijdens perioden van rust of inactiviteit, zoals lang zitten of na inspanning.

Bovendien kunnen de intensiteit en de duur van de training een rol spelen bij het ontstaan van het rusteloze benen syndroom. Er is niet specifiek een sport op te noemen waarbij de kans groter is op het krijgen van rusteloze benen.

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van rusteloze benen na het sporten. Laten we ze eens bekijken.

Mogelijke Oorzaken Van Onrustige Benen Na Het Sporten

Van uitdroging tot vitaminetekorten, de mogelijke oorzaken van RLS zijn talrijk en divers. Laten we de belangrijke oorzaken eens bekijken.

1. Uitdroging

Uitdroging is een van de meest voorkomende oorzaken van rusteloze benen na het sporten. Als je niet genoeg water drinkt, kan je lichaam uitgedroogd raken, wat leidt tot een onbalans in de elektrolyten die een ongemakkelijk gevoel in de benen kan veroorzaken.

Uitdroging kan ook spiervermoeidheid veroorzaken, waardoor je spieren zich moeilijk kunnen ontspannen en herstellen na een training. Dit kan ook leiden tot dat onrustige gevoel.

2. Sedentair gedrag

Veel zitten vergroot de kans op het creëren van rusteloze benen. Wanneer je bijvoorbeeld werk verricht waarbij je dagelijks 8 tot 9 uur achter een bureau zit, is de kans aannemelijk dat jouw benen niet voldoende beweging krijgen op een dag.

Vaak ploffen mensen na hun werk 's avonds op de bank en wordt er ook niet veel bewogen.

Rusteloze benen na het sporten kunnen worden veroorzaakt door te weinig beweging, waardoor de bloedtoevoer naar de benen afneemt. Wanneer het lichaam niet gewend is aan regelmatige lichaamsbeweging, kan dit leiden tot een verminderde doorbloeding.

Door beweging kan het bloed makkelijker door de spieren lopen en kan zuurstofrijk bloed te spieren bereiken.

In de meeste gevallen is een verslechterde doorbloeding te grootste oorzaak.

3. Vitaminetekorten

Ook vitaminetekorten kunnen bijdragen tot rusteloze benen.

Bepaalde vitaminen zoals ijzer, magnesium en foliumzuur zijn essentieel voor een gezonde spierfunctie en kunnen het begin van het rusteloze benen syndroom helpen voorkomen.

Als je een tekort hebt aan een van deze vitaminen, kan dat ertoe bijdragen dat je benen niet voorzien worden van de juiste stoffen. Een tekort aan ijzer en andere mineralen komt vaak voor bij sporters en kan leiden tot verschillende symptomen, waaronder vermoeidheid en zwakte.

4. Stress en angst

Stress en angst zijn twee andere mogelijke oorzaken van rusteloze benen na het sporten.

Als je je gestrest of angstig voelt, geeft je lichaam hormonen af die je slaapcyclus kunnen verstoren en het moeilijk maken voor je spieren om goed te ontspannen. Dit kan leiden tot een onaangenaam gevoel in de benen dat gepaard gaat met RLS.

Zoals we allemaal weten is een goede nachtrust belangrijk voor een goed herstel van het lichaam na een werkdag of na een sportsessie.

Bovendien kunnen stress en angst ook leiden tot spierspanning, wat ook bijdraagt tot het ontwikkelen van het gevoel van zware benen.

5. Elektrolytische onbalans

Onrustige benen na het sporten kunnen ook het gevolg zijn van een verstoord elektrolytenevenwicht.

Elektrolyten zijn mineralen die de vochtbalans van het lichaam en de spierfunctie helpen reguleren. Sommige zijn natrium, kalium, calcium en magnesium.

Als de niveaus van deze mineralen uit balans raken, kan dat leiden tot sensaties in de benen die worden geassocieerd met het rusteloze benen syndroom. Als je veel sport, moet je ervoor zorgen dat je voldoende elektrolyten binnenkrijgt.

6. Medicijnen

Het gebruik van medicijnen kunnen ook rusteloze benen veroorzaken na het sporten.

Wanneer je bijvoorbeeld antidepressiva en antipsychotica gebruikt, kunnen deze medicijnen de natuurlijke slaapcyclus van het lichaam verstoren en het moeilijk maken om de spieren zich volledig te laten ontspannen. Dit kan leiden tot een onaangenaam gevoel (zwaar gevoel/onrustig gevoel) in de benen.

Daarnaast kunnen antihistaminica en decongestiva ook leiden tot het onrustige/pijnlijke benen. Van deze medicijnen is bekend dat ze slaperigheid veroorzaken en de natuurlijke slaapcyclus van jouw lichaam kunnen verstoren.

7. Cafeïne en alcohol

Cafeïne en alcohol staan bijna in alle rijtjes van oorzaken van aandoeningen, zo dus ook in dit lijstje.

Cafeïne is een stimulerend middel dat de slaapcyclus kan verstoren en het de spieren moeilijk kan maken zich goed te ontspannen.

Alcohol heeft ook invloed op de slaapcyclus. Ook al voelt het soms dat je na een avond doorzakken in de kroeg, als een roosje slaapt, verstoort dit wel degelijk de ontspanning in het lichaam.

Nu we de mogelijke oorzaken van rusteloze benen hebben besproken, is het belangrijk op te merken dat er absoluut wat te doen valt om deze oorzaken aan te pakken. Onder andere: veranderen toepassing in de levensstijl. Maar laten we eerst eens kijken naar de symptomen van het rusteloze benen syndroom.

Symptomen Van Onrustige Benen Na Inspanning

Rusteloze benen na een training gaan meestal gepaard met symptomen die variëren van mild tot ernstig en natuurlijk variëren van persoon tot persoon.

Zie hier enkele symptomen:

1. Tintelingen in benen

Tintelingen in de benen is een van de meest voorkomende symptomen. Dit kan aanvoelen als een ongemakkelijk tintelend of vervelende gevoel gevoel dat moeilijk te negeren is.

Het kan ook gepaard gaan met een drang om de benen te bewegen om het gevoel te verlichten. Dit symptoom is vaak 's nachts erger en kan heeft invloed op jouw nachtrust, wat uiteraard op de lange termijn weer tot vermoeidheid en uitputting leidt.

2. Moeite met slapen

Wanneer je nog laat op de avond hebt gesport, denk aan een voetbalwedstrijd om 20:00/20:30 uur. Dan lig je hoogstwaarschijnlijk met nog zeer actieve gespannen spieren in je bed. Je zal merken dat het een uitdaging kan zijn om in slaap te vallen of te blijven slapen gedurende de hele nacht.

Dit komt omdat je spieren vermoeid zijn en dus niet helemaal volledig kunnen ontspannen. Indirect leidt dit tot slechte slaap en uiteraard weer tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen overdag.

3. Vermoeidheid

Hierboven beschreven we al de oorzaak van de vermoeidheid die je kan ervaren door te weinig slaap. Maar je lichaam kan ook vermoeid zijn door te veel fysieke inspanning.

Wanneer je lichaam weinig tot geen rust krijgt, kan je je uitgeput voelen en de motivatie missen om alledaagse taken en activiteiten uit te voeren.

4. Pijn

Een ander veel voorkomend teken van rusteloze benen is pijn.

Dit kan aanvoelen als een diepe, doffe pijn in de beenspieren die zeer pijnlijk kan zijn. Het kan ook gepaard gaan met strakheid of stijfheid in de spieren, waardoor het moeilijk wordt om je te bewegen of je comfortabel te voelen.

Als je een van deze symptomen ervaart, is het essentieel om de onderliggende oorzaak van het probleem aan te pakken.

Dit kunnen veranderingen in levensstijl zijn, zoals het vermijden van cafeïne en alcohol, regelmatig sporten en voldoende slaap krijgen. Daarnaast kun je altijd je arts raadplegen over geneesmiddelen op recept die de symptomen van rusteloze benen kunnen verlichten.

Maar er zijn ook nog acties die je kunt ondernemen om het probleem gemakkelijker te verminderen!

In het onderstaande gedeelte zullen we enkele van deze veranderingen in levensstijl nader toelichten om rusteloze benen (na een sporten) te helpen voorkomen.

Onrustige Benen Voorkomen

Hoewel er medicijnen beschikbaar zijn om de symptomen te verlichten, kun je ook enkele veranderingen in jouw levensstijl aanbrengen om het risico op het ontwikkelen van het syndroom na inspanning te verminderen.

Om volledig de controle te krijgen over RLS, is het essentieel om gezond te leven.

Hier zijn een paar tips die kunnen helpen om in verloop van tijd van jouw klachten af te komen:

1. Vermijd cafeïne en alcohol

Het is bekend dat cafeïne en alcohol de natuurlijke slaapcyclus van je lichaam verstoren, wat leidt tot rusteloze benen na een trainingssessie.

Om dit te voorkomen is het van vitaal belang de inname van cafeïne en alcohol te beperken. Vermijd het drinken van koffie of andere cafeïne houdende dranken in de late namiddag of avond, omdat dit de slaapcyclus kan verstoren.

Probeer bovendien alcoholgebruik te beperken tot niet meer dan één of twee drankjes per dag. Of enkel in het weekend te consumeren.

2. Blijf gehydrateerd

Gehydrateerd blijven is een van de beste manieren om vermoeide tintelende benen na een trainingssessie te voorkomen. Zorg ervoor dat je voor, tijdens en na de training voldoende water drinkt, zodat jouw lichaam voldoende vocht heeft om afvalstoffen direct het lichaam te verwijderen.

Probeer bovendien suikerhoudende dranken en energiedrankjes te vermijden, want die kunnen uitdroging veroorzaken en de symptomen van rusteloze benen verergeren.

3. Luchtcompressie massage

Rusteloze benen behandelen met luchtdrukcompressie massage

In de meeste gevallen worden rusteloze benen veroorzaakt door een verminderde doorbloeding. Doorbloeding is een belangrijke factor in het herstel van de benen. Zodra je doorbloeding goed is, zal je merken dat je minder last krijgt van pijnklachten.

Luchtcompressie massage is de juiste behandeling, met onderbouwing van betrouwbare informatie (wetenschappelijk bewijs), om op een snelle en effectieve manier de doorbloeding in jouw benen te verbeteren.

Op basis van luchtdruk wordt de bloedcirculatie gestimuleerd en het bloed vanuit de voeten naar het hart gepompt. Dit zorgt uiteraard voor een goede bloeddoorstroming en gaat spierknopen en andere lactose ophopingen in de spieren tegen.

Fusion ontwikkelt producten die sporters ondersteunen bij het herstelproces. Zo ook met het Air-C Pro beenmassage apparaat, wat in eerste instantie is ontwikkeld voor topsporters die hun spierherstel wilden versnellen. Maar vervolgens doorontwikkeld is voor de medische wereld, en met succes!

Inmiddels heeft Fusion dus al vele mensen in korte tijd mogen helpen bij de behandeling van RLS, zie hieronder een zeer positieve review.

4. Slaap voldoende

Voldoende slaap is essentieel om onrustige benen na een trainingssessie te voorkomen. Probeer elke nacht minstens zeven tot acht uur te slapen en probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en wakker te worden.

Voor een goede slaap kan je het beste ervoor zorgen dat je slaapkamer donker en rustig is. Vermijd het gebruik van elektronische apparaten zoals telefoons en tablets voordat je naar bed gaat, omdat het blauwe licht dat wordt uitgestraald de slaapcyclus kan verstoren.

5. Regelmatig bewegen

Hoewel dit contra lijkt met het onderwerp van dit artikel, kan regelmatige lichaamsbeweging het risico op het ontwikkelen van het rusteloze benen syndroom helpen verminderen.

Streef naar minstens 30 minuten matige lichaamsbeweging per dag. Dit kan wandelen, joggen, zwemmen of fietsen zijn.

Bovendien helpen dagelijkse trainingen de bloedsomloop te verbeteren en ontspanning in de spieren te bevorderen, wat het ontstaan van rusteloze benen na een trainingssessie kan helpen voorkomen.

Dus ga niet meteen uren keihard trainen achter elkaar. Nee pak juist iedere dag een half uurtje extra beweging in de vorm van matig actieve activiteit.

Zorg er in ieder geval voor dat je niet de hele dag je benen stil houdt. Want zitten wordt ook wel, het nieuwe roken genoemd, en niet voor niets!

6. Neem extra vitaminen

Naast de bovenstaande tips kan het innemen van extra vitamines helpen om rusteloze benen na het sporten te voorkomen. Vitamines zoals B12 en ijzer zijn essentieel voor een gezonde zenuw- en spierfunctie, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende van deze voedingsstoffen binnenkrijgt in je dieet.

Magnesium is ook belangrijk voor spierontspanning, dus zorg ervoor dat je ook van dit mineraal voldoende binnenkrijgt.

Je kunt deze vitaminen en mineralen halen uit voedingsmiddelen zoals bladgroenten, noten, peulvruchten, vis en verrijkte granen. Ook kun je een multi vitamine supplement nemen om ervoor te zorgen dat je voldoende van deze essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt.

Veelgestelde Vragen

Nu je een diepgaand inzicht hebt in de symptomen, oorzaken en preventies van rusteloze benen, zie je hieronder nog een aantal veelgestelde vragen van mensen die last hebben van dit probleem.

Als u vragen hebt die hieronder niet zijn vermeld, voel u dan vrij om ze hieronder te plaatsen.

Zijn rusteloze benen na het sporten een veel voorkomend probleem?

Rusteloze benen na het sporten komt vrij vaak voor, vooral bij actievelingen.

Geschat wordt dat tot 15% van de mensen na het sporten last heeft van rusteloze benen. Dit aantal kan echter hoger liggen, afhankelijk van de intensiteit van de training.

Als je echter ernstige of aanhoudende symptomen ondervindt, is het belangrijk een arts te raadplegen, omdat dit een teken kan zijn van een onderliggende medische aandoening.

Welke medische problemen kunnen rusteloze benen na het sporten veroorzaken?

Verschillende medische problemen kunnen leiden tot rusteloze benen na een trainingssessie. Enkele daarvan zijn perifere neuropathie, bloedarmoede door ijzertekort en chronische nierziekte.

Deze chronische ziekten worden veroorzaakt door risicovol gedrag, zoals roken en overmatig alcoholgebruik, dat met een gezonde levensstijl kan worden voorkomen.

Perifere neuropathie is een aandoening waarbij de zenuwen in de armen en benen beschadigd raken, wat leidt tot pijn, gevoelloosheid en tintelingen in de benen. Bloedarmoede door ijzertekort is een aandoening waarbij het ijzergehalte in het lichaam laag is, wat kan leiden tot vermoeidheid en zwakte.

Chronische nierziekte is een aandoening waarbij de nieren afvalstoffen niet goed uit het lichaam kunnen filteren, wat leidt tot vermoeidheid en andere symptomen.

Welke soorten rekoefeningen kunnen helpen om van rusteloze benen af te komen na het sporten?

Rekken is een belangrijk onderdeel van elke trainingsroutine en kan helpen het risico van rusteloze benen na een training te verminderen.

De beste stretch oefeningen na een inspannend trainingsprogramma zijn kuit stretches, hamstring stretches en quadriceps stretches. Voor de kuit sta je met je voeten op schouderbreedte uit elkaar en buig je langzaam je knieën tot je rek voelt in je kuiten.

Bij hamstring stretches kan je het beste op je rug liggen met je benen recht en buig je vervolgens langzaam één knie totdat je een rek voelt in de achterkant van je dijbeen.

Bij quadriceps stretches staat je met één voet iets voor de andere en buigt je langzaam de voorste knie tot je een rek voelt aan de voorkant van je dijbeen.

Het is belangrijk om elke strekking minstens 30 seconden vast te houden en elke strekking verschillende keren te herhalen.

Hoe lang duren rusteloze benen na een trainingssessie?

De duur van rusteloze benen na een training kan variëren, afhankelijk van de intensiteit van de training en eventuele onderliggende gezondheidsproblemen. Over het algemeen ondervinden de meeste mensen gedurende enkele uren tot enkele dagen na de training lichte symptomen.

Conclusie

Rusteloze benen kunnen voor iedereen frustrerend en ongemakkelijk zijn. De oorzaak wordt vaak niet direct gevonden, maar uit ervaring ligt het vaak aan een verminderde doorbloeding in de voeten en benen.

Cafeïne en alcohol vermijden, gehydrateerd blijven,  luchtdruk compressie, voldoende slapen en regelmatig sporten zijn allemaal belangrijke factoren om het risico op het ontwikkelen van het rusteloze benen syndroom te verminderen.

Als je na het proberen van deze tips nog steeds symptomen van rusteloze benen ervaart, is het belangrijk om een zorgverlener te raadplegen voor verder advies. Je kunt ook jouw medische geschiedenis controleren op eventuele onderliggende aandoeningen die de symptomen veroorzaken.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om de oorzaken van rusteloze benen na het sporten te begrijpen en vooral welke stappen je kunt ondernemen om er wat aan te doen. Mocht je nog vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Volgende lezen

Tintelingen in benen
rusteloze benen vitaminetekort