Tintelingen In Benen: Oorzaken, Preventie en de Oplossing!

Tintelingen in benen

 

Heb je ooit last gehad van tintelingen in je benen en je afgevraagd wat het was?

Een onrustig gevoel waarbij er telkens tintelingen in jouw benen voelbaar zijn. Ook wel onrustige benen genoemd.

Als dat zo is, dan ben je zeker niet de enige!

Veel mensen ervaren tintelingen in hun benen, waardoor het een van de meest voorkomende klachten is die artsen te horen krijgen.

Deze veel voorkomende klacht kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen, variërend van een slechte bloedsomloop tot ernstigere aandoeningen zoals diabetes of perifere neuropathie.

In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over deze medische aandoening en wat je kunt doen om je beter te voelen.

Laten we beginnen!

Symptomen Van Tintelingen in Benen

Tintelingen in benen voelt alsof je geen controle krijgt over je benen en dat ze maar onrustig blijven.

Nou, dat is slechts een symptoom van hoe het precies voelt. Hier zijn andere bijkomende symptomen waar je op moet letten.

1. Branderig gevoel

Een veel voorkomend symptoom bij tintelingen in het been is een brandende pijn. Dit type pijn komt meestal voor in de voeten en tenen en kan zich uitbreiden tot in de kuiten.

2. Gevoel van gevoelloosheid

Alsof je gevoel kwijt is. Kan ook een symptoom zijn van rusteloze benen (tintelende benen).

Dit gevoel kan beginnen in de voeten en zich omhoog verplaatsen naar de knieën of dijen. Het lijkt op een lichte elektrische schok die door je lichaam gaat.

3. Zwakte

Wanneer je een vervelend gevoel in jouw benen ervaart, kunt er ook zwakte opspelen.

Je kunt merken dat je moeite krijgt om rechtop te staan of om bepaalde ledematen te bewegen. Het kan zelfs in dermate ernstige vorm verkeren, dat je het gevoel hebt dat je bijvoorbeeld niet meer op je benen kan staan.

4. Zwaar/Moe gevoel 

Zwaar voelen is een ander symptoom van tintelende benen.

Het lijkt erg op moe zijn, maar is veel sterker dan normale vermoeidheid. Wanneer je je de hele dag zwaar voelt, dan is de kans groot dat je waarschijnlijk last hebt van deze aandoening.

Nu je bekend bent met de symptomen van tintelende benen, kunnen we de oorzaak van tintelingen in de benen naast elkaar gaan leggen.

Veel Voorkomende Oorzaken Van Tintelende Benen

In veel gevallen is de oorzaak onbekend bij dit probleem.

Bij de behandeling van deze symptomen is het belangrijk de oorzaak van het probleem te achterhalen. De volgende lijst bevat slechts enkele van de meest voorkomende oorzaken van tintelingen in de benen:

1. Verslechterde bloedcirculatie

Een slechte bloedcirculatie is één van de meest voorkomende oorzaken van een onrustig tintelend gevoel in de benen.

Doordat de doorbloeding niet op het gewenste niveau zit, blijven afvalstoffen achter in het bloed en dus in de spieren en leidt dit tot spierknopen. Maar ook tot een koud en gevoelloos gevoel in je onderste ledenmaten.

Omdat dit niet zoals diabetes of andere aandoeningen makkelijk te ondervinden is, kunnen artsen vaak niet een directe lichamelijke oorzaak geven voor het probleem. Daarom is het ook bij zoveel mensen een probleem.

2. Diabetes

Een andere belangrijke oorzaak van een tintelend gevoel in de benen is diabetes.

Deze medische aandoening ontstaat bij een overproductie van glucose (suiker) in de bloedbaan. Wanneer de bloedsuikerspiegel uit balans raakt, kunnen zenuwcellen beginnen af te sterven. Dit kan leiden tot verschillende complicaties, waaronder tintelingen in de benen.

Bovendien lopen mensen met suikerziekte ook het risico om diabetische voetzweren te ontwikkelen. Deze zweren ontstaan doordat de huid te droog en te broos wordt door de hoge bloedglucose waarden.

3. Spierkrampen

Spierkrampen zijn een andere veel voorkomende reden waarom je tintelingen in je benen kunt voelen.

Deze uiterst pijnlijke episodes treden meestal op wanneer de spieren zich te veel samentrekken en vervolgens te snel ontspannen. Ze kunnen ook optreden bij overmatige inspanning zonder voldoende rustpauzes.

Spierkrampen kunnen 30 seconden tot enkele minuten duren. Andere oorzaken zijn uitdroging, slaapgebrek, stress en cafeïne gebruik.

4. Perifere neuropathie

Perifere neuropathie is een aandoening waarbij perifere zenuwen in het lichaam beschadigd zijn geraakt, waardoor ze niet meer goed functioneren.

Wanneer dit gebeurt, kunnen beschadigde heupzenuwen verkeerde signalen naar de hersenen sturen, wat resulteert in tintelingen. Perifere neuropathie komt vaak voor bij patiënten die al lange tijd diabetes hebben en is in verband gebracht met andere ziekten zoals lupus en multiple sclerose.

5. Bijwerkingen van medicijnen

Het innemen van bepaalde medicijnen kan ook tintelingen in de benen veroorzaken.

Medicijnen op recept zoals anti-depressiva, anti-seizuur medicijnen, chronische pijnstillers (bij chronische pijn) en chemotherapie medicijnen staan erom bekend dat ze het functioneren van ons lichaam beïnvloeden. Sommige ontstekingsremmende medicijnen kunnen zelfs een verlies van eetlust als bijwerking hebben.

Wanneer je voorgeschreven medicijnen krijgt van de dokter, is het het beste om vóór gebruik kennis te nemen van de mogelijke bijwerkingen ervan. De huidige medicijnen moeten met een arts worden besproken, zodat ze zo nodig kunnen worden aangepast of veranderd.

Laten we nu eens kijken naar enkele beschikbare behandelingen voor tintelingen in de benen.

Preventies Om Tintelende Benen Te Behandelen

Om van tintelingen in je benen af te komen, is het essentieel dat je de juiste behandeling krijgt om je beter te voelen.

Hier zijn enkele tips om je beter te voelen:

1. Regelmatig bewegen

Regelmatige lichaamsbeweging is een van de beste manieren om een ongemakkelijk gevoel in de benen te voorkomen en de algemene gezondheid te verbeteren.

Wanneer je merkt dat je last hebt van tintelingen in de onderste ledematen, probeer dan een blokje om te lopen of eenvoudige rekoefeningen te doen. Het is ook mogelijk om spierversterkende oefeningen (zoals  squats, lunges, leg lifts en calf raises) te doen.

Deze bewegingen versterken uw beenspieren en verbeteren de werking van uw bloedvaten om de bloedstroom te vergroten. Zorg ervoor dat u zich niet te veel inspant tijdens de oefeningen om druk op uw benen te voorkomen.

2. Slaap voldoende

Voldoende slaap is een andere manier om tintelingen in het been te behandelen.

Als u niet genoeg slaapt, kunt u meer last krijgen van spierkrampen. Bovendien kan slaaptekort ook bijdragen tot vermoeidheid, wat het probleem nog kan verergeren.

Probeer vroeger naar bed te gaan en minstens twee uur vroeger wakker te worden. Vermijd ook om tot laat in de nacht wakker te blijven.

Echter speelt het rusteloze tintelende gevoel in de benen vaker op s'nachts dan overdag en kan dit juist averechts werken.

3. Eet gezond voedsel

Een evenwichtige voeding is belangrijk om gezond te blijven en de bloedtoevoer naar uw benen te verbeteren.

Als u tintelingen in uw benen ervaart, probeer dan voedsel te eten dat rijk is aan vitamine B6, magnesium, ijzer, zink en calcium.

Vitamine B6 draagt bij tot de normale werking van het zenuwstelsel, terwijl magnesium een goede zenuwgeleiding ondersteunt. IJzer is nodig voor de energieproductie, terwijl zink de celgroei bevordert. Calcium versterkt botten en tanden.

Je kunt overwegen om vezelrijk voedsel aan je dagelijkse maaltijden toe te voegen. Vezels helpen om je spijsvertering goed te laten werken en de stoelgang te reguleren.

4. Vermijd alcohol

Alcoholgebruik is in verband gebracht met een verhoogd risico op tintelingen in de benen.

Overmatige alcoholinname kan leiden tot uitdroging en ervoor zorgen dat uw lichaam water verliest. Dit kan leiden tot zwelling in je benen en spierzwakte.

Bovendien kun je je door overmatig alcoholgebruik moe en futloos voelen. Daarom beperkt u zich best tot niet meer dan 2 drankjes per dag.

Als u een geschiedenis van alcoholisme hebt, moet u onmiddellijk medisch advies inwinnen om het alcoholgebruik te verminderen.

5. Luchtcompressie massage

Omdat vaak de oorzaak van rusteloze benen niet bekend is, en het daarom voor de hand ligt dat de bloedsomloop slecht is, hebben heel veel mensen baat bij een vrij nieuwe massage behandeling, namelijk: luchtdrukcompressie massage.

Compressietherapie is een massage behandeling dat op luchtdruk werkt. De luchtkussens in de manchet, worden in een bepaald ritme afwisselend gevuld met lucht om vervolgens weer leeg te laten lopen. Dit zorgt voor een intensieve massage van de benen en voeten.

Deze natuurlijke behandeling wordt van oudsher toegepast in de medische wereld om de doorbloeding te verbeteren, de aderen te versterken en de wondgenezing te versnellen. Fusion heeft ervoor gezorgd dat deze methode voor iedereen toegankelijk is geworden met de Fusion Air-C Pro.

Tintelende benen beenmassage apparaat

Bij gebruik van dit apparaat wordt er op een effectieve en snelle manier de doorbloeding verbeterd, waardoor spierknopen verdwijnen en het bloed meer doorstroom mogelijkheid krijgt.

Het apparaat is ontworpen vanwege de vraag van topsporters en de medische wereld een heeft ondertussen meer dan duizenden mensen van fittere en pijnvrije benen mogen voorzien.

6. Zoek professionele hulp

Als geen van deze tips voor jou werkt, overweeg dan fysiotherapie of chiropractische zorg. Deze behandelingen kunnen helpen de bloedtoevoer te verbeteren en het evenwicht in je lichaam te herstellen.

Wanneer je andere chronische symptomen ervaart, zoals een onaangenaam doof gevoel of pijn in de benen, raadpleeg dan onmiddellijk een arts.

Medische professionals zullen de juiste behandelplannen aanbevelen, afhankelijk van de onderliggende oorzaken van de aandoening en medische voorgeschiedenis.

Als je diabetes hebt, kan een arts voorstellen insuline-injecties te nemen. Daarnaast kan hij/zij ontstekingsremmers voorschrijven, zoals ibuprofen of naproxennatrium.

Hoe dan ook, het is belangrijk dat je de instructies van jouw arts opvolgt en alle medicijnen inneemt zoals voorgeschreven.

Veelgestelde Vragen

Hier zijn een aantal veelgestelde vragen die mensen ons stelden tintelingen in benen.

Wij hopen dat wij voldoende informatie hebben gegeven over dit veelvoorkomende probleem en dat we handvaten hebben gegeven hoe dit probleem op een effectieve manier te behandelen is.

Hoe lang duurt het voordat de symptomen van tintelende benen verdwijnen?

De symptomen van tintelende benen kunnen binnen enkele dagen verdwijnen, maar ze kunnen ook langer aanhouden.

Sommige mensen voelen binnen enkele dagen verlichting, terwijl anderen weken of maanden nodig hebben om te herstellen. Alles hangt af van de ernst van de onderliggende aandoening en van de soort behandeling.

Mensen die gebruik maakte van luchtdrukcompressie massage zijn binnen enkele dagen al bij ons teruggekomen met goed nieuws!

Kan ik tintelende benen thuis behandelen?

Ja!

Thuisbehandeling is juist erg makkelijk voor kleine problemen zoals pijn of spierkrampen. Probeer te bewegen rondom het huis, loop naar de supermarkt in plaats van met de auto of maak een extra ommetje na het eten om de doorbloeding te verbeteren.

Wanneer je echter gevoelloosheid, zwakte of verlies van gevoel in jouw been ervaart, is het verstandig om een arts te raadplegen voor een lichamelijk onderzoek en een nauwkeurige diagnose.

Is het normaal om tintelingen in mijn been te voelen?

Nee, niet altijd.

Tintelingen in de benen wordt "meestal" niet veroorzaakt door een onderliggend gezondheidsprobleem, maar dat kan natuurlijk wel zo zijn.

Daarom is het belangrijk om de precieze oorzaak van het probleem te achterhalen voordat je zelf medicatie gaat nemen. Nogmaals; raadpleeg een arts wanneer je niet weet wat er aan de hand is.

Wanneer moet ik me zorgen maken over tintelingen in mijn benen?

Tintelingen in de benen komen ontzettend veel voor bij mensen, daarom hoef je je niet direct zorgen te maken. Wanneer je een doof gevoel ervaart of verlies in kracht, is het verstandig om de huisarts te bellen. Dit zal dan verder onderzocht moeten worden.

Wanneer ik de Air-C Pro van Fusion wil gebruiken? Hoe vaak moet ik dan de behandeling starten?

Wij adviseren om de Air-C Pro minimaal 3-5 keer per week te gebruiken. Dus minimaal 3 keer, maar het liefst 5 maal per week. Het lichaam heeft namelijk de neiging om weer snel in oude patronen terug te vallen.

Door middel van de luchtdrukcompressie massage hou je de gezondheid van jouw benen op peil en daarom is het belangrijk dat je minimaal 3-5 keer gebruik moet maken van deze behandeling.

Het is tevens zo gepiept, want je gaat liggen op de bank, hijst jezelf in de beencomponenten, drukt op de knop en geniet van een half uur durende massage behandeling terwijl je naar jouw favoriete tv programma kijkt. 

Wat gebeurt er als ik tintelingen in mijn benen negeer? Wordt het dan erger?

Het is nooit goed om pijn te negeren, het negeren van pijn kan namelijk zorgen op het verergeren van de klachten en zelfs tot een aantal andere complicaties.

Wanneer je bijvoorbeeld niets doet, loopt je het risico een veel voorkomende aandoening te ontwikkelen die Neuropathie heet. Neuropathie kan de voeten, handen en gezicht aantasten. Het kan ook de bloedvaten aantasten en zenuwschade veroorzaken zodat ze niet meer goed functioneren, met blijvende invaliditeit tot gevolg (in het ergste geval).

Conclusie

Tintelingen in de benen is een betrekkelijk veel voorkomend probleem bij mensen, waar meestal een directe oorzaak niet gevonden kan worden. Veel mensen worden daardoor van het kastje naar de muur gestuurd door fysiotherapeuten of andere medische professionals.

In de meeste gevallen is de oorzaak een verslechterde doorbloeding in de voeten en benen. En het goede nieuws is dat dit erg goed te behandelen is!

Zo heeft het vermijden van alcohol en het eten van gezonde voeding een zeer positief effect op de doorbloeding, is de behandeling door middel van luchtdrukcompressie massage een zeer geliefde en effectieve manier die wij zeker aanraden.

Maar stel dat je echter chronische symptomen ervaart zoals chronische gevoelloosheid en zenuwpijn, dan is het verstandig op een arts te raadplegen voor een lichamelijk onderzoek.

Wij hopen dat ons artikel nuttige informatie heeft opgeleverd over wat je kunt doen om het ongemakkelijke/tintelende gevoelen in de benen te verminderen en onder controle te houden.

Volgende lezen

Pijnlijke benen zonder oorzaak
rusteloze benen na het sporten