Last van Gespannen Rugspieren? Probeer dan Deze Stappen Voor Snelle Verlichting van Rugpijn

gespannen rugspieren

Ben je op zoek naar manieren om verkrampte rugspieren te behandelen? Dan ben je zeker niet de enige.

Gespannen of verkrampte rugspieren zijn voor een hoop mensen over de hele wereld een veel voorkomend probleem.

Deze chronische rugklachten kunnen een enorme bron van stress zijn, waardoor het moeilijk wordt om je te bewegen of om je op je dagelijkse activiteiten te kunnen concentreren. Gespannen rugspieren komen veel voor bij sporters, mensen met een sedentaire leefstijl of bij lichamelijke inactiviteit.

De meeste mensen met rugklachten zijn op zoek naar snelwerkende oplossingen om gespannen spieren in de rug te verlichten. Sommigen kiezen als tijdelijke oplossing voor vrij verkrijgbare geneesmiddelen, maar deze pijnstillers kunnen vaak voor onaangename bijwerkingen zorgen.

Gelukkig zijn er ook veilige en natuurlijke alternatieven, die de spanning in je rugspieren kunnen verminderen en de broodnodige verlichting kunnen bieden. In dit artikel zullen we bespreken hoe je deze lichamelijke klachten kunt aanpakken.

Je krijgt super handige tips over het elimineren van gespannen rugspieren en wat jij kunt doen als je al langere tijd last van chronische rugpijn hebt. Laten we beginnen met hoe je kunt herkennen of je gespannen rugspieren hebt.

Tekenen en Symptomen van Gespannen Rugspieren

Vraag je je af of je gespannen rugspieren hebt? Hoe weet je dan of je aan deze aandoening lijdt?

Dat zullen we in dit artikel gaan behandelen. Van verkrampte spieren tot een verkeerde houding, je leert hier op welke symptomen van spierspanning je moet letten. Lees snel verder.

Hier volgen enkele van de meest voorkomende tekenen en symptomen van deze aandoening:

1. Pijnlijke spieren of een branderig gevoel in de rug

Het ervaren van rugpijn of een branderig gevoel in de rug is een van de meest voorkomende tekenen van spanning in je rugspieren.

Deze pijn kan overal ontstaan, in de bovenrug, in de onderrug en zelfs rond de schouderbladen. Soms voelt het als een uitstralende pijn naar je armen en benen. De pijn kan verergeren als er druk op wordt uitgeoefend of als bepaalde activiteiten beweging van de rugspieren vereisen.

Dit kan het moeilijk maken om je te bewegen of je te concentreren op dagelijkse activiteiten.

2. Moeite met bukken of omhoog reiken

Moeite hebben met bukken of omhoog reiken is vaak ook een teken van gespannen rugspieren.

Je kunt moeite hebben met alledaagse activiteiten zoals bijvoorbeeld je veters strikken, een overhemd aantrekken of zelfs iets van de grond oprapen. Dat komt omdat gespannen rugspieren een onevenwichtige houding kunnen veroorzaken en je bewegingsvrijheid kunnen verstoren.

Daardoor kan het moeilijk zijn om te bukken of omhoog te reiken.

3. Moeite met lang zitten

rugspieren door lang zitten

Een van de meest voorkomende symptomen van gespannen rugspieren is moeite hebben met lang zitten.

Mensen, die dit symptoom ervaren, kunnen het moeilijk vinden om langer dan een paar minuten achter elkaar op één plaats te zitten omdat hun rugspieren strak en ongemakkelijk beginnen aan te voelen.

Dit kan het moeilijk maken om je op taken te concentreren, vooral als je lange tijd aan een bureau moet zitten.

4. Spierspasmen of krampen in de rug

Een ander symptoom waar je op moet letten, als je last hebt van spierspanning in je rug, is spierkrampen of kramp.

Deze spasmen kunnen variëren van een stuiptrekkend gevoel tot volledige spierkrampen, die wel enkele minuten kunnen aanhouden. De pijn van spierkrampen kan, afhankelijk van de ernst van de spierspanning, variëren van mild tot ernstig.

Soms gaat het gepaard met een scherpe, stekende pijn, die uitstraalt naar de rug.

Nu je de tekenen en symptomen van gespannen rugspieren beter begrijpt, gaan we verder met het bekijken van de beste manieren om ze losser te maken. Blijf verder lezen!

Hoe Maak je Strakke Rugspieren los?

Kun je niet wachten om die gespannen rugspieren te gaan behandelen?

Wij hebben voor je uitgezocht hoe je dit kunt doen. In dit deel bespreken we enkele van de beste oplossingen om de spierspanning in je rugspieren te verlichten en die broodnodige pijnverlichting te krijgen. Hier volgen enkele tips:

1. Probeer massagetherapie

Een van de beste manieren om de spanning in je rugspieren of lage- en hoge rugpijn te verminderen, is door middel van een goed uitgevoerde massage.

Het helpt de doorbloeding en de bloedsomloop in het hele lichaam te verbeteren, wat kan helpen om spierspanning en rugpijn te verminderen. Het stimuleert ook de afgifte van endorfine, wat hormonen zijn die stress verlichten en ontspanning bevorderen.

Massagetherapie kan worden gedaan door een professionele massagetherapeut te raadplegen of gewoon thuis met behulp van een massage apparaat. 

Een massage gun is een zeer effectief massage apparaat wat je kan helpen om snel spierspanning en pijn te verlichten.

Ben je geinteresseerd in een massage gun, maar weet je niet welke je moet kiezen? Check dan dit artikel.

2. Stretch je rugspieren

Rugspieren stretchen

Als je op zoek bent naar een meer natuurlijke manier om gespannen rugspieren of hoge- of lage rugpijn te verlichten, dan is stretchen echt een optie om te overwegen.

Stretchen helpt het bewegingsbereik en de flexibiliteit van je gespannen spieren te vergroten, wat de specifieke oorzaak van een slechte houding kan verminderen en de mobiliteit kan helpen verbeteren. Er zijn een aantal oefeningen, die kunnen helpen bij het verlichten van gespannenheid in de rug, waaronder de kat-koe stretch, de achterovergebogen houding of de cobra houding.

3. Pas warmtetherapie toe om de bloedcirculatie te bevorderen

Een andere manier om je rugspieren meer ontspannen te laten aanvoelen, is door warmtetherapie toe te passen.

Dit helpt om de bloedstroom te verhogen, wat kan helpen om spierspanning en verkrampte spieren te verminderen. Het helpt ook om de spieren te ontspannen, waardoor het bewegingsbereik en de flexibiliteit verbeteren.

Veel gebruikte vormen van warmtetherapie zijn warme kompressen, verwarmingskussens en warme baden of douches. Bij warmtetherapie is het essentieel dat de temperatuur aangenaam blijft en niet te lang wordt toegepast omdat dit de huid kan irriteren.

4. Ga voor fysiotherapie

Als je nog steeds pijn en spanning in je rugspieren ervaart, nadat je een behandelmethode om rugpijn te verlichten hebt geprobeerd, kun je fysiotherapie overwegen.

Fysiotherapeuten zijn getrainde professionals, die de oorzaak van je spierspanning of hoge- of lage rugpijn kunnen beoordelen en een persoonlijk behandelplan kunnen ontwikkelen om deze verkeerde spieren aan te pakken. Zij kunnen ook op jouw specifieke behoeften afgestemde oefeningen en stretchoefeningen aanbieden, die de verkramping van de rugspieren na verloop van tijd kunnen helpen verminderen.

Deze oefeningen kunnen bestaan uit specifieke oefeningen met stretchen of andere bewegingsoefeningen, die de flexibiliteit verbeteren en ongemak verminderen. Een fysiotherapeut kan ook advies geven over de juiste houding en biomechanica om het risico op verdere blessures te minimaliseren.

Vervolgens kijken we naar manieren waarop je kunt voorkomen dat spierspanning in de rug ontstaat.

Manieren om te Voorkomen dat je Weer Last Krijgt van Gespannen Rugspieren 

Hoewel tips als massagetherapie en stretchoefeningen kunnen helpen om de spierspanning in de rug te verminderen, zijn er ook stappen die je kunt nemen om te voorkomen dat het opnieuw gebeurt. Enkele daarvan zijn:

1. De hele dag een goede houding aannemen, vooral als je achter een computer of aan een bureau zit

Gedurende de hele dag een goede lichaamshouding aannemen, vermindert spierspanning en hoge- en lage rugpijn.

Zorg ervoor dat je tijdens het zitten je voeten plat op de grond houdt en laat je schouders ontspannen naar beneden hangen. Vermijd ook een bolle houding of voorovergebogen zitten omdat dit de spanning in je nek- en bovenrugspieren kan verhogen.

Als je lange tijd in een bepaalde houding moet zitten, moet je de hele dag door regelmatig pauzeren en korte tijd bewegen.

2. Een gezond gewicht handhaven

Het handhaven van een gezond gewicht is essentieel om spierspanning in de rug te voorkomen.

Overtollig lichaamsvet kan leiden tot een verhoogde belasting van de wervelkolom en de spieren, wat kan leiden tot benauwdheid en ongemak. Om een gezond gewicht te behouden, moet je gezond eten en regelmatig aan lichaamsbeweging doen.

Je kunt ook met je huisarts bespreken wat een ideaal gewicht voor jouw lengte en lichaamstype is.

3. De juiste techniek bij het sporten gebruiken

Als je aan lichaamsbeweging doet, is het belangrijk om de juiste techniek te gebruiken om zo het risico op acute rugklachten en spierspanning te verminderen.

Zorg bij de oefeningen voor een volledig bewegingsbereik en concentreer je op het aanspreken van je kernspieren. En als je gewichten tilt, let er dan op dat je de juiste houding aanhoudt, zodat de spieren in je rug minder worden belast.

4. Voldoende tijd nemen voor activiteiten die je rugspieren te veel belasten

Voldoende tijd nemen voor activiteiten, die je rugspieren te veel belasten, is cruciaal om spierspanning te voorkomen en te verminderen.

Dit kunnen ook recreatieve activiteiten zijn zoals sporten, gewichtheffen of hardlopen. Als je voortdurend bezig bent met activiteiten, die ernstige pijn of ongemak in je hoge- of lage rugspieren veroorzaken, is het belangrijk om een pauze in te lassen en je lichaam te laten rusten en te herstellen.

Veel Gestelde Vragen

Ondanks alle bovenstaande informatie heb je misschien nog vragen over gespannen rugspieren of lage- of hoge rugpijn.

Om enkele van de meest voorkomende vragen over dit onderwerp te beantwoorden, hebben wij hieronder een lijstje van veel voorkomende vragen samengesteld.

Kan spierspanning in de rug vanzelf overgaan?

Hoewel de spanning in de rugspieren met rust en ontspanning vanzelf kan verdwijnen, kun je het beste verlichting krijgen door enkele van de in dit artikel genoemde tips toe te passen.

Zonder de juiste behandeling kunnen gespannen rugspieren erger worden en leiden tot ernstigere problemen zoals bijvoorbeeld chronische rugpijn, blokkades in wervels of een pijnontwijkende houding.

Is er een medische aandoening die strakke rugspieren kan veroorzaken?

Ja, bepaalde medische aandoeningen kunnen spierspanning in de rug veroorzaken.

Musculoskeletale aandoeningen zoals artritis, lupus en fibromyalgie kunnen allemaal chronische spierpijn en stijfheid in het hele lichaam veroorzaken en dus ook in de rugspieren. Bovendien kan zenuwbeschadiging of compressie als gevolg van een hernia in de wervelkolom ook spanning in de rugspieren veroorzaken.

Als  je chronische pijn of spanning in je rugspieren ervaart, moet je je huisarts raadplegen om de oorzaak vast te stellen en de juiste behandeling te kunnen krijgen.

Welke massage apparaten kan ik gebruiken om de spanning in mijn strakke rugspieren weg te nemen?

Apparaten zoals massage guns kunnen worden gebruikt om de spanning in je verkrampte pieren weg te nemen.

Massage guns kunnen jou voorzien van een diepe weefselmassage om ontspanning in de spiervezels te bevorderen.

Wanneer moet ik voor gespannen rugspieren naar een huisarts?

Als je voortdurend pijn of spanning in je rugspieren ervaart, die niet verbetert door stretchen en rusten, is het een goed idee dat je naar een arts gaat.

Dit kan helpen eventuele onderliggende medische aandoeningen uit te sluiten en de juiste behandeling te krijgen. Als de pijn ernstig of invaliderend is, kun je het beste onmiddellijk medische hulp inroepen.

Andere tekenen dat je naar een huisarts moet gaan, zijn gevoelloosheid of tintelingen in de benen of voeten, moeite hebben met lopen of verlies van controle over blaas of darmen.

Conclusie

Verkrampte rugspieren kunnen pijnlijk en ongemakkelijk zijn, maar gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dat te verhelpen.

Stretch- en rekoefeningen zijn essentieel om de spanning in de rugspieren te verlichten en je lichaamshouding te verbeteren. Je moet ook aandacht besteden aan gezond eten, veel water drinken en voldoende rust nemen, want dat draagt allemaal bij aan een fit en gezond lichaam.

Een massage gun kan ook helpen om de spanning in gespannen rugspieren weg te nemen. In combinatie met stretchoefeningen kunnen deze apparaten veel verlichting brengen en je algehele welzijn verbeteren.

Als de pijn of benauwdheid aanhoudt en niet verbetert met rust of huismiddeltjes, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Zo kun je onderliggende medische aandoeningen uitsluiten en een goede behandeling krijgen.

Neem gerust contact met ons op als je nog vragen over gespannen rugspieren hebt.

Volgende lezen

massage gun shin splints
middenrug pijn