Eenvoudige Manieren om een Golf Elleboog te Behandelen

golf elleboog behandelen

Ben jij op zoek naar manieren om een golf elleboog te behandelen en om snel van die nare pijn af te komen?

Een golf elleboog is een veel voorkomende aandoening, die gepaard gaat met veel pijn, stijfheid en ongemak.

Deze aandoening, ook wel mediale epicondylitis genoemd, ontstaat wanneer de pees aanhechting van de onderarmspieren door overbelasting ontstoken of beschadigd raken. Het wordt gekenmerkt door pijn aan de binnenzijde van de elleboog, die uitstraalt naar de onderarm

Hoewel je misschien denkt dat een golf elleboog alleen bij golfers voorkomt, kunnen ook sporters en mensen die veel met hun handen werken een chronische golfelleboog krijgen.

Als jij of iemand die je kent last heeft van een golf elleboog, zul je vast blij zijn om te horen dat er een paar eenvoudige maar effectieve manieren zijn om dit te behandelen.

In dit artikel bespreken we enkele mogelijke behandelingen, die je kunnen helpen om snel pijnverlichting van chronische overbelasting te krijgen.

Het Herkennen van Blessures Zoals een Tennisarm of een Golf Elleboog 

Een goede kennis over een golf elleboog is de eerste stap naar een effectieve behandeling.

Hoe voelt het? Zijn er specifieke tekenen en symptomen om op te letten?

Laten we, voordat we deze vragen gaan beantwoorden, eerst eens grondig bekijken wat een chronische golfelleboog of elleboog pijn is.

Een pees in je arm kun je voorstellen als een elastiekje. Als je te veel aan het elastiekje trekt, zal het uiteindelijk knappen en pijn veroorzaken. Dat is precies wat er bij een golf elleboog gebeurt.

Met deze hinderlijke aandoening is het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten een echte uitdaging. De uitstralende golf elleboog pijn kan soms wel maanden aanhouden.

Veel voorkomende oorzaken van een golf elleboog bestaan uit verschillende factoren, die we in de volgende paragraaf zullen bespreken.

golfelleboog anatomie

1. Oorzaken van een golf elleboog

Van langere tijd overbelasting van de spieren in de onderarm en de pols tot een verkeerde houding, verschillende factoren kunnen tot een golf elleboog leiden. Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn:

Repetitieve bewegingen zoals het zwaaien met een golfclub, het gooien van een bal of langdurig typen op de computer

Een van de belangrijkste oorzaken van een golf elleboog is de repetitieve beweging van het heen en weer zwaaien met een golfclub of een racket. Door deze bewegingen kunnen de spieren en de pezen overbelast en ontstoken raken.

Met overbelaste spieren en pezen kan het uitvoeren van activiteiten complex en pijnlijk worden. Klachten als gevolg van pijn in de ellebogen worden meestal gevoeld aan de binnenkant van de elleboog, vlakbij waar de onderarm en de arm elkaar raken.

Slechte techniek bij het doen van oefeningen

De manier waarop je je oefeningen uitvoert, kan een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van een golf elleboog.

Als je een slechte techniek gebruikt, kun je de spieren en de pezen van je onderarm te veel belasten, wat in ernstige gevallen tot blessures als een chronische tennisarm en heftige pijn kan leiden.

Als je bijvoorbeeld bicep curls met een halter uitvoert, houd dan je ellebogen dicht bij je lichaam, zodat je  je onderarmen niet te veel belast. Zo kun je voorkomen dat je uiteindelijk de diagnose golfelleboog krijgt.

Zwakte in de spieren en de pezen van de arm en de onderarm

Een andere factor, die kan leiden tot een golf elleboog, is wanneer je spieren en pezen zwak of moe worden.

Als deze lichaamsweefsels zwak worden, kunnen ze de belasting van repetitieve activiteiten zoals een tijd flink zwaaien met een golfclub of een tennisracket niet langer aan. Uiteindelijk zullen pijn en ontstekingen dan het gevolg zijn.

Zwakte van deze spieren kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals ouderdom, een verkeerde belasting van de spieren of het kan zelfs genetisch bepaald zijn.

2. Symptomen van een golf elleboog

golfelleboog symptomen

Het hebben van een golf elleboog kan lastig en oncomfortabel zijn. Hier zijn enkele tekenen waarop je moet letten als je denkt dat je deze aandoening hebt:

Pijn en gevoeligheid aan de binnenkant van de elleboog

Bij een golf elleboog kun je pijn en gevoeligheid aan de binnenkant van de elleboog ervaren.

Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en wordt meestal gevoeld waar je onderarm en je arm samenkomen. De pijn kan verergeren door activiteiten zoals het vastgrijpen van een golfclub of zelfs het optillen van voorwerpen met je handen.

Je kunt ook wat gevoelloosheid of tintelingen in het getroffen gebied ervaren.

Zwakke grijpkracht in de arm of de hand

Een ander symptoom van een golf elleboog is een afname van de grijpkracht.

Dit kan het moeilijk maken om voorwerpen vast te houden en zelfs om alledaagse taken, zoals het opendraaien van potten of het typen op een toetsenbord, uit te voeren.

De verzwakte grijpkracht kan ook bij bepaalde activiteiten waarbij je moet grijpen, zoals gewichtheffen of met een golfclub zwaaien, gepaard gaan met pijn in de onderarm. Als je dit ervaart, is het essentieel dat je maatregelen neemt om de pijn te verlichten en dat je absolute rust neemt voordat je je activiteiten hervat.

Uitstralende pijn tot in de schouder of tot in de pols.

Een golf elleboog kan ook uitstralende pijn van de elleboog naar de schouder of naar de pols veroorzaken.

Deze chronische pijn wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door ontstekingen in de omliggende spieren en pezen of door beknelling van zenuwen in de arm. De uitstralende pijn kan vrij hevig zijn en, afhankelijk van de ernst van de aandoening, enkele dagen tot weken aanhouden.

Pijn bij het buigen of het strekken van het ellebooggewricht

Pijn bij het buigen of het strekken van het ellebooggewricht is een ander veel voorkomend symptoom van een golfelleboog.

Het is meestal voelbaar aan de binnenkant van de elleboog, op de plaats waar de onderarm en de arm elkaar raken. Het kan vooral merkbaar zijn wanneer je je arm volledig probeert te buigen of te strekken, bijvoorbeeld wanneer je probeert om iets, dat hoog in een kast ligt, te pakken.

Je kunt ook ongemak ervaren bij activiteiten waarbij je moet grijpen, zoals het gebruik van een schroevendraaier of het heffen van gewichten.

Zwelling of ontsteking van het ellebooggewricht

Stel je voor dat je al een paar dagen last hebt van een golf elleboog en plotseling merkt dat je arm begint op te zwellen. Dit is meestal een teken van een ontsteking in het ellebooggewricht, dat bij aanraking of beweging ongelooflijk pijnlijk kan zijn.

Het zwaaien van een golfclub kan met gezwollen of ontstoken ellebogen pijnlijk en moeilijk worden. Je kunt ook minder grip hebben of je arm helemaal niet meer kunnen bewegen.

Dit waren vijf manieren om een golf elleboog te kunnen herkennen. Als je een van deze symptomen ervaart, is het essentieel om stappen te ondernemen om de ontsteking snel te verminderen en weer op koers te komen.

Gelukkig zijn er veel manieren om een golf elleboog te verhelpen. Laten we in de volgende paragraaf er eens een paar bekijken.

Manieren om een Golf Elleboog te Behandelen

Er zijn verschillende manieren waarop deze aandoening behandeld kan worden. Om een golf elleboog te behandelen kun je bijvoorbeeld van een ontstekingsremmend medicijn, rust of een massage therapie gebruikmaken. Hoewel het beste behandelplan natuurlijk afhangt van je aandoening, zijn hier enkele populaire behandelingen:

1. Neem regelmatig rust

Rust is essentieel om je lichaam in staat te stellen de golf elleboog te herstellen.

Dit houdt in dat je moet pauzeren tijdens activiteiten waarbij je moet grijpen, zoals golfen of gewichtheffen. Je moet ook activiteiten, die je ellebooggewricht extra belasten zoals tennissen of gooien met een bal, vermijden.

's Nachts voldoende slapen is ook essentieel, want dan kan je lichaam uitrusten en herstellen van de activiteiten van die dag. Streef ernaar om, indien mogelijk, 7-9 uur per nacht te slapen.

2. Rek- en stretchoefeningen 

Hoewel het contra-intuïtief lijkt, kan het doen van rek- en stretch oefeningen voor een golf elleboog helpen om de pijn te verlichten.

Rekoefeningen kunnen het bewegingsbereik van het ellebooggewricht verbeteren, terwijl versterkende oefeningen kunnen helpen bij de opbouw van spieren rond het gewricht om het beter te kunnen ondersteunen voor snel herstel.

Dit kan de pijn verminderen en je beter in staat stellen om activiteiten te doen, die grijpkracht of een volledig bewegingsbereik van de elleboog vereisen. Veel voorkomende rek- en stretchoefeningen zijn flexie en extensie van de pols, flexie van de elleboog en pronatie en supinatie van de onderarm.

3. Operatieve behandeling van de elleboog

In sommige ernstige gevallen kan een medische ingreep door een orthopedisch chirurg worden aanbevolen om de golf elleboog te verhelpen.

Een operatie aan de elleboog is meestal voorbehouden aan gevallen, die niet reageren op niet-operatieve behandelingen zoals rust, medicijnen of fysiotherapie.

Het doel van de operatie is de pijn te verlichten en de volledige bewegingsvrijheid van het ellebooggewricht te herstellen. Tijdens de ingreep kan de orthopedisch chirurg beschadigd zacht weefsel of botsporen, die pijn en ontsteking veroorzaken, verwijderen.

4. Probeer een massage therapie

Een massage therapie kan ook een goede manier zijn om van een golf elleboog te herstellen.

Het masseren van de pezen in de onderarm en de elleboog kan helpen ontstekingen te verminderen, de bewegingsvrijheid te verbeteren en blijvende pijn in de elleboog te verlichten.

Als je massage als behandelingsoptie overweegt, is het essentieel dat je een gekwalificeerde massagetherapeut raadpleegt, die ervaring heeft met het masseren van een golf elleboog. Zij kunnen een plan opstellen, dat is afgestemd op jouw individuele behoeften.

Je kunt ook zelfmassagetechnieken met fitnessapparaten zoals massage guns proberen. Laten we eens kijken hoe deze apparaten je kunnen helpen bij de behandeling van degeneratieve blessures.

Massage Gun Voor de Behandeling van een Golf Elleboog

Massage gun golfelleboog behandelen

Massage guns zijn een populair middel geworden voor de behandeling van golf ellebogen.

Met behulp van percussie therapie raken deze krachtige handapparaten de diepe spierweefsels rond je elleboog om verlichting te bieden bij benauwdheid en pijn in de elleboog. Ze zijn licht en gemakkelijk mee te nemen, zodat je ze overal kunt gebruiken.

Laten we eens kijken welke voordelen ze bieden bij de behandeling van een golf elleboog.

1. Voordelen van massage guns voor de behandeling van een golf elleboog 

Het gebruik van een massage gun om een golf elleboog te verhelpen, heeft een groot aantal voordelen. Enkele daarvan zijn:

Verhoogt de circulatie en oxygenatie van het gewricht

Bij een golf elleboog kan een betere doorbloeding en zuurstofvoorziening van het gewricht helpen om de ontsteking te verminderen en de hersteltijd te verkorten.

Massage guns kunnen de bloedstroom in het getroffen gebied helpen verhogen door triggerpoints te versoepelen en spanning in de spieren en ellebogen te verminderen. Een verhoogde bloedtoevoer helpt ook bij het afvoeren van gifstoffen, wat ernstige pijn en ongemak verder kan verminderen.

De verhoogde zuurstoftoevoer helpt ook het bewegingsbereik in het ellebooggewricht te verbeteren, waardoor het herstel sneller verloopt.

Vermindert ontsteking en pijn

Massage guns gebruiken om een golf elleboog te behandelen, kan ook helpen om ontsteking en pijn te verminderen. Het masseren van de spieren rond de elleboog kan helpen littekenweefsel te versoepelen, stijfheid te verminderen en het bewegingsbereik van het gewricht te verbeteren.

De verbeterde circulatie, die gepaard gaat met een massage gun, kan ook helpen ontstekingen te verminderen en de pijn in het getroffen gebied te verlichten.

Vermindert het risico op verder letsel of chronische pijn

Wist jij dat de golf elleboog een chronisch probleem kan worden als het niet wordt behandeld?

Het gebruik van massage guns om een golf elleboog te behandelen, kan ook helpen om het risico op verdere blessures of chronische pijn te verminderen.

Massage helpt om strakke spieren losser te maken, wat de algemene mobiliteit in het gebied kan helpen verbeteren. Dit betekent dat je in de toekomst minder snel last van RSI of andere vormen van chronische pijn krijgt.

Stel je voor hoeveel makkelijker het leven zou zijn zonder het constante ongemak van een golf elleboog? Cool, toch? Dat is wat het gebruik van een massage gun voor je kan doen.

Fitnessmerken zoals Fusion Recovery bieden een krachtig assortiment massage guns, die ontworpen zijn om elke vorm van spierspanning te verlichten.

Deze massage guns hebben een instelbare snelheid en verschillende opzetstukken om het getroffen gebied goed aan te kunnen pakken. Met de modellen Fusion Elite en Fusion Mini kun je je richten op de pezen in je elleboog en onderarm om ontstekingen te verminderen en je bewegingsbereik te verbeteren.

Laten we eens kijken naar enkele tips om ervoor te zorgen dat je het meeste uit het gebruik van je massage gun kunt halen.

2. Tips voor het gebruik van een massage gun om een golf elleboog te behandelen

Als je een massage gun gebruikt om een golf elleboog te behandelen, is het belangrijk dat je dat dan op de juiste manier doet. Hieronder volgen enkele tips over hoe je deze apparaten veilig en effectief kunt gebruiken:

Focus je op de gebieden met de hoogste spanning

Bij het gebruik van een massage gun om een golf elleboog te verhelpen, is het van essentieel belang om de spanningsgebieden aan te pakken.

Begin bij voorkeur met het gebied rond het ellebooggewricht en werk dan naar de onderarmen toe. Masseer elke plek 2-3 minuten voordat je naar een andere plek gaat. Dit helpt om strakke spieren of knopen, die pijn veroorzaken, losser te maken.

Doe het rustig aan

massage gun golfelleboog

Hoe goed een behandeling met een massage gun zal werken, kan afhangen van hoe je het toepast.

Het is het beste om te beginnen met een lage snelheid en deze geleidelijk te verhogen naarmate je spieren aan de druk wennen. Het is ook belangrijk om niet te overdrijven. Als je pijn of ongemak voelt, stop dan onmiddellijk en laat het gebied een paar minuten rusten voordat je het opnieuw probeert.

Vermijd direct contact met het bot

Hoewel het gebruik van een massage gun uitstekende voordelen biedt bij het behandelen van een golf elleboog, is het van essentieel belang om op te merken dat het apparaat niet rechtstreeks op de botten rond het ellebooggewricht mag worden gebruikt.

Deze apparaten met een hoog vermogen kunnen, als ze krachtig of langdurig worden gebruikt, je botten beschadigen.

Richt je in plaats daarvan op het masseren van de spieren rond het ellebooggewricht. Dit zal helpen de spieren losser te maken en ontstekingen te verminderen. Zo kun jij het meeste uit je massage gun halen en de golf elleboog effectief behandelen.

Veel Gestelde Vragen

Omgaan met een golf elleboog kan als een echte uitdaging voelen, dus is het hebben van alle nodige informatie belangrijk voor een snel herstel. Hier zijn enkele van de meest gestelde vragen om je te helpen deze pijnlijke aandoening te begrijpen en je tips te geven over hoe je deze aandoening kunt voorkomen.

Hoe lang duurt het om golf elleboog te behandelen?

Hoe lang het duurt om van een golf elleboog te herstellen, hangt af van de ernst van het letsel.

Lichte gevallen kunnen vaak met rust en vrij verkrijgbare pijnstillers binnen een paar dagen worden behandeld. In ernstigere gevallen kan het ongeveer zes weken duren voordat de acute elleboogpijn en -ontsteking zijn verdwenen.

Gedurende deze periode is het essentieel om te rusten en activiteiten, die de elleboog verder kunnen irriteren, te vermijden.

Kan ik nog andere activiteiten uitvoeren terwijl ik de golf elleboog behandel?

Ja, het is mogelijk om andere activiteiten uit te voeren terwijl de golferselleboog wordt behandeld.

Een pauze inlassen van de activiteiten, die de golf elleboog verder kunnen belasten of de blessure kunnen verergeren, is echter essentieel. Sporten als tennis of golf kunnen bijvoorbeeld het risico op verdere irritatie vergroten en moeten tijdens het herstel worden vermeden.

Zoals we al eerder hebben gezegd, zijn stretching en versterking van de spieren rond het ellebooggewricht essentieel om toekomstige blessures te helpen voorkomen.

Hoe vaak moet ik een massage gun gebruiken om de golf elleboog te behandelen?

Het gebruik van een massage gun om de golf elleboog te behandelen, vereist de juiste techniek en de nodige frequentie.

Gebruik het massage gun bij voorkeur niet langer dan 10 minuten per sessie en niet vaker dan drie keer per dag. Begin op een lage snelheid en verhoog geleidelijk de intensiteit naarmate je spieren wennen aan de druk.

Als je pijn of ongemak voelt, stop dan onmiddellijk en laat het gebied een paar minuten rusten voordat je het opnieuw probeert.

Conclusie

Een golf elleboog kan moeilijk te behandelen zijn omdat het steeds weer kan terugkeren. Als je echter de in dit artikel beschreven stappen volgt, kun je het herstel versnellen en het risico op verder letsel verminderen.

Maak de juiste bewegingen, draag de juiste uitrusting en neem regelmatig pauzes tijdens het golfen of andere activiteiten. Neem bovendien versterkende oefeningen op in je routine om het risico op toekomstige blessures te verminderen. Zoek medische hulp als je langer dan zes weken last hebt van pijn en ontsteking.

Nu je weet hoe je een golf elleboog kunt voorkomen en behandelen, kun je je ook richten op het genieten van dagelijkse activiteiten zonder je zorgen te hoeven maken over de medische aandoening.

Voel je vrij om dit artikel te delen met iedereen die je kent en die het nuttig zou kunnen vinden.

Heb je vragen, schroom niet om contact met ons op te nemen.

Volgende lezen

middenrug pijn
massage gun artritis