Handige Tips om van een Knoop in Spier af te Komen (en de Pijn te Verwijderen)

knoop in spier

Spierknopen kunnen vervelende problemen zijn die ons pijn en ongemak bezorgen als ze niet goed worden behandeld.

Velen van ons hebben er wel eens last van gehad, door overbelasting tijdens het sporten of door te lang thuis of op het werk achter een computer te hebben gezeten. Weten hoe je ze moet behandelen is essentieel om toekomstige spierknopen te voorkomen of de bestaande aandoening te verergeren, vooral als ze in de loop van de tijd aanhoudt.

In dit artikel rollen we alles uit wat je moet weten over een knoop in spier (en). Je leert de oorzaken kennen, hoe je ze kunt herkennen, en vooral, hoe je er vanaf komt.

Dus, laten we beginnen met wat spierknopen zijn.

Spierknopen Begrijpen

Spierknopen, ook bekend als triggerpoints, zijn gebieden van spanning en pijnlijke verhardingen in de spieren die veel pijn en ongemak kunnen veroorzaken.

Triggerpoints zijn in feite verkrampingen van de spieren waardoor afvalstoffen ophopen in het getroffen gebied een zorgen voor lokale pijn. Door de ophoping van afvalstoffen stroomt er geen zuurstofrijk bloed meer door de spier en kan er zelfs een uitstralende pijn ontstaan.

Wanneer je bijvoorbeeld last van je arm hebt, kan het heel goed zijn dat de pijn uit je nek/schouder komt omdat daar een verkleving in de spier zit (ook wel een triggerpoint/spierknoop genoemd). Een knoop in spier kan dus een grote boosdoener zijn voor de kwaliteit van leven.

Deze "knopen" zijn ook vaak voelbaar als een soort balletje onder de huid. Een masseur of een fysiotherapeut herkent deze binnen no-time. Spierknopen komen voor in alle lichaamsgebieden, maar de meest voorkomende plekken zijn de schouderspieren (trapezius spier).

Spierknopen kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, variërend van een slechte houding tot overbelasting van de spier. In het volgende hoofdstuk bekijken we hoe deze factoren een rol spelen bij het ontstaan van spierknopen.

1. Het identificeren van oorzaken van knopen in je spieren

Het vaststellen van de oorzaak van een spierknoop is belangrijk voor de behandeling ervan.

Het kan te wijten zijn aan verschillende factoren, zoals een slechte houding, overbelasting of herhaalde bewegingen, uitdroging en zelfs emotionele stress. Laten we elk van deze oorzaken nader bekijken.

Verkeerde houding

Een belangrijke oorzaak van spierknopen is te lang in een ongemakkelijke houding zitten of staan. Hierdoor kunnen onze spieren gespannen en gespannen raken, waardoor knopen ontstaan.

Zeker het hanteren van een verkeerde werkhouding is een veelvoorkomende reden dat er spierknopen ontstaan in het lichaam.

Spierknopen door een slechte houding kunnen bijzonder pijnlijk zijn, omdat de spieren voortdurend in de verkeerde richting trekken.

Bovendien kan een slechte houding leiden tot andere problemen, zoals rugpijn, nekpijn en zelfs hoofdpijn.

Overbelasting van spieren en/of herhaalde bewegingen

Een andere veel voorkomende oorzaak van spierknopen is overbelasting of herhaalde bewegingen.

Dit gebeurt wanneer we herhaaldelijk dezelfde beweging maken, zoals langdurig typen op een computer, een muziekinstrument bespelen of handarbeid verrichten.

Deze activiteiten kunnen de spieren aanspannen en leiden tot knopen in het getroffen gebied. Bovendien kunnen overbelaste spieren leiden tot ontstekingen in pijnlijke spieren, waardoor de knopen nog pijnlijker worden.

Stress en spanning

Een gespannen gevoel (spanning/stress) kan ook leiden tot spierknopen.

Als we gestrest zijn, spannen onze spieren zich aan en kan dit leiden tot een blijvende spanning in de spieren. Zelfs wanneer je niet actief bent of aan het slapen bent. Deze spanning kan knopen veroorzaken in het getroffen gebied en uiteraard geeft dit een vervelend/pijn gevoel.

In de meeste gevallen ontstaan knopen in spieren door stress en spanning in de nek of schouders.

triggerpoints door stress en spanning

Verwonding of trauma

Spierknopen kunnen ook ontstaan als gevolg van een verwonding of trauma.

Wanneer we een verwonding of trauma oplopen, zoals een val of een auto-ongeluk, kunnen onze spieren gespannen en gespannen raken om het getroffen gebied te beschermen. Dit kan leiden tot knopen in de spieren, die pijn en ongemak kunnen veroorzaken.

Stel bovendien dat de blessure ernstig genoeg is. In dat geval kan het spierontsteking veroorzaken, waardoor de knopen nog pijnlijker worden.

Om te helpen de exacte plek van een knoop vast te stellen, bekijken we in het volgende hoofdstuk hoe je ze kunt herkennen.

2. Het aanwijzen van gebieden met spierknopen in je lichaam.

Het herkennen van knopen in uw spieren kan lastig zijn, omdat ze vaak aanvoelen als een algemene pijn of spanning. Om je te helpen de exacte locatie van de knoop te bepalen, zijn er enkele veel voorkomende symptomen waarop je kunt letten.

Pijn of gevoeligheid

Spierknopen zorgen voor lokale pijn in het getroffen gebied. Deze pijn kan variëren van een doffe pijn tot een scherp, stekend gevoel.

Als je pijn voelt in een bepaald gebied, kan dat een teken zijn van een spierknoop. Ga eerst met je handen over het getroffen gebied en zoek naar verhardingen in de spier die ook gevoelig zijn bij aanraking. Als je eenmaal hebt vastgesteld waar de knoop zit, kun je beginnen met de behandeling.

Stijfheid

Spierknopen kunnen ook stijfheid veroorzaken in het getroffen gebied, waardoor het moeilijk wordt om te bewegen of te strekken. Deze stijfheid kan vooral merkbaar zijn na perioden van inactiviteit, zoals wanneer je 's morgens wakker wordt.

Beperkt bewegingsbereik

Als je een knoop je spier hebt, kan het moeilijk zijn om het getroffen gebied te bewegen. Dit komt omdat de knoop de bewegingsbereik kan beperken, waardoor het moeilijk is de spier te bewegen of te strekken.

Dit zijn dus enkele van de veel voorkomende tekenen en symptomen van een spierknoop. Vaststellen waar spierknopen zich in je lichaam bevinden is essentieel voor de behandeling ervan. Als je eenmaal hebt vastgesteld waar de knoop zich bevindt, kun je de spierknoop doeltreffend behandelen.

Spierknopen behandelen kan op verschillende manieren die veilig en effectief zijn. In het volgende hoofdstuk gaan we dieper in op elk van deze methoden.

Het Behandelen en Verlichten Knopen in de Spieren

Voor de behandeling van hardnekkige spierknopen kun je een paar verschillende behandelplannen gebruiken.

Al deze methoden zijn veilig en effectief en kunnen helpen de pijn en het ongemak van knopen in jouw spieren te verminderen. Enkele ervan zijn de volgende:

1. Dry needling

Dry needling is een vorm van therapie waarbij dunne naalden in de huid en onderliggende weefsels worden gestoken om spierknopen te behandelen. Deze techniek wordt gebruikt om strakke spieren los te maken, pijn te verminderen en het bewegingsbereik te verbeteren. Het kan ook helpen om ontstekingen te verminderen en de circulatie in het getroffen gebied te verbeteren.

Bij dry needling wordt een naald in het triggerpoint of de knoop in de spier gestoken. Zodra de naald is ingebracht, beweegt de therapeut het rond in het gebied om de knoop los te maken en de spanning te verminderen.

Deze behandeling mag alleen een gecertificeerde fysiotherapeut uitvoeren.

Hier moet wel bij vermeld worden, dat het een pijnlijke behandeling kan zijn. Je kunt direct flinke spierpijn ervaren en dit kan zeker 24-36 uur aanhouden. Maar de knoop in de spier is wel doeltreffend behandeld.

Na de behandeling is het ontzettend belangrijk om voldoende te bewegen en veel water te drinken om het herstel van de behandeling te versnellen.

2. Het gebruik van een massage gun

Een massage gun is een massage apparaat dat werkt op klopmassage therapie. Deze massage methode kan met tot wel 3200 rounds per minut voor zorgen dat een spierknoop binnen een aantal minuten volledig verdwijnt.

De massage gun heeft zoveel kracht dat het iedere spierknoop met gemak kan doorbreken, zonder zelf of een masseur enige moeite te laten doen! Dat is ook de reden waarom veel masseurs/fysiotherapeuten zweren bij het gebruik van een massage gun.

Zeker onder topsporters is een massage gun niet meer weg te denken. Veel trainen, zorgt voor veel belasting van de spieren (de kans is dus groot om spierknopen te ontwikkelen) en daarom heeft het lichaam meer verzorging nodig. Topsporters hebben op deze manier altijd een persoonlijke masseur bij de hand, in de vorm van een klein compact maar zeer krachtig apparaat.

Zet de massage gun op de harde plek (spierknoop), en laat het apparaat zijn werk doen. Het enige wat jij hoeft te doen, is het apparaat over de spier te laten glijden. Je kan eventueel de intensiteit verhogen/verlagen.

massage gun voor spierknopen

Een spierknoop is van zichzelf gewoonweg een pijnlijke plek, dit komt omdat de spier op spanning staat en dat geeft een vervelend gevoel. Het kan dus ook wat pijnlijk aanvoelen wanneer deze wilt behandelen. Je zult even door de pijn heen moeten gaan om uiteindelijk pijnvrij te worden.

Ben je geïnteresseerd geraakt in een massage gun of wil je meer weten? Klik dan hier.

3. Rust en rekoefeningen.

Rust in het getroffen gebied is essentieel om de spieren te laten genezen en herstellen. Daarnaast kunnen rekoefeningen helpen de spierpijn te verminderen en de flexibiliteit te verbeteren.

Rekoefeningen moeten voorzichtig en langzaam worden gedaan, omdat te veel kracht verdere blessures of pijn kan veroorzaken. Het is ook belangrijk om tijdens het rekken te focussen op de ademhaling, omdat dit kan helpen om gespannen spieren te verminderen.

4. Maak gebruik van ijs- of warmtetherapie

Het verminderen van ontstekingen met ijs- of warmtetherapie is een goede manier om spierknopen te behandelen.

IJs kan de zwelling en ontsteking helpen verminderen, terwijl warmte helpt om gespannen spieren te ontspannen en de bloedsomloop te bevorderen. Voor de beste resultaten gebruik je een ijspack op het getroffen gebied gedurende 15-20 minuten per keer.

Anderzijds is warmtetherapie een andere manier om ontstekingen te verminderen en de spieren te ontspannen. Je kunt een verwarmingskussen of een kruik/kersenpit op het getroffen gebied gebruiken gedurende 15-20 minuten per keer.

Hoewel deze methoden kunnen helpen om de pijn en het ongemak van spierknopen te verminderen, is het in de eerste plaats belangrijk om ze te voorkomen. Hoe je dit het beste kunt doen, lees je in het volgende hoofdstuk!

Effectieve Manieren om Knopen in Spieren te Voorkomen

Het voorkomen van knopen in je spierweefsel is net zo belangrijk als het behandelen ervan. Hier zijn een paar tips om je te helpen:

1. Houd je spieren gehydrateerd voor een gezonde beweging en flexibiliteit.

Veel water drinken is essentieel om knopen in je spieren te voorkomen.

Bij uitdroging worden je spieren eerder gespannen en gespannen, wat kan leiden tot knopen. Drink dagelijks minstens 8 glazen water om je lichaam gehydrateerd en je spieren ontspannen te houden.

Hydratatie stimuleert de spieren om de afvalstoffen sneller uit het lichaam te werken.

spierknopen hydrateren

Het vermijden van overmatige cafeïne en alcohol kan ook helpen om spierknopen te voorkomen, omdat deze stoffen uitdroging kunnen veroorzaken.

2. Beoefen altijd een juiste houding bij het zitten, staan en slapen.

Een goede houding is uitermate belangrijk om een knoop in spier te voorkomen.

Zoals we al eerder zeiden, kan te lang zitten of staan in ongemakkelijke houdingen ertoe leiden dat je spieren gespannen raken, waardoor echte knopen ontstaan.

Dus wanneer je normaliter de hele dag zit, zorg dan dat je elke 30 minuten op staat om je spieren ontspannen te houden en te voorkomen dat er knopen ontstaan. Zorg er ook voor dat je in een neutrale houding zit en staat, met de schouders naar achteren en het hoofd omhoog.

Dit spreekt voor zich, maar is bij de meeste mensen wel het onderliggende probleem voor hun pijnklachten. 

3. Neem pauzes bij inspannende activiteiten

Bij inspannende lichamelijke activiteiten is het essentieel om regelmatig te pauzeren, zodat je spieren kunnen rusten en herstellen. Dit kan helpen om spierspanning en spanning te verminderen, die tot knopen kunnen leiden als ze niet worden gecontroleerd.

Pauzes nemen kan ook helpen voorkomen dat vermoeidheid en uitputting toeslaan, wat het risico op spierknopen nog kan vergroten.

4. Eet een evenwichtig dieet om je lichaam sterk te houden

Een evenwichtige voeding is belangrijk om knopen in je spieren te voorkomen. Het eten van verschillende voedingsrijke voedingsmiddelen kan helpen je spieren sterk en gezond te houden, waardoor de kans op het ontstaan van knopen afneemt.

Richt je op het eten van veel fruit en groenten, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Deze voedingsmiddelen leveren essentiële vitaminen en mineralen die nodig zijn voor de gezondheid en het functioneren van de spieren. Zorg bovendien voor voldoende calcium en magnesium, omdat deze mineralen kunnen helpen bij het verminderen van spierspanning en spanning.

5. Een regelmatige rekoefening toepassen, met de nadruk op gebieden met chronische spanning.

Een regelmatige stretching is essentieel om knopen in je spieren te voorkomen. Met het rekken van een spier vergroot je de lengte van een spier waardoor er ruimte voor doorbloeding ontstaat. Rekken helpt je spieren te ontspannen en hun flexibiliteit te vergroten, waardoor er minder kans is op het ontstaan van knopen.

Richt je op gebieden die chronisch gespannen zijn, zoals de nek, schouderblad, rug en heupen. Besteed extra tijd aan het stretchen van deze gebieden, omdat ze meer vatbaar zijn voor spanning en gespannenheid, wat kan leiden tot knopen.

Nu je weet hoe je spierknopen kunt voorkomen, is het tijd om deze tips in je dagelijkse routine toe te passen. Als je na het proberen van deze tips nog steeds last hebt van knopen in je spieren, dan kan dat een teken zijn van een ernstiger onderliggend probleem.

In het volgende deel gaan we kort in op de vraag wanneer u naar een arts of fysiotherapeut moet voor herstel.

Wanneer Medische Hulp Zoeken?

Medische hulp zoeken voor spierknopen is belangrijk, vooral als ze niet lijken te verdwijnen.

Dit kan het gevolg zijn van onderliggende medische aandoeningen, zoals fibromyalgie of het chronisch vermoeidheidssyndroom.

Fibromyalgie is een aandoening die wijdverspreide pijn en tederheid in de spieren veroorzaakt, terwijl het chronisch vermoeidheidssyndroom een aandoening is die extreme spiervermoeidheid en uitputting veroorzaakt.

De behandeling van deze onderliggende aandoeningen is cruciaal om de knopen in uw spieren te verlichten. Medische professionals kunnen behandelingen aanbevelen zoals fysiotherapie of spierverslappende medicijnen om je te helpen je beter te voelen.

Veelgestelde Vragen

Na het lezen van het bovenstaande, heb je waarschijnlijk veel onbeantwoorde vragen.

In deze rubriek hebben we geprobeerd er veel te beantwoorden, van de meest voorkomende tot de meer complexe. Laten we enkele van de meest gestelde vragen over dit onderwerp bekijken:

Zijn spierknopen altijd pijnlijk?

Ja, spierknopen zijn meestal pijnlijk.

De pijn van een spierknoop kan variëren van mild tot ernstig en kan gelokaliseerd of wijdverspreid zijn. Bovendien kan de pijn scherp of dof zijn en verergeren bij beweging of druk.

Spierknopen kunnen ook stijfheid en spanning in het getroffen gebied veroorzaken. Dit kan pijnlijk en ongemakkelijk zijn, dus het is essentieel om te begrijpen wat de knopen veroorzaakt en wat je kunt doen om je beter te voelen.

Is er een pijnstiller die ik kan nemen voor mijn pijnlijke spierknopen?

Ja, sommige medicijnen kunnen gebruikt worden om knopen in je spieren te behandelen.

Deze medicijnen kunnen de spierspanning en strakheid helpen verminderen, wat kan helpen voorkomen dat knopen ontstaan of verergeren.

Veel voorgeschreven medicijnen zijn niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID's), spierverslappers en corticosteroïden. Het is cruciaal om met een arts te overleggen voordat je medicijnen tegen spierknopen inneemt.

Welke activiteiten moet ik vermijden als ik een spierknoop heb?

Je hoeft niet direct helemaal te stoppen met sporten of algemene activiteiten te vermijden wanneer je spierknopen hebt. Het is wel essentieel om deze spierknopen te behandelen, dus schaf een goede massage gun aan om te zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van spierknopen.

Mochten er activiteiten zijn die jou ongemak bezorgen en veel pijn opleveren, dan is het uiteraard een verstandig idee om deze activiteiten te vermijden. Maar probeer zo veel mogelijk in beweging te blijven, dit vinden de spieren fijn. 

Conclusie

Knopen in je spieren kunnen zowel vervelend als pijnlijk zijn, maar gelukkig zijn ze te behandelen met het gebruik van een massage gun en eenvoudige fysiotherapeutische methoden zoals dry needling en rekken/strekken.

Het begrijpen wat de oorzaak is van de knopen is ook essentieel, zodat je kunt voorkomen dat hetzelfde opnieuw gebeurt of dat bestaande spanningspunten opnieuw worden geactiveerd bij het sporten of bij dagelijkse activiteiten.

Er zijn ook risicofactoren verbonden aan het hebben van een knoop in je spier, dus zorg ervoor dat je een professional raadpleegt als de pijn langer aanhoudt dan verwacht. We hopen dat je nu beter begrijpt wat spierknopen zijn en hoe je ze kunt behandelen.

Mocht je nog meer vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Volgende lezen

pijn in de achterkant van de knie
rusteloze benen in bed