13 Handige Manieren om Rusteloze Benen in Bed te Verlichten

rusteloze benen in bed

Rusteloze benen in bed kan een frustrerende en storende ervaring zijn die het moeilijk maakt om een goede nachtrust te krijgen.

Deze aandoening wordt vaak veroorzaakt door een onbalans van ijzer, magnesium en andere mineralen in het lichaam. Het kan ook een symptoom zijn van andere medische aandoeningen zoals nierfalen of reumatoïde artritis.

Als je een sterke drang ervaart om jouw benen te bewegen tijdens het slapen, moet je op zoek gaan naar manieren om dit te stoppen.

Zo ja, dan heb je geluk! In dit artikel bekijken we 13 eenvoudige tips om van rusteloze benen in bed af te komen.

Dus, ga zitten, ontspan en maak je klaar voor de broodnodige rust!

Tips om Rusteloze Benen in Bed te Verminderen

Hoewel er veel behandelingen beschikbaar zijn voor het rusteloze benen syndroom, kunnen enkele eenvoudige veranderingen in levensstijl helpen de intensiteit van de symptomen te verminderen. Enkele daarvan zijn de volgende:

1. Neem een warm bad of douche voor u naar bed gaat

Een van de beste manieren om rusteloze benen in bed te verlichten is het nemen van een warm bad of douche voordat u naar bed gaat.

De warmte van het water kan uw spieren helpen ontspannen en de spanning verminderen, wat het ongemak veroorzaakt door rusteloze benen kan helpen verlichten.

Bovendien kan een warm bad of een warme douche helpen te ontspannen en tot rust te komen, waardoor je gemakkelijker in slaap kunt vallen. Zorg ervoor dat het water niet te heet is, want dat kan uitdroging veroorzaken en de aandoening verergeren.

2. Gebruik een ijspak

Het aanbrengen van een ijspack op uw benen kan de pijn en het ongemak van rusteloze benen helpen verminderen. De koude temperatuur van het ijspakket kan het gebied verdoven en de ontsteking verminderen, wat de symptomen kan verlichten.

Als je geen ijspak heeft, kun je een koud kompres of een zak diepvriesgroenten gebruiken. Zo krijg je toch dezelfde verlichting zonder een ijspak te kopen. Zorg er wel voor dat je het koude kompres of de zak groenten in een handdoek wikkelt voordat je het op je benen aanbrengt.

3. Regelmatig bewegen

Een andere manier om het onrustige gevoel in de benen te verlichten is door regelmatig te bewegen.

Regelmatig bewegen helpt de bloedcirculatie te verbeteren, waardoor symptomen van rusteloze benen zoals kramp en pijn verminderen. Streef naar minstens 30 minuten matige lichaamsbeweging per dag.

Bovendien maakt je lichaam bij lichaamsbeweging endorfine vrij, hormonen die stress en angst kunnen verminderen.

Als je geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan, probeer dan thuis wat eenvoudige oefeningen te doen, zoals wandelen, joggen of stretchen.

4. Zorg voor voldoende uren slaap

Het ontwikkelen van goede slaapgewoonten is essentieel voor de algehele gezondheid en het welzijn. Het kan ook helpen om restless legs te verlichten.

Streef ernaar om elke nacht 7-8 uur te slapen, zodat je minder last hebt van een overweldigende drang om je benen te bewegen. Zorg er ook voor dat u regelmatig een slaapdagboek bijhoudt.

5. Gebruik een verwarmingskussen of warmwaterkruik

Een verwarmingskussen of warmwaterkruik is een andere effectieve manier om rusteloze benen in bed te verlichten.

De warmte van het kompres of de kruik kan de spieren helpen ontspannen en de spanning verminderen, wat het ongemak veroorzaakt door periodieke beenbewegingen kan helpen verlichten.

Als je geen verwarmingskussen of warmwaterkruik hebt, kun je ook een warm bad of douche nemen voor je naar bed gaat, zoals eerder gezegd.

6. Masseer je benen

Je benen masseren is een gemakkelijke en effectieve manier om rusteloze benen in bed te verlichten.

Deze effectieve behandelmethode helpt de spieren te ontspannen en de spanning te verminderen, wat het ongemak veroorzaakt door rusteloze benen kan helpen verlichten. Bovendien helpt het masseren van de benen ook de bloedcirculatie te verbeteren.

Voor het beste resultaat raden wij jou aan om luchtcompressie massage therapie te gebruiken voor de behandeling van rusteloze benen. Lees dit artikel om meer te weten te komen over rusteloze benen en de behandeling daarvan.

Rusteloze benen behandelen luchtcompressie massage

7. Rekken voor het slapen gaan

Stretchen kan ook een effectieve manier zijn om rusteloze benen in bed te verlichten.

Rekken helpt uw spieren te ontspannen en de spanning te verminderen, wat het ongemak van rusteloze benen kan helpen verlichten. Rekken kan in bed of voor het slapen gaan.

Probeer de spieren in uw benen te rekken, want dat helpt de symptomen van rusteloze benen te verminderen. Veel voorkomende zachte stretchoefeningen zijn kuitstrekkingen, hamstringstrekkingen en quadricepsstrekkingen.

Om deze oefeningen uit te voeren, ga je staan en hou je je ter ondersteuning vast aan een muur of stoel. Rek vervolgens voorzichtig de spieren in je benen door je knieën te buigen en deze positie 10-15 seconden vast te houden. Herhaal dit verschillende keren voor de beste resultaten.

8. Slaap op de zij

Op je zij slapen kan ook helpen om ernstige symptomen van rusteloze benen in bed te verminderen.

Op je zij slapen helpt om de druk op uw benen weg te nemen, wat het ongemak van rusteloze benen kan verlichten. Als je het moeilijk vindt om op je zij te blijven liggen, gebruik dan een lichaamskussen of een wigkussen om in positie te blijven.

Je kunt ook proberen te slapen met een kussen tussen je benen om de druk op je heupen en onderrug te verminderen. Dit kan de onweerstaanbare drang om de benen constant te bewegen wegnemen en de slaapkwaliteit verbeteren.

9. Verhoog uw benen

Een van de beste manieren om de symptomen van rusteloze benen in bed te verminderen is door je benen in bed omhoog te leggen.

Jouw benen optillen helpt om de druk op het onderlichaam te verminderen, wat het ongemak veroorzaakt door rusteloze benen kan helpen verlichten. Je kunt een kussen onder je voeten en benen leggen terwijl je slaapt.

Dit kan helpen om het vervelende gevoel in jouw benen te verminderen. 

10. Draag compressiekousen

Compressiesokken kunnen ook helpen de symptomen van rusteloze benen in bed te verminderen.

Compressiekousen helpen de bloedsomloop te verbeteren en zwellingen te verminderen, wat het ongemak van rusteloze benen kan helpen verlichten. Ze helpen ook uw voeten warm te houden, wat de symptomen van rusteloze benen verder kan verminderen.

Probeer compressiesokken te dragen van een ademende stof die goed om uw voeten en benen passen om de beste resultaten te krijgen. Draag ze overdag en 's nachts tijdens het slapen. Zorg er ook voor dat de sokken niet te strak zitten, want dat kan nog meer ongemak veroorzaken.

11. Vermijd roken

Roken kan de symptomen van rusteloze benen in bed verergeren, dus het is essentieel om roken te vermijden als je aan deze medische aandoening lijdt.

Roken kan de bloedsomloop verminderen en ontstekingen veroorzaken, wat de symptomen van rusteloze benen kan verergeren. Het is ook belangrijk om meeroken te vermijden, want dat kan een soortgelijk effect op het lichaam hebben. Als je een roker bent, is stoppen de beste manier om eventuele symptomen van rusteloze benen tijdens de slaap te verminderen.

12. Probeer een natuurlijke remedie

Natuurlijke remedies zoals valeriaanwortel of kamillethee kunnen ernstige symptomen van rusteloze benen in de benen helpen verminderen.

Valeriaanwortel staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen die de symptomen van rusteloze benen kunnen helpen verminderen. Tegelijkertijd is gebleken dat kamillethee ook kan helpen de symptomen van het rusteloze benen syndroom te verminderen.

Het is essentieel om met een zorgverlener te overleggen voordat je een natuurlijk middel inneemt, omdat het een wisselwerking kan hebben met andere medicijnen die je gebruikt. Volg de aanwijzingen op de verpakking en neem alleen de aanbevolen dosering.

13. Probeer ontspanningstechnieken

Ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling en meditatie kunnen het lichaam te helpen ontspannen en de pijn te verminderen die gepaard gaat met rusteloze benen.

Diep ademhalen kan helpen om spierspanning en stress te verminderen, terwijl meditatie ook nuttig kan zijn omdat het helpt om uw gedachten op iets anders dan de pijn te richten. Yoga is een andere uitstekende manier om je lichaam te ontspannen en de pijn te verminderen die gepaard gaat met rusteloze benen in bed. Yoga houdingen zoals Child's Pose, Cat-Cow Pose, en Corpse Pose zijn allemaal geweldig voor het verlichten van spanning en het verminderen van de symptomen van rusteloze benen.

De behandeling van het rusteloze benen syndroom kan een uitdaging zijn, maar met de juiste veranderingen in levensstijl en natuurlijke remedies is het mogelijk om de slaapstoornissen op te heffen en beter te worden. Patiënten kunnen ook met hun zorgverlener praten over medicijnen die de symptomen kunnen verminderen.

Laten we er een paar bekijken.

Medicijnen gebruiken om rusteloze benen in bed te behandelen

medicijn gebruik rusteloze benen

Een gebruikelijke manier om het rusteloze benen syndroom in bed te beheersen is het innemen van medicijnen. Medicijnen op recept helpen de overweldigende drang om je benen te bewegen te verminderen en maken het gemakkelijker om in slaap te vallen. Veel voorgeschreven medicijnen voor deze aandoening zijn:

1. Dopamine-agonisten

Dopamine-agonisten zijn geneesmiddelen die inwerken op de dopaminereceptoren in de hersenen en kunnen de symptomen van RLS helpen verminderen. Ze werken door het dopamineniveau in de hersenen te verhogen, wat de drang om de benen te bewegen kan helpen verminderen.

Als je overweegt een dopamine-agonist in te nemen, is het belangrijk om met een arts te praten over de mogelijke bijwerkingen en eventuele interacties met andere medicijnen die je mogelijk gebruikt.

2. Anticonvulsiva

Anticonvulsiva zijn een ander soort medicijnen die kunnen worden gebruikt om het RLS in bed te behandelen. Deze medicijnen werken door het blokkeren van zenuwsignalen die de drang om jouw benen te bewegen veroorzaken. Veel voorgeschreven anticonvulsiva voor RLS zijn gabapentine en pregabaline.

3. IJzersupplementen

Een ijzertekort kan bijdragen tot het rusteloze benen syndroom, dus is het belangrijk ervoor te zorgen dat jouw ijzergehalte onder controle is.

Als een arts vaststelt dat je een ijzertekort hebt, kan hij jou aanraden een ijzersupplement te nemen om de zintuiglijke symptomen van RLS te helpen verminderen. IJzersupplementen zijn over het algemeen veilig en kunnen in combinatie met andere medicijnen worden ingenomen.

4. Opioïden

Een ander medicijn dat gebruikt kan worden om het rusteloze benen syndroom in bed te behandelen zijn opioïden.

Deze medicijnen werken door pijnsignalen in de hersenen te blokkeren en kunnen de drang om jouw benen te bewegen helpen verminderen. Veel voorgeschreven opioïden voor RLS zijn oxycodon, hydrocodon en codeïne.

5. Benzodiazepinen

Een populair medicijn voor de behandeling van het rusteloze benen syndroom in bed zijn benzodiazepinen.

Deze medicijnen werken door het zenuwstelsel te kalmeren, zenuwschade te voorkomen en de drang om jou benen te bewegen te verminderen. Veel voorgeschreven benzodiazepinen voor RLS zijn clonazepam, lorazepam en diazepam.

Het is belangrijk om met een arts te praten over de mogelijke bijwerkingen van deze medicijnen en eventuele wisselwerkingen.

Hoewel voorgeschreven medicijnen zoals dopamine-agonisten het dopamineniveau kunnen verhogen om de symptomen van RLS te verminderen, is het voorkomen van de gezondheidstoestand de beste manier om een goede nachtrust te garanderen.

In het volgende hoofdstuk bekijken we enkele veranderingen in jouw levensstijl om rusteloze benen te voorkomen.

Onrustige Benen in bed Voorkomen

Het voorkomen van rusteloze benen in bed is de sleutel tot een goede nachtrust. Als u op zoek bent naar manieren om dat te doen, volgen hier enkele tips:

1. Een gezond lichaamsgewicht handhaven

Een gezond lichaamsgewicht houden is essentieel om rusteloze benen in bed te voorkomen.

Overgewicht of obesitas kan het risico op het ontwikkelen van RLS verhogen, dus het is essentieel om een gezond gewicht te behouden.

Een evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging kunnen jou helpen een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Daarnaast kan het vermijden van bewerkt voedsel en suikerhoudende dranken jouw risico op RLS verminderen. Het is ook essentieel om voldoende te slapen en slaperigheid overdag tot een minimum te beperken.

2. Vermijd cafeïne en alcohol

Het vermijden van cafeïne en alcohol kan ook helpen om rusteloze benen in bed te verlichten.

Cafeïne en alcohol werken stimulerend, waardoor het moeilijker wordt om te ontspannen en in slaap te vallen. Ze kunnen ook de symptomen van rusteloze benen, zoals kramp en pijn, versterken.

Als je cafeïne of alcohol nodig hebt, probeer dat dan eerder op de dag te doen en beperk de inname. Gebruik ze niet binnen vier uur voor het slapengaan.

3. Een goede slaaphygiëne

Een andere preventie van rusteloze benen in bed is een goede slaaphygiëne.

Een goede slaaphygiëne omvat elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en wakker worden, het vermijden van schermen voor het slapen gaan en het creëren van een comfortabele slaapomgeving. Je moet ook voorkomen dat je voor het slapen gaan grote maaltijden eet en dat je vlak voor het slapengaan gaat sporten.

Deze tips kunnen u helpen een goede nachtrust te krijgen en de nadelige gevolgen van het rusteloze benen syndroom te verminderen.

In het volgende deel kijken we naar enkele veranderingen die u in uw dieet kunt aanbrengen om de symptomen van RLS te helpen verminderen.

Voedingsadviezen voor het Restless Leg Syndrome

Voedingsoverwegingen kunnen essentieel zijn om een goede nachtrust te krijgen. Hier zijn enkele voedingstips om op te letten:

1. Verhoog de inname van magnesiumrijk voedsel, zoals donkere bladgroenten, noten en zaden.

Magnesium helpt je beenspieren en zenuwen te ontspannen, wat het ongemakkelijke gevoel van RLS kan helpen verminderen. Voedingsmiddelen met veel magnesium zijn onder meer donkere bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en snijbiet; noten zoals amandelen, cashewnoten en pinda's; en zaden zoals pompoen en sesam.

2. Verminder de inname van bewerkte en suikerhoudende voedingsmiddelen

Bewerkt en suikerhoudend voedsel bevat additieven en chemicaliën die de natuurlijke processen van het lichaam kunnen verstoren, waardoor de symptomen van rusteloze benen tijdens de slaap verergeren. Bovendien kunnen deze voedingsmiddelen pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken, wat leidt tot diabetes, wat het rusteloze benen syndroom is.

3. Eet voedsel dat ijzer bevat, zoals rood vlees, bonen en spinazie.

IJzer helpt bij het transport van zuurstof door het lichaam en helpt ontstekingen te verminderen. Bij een laag ijzergehalte kan een arts jou aanraden om ijzersupplementen te nemen. Je kunt ook voedsel met veel ijzer eten, zoals rood vlees, bonen en spinazie.

Door deze voedingstip te volgen, kunt u de symptomen van het RLS helpen verminderen en een goede nachtrust krijgen.

4. Drink veel water gedurende de dag

Veel water drinken gedurende de dag is ook essentieel om de symptomen van het rusteloze been syndroom tijdens de slaap te verminderen.

Uitdroging kan spierkrampen en krampen veroorzaken, waardoor de symptomen van rusteloze benen in bed verergeren. Het drinken van minstens 8 glazen water per dag wordt aanbevolen om gehydrateerd te blijven en de RLS-symptomen te helpen verminderen.

Daarnaast kan het drinken van kruidenthee zoals kamille- of lavendelthee ook helpen om het lichaam te ontspannen en de onbedwingbare drang om je benen te bewegen te verminderen.

Nu je enkele voedingstips kent om periodieke ledematen bewegingen te helpen verminderen, is het belangrijk te onthouden dat deze tips moeten worden gebruikt in combinatie met het comfortabel maken van jouw slaapkamer. Laten we eens kijken naar enkele tips om een comfortabele slaapomgeving te creëren.

Een comfortabele slaapomgeving creëren om onrustige benen in bed te verminderen

Het creëren van een ideale comfortzone in jouw slaapkamer is een andere manier om de symptomen van het rustelozebenensyndroom te verminderen. Dit houdt in dat je jouw slaapkamer donker, rustig en ontspannen houdt. Laten we eens kijken hoe je dit kunt doen.

1. Investeer in een kwaliteitsmatras en beddengoed

Het kiezen van de beste matras en het beste beddengoed voor comfort is de sleutel tot het verminderen van rusteloze benen. Een te harde of te zachte matras kan ongemak veroorzaken en het moeilijk maken om in slaap te vallen. Ook het verkeerde beddengoed kan slaapstoornissen veroorzaken.

Zoek bij het kiezen van een matras naar een matras dat medium stevig en ondersteunend is. Traagschuim matrassen worden vaak aanbevolen voor mensen met rusteloze benen.

Wat beddengoed betreft, zoek naar ademende materialen zoals katoen of bamboe. Vermijd synthetische stoffen zoals polyester, die warmte vasthouden en het moeilijker maken om in slaap te vallen.

2. Houd de temperatuur koel en comfortabel

De slaapkamer op een koele temperatuur houden kan ook helpen om een goede nachtrust te krijgen.

Als uw slaapkamer te warm of te koud is, kan het moeilijker zijn om in slaap te vallen. Streef naar een temperatuur tussen 15-19°C.

3. Gebruik verduisteringsgordijnen

Verduisterende gordijnen kunnen de hoeveelheid licht in de slaapkamer verminderen en het gemakkelijker maken om in slaap te vallen. Zorg ervoor dat je gordijnen dik genoeg zijn om alle licht van buitenaf tegen te houden. Ze kunnen ook de negatieve effecten van straatverlichting en andere geluiden van buitenaf helpen verminderen.

4. Het geluidsniveau verminderen

Het beperken van lawaai is essentieel voor het creëren van een ideale comfortzone bij het rusteloze benen syndroom.

Dit betekent dat je harde geluiden moet vermijden en witte ruis of geluidsmachines moet gebruiken om een rustgevende sfeer te creëren. Daarnaast moet je voorkomen dat je in de slaapkamer gesprekken voert of activiteiten onderneemt die veel beweging vereisen.

Overweeg te investeren in een ruis onderdrukkende koptelefoon of oordopjes als je in een lawaaierige omgeving woont.

Veelgestelde Vragen

Het rustelozebenensyndroom kan het voor sommige mensen bijna onmogelijk maken om 's nachts te rusten, waardoor ze uitgeput en gefrustreerd achterblijven. Hier gaan we in op enkele van de meest gestelde vragen over dit syndroom.

Wat is het rusteloze benen syndroom?

Het rustelozebenensyndroom (RLS), ook bekend als de ziekte van Willis-Ekbom, is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door een onweerstaanbare drang om de benen te bewegen.

Het gaat vaak gepaard met onaangename gewaarwordingen zoals tintelingen, een branderig gevoel of jeuk in de benen. De symptomen treden meestal op bij langdurig liggen of zitten en kunnen tijdelijk worden verlicht door de benen te bewegen. RLS kan overdag symptomen van vermoeidheid en slaaptekort veroorzaken.

Lees in dit artikel meer over rusteloze benen, wat het is en hoe het te voorkomen is.

Wat veroorzaakt rusteloze benen terwijl je in bed ligt?

Zoals gezegd is de precieze oorzaak van het rustelozebenensyndroom onbekend.

Toch wordt aangenomen dat het verband houdt met een onbalans van bepaalde chemische stof dopamine in de hersenen. Het kan ook worden veroorzaakt door bepaalde medicijnen, bloedarmoede door ijzertekort, nierziekten en diabetes.

Andere factoren die bijdragen tot RLS zijn genetica, keuzes in levensstijl zoals roken of alcohol drinken, en zwangerschap. Stress en vermoeidheid kunnen ook symptomen van RLS uitlokken als je in bed ligt.

Hoe lang duurt het voordat rusteloze benen verdwijnen?

De duur van RLS-symptomen kan van persoon tot persoon verschillen. Sommige mensen ervaren binnen een paar minuten verlichting, terwijl anderen uren- of zelfs dagenlange symptomen kunnen hebben.

In sommige gevallen kunnen de symptomen van RLS worden bestreden met veranderingen in levensstijl, zoals regelmatig bewegen en het vermijden van cafeïne en alcohol. Medicijnen zoals dopamine-agonisten kunnen ook worden voorgeschreven om de symptomen te verlichten.

Wanneer moet ik naar de dokter voor mijn rusteloze been syndroom?

Stel dat je last heeft van symptomen van het rusteloze benen syndroom die je hinderen in het dagelijks leven.

In dat geval is het van cruciaal belang om medisch advies in te winnen. Ons advies is om naar een arts te gaan als de symptomen van RLS jouw slaap ernstig verstoren of als ze aanhouden ondanks veranderingen in de levensstijl.

Een arts kan vragen stellen over je medische voorgeschiedenis en een lichamelijk onderzoek uitvoeren om uit te sluiten dat de symptomen worden veroorzaakt door een levenslange aandoening. Hij kan ook tests bestellen zoals een bloedonderzoek of een MRI om de diagnose te stellen.

Conclusie

Rusteloze benen in bed kunnen een ongemakkelijke en frustrerende ervaring zijn die het moeilijk maakt om een goede nachtrust te krijgen.

Hoewel er geen genezing bestaat voor rusteloze benen, kunnen bepaalde veranderingen in levensstijl en behandelingen helpen om het optreden en de intensiteit ervan tijdens de slaap te verminderen.

Veranderingen in je levensstijl, zoals het beperken van cafeïne gebruik, regelmatig sporten en het ontwikkelen van een regelmatig slaapschema kunnen allemaal helpen om de symptomen van rusteloosheid 's nachts te verlichten. Het masseren van je spieren of het innemen van vrij verkrijgbare medicijnen kan ook de overweldigende drang om je benen te bewegen tijdens de slaap verlichten.

Met zorg- en behandelingsopties die op jouw individuele behoeften zijn afgestemd, kun je verlichting vinden van de ongemakkelijke symptomen en eindelijk wat rustgevende nachten krijgen!

Laat gerust een reactie achter of stel ons vragen over rusteloze benen in bed.

Volgende lezen

knoop in spier
rusteloze benen tijdens zwangerschap