Handleiding Voor Massage van Gespannen Spieren

massage van gespannen spieren

Heb je een spier verrekt en wil je graag met de juiste massage die verrekte pijnlijke spier behandelen?

Zo ja, lees dan hier alles wat je daarover moet weten.

Een spierverrekking is een blessure waarbij de spiervezels worden uitgerekt. Het is een veel voorkomende oorzaak van acute pijn en ongemak, die kritieke spiergroepen zoals de quadriceps oftwel de voorkant van je dijen, de hamstrings, de achterkant van je dijen en de kuiten treft. Een verrekte spier is dus een spierletsel waarbij de spiervezels door overmatige spanning of stress worden uitgerekt.

Door overbelasting van de spieren kan het moeilijk worden om onze dagelijkse activiteiten uit te voeren. Dit kan vooral een uitdaging zijn voor wie een actieve leefstijl heeft en regelmatig fysieke activiteiten moet uitvoeren.

Veel voorkomende symptomen van verrekte spieren zijn pijn, gevoeligheid, zwelling en de vorming van een bloeduitstorting. Als je te maken hebt met een verrekte spier, kan een ontspannen massage van die verrekte spier de broodnodige verlichting bieden en je helpen om weer snel te herstellen.

In dit artikel onderzoeken we hoe je kunt profiteren van de therapeutische voordelen van een massage omdat masseren het herstel van het spierweefsel bevordert. Je krijgt ook enkele handige tips, die je voor en vlak na je massage sessie moet volgen om de beste resultaten te kunnen krijgen.

Laten we maar snel beginnen!

Massage om Gespannen Spieren te Ontspannen en Pijn te Verlichten

Spier verrekking gespannen spieren

Het masseren van gespannen spieren is een geweldige manier om pijn en ongemak, veroorzaakt door het verrekken van spieren, te verminderen.

Maar als er zoveel soorten massages zijn, voor welk type ontspannende massage moet je dan kiezen als je met spierspanning te maken hebt? Nou, laten we dat eens samen uitzoeken!

IJsmassage om zwelling en ontsteking te verminderen

Een van de beste manieren om bij overbelasting van de spieren verlichting te krijgen, is het gebruik van ijsmassage.

Bij deze vorm van massage wordt een ijskoud kompres rechtstreeks op het gebied van het ongemak aangebracht. De koude temperatuur helpt om zwelling en ontsteking te verminderen en verdooft het gebied om de pijn te verlichten.

Je hebt voor een ijsmassage een Icepack of een zak met crushed-ice nodig. Het ijs zorgt namelijk voor een betere doorbloeding van het onderhuidse gebied. Leg het koude kompres op de plaats waar je de pijn voelt en masseer het getroffen gebied met cirkelvormige bewegingen gedurende ongeveer 10-15 minuten. Zorg ervoor dat je niet te veel druk uitoefent, want dat kan de acute blessure en de pijnlijke plekken verergeren.

Warmte massage om spieren te ontspannen

Een andere massage therapie, die kan worden gebruikt om verlichting te krijgen bij overbelasting van de spieren, is een warmte massage die voor diepe ontspanning zorgt.

In tegenstelling tot een ijsmassage wordt bij deze methode een warm kompres of een elektrische warmte pad gebruikt om de stramme spieren soepeler te maken en tegelijkertijd die helse spierpijn te verlichten. Deze effectieve massage helpt om de bloedcirculatie te verbeteren, wat het herstelproces kan bevorderen.

Het blijkt ook kalmerende effecten te hebben. Een warmte massage kan helpen om je stressniveau te verlagen waardoor je een complete ontspanning kunt ervaren.

Om een warm kompres toe te passen, vul je een kruik met warm water of leg je een verwarmingskussen op het getroffen gebied. Masseer dan het gebied ongeveer 10 minuten met lichte, zachte druk voor het beste resultaat. Warmte therapie mag pas 72 uur na het ontstaan van het letsel worden toegepast.

Massage apparaten om spierspanning te verlichten

gebruik van een massage gun voor gespannen spieren massage

Hoewel het gebruik van massage tools bij spierspanning contra-intuïtief kan lijken, kunnen ze wel een praktische aanvulling op je massage therapie zijn.

Deze apparaten voor ontspanning kunnen bijdragen aan een snellere genezing door diep in de verrekte spier te reiken om de spanning weg te nemen. Populaire massage tools, die effectief zijn gebleken voor de massage van gespannen spieren, zijn percussie massage guns en luchtcompressie apparaten voor de beenspieren.

Massage guns bevorderen een snellere genezing en herstel door drukpulsen af te geven, die je helpen je conditie op peil te houden en spierblessures te voorkomen. Ze kunnen voor langdurige verlichting specifieke spiergroepen, zoals bijvoorbeeld je biceps en hamstrings, met precisie aanpakken.

Luchtcompressie apparaten voor beenmassage daarentegen zijn speciaal ontworpen voor een massage therapie voor de spierspanning in je onderbeenspieren. Ze hebben verstelbare banden, die ritmische pulsen van samengeperste lucht afgeven, om een rustgevend massage-effect te geven voor een betere bloedsomloop en een groter bewegingsbereik.

Net als massage guns zijn ze draagbaar en kunnen ze makkelijk onderweg worden gebruikt voor snelle verlichting van verrekkingen van kuitspieren en andere spierblessures aan het onderbeen.

Fusion maakt met een ruim assortiment massage tools het vinden van verlichting bij gespannen spieren een makkie. Met behulp van de tools van Fusion kun je op een uiterst effectieve manier masseren om het herstel te bespoedigen. Het Air C Pro beenmassage apparaat en de massage guns Elite en Mini van Fusion zijn makkelijk mee te nemen en ontworpen om superieure prestaties te leveren.

Of je nu de spierspanning in je hamstrings of de spierspanning in je biceps wilt verlichten, de massage tools van Fusion zijn hiervoor de perfecte oplossing.

Professionele massage bij chronische spierspanning

Als je te maken hebt met chronische spierspanning (chronische pijn) kan het voor een gespannen spieren behandeling het beste zijn om direct contact te zoeken met een massage therapeut.

Professionele massage therapeuten beheersen meerdere massage technieken. Zij zorgen ervoor dat jij je in alle comfort kunt ontspannen. Een extra voordeel van professionele massage therapeuten is dat zij specifieke massages kunnen geven, die gericht zijn op de diepe lagen van het bindweefsel, die bij thuisbehandelingen misschien niet toegankelijk zijn.

Populaire massage technieken voor verrekte spieren zijn bijvoorbeeld triggerpoint therapie, een diepe weefselmassage, een Zweedse of een Thaise massage. Deze technieken zijn bedoeld om de spanning in de aangetaste spiervezels weg te nemen en een snellere genezing te bevorderen.

Het masseren van verrekte spieren kan effectief de scherpe pijn en het ongemak verlichten. Of je nu kiest voor een ijs- of warmtemassage of gebruik wilt maken van massage tools, er zijn tal van mogelijkheden om aan jouw specifieke behoeften te voldoen.

Je kunt zelfs een afspraak maken met een massage therapeut als je chronische spierverrekkingen hebt. In het volgende deel gaan we dieper in op bepaalde stappen, die je moet nemen om het meeste uit je massage sessies voor verrekte spieren te halen.

Wat kun je het Beste Voor en na een Massage van Gespannen Spieren Doen?

Hoewel een massage van gespannen spieren veel voordelen biedt, is het nemen van specifieke stappen voor en na je massage sessie essentieel om de resultaten te maximaliseren. Enkele daarvan zijn de volgende.

Voor je massage sessie

De belangrijkste voordelen halen uit een massage van gespannen spieren begint al voor je sessie. Dit is wat je moet doen.

Drink veel water om gehydrateerd te blijven

Voldoende water drinken vóór de massage is essentieel om de voordelen ervan te maximaliseren.

Als je onvoldoende water drinkt, kunnen je spieren stijf en strak worden, waardoor het moeilijk wordt om ze effectief te masseren. Door goed gehydrateerd te blijven, blijven je spieren soepel en staan ze meer open voor massage therapie.

Het helpt ook om gifstoffen uit je systeem te spoelen, ontstekingen te verminderen en een betere doorbloeding te bevorderen. Drink dus voor en na je massagesessie ruimschoots water om optimaal van een heerlijke ontspanning te kunnen genieten.

Doe wat lichte stretching

Een andere essentiële stap, die je moet nemen voordat je je gespannen spieren masseert, is een lichte stretching.

Rekken helpt om de elasticiteit van je spiervezels te vergroten, waardoor ze beter bestand zijn tegen massage therapie. Het vermindert ook de spanning in je spieren en het vergroot hun bewegingsbereik.

Hoewel stretchen verschillende voordelen biedt, is het wel essentieel om overstrekking te vermijden omdat dit ernstige blessures kan veroorzaken. Houd het dus licht en voorzichtig als je je rekoefeningen voor de massage doet.

Gangbare lichte rekoefeningen voor een massage van verrekte spieren zijn onder meer: knie-naar-de-borst, staande zijstrek en armcirkels.

Na je massage sessie

Na afloop van je sessie is het ook essentieel dat je bepaalde stappen onderneemt om je verrekte spieren goed te laten genezen.

Dit is wat je moet doen.

Neem voldoende rust 

Voldoende rust nemen na een massage van gespannen spieren is essentieel om je spieren goed te laten genezen.

Een regelmatige massage sessie kost veel energie en je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Probeer dus elke nacht ten minste acht uur slaap te krijgen.

Een goede nachtrust helpt om de energie en de beschadigde weefsels te herstellen. Het helpt ook om ontstekingen te verminderen en het lichaam te ontspannen, wat belangrijk is om de pijn te beheersen en de hersteltijd te versnellen.

Zorg dat je goed gehydrateerd blijft

Blijf gehydrateerd

Net als voor je massagesessie is het ook daarna essentieel om gehydrateerd te blijven.

Water helpt om gifstoffen af te voeren en ontstekingen te verminderen, wat het genezingsproces versnelt. Zorg er dus voor dat je na je massagesessie veel water drinkt, vooral als je spieren pijnlijk of gevoelig aanvoelen.

Je kunt zelfs proberen om elektrolytrijke dranken zoals bijvoorbeeld kokoswater aan je dieet toe te voegen.

Eet gevarieerd en gezond

Dieet

Het eten van de juiste voedingsmiddelen is na een massage van gespannen spieren essentieel voor een snel herstel.

Massage helpt de bloedstroom in het lichaam te stimuleren, waardoor beschadigde spiervezels kunnen herstellen. Zorg er dus voor dat het de juiste voedingsstoffen bevat om het genezingsproces te voeden.

Focus je op het eten van spier opbouwende voedingsmiddelen zoals magere eiwitten, gezonde koolhydraten en goede vetten. Dit kan helpen de pijn te verminderen en het spierherstel te versnellen. Dit kunnen voedingsmiddelen zijn zoals vette vis, eieren, zoete aardappelen, bladgroenten en avocado's.

Je moet ook veel voedsel in je dieet opnemen dat rijk is aan vitamine C omdat dit de ontsteking helpt verminderen, die vaak met gespannen spieren gepaard gaat. Met de juiste voeding zul je meer verlichting van je symptomen en comfort ervaren.

Doe lichte stretch oefeningen

Strekken kan helpen om je spieren losser te maken voor een massage van gespannen spieren, maar het helpt ook erna.

Lichte rekoefeningen helpen de flexibiliteit van je spieren te behouden en voorkomen dat ze te stijf en strak worden. Door de elasticiteit van je spieren en het bewegingsbereik te vergroten, kun je het herstel versnellen.

Populaire rekoefeningen voor na de massage zijn onder meer: staande hak-teen bewegingen, zijwaartse lunges en zittende draaibewegingen. Zorg ervoor dat je het licht en rustig houdt om je spieren niet verder te belasten.

Al met al is het dus belangrijk dat je je na je massage sessie ten minste een paar keer per dag licht stretcht.

Vermijd zware oefeningen of activiteiten

Stel je eens voor dat je een massage van gespannen spieren ondergaat en meteen daarna gewichten gaat heffen.

Dat is zeker geen goed idee.

Je spieren zijn na een massage behandeling kwetsbaar en gevoelig, dus moet je alle activiteiten met een hoge intensiteit of inspannende activiteiten vermijden tot ze volledig zijn genezen. Dit geldt ook voor sporten, zwaar tillen en intensieve cardio-oefeningen.

Richt je in plaats daarvan op de lichte rekoefeningen, die we al eerder hebben besproken of op ontspannende activiteiten zoals bijvoorbeeld wandelen en rustige yogaposes. Zo krijgen je spieren de kans om zich zonder verdere belasting te herstellen.

Nu je weet welke stappen je moet nemen voor en direct na een massage van gespannen spieren, kun je ervoor zorgen dat je lichaam de best mogelijke zorg krijgt. Ga je gang en trakteer jezelf op een goede massage voor algehele ontspanning!

Nu hebben we nog enkele praktische tips waarmee je rekening moet houden voordat je je laat masseren.

Tips Voor Massage Van Gespannen Spieren

Een massage van gespannen spieren kan echt heilzaam zijn, maar er zijn wel bepaalde maatregelen die je voor je eigen welzijn moet nemen. Enkele daarvan zijn de volgende.

Masseer geen open wondjes of een beschadigde huid

Een van de belangrijkste maatregelen bij een massage van gespannen spieren is dat je niet masseert op open wondjes of een beschadigde huid.

Deze gebieden zijn zeer gevoelig en kunnen bij massage ernstige schade oplopen. Dus, als je open snijwondjes of andere wondjes hebt, informeer dan je massage therapeut, zodat hij zijn aanpak kan aanpassen.

Als je kiest voor zelfmassage, zorg dan extra goed voor die open wondjes.

Vermijd massage bij chronische medische aandoeningen

Het is ook essentieel om een massage van gespannen spieren te vermijden als je een chronische medische aandoening hebt.

Dit komt omdat bepaalde medische aandoeningen door massage kunnen verergeren en dat kan mogelijk meer kwaad dan goed doen.

Mensen met bijvoorbeeld hart- en vaatproblemen moeten massage vermijden, omdat het de bloeddruk en de hartslag kan verhogen, waardoor hun toestand verergert. Daarom moet je altijd een massage therapeut raadplegen voordat je je gespannen spieren laat masseren.

Neem regelmatig korte pauzes

Ben jij iemand die zichzelf tot het uiterste drijft?

Nou, dat is zeker geen goed idee als het om massage gaat.

Het is belangrijk om tijdens je massage sessie pauzes in te lassen. Te lang masseren kan namelijk leiden tot verdere overbelasting en vermoeidheid, wat contraproductief kan werken. Neem dus korte pauzes tussen je massagesessies en laat je gevoelige spiervezels ontspannen.

Met deze tips kun je de beste resultaten uit je massage sessie halen. Houd ze dus voor en tijdens je massage van gespannen spieren in gedachten.

Veel Gestelde Vragen

Hoewel dit artikel de basisprincipes van massage van gespannen spieren behandelt, merken wij vaak dat er nog steeds een aantal vragen leven over deze massagetherapie. Hier zijn een paar vragen, die wij regelmatig krijgen.

Wat zijn de voordelen van massage van gespannen spieren?

De algemene voordelen van de behandeling van spierverrekkingen met massage therapie zijn talrijk.

Ten eerste helpt het ontstekingen te verminderen en de doorbloeding te verbeteren, wat natuurlijk essentieel is voor spierherstel.

Het kan ook helpen het evenwicht in het bewegingsapparaat te herstellen en de flexibiliteit van de gewrichten te bevorderen. Deze voordelen kunnen echter alleen worden benut als de in dit artikel genoemde tips voor en na een massage sessie worden opgevolgd.

Hoe vaak moet ik een massage van gespannen spieren krijgen?

De frequentie van je massage sessies hangt af van de ernst van je spierverrekking en hoe snel je wilt herstellen.

In het algemeen kun je bij een lichte tot matige belasting beginnen met één of twee sessies per week en deze zo nodig opvoeren tot drie sessies of meer per week.

Voor ernstige verrekkingen kunnen echter meerdere sessies per week nodig zijn. Praat met een gekwalificeerde massage therapeut om te bepalen wat voor jou het beste is.

Zijn er ook bijwerkingen aan een massage van gespannen spieren?

Ja, er kunnen enkele bijwerkingen optreden bij een massage van gespannen spieren.

Dit kan niet alleen pijn op de plaats van de massage zijn, maar ook hoofdpijn, misselijkheid of vermoeidheid. Je kunt ook tijdens of na je massage een tijdelijke toename van pijn of ongemak ervaren.

Als deze bijwerkingen aanhouden of verergeren, kun je het beste een professionele massage therapeut raadplegen over je gezondheidsproblemen. Je therapeut kan ook professioneel advies geven over welke technieken het beste voor jouw specifieke behoeften zijn.

Conclusie

Massage van gespannen spieren is een doeltreffende behandeling om de acute pijn van een verrekte spier te verminderen en de hersteltijd te verbeteren.

Therapeutische massage technieken, die het meest geschikt zijn voor de behandeling van verrekte spieren, zijn ijsmassage, warmtetherapie en het werken met een professionele therapeut voor een diepere massage. Als deze massage technieken goed worden uitgevoerd, kunnen ze bijdragen tot een snellere genezing door de bloedcirculatie te bevorderen, de pijn te verminderen en de spanning te verlichten.

Je kunt je massage ook aanvullen met een praktisch apparaat voor ontspanning om je herstel te bespoedigen. Tools zoals massage guns, massage apparaten voor beenspieren of een massage roller helpen pijn te verminderen en spierspanning te verlichten.

Maar om het meeste uit je massage van gespannen spieren te halen, is het essentieel om de tips voor en tijdens je sessie op te volgen. Deze omvatten vooraf stretchen, veel water drinken voor en na een sessie en pauzes nemen wanneer dat nodig is.

Als je deze tips volgt, kun je maximaal profijt van je massage therapie hebben. Wij hopen dat dit artikel nuttig is geweest en dat je nu een beter begrip hebt van hoe je gespannen spieren kunt behandelen.

Als je vragen of feedback hebt over de manier waarop wij onze informatie presenteren, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Volgende lezen

peesontsteking massage
lage rug- en heuppijn