10 Manieren om een Tenniselleboog te Behandelen

tennis elleboog behandelen

Een tenniselleboog is een veelvoorkomende aandoening die pijn en ongemak kan veroorzaken in de elleboog en onderarm. Het wordt veroorzaakt door overbelasting van de pezen in de elleboog en kan zowel bij sporters als bij niet-sporters voorkomen. In dit artikel bespreken we 10 effectieve manieren om een tenniselleboog te behandelen.

Wat is een Tenniselleboog?

Een tenniselleboog, ook wel laterale epicondylitis genoemd, is een aandoening waarbij de pezen die de onderarm- en polsspieren verbinden met de buitenste elleboogknobbel ontstoken raken. Deze pezen worden gebruikt wanneer de pols en de hand worden gebogen, gestrekt en gedraaid.

Het komt veel voor bij tennissers en andere sporters die veel gebruik maken van hun armen en polsen. Echter, kan het ook optreden bij mensen die geen sport beoefenen. Maar zware belasting of verkeerde belasting uitoefenen op de onderarm.

Symptomen van een Tenniselleboog

De symptomen van een tenniselleboog zijn onder andere:

  • Pijn in de buitenste elleboog
  • Pijn bij het buigen of strekken van de elleboog
  • Pijn bij het tillen van voorwerpen, vooral met gestrekte arm
  • Stijf gevoel in de elleboog
  • Zwakte in de onderarm

Behandeling van een Tenniselleboog

Er zijn verschillende manieren om een tenniselleboog te behandelen. Hieronder worden tien behandelingen beschreven die kunnen helpen bij het verminderen van de pijn en het herstellen van de spieren en pezen in de elleboog. Soms is er nader onderzoek nodig, maar in veel gevallen is het snel duidelijk 

1. Rust

Een van de belangrijkste manieren om een tenniselleboog te behandelen is door voldoende rust te nemen. Dit betekent dat je de arm niet te veel belast en zorgt voor voldoende hersteltijd. Vermijd activiteiten die de elleboog belasten en geef de elleboog de kans om te herstellen.

2. Warmte en Koudetherapie

Warmte- en koudetherapie kunnen ook helpen bij de behandeling van een tenniselleboog. Een warme handdoek of warmtekussen kan de bloedtoevoer naar het gebied bevorderen en de pijn verminderen. Koudetherapie kan helpen bij het verminderen van zwelling en ontsteking. Je kunt een cold pack of ijs in een handdoek wikkelen en op de elleboog leggen.

3. Rekken

Het rekken van je onderarm kan ervoor zorgen dat de pijnklachten verminderen. Daarom worden rekoefeningen aangeraden om iedere dag een aantal keer te beoefenen.

4. Neem corticosteroïde injecties in je ellebooggewricht...

Corticosteroïde injecties zijn een andere effectieve behandeling voor een tenniselleboog. Deze injecties bevatten een combinatie van een verdovingsmiddel en een steroïde, die de ontsteking en de pijn in het ellebooggewricht helpt verminderen.

Cortisone injecties zijn veilig en kunnen op lange termijn verlichting geven van de symptomen van de tenniselleboog. Ze mogen echter alleen als laatste redmiddel worden gebruikt, omdat deze behandeling mogelijke bijwerkingen kan hebben.

5. Gebruik een massage gun

massage gun tenniselleboog behandelen

Als je op zoek bent naar een snel pijn verlichtende oplossing, dan zou het gebruik van een massage gun een oplossing kunnen zijn.

Deze apparaten leveren een uitzonderlijke percussietherapie om de spanning te verminderen en de bloedstroom naar het ellebooggewricht te verhogen. Met een verbeterde doorbloeding kan het lichaam zichzelf beter genezen. Bovendien helpen massage gun's stijfheid en ontsteking in het ellebooggewricht te verminderen, zodat je je vrijer en met minder ongemak kunt bewegen.

De massage gun's van Fusion Recovery maken het gemakkelijk om een tenniselleboog te behandelen met een krachtig assortiment van draagbare massage apparaten. De massage gun's worden geleverd met meerdere opzetstukken en zijn voorzien van verschillende intensiteit-levels, voor een massage-ervaring op maat.

Bovendien zijn ze gemakkelijk thuis te gebruiken en wordt het gezien als een zeer effectieve methode voor het behandelen van een tenniselleboog.

Benieuwd? Neem dan een kijkje op deze pagina.

6. Neem ontstekingsremmende medicijnen

Als je snelle pijn wilt verlichten, kan pijnstilling een oplossing zijn.

Deze medicijnen zijn bedoeld om de pijn en de ontsteking van de tenniselleboog te verminderen. Ze kunnen als pillen worden ingenomen, plaatselijk worden aangebracht of rechtstreeks in het getroffen gebied worden geïnjecteerd.

Niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID's), zoals ibuprofen en naproxen, worden vaak gebruikt om een tenniselleboog te behandelen. Wanneer u deze medicijnen gebruikt, is het belangrijk de instructies van een arts zorgvuldig op te volgen. Teveel innemen kan leiden tot ernstige bijwerkingen.

7. Probeer een fysiotherapeutische behandeling

Werken met een fysiotherapeut is ook een effectieve manier voor het behandelen van een tenniselleboog.

Een fysiotherapeut kan helpen een individueel plan te ontwikkelen om aan jouw behoeften te voldoen. Hij kan gebruik maken van massage, stretching en krachttraining om de pijn te verminderen en de beweeglijkheid van de ellebooggewricht te verbeteren.

Zij kunnen ook advies geven over de juiste vorm en techniek bij activiteiten die de aandoening kunnen verergeren. Na verloop van tijd kunnen deze oefeningen jou helpen je elleboog weer volledig te bewegen.

8. Kies voor topische behandelingen

Topische behandelingen zijn een goede manier om het getroffen gebied direct aan te pakken.

Het aanbrengen van een crème, gel of spray met ontstekingsremmende bestanddelen kan de ontsteking en de pijn in de ellebooggewricht helpen verminderen. Deze topische behandelingen moeten meerdere keren per dag worden toegepast voor een maximaal effect.

Bovendien kun je verlichting vinden met een vrij verkrijgbare pijnstiller, zoals ibuprofen of aspirine. Zorg ervoor dat je de aanwijzingen op de verpakking volgt.

9. Gebruik braces en spalken

Braces en spalken zijn een van de eenvoudigste manieren om een tenniselleboog te behandelen.

Deze hulpmiddelen helpen het getroffen gebied te ondersteunen en te stabiliseren, zodat het goed kan genezen. Tenniselleboog sleeves zijn ontworpen om je pols in een neutrale positie te houden, wat de spanning op de pees aanhechtingen in je ellebooggewricht kan helpen verminderen.

Spalken daarentegen beperken de bewegingsvrijheid, wat pijn en ontsteking kan helpen verminderen. Ze kunnen ook worden gedragen tijdens repetitieve activiteiten die de klachten kunnen verergeren.

10. Orthopedisch Chirurg

Als geen van de bovenstaande opties de tenniselleboog klachten verlicht, kan een chirurgische behandeling noodzakelijk zijn.

Een operatieve behandeling wordt alleen aanbevolen voor ernstige gevallen van een tenniselleboog die niet verbeteren met conservatieve behandelingen. Tijdens de procedure wordt het beschadigde deel van de pees verwijderd en vervolgens weer vastgehecht aan een gezond deel van de pees.

De hersteltijd kan variëren afhankelijk van de leeftijd en algemene gezondheid, maar het is essentieel om de instructies van een arts op te volgen en alle vervolgafspraken bij te wonen. Met de juiste absolute rust en revalidatie kan een operatie een langdurige verlichting van de pijn en het ongemak van een tenniselleboog opleveren.

Dit zijn slechts enkele manieren om een tenniselleboog te genezen.

Afhankelijk van de ernst van de tenniselleboog kunnen één of meer van deze behandelingen nodig zijn voor een succesvol herstel.

Zorg ervoor dat je het getroffen gebied schoon en beschermd houdt om een snel herstel te bevorderen.

Vaak gestelde vragen

Tennis elleboog behandeling

Heb je nog vragen over het behandelen en voorkomen van een tenniselleboog? Hier zijn enkele van de meest voorkomende vragen die ons gesteld worden:

Hoe lang duurt het om van een tenniselleboog te genezen?

De genezingstijd voor een tenniselleboog kan variëren, afhankelijk van de ernst van het letsel en het gevolgde medische behandelplan.

In het algemeen kunnen milde gevallen enkele weken tot soms maanden duren voor herstel, terwijl ernstigere gevallen van een tenniselleboog langer kunnen duren, waarbij de pijn in sommige gevallen tot twee jaar aanhoudt.

Gedurende deze periode is het essentieel dat je je aan het behandelplan houdt en de instructies van de arts opvolgt om jezelf de beste kans op genezing te geven.

Hoe weet ik of ik een tenniselleboog heb?

De typische symptomen van een tenniselleboog zijn pijn en gevoeligheid in het ellebooggewricht en het omliggende gebied, en zwakte in de arm.

Je kunt ook een branderig, gevoelloos en kloppend gevoel ervaren wanneer je de elleboog beweegt. Als je een van deze tenniselleboog symptomen ervaart, is het essentieel om manieren te zoeken om de ontsteking en de pijn te verminderen. Die moet je inmiddels kennen!

Kan een tenniselleboog vanzelf genezen?

Ja, in sommige gevallen kan een tenniselleboog vanzelf genezen met rust en de juiste verzorging.

Het is echter belangrijk op te merken dat genezing zonder behandeling maanden of zelfs jaren kan duren. Bovendien kan de aandoening na verloop van tijd verergeren als hij niet wordt behandeld.

Daarom kun je het beste een arts raadplegen als je een tenniselleboog hebt, zodat die een goed behandelplan voor je kan opstellen.

Wat is de snelste manier om een tenniselleboog te genezen?

We weten allemaal dat we zo snel mogelijk willen genezen van een elleboogblessure. De snelste manier om van een tenniselleboog te genezen is het volgen van het door een arts voorgeschreven behandelplan.

Dit kan rust, fysiotherapie, ijsvorming, ontstekingsremmende medicijnen en het dragen van een compressiewrap of brace omvatten. Als je deze stappen volgt, heb je de beste kans om snel te genezen en het risico op verder letsel te verminderen.

Conclusie

Het vinden van manieren om een tenniselleboog te genezen kan een uitdaging zijn, maar met het juiste behandelplan kunt je jouw activiteiten snel en veilig hervatten.

Neem de tijd om te rusten, gebruik de juiste vorm en techniek, stretch, neem regelmatig pauzes en doe een warming-up voordat je aan een activiteit begint. Zo bescherm je jouw ellebogen en kan je jarenlang actief blijven.

Als de pijn niet afneemt of de klachten erger worden, is het belangrijk dat om medisch advies in te winnen bij een arts of fysiotherapeut. Zij kunnen bepalen wat de beste manier is om de blessure te behandelen en je snel weer op de been te krijgen.

Door het advies in dit artikel op te volgen, kun je het risico op een tenniselleboog verminderen of het genezingsproces versnellen als je een tenniselleboog krijgt. We hopen dat dit artikel enig inzicht heeft gegeven in het behandelen van een tenniselleboog.

Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen!

Volgende lezen

massage gun artritis
peesontsteking massage